Dileme Astrologice

Andreea Enea
Publicat în Dilema Veche nr. 307 din nr. 307
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

E criză în toată ţara, aşa că în lipsă de bani, de un guvern măcar satisfăcător sau de un leu stabil, românii au timp. Au atît de mult timp, încît se îmbată cu apa rece a statului degeaba şi a contemplării. În ciuda previziunilor politice patetice sau a celor economice care nu ies din cuvîntul crizei preaslăvite, cele astrologice chiar ne iau viitorul în serios. Parol! Atenţie, urmează previziuni de minimă importanţă cu efect pe termen limitat de derutare a românilor spre o stare de rîsu’-plînsu’.

Berbecul spune că e „Primul!“. Aşa şi e. În plan profesional, să împungă cît vrea: va avea cele mai mari „succesuri“. În caz contrar, cele mai mari eşecuri. Trebuie să fie chibzuit cu banii, la limita legalităţii. Surse nesigure spun că va fi copleşit de emoţii şi adevăruri neplăcute care îi vor determina singurătatea în prima parte a anului. Abia apoi se va arunca într-o dragoste gen Sandra Brown. Şi pentru că astrele devin eco, sfătuiesc nativul să facă mişcare în aer liber, printre trunchiuri de copaci defrişati, dar nu în iunie-iulie! Ce mai, tendinţa 2010 pentru Berbec e creativitatea.

Taurul urmează dictonul „Gîndesc, deci insist“, sprijinul previziunii redresării afacerilor nereuşite de anul trecut. Relaţiile cu colegii vor fi mai reci cînd el va deveni lider. Horoscopul spune că, deşi are rate de plătit, vor veni şi altele (facturi, reparaţii în casă); din iulie, se vor mai rezolva. În dragoste, totul îi e permis, Taurul devine un guru al emoţiilor: se va angaja într-o relaţie sau va experimenta. În privinţa sănătăţii, unele surse spun „atenţie“ la vicii. Se recomandă relaxarea prin divertisment. Strategia este cheia în 2010.

Ghidul Gemenilor: „Adevărul e că totul e o minciună“. Anul acesta îl va găsi pe Geamăn alături de oameni cu care va dezvolta proiecte curajoase. Avînd puţintică răbdare, va primi un flux mare de bani. Cuprins de spiritul reconcilierii, va deveni un emotiv implicat în noi relaţii şi în armonie. În privinţa sănătăţii, previziunile atenţionează asupra accidentărilor legate de viteză sau curent electric. Geamănul mai este rugat să fie egoist. Tendinţa 2010 se regăseşte în aprofundare.

Racul „simte, deci există“! Aşa îşi începe dilematicul discursurile. Horoscopul îndeamnă la prudenţă şi autocunoaştere. Profesional, nativul nu trebuie să abuzeze de influenţă. Îşi va organiza bine proiectele de viitor, cu „sînge rece“. În aprilie, se vor ivi ocazii de care trebuie să profite dur. Sursele astrologice, acelea nesigure, spun că Racul poate cîştiga bani mulţi, dar cheltuielile vor fi pe măsură. Abia după canicula verii, relaţia de cuplu se va stabiliza, chiar oficializa (astre cu planuri mari!). Sănătatea nu îi va juca feste pe timpul verii. În rest, stres şi oboseală, normal. A se evita condimentele în dietă.

Leul, cu al lui cîntec matinal sub duş „Sînt un rege“, preia conducerea în 2010, în toate planurile, ba chiar va face muncă suplimentară. Îşi asumă riscuri şi are ambîţ. Se cuvine să se împace cu angajaţii, că vine 2012 şi nu mai rămîne timp pentru iertare. La începutul anului, banii curg, ceea ce duce la investiţii bune. Că tot veni vorba de tendinţa conducerii, Leul se va implica în aventuri amoroase şi va dezvolta pasiuni în exces. Pluto, din cuşca sănătăţii, mîrîie la Leu că există pericole de accidente în anul ce vine. Nativul va transcende într-o stare zen, abia în 2011.

Replica Fecioarei – „Permite-mi să te contrazic“ – se va transforma în Reînnoire. Un viitor luminos, plin de proiecte şi relaţii profesionale salutare. Fecioara trebuie să renunţe la mofturi. Sursele astrologice de mare încredere sugerează organizare şi prudenţă, mai ales că 2010 este un an al evenimentelor sentimentale. Banii sînt legaţi la ciorapul amorului, familia se va implica în treburile nativului. Vitalitatea va fi maximă la început, cînd letargia iernii va stimula nevoia de activitate. Tendinţa 2010 este eliberarea (de stres, şoptesc astrele).

Balanţa – cu răspunsul ei dilematic „Cîteodată da, cîteodată nu“ – va oscila între libertate şi alianţe. Profesional, se va da pe lîngă alţii, pentru profit. Voluntariatul este la modă pretutindeni, aşa că trebuie să-l practice. Pînă în aprilie, tensiunile vor dispărea şi bugetul se va echilibra (trec sărbătorile, deh!). Sentimental, nativul zodiei va fi plin de afecţiune în aprilie-iunie. Balanţa va fi ori cuprinsă de energie, ori va avea crize de nervi. Imunitatea şi rezistenţa vor fi slabe, nu strică o cură de slăbire, anunţă previziunile. Tendinţa 2010: echilibru?

Scorpionul doreşte în 2010 o nouă etapă şi schimbări pe care le va şi trăi: aspiraţiile din ultimii trei ani se concretizează abia acum. Tot ce este legat de creaţie se va dezvolta în voie. Va lichida datoriile. În prima jumătate a anului, este energic şi combativ. În plan financiar, fluctuaţii imprevizibile. Atenţie la abuzuri, tinde să şocheze pentru a se explica. O dragoste unică îl va face să viseze cu ochii larg închişi. Cu sănătatea Scorpionul nu stă bine din cauza pasiunii pentru excese, dar retragerea în intimitate îi va încărca acul. Va trebui să renunţe la vicii. Tendinţa pe 2010 e cunoaşterea.

Săgetătorul, cel care „îţi spune sincer“, va fi luminat de o sclipire, după doi ani de stat în beznă. Fie că e vorba de carieră sau relaţie, el va simţi nevoia de dezvoltare personală. Lucrurile vor fi clarificate sincer, pentru a elimina conflictele la locul de muncă. Cu aceeaşi sinceritate, astrele recomandă preocupările intelectuale şi multe studii. În mai, vor exista investiţii şi cîştiguri datorate imaginaţiei. Viaţa sentimentală se echilibrează pe ritmul nativului. Previziunile arată că va face alegeri atît de sincere, încît îşi va tria drastic prieteniile. În rest, pasiune şi telenovele. Vitalitate maximă şi stres, bineînţeles. Tendinţa 2010: reevaluarea, întru sinceritate absolută.

Capricornul... „ce te-ai face fără el?“ Echipa cu care lucrează îi va simţi lipsa cînd va avansa în carieră ca lider singuratic. Munca grea îi va aduce bani grei, mai ales în toamnă. Nu trebuie să investească în primele luni. Sentimental, are o mare nevoie de comuniune spirituală cu perechea, iar eclipsa de soare din iulie îi poate aduce o mare realizare în cuplu (toate sursele şuşotesc despre asta). În fine, pentru sănătate se recomandă timp. Dacă nu se găseşte, se face. Mobilizarea este tendinţa în 2010.

Vărsătorul este old school. 2010 îi coace însă maturizarea totală, după trei ani de testări psihice epuizante. Charisma îl va ajuta să lege relaţii profesionale strînse, dar este nevoie de toleranţă. Exclus optimismul, duce la erori de buget. O previziune anunţă că o seară de distracţie îl va face să uite să plătească facturile... În viaţa afectivă, Vărsătorul va descoperi greşeli în relaţii, mai ales cu fraţii. Pînă la urmă, frate, frate, dar totu-i pe bani. Priveşte amorul din ce în ce mai filozofic din septembrie, alături de o persoană interesantă. Sănătatea este bună, însă există pericol de accidentări. Tendinţa 2010: inovare.

Peştele va fi cel mai egoist. Dacă nu el, atunci cine? Anul este agitat, perfect pentru proiecte şi ascensiune (se va lupta cot la cot cu celelalte zodii dornice de afirmare). Va profita de imaginaţie şi de oportunităţile ce se ivesc, cu atenţie la obstacole: sînt de nelipsit. Irezistibilul Peşte va fi un amorezat dedicat şi va trăi surprize plăcute cu cei dragi. Sănătate: excesele nu sînt recomandate, după tiparul „sare, zahăr şi grăsimi“. Tendinţa este renascentistă pentru vedeta anului.

Andreea Enea este studentă la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.