Dileme Astrologice

Andreea Enea
Publicat în Dilema Veche nr. 307 din nr. 307
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

E criză în toată ţara, aşa că în lipsă de bani, de un guvern măcar satisfăcător sau de un leu stabil, românii au timp. Au atît de mult timp, încît se îmbată cu apa rece a statului degeaba şi a contemplării. În ciuda previziunilor politice patetice sau a celor economice care nu ies din cuvîntul crizei preaslăvite, cele astrologice chiar ne iau viitorul în serios. Parol! Atenţie, urmează previziuni de minimă importanţă cu efect pe termen limitat de derutare a românilor spre o stare de rîsu’-plînsu’.

Berbecul spune că e „Primul!“. Aşa şi e. În plan profesional, să împungă cît vrea: va avea cele mai mari „succesuri“. În caz contrar, cele mai mari eşecuri. Trebuie să fie chibzuit cu banii, la limita legalităţii. Surse nesigure spun că va fi copleşit de emoţii şi adevăruri neplăcute care îi vor determina singurătatea în prima parte a anului. Abia apoi se va arunca într-o dragoste gen Sandra Brown. Şi pentru că astrele devin eco, sfătuiesc nativul să facă mişcare în aer liber, printre trunchiuri de copaci defrişati, dar nu în iunie-iulie! Ce mai, tendinţa 2010 pentru Berbec e creativitatea.

Taurul urmează dictonul „Gîndesc, deci insist“, sprijinul previziunii redresării afacerilor nereuşite de anul trecut. Relaţiile cu colegii vor fi mai reci cînd el va deveni lider. Horoscopul spune că, deşi are rate de plătit, vor veni şi altele (facturi, reparaţii în casă); din iulie, se vor mai rezolva. În dragoste, totul îi e permis, Taurul devine un guru al emoţiilor: se va angaja într-o relaţie sau va experimenta. În privinţa sănătăţii, unele surse spun „atenţie“ la vicii. Se recomandă relaxarea prin divertisment. Strategia este cheia în 2010.

Ghidul Gemenilor: „Adevărul e că totul e o minciună“. Anul acesta îl va găsi pe Geamăn alături de oameni cu care va dezvolta proiecte curajoase. Avînd puţintică răbdare, va primi un flux mare de bani. Cuprins de spiritul reconcilierii, va deveni un emotiv implicat în noi relaţii şi în armonie. În privinţa sănătăţii, previziunile atenţionează asupra accidentărilor legate de viteză sau curent electric. Geamănul mai este rugat să fie egoist. Tendinţa 2010 se regăseşte în aprofundare.

Racul „simte, deci există“! Aşa îşi începe dilematicul discursurile. Horoscopul îndeamnă la prudenţă şi autocunoaştere. Profesional, nativul nu trebuie să abuzeze de influenţă. Îşi va organiza bine proiectele de viitor, cu „sînge rece“. În aprilie, se vor ivi ocazii de care trebuie să profite dur. Sursele astrologice, acelea nesigure, spun că Racul poate cîştiga bani mulţi, dar cheltuielile vor fi pe măsură. Abia după canicula verii, relaţia de cuplu se va stabiliza, chiar oficializa (astre cu planuri mari!). Sănătatea nu îi va juca feste pe timpul verii. În rest, stres şi oboseală, normal. A se evita condimentele în dietă.

Leul, cu al lui cîntec matinal sub duş „Sînt un rege“, preia conducerea în 2010, în toate planurile, ba chiar va face muncă suplimentară. Îşi asumă riscuri şi are ambîţ. Se cuvine să se împace cu angajaţii, că vine 2012 şi nu mai rămîne timp pentru iertare. La începutul anului, banii curg, ceea ce duce la investiţii bune. Că tot veni vorba de tendinţa conducerii, Leul se va implica în aventuri amoroase şi va dezvolta pasiuni în exces. Pluto, din cuşca sănătăţii, mîrîie la Leu că există pericole de accidente în anul ce vine. Nativul va transcende într-o stare zen, abia în 2011.

Replica Fecioarei – „Permite-mi să te contrazic“ – se va transforma în Reînnoire. Un viitor luminos, plin de proiecte şi relaţii profesionale salutare. Fecioara trebuie să renunţe la mofturi. Sursele astrologice de mare încredere sugerează organizare şi prudenţă, mai ales că 2010 este un an al evenimentelor sentimentale. Banii sînt legaţi la ciorapul amorului, familia se va implica în treburile nativului. Vitalitatea va fi maximă la început, cînd letargia iernii va stimula nevoia de activitate. Tendinţa 2010 este eliberarea (de stres, şoptesc astrele).

Balanţa – cu răspunsul ei dilematic „Cîteodată da, cîteodată nu“ – va oscila între libertate şi alianţe. Profesional, se va da pe lîngă alţii, pentru profit. Voluntariatul este la modă pretutindeni, aşa că trebuie să-l practice. Pînă în aprilie, tensiunile vor dispărea şi bugetul se va echilibra (trec sărbătorile, deh!). Sentimental, nativul zodiei va fi plin de afecţiune în aprilie-iunie. Balanţa va fi ori cuprinsă de energie, ori va avea crize de nervi. Imunitatea şi rezistenţa vor fi slabe, nu strică o cură de slăbire, anunţă previziunile. Tendinţa 2010: echilibru?

Scorpionul doreşte în 2010 o nouă etapă şi schimbări pe care le va şi trăi: aspiraţiile din ultimii trei ani se concretizează abia acum. Tot ce este legat de creaţie se va dezvolta în voie. Va lichida datoriile. În prima jumătate a anului, este energic şi combativ. În plan financiar, fluctuaţii imprevizibile. Atenţie la abuzuri, tinde să şocheze pentru a se explica. O dragoste unică îl va face să viseze cu ochii larg închişi. Cu sănătatea Scorpionul nu stă bine din cauza pasiunii pentru excese, dar retragerea în intimitate îi va încărca acul. Va trebui să renunţe la vicii. Tendinţa pe 2010 e cunoaşterea.

Săgetătorul, cel care „îţi spune sincer“, va fi luminat de o sclipire, după doi ani de stat în beznă. Fie că e vorba de carieră sau relaţie, el va simţi nevoia de dezvoltare personală. Lucrurile vor fi clarificate sincer, pentru a elimina conflictele la locul de muncă. Cu aceeaşi sinceritate, astrele recomandă preocupările intelectuale şi multe studii. În mai, vor exista investiţii şi cîştiguri datorate imaginaţiei. Viaţa sentimentală se echilibrează pe ritmul nativului. Previziunile arată că va face alegeri atît de sincere, încît îşi va tria drastic prieteniile. În rest, pasiune şi telenovele. Vitalitate maximă şi stres, bineînţeles. Tendinţa 2010: reevaluarea, întru sinceritate absolută.

Capricornul... „ce te-ai face fără el?“ Echipa cu care lucrează îi va simţi lipsa cînd va avansa în carieră ca lider singuratic. Munca grea îi va aduce bani grei, mai ales în toamnă. Nu trebuie să investească în primele luni. Sentimental, are o mare nevoie de comuniune spirituală cu perechea, iar eclipsa de soare din iulie îi poate aduce o mare realizare în cuplu (toate sursele şuşotesc despre asta). În fine, pentru sănătate se recomandă timp. Dacă nu se găseşte, se face. Mobilizarea este tendinţa în 2010.

Vărsătorul este old school. 2010 îi coace însă maturizarea totală, după trei ani de testări psihice epuizante. Charisma îl va ajuta să lege relaţii profesionale strînse, dar este nevoie de toleranţă. Exclus optimismul, duce la erori de buget. O previziune anunţă că o seară de distracţie îl va face să uite să plătească facturile... În viaţa afectivă, Vărsătorul va descoperi greşeli în relaţii, mai ales cu fraţii. Pînă la urmă, frate, frate, dar totu-i pe bani. Priveşte amorul din ce în ce mai filozofic din septembrie, alături de o persoană interesantă. Sănătatea este bună, însă există pericol de accidentări. Tendinţa 2010: inovare.

Peştele va fi cel mai egoist. Dacă nu el, atunci cine? Anul este agitat, perfect pentru proiecte şi ascensiune (se va lupta cot la cot cu celelalte zodii dornice de afirmare). Va profita de imaginaţie şi de oportunităţile ce se ivesc, cu atenţie la obstacole: sînt de nelipsit. Irezistibilul Peşte va fi un amorezat dedicat şi va trăi surprize plăcute cu cei dragi. Sănătate: excesele nu sînt recomandate, după tiparul „sare, zahăr şi grăsimi“. Tendinţa este renascentistă pentru vedeta anului.

Andreea Enea este studentă la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.