Digitalizarea şi furatul calului

Publicat în Dilema Veche nr. 736 din 29 martie – 4 aprilie 2018
Digitalizarea şi furatul calului jpeg

Mărturisesc că nu-mi imaginam amploarea, importanța și ramificațiile temei digitalizării patrimoniului, înainte să fi parcurs acest Dosar, pe care l am alcătuit la imboldul dlui Emanuel Conțac, un vechi luptător în slujba acestei cauze.

La o primă vedere, digitalizarea poate părea, pentru scepticii tehnologiei, un capriciu informatic, un moft multimedial, o modalitate de a sublima tipăritura solidă în favoarea unui material volatil, explorabil cu smartphone-ul, cu calculatorul sau cu alte gadgeturi de ultimă și trecătoare generație. Ceea ce e cu totul greșit. Digitalizarea e un instrument solid de lucru, care permite accesul larg la un fond de carte rar, și consultarea unor documente fragile fără a periclita originalul. Imaginați-vă cum ar arăta, în lipsa replicilor digitale, lucrările de referință și cărțile rare, după nenumărate sesiuni de răsfoire și de răstignire pe sticla copiatoarelor. În plus, prezența simultană a copiilor digitale în mai multe locuri – orașe, țări sau continente – reprezintă, în eventualitatea unor dezastre, o șansă în plus de supraviețuire pentru memoria culturală a umanității.

În România, starea digitalizării este, cu puține excepții, proastă. O regretabilă consecvență face ca pattern-ul bine-cunoscut din domeniul construcțiilor de autostrăzi, al reabilitării clădirilor de patrimoniu și al altor proiecte de modernizare a infrastructurii să se aplice și în cazul digitalizării patrimoniului: dezinteresul și incompetența instituțională, amînările de tot felul, refuzul ajutorului străin, licitațiile contestate la nesfîrșit, execuția tehnică slabă şi incompletă.

Întîlnim, în acest Dosar, o gamă vastă de „sugestii și reclamații“, unele mai îndreptățite ca altele. Există critici constructive, „la rece“, cu privire la lacunele legislative, legile proaste – dar temeinic aplicate, lipsa cronică de bani și de personal, prioritizarea greșită la nivelul instituțiilor – și constatări disperate, „la cald“, despre blestemul geopolitic (estul înapoiat), corupția eternă, prostia funciară, reaua-voință, somnul cel de moarte….

În tot cazul, o concluzie inevitabilă este că inițiativa, bunăvoința și disponibilitatea de a ajuta gratuit sînt privite, prin partea locului, cu suspiciune. Citind despre cazul Muzeului Olteniei, care s-a opus din răsputeri digitalizării pro bono a Tetraevanghelului grec din propria colecție, mi-am amintit de bancul cu olteanul călări care, contrariat de volubilitatea amabilă a unui trecător, îl repede iscoditor: „Măi, tu vrei să-mi furi calul!“

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

miyake jima captura video jpg
O insulă spectaculoasă, dar periculoasă. De ce toți oamenii trebuie să poarte măști de gaze
În largul Oceanului Pacific, la aproximativ 180 de kilometri sud de Tokyo, se află una dintre cele mai neobișnuite insule locuite din lume. Miyake-jima, parte a arhipelagului Izu, este un loc spectaculos din punct de vedere natural, apreciat de pasionații de scufundări pentru recifele sale de corali
rinichi jpg
Medic: Infecția urinară generează piatră la rinichi. Interviu
Este important să avem grijă de sănătatea aparatului urinar și a rinichilor, pentru că altfel se poate ajunge la complicații. Dr. Marcian Manu, medic primar urologie, ne-a vorbit despre problemele care pot să apară la nivel urinar și renal.
Michael Bolton  foto   Profimedia jpeg
Michael Bolton dezvăluie devastatoarele efecte ale cancerului la creier. „Nu vreau să știu pronosticul”
Îndrăgitul cântăreț se luptă cu o formă rară și agresivă de cancer la creier și, vădit afectat de crunta boală, ne povestește ce simptome are în timp ce luptă să rămână în viață.
ciorba de stevie jpg
Ce trebuie să pui în ciorba de ștevie, ca să iasă ca la bunica acasă? Ingredientul care face diferența
Ciorba de ștevie este una dintre cele mai iubite mâncăruri de primăvară, o rețetă simplă, dar plină de savoare, care aduce în farfurie gustul copilăriei și mirosul grădinii bunicii.
Sediul actual al Arhivelor Naționale ale României, din București, bd Regina Elisabeta nr. 49, restaurat (© Arhivele Naționale ale României)
194 de ani de la înființarea Arhivelor Statului
Arhivele Statului au fost înființate la București prin Regulamentul Organic al Țării Românești la 1 mai 1831 și la Iași prin Regulamentul Organic al Moldovei la 1 ianuarie 1832, care cuprind dispoziții cu privire la înființarea acestui „nou ram de dregătorie”.
extinderea unei clădiri a clinicii Sanador în București Foto Nicușor Dan jpg
Nicușor Dan, mesaj tranșant pentru Sanador în scandalul privind spitalul oncologic. „Acum vrea să abuzeze și mai mult”
Nicușor Dan susține că este „incalificabil” să folosești bolnavii de cancer ca temă electorală în alegerile prezidențiale, după ce Crin Antonescu l-a acuzat că a semnat abia în timpul campaniei avizul pentru construirea unui spital privat de oncologie pentru copii.
Macron, Starmer, Zelenski și Trump în Bazilica Sfântul Petru FOTO EPA EFE jpg
Cum l-au convins Macron și Starmer pe Trump să-și schimbe retorica față de Putin. Reacția președintelui SUA după întâlnirea de la Vatican
Donald Trump a numit „un moment de alinare” discuția avută cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în Basilica Sfântul Petru de la Vatican, în cadrul funeraliilor Papei Francisc.
DEZBATERE INSTANT ANTENA3 094 POOL INQUAM Photos Octav Ganea jpg
PSD prezintă avizul dat de Nicuşor Dan pentru construirea unui spital de oncologie pediatrică. „L-a amânat ani de zile, mințind că e ilegal”
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a semnat pe 30 aprilie o autorizaţie de construire pentru extinderea unei clădiri a clinicii Sanador, după ce Crin Antonescu i-a reproșat, zilele trecute, că a amânat semnarea avizului, în ciuda unei hotărâri judecătorești.
messiyamal jpg