Dezvoltarea personală
De multe ori, cînd mă gîndesc la felul în care a decurs viaţa mea, descopăr cum anumite încercări m-au ajutat să cresc şi să fiu mai conştientă de mine. Descopăr cum felul în care vedeam viaţa s-a schimbat în prezent şi observ modul în care m-am dezvoltat.
Vă invit şi pe voi să vă gîndiţi la viaţa voastră, la schimbările care s-au petrecut pe parcursul ei. Ce situaţii v-au ajutat să vă simţiţi mai bine, să depăşiţi anumite dificultăţi? În ce situaţii vă simţiţi încă blocaţi? Care sînt emoţiile ce se trezesc, atunci, în voi? Aveţi dorinţa de a le depăşi?
Cred că în fiecare dintre noi există astfel de dorinţe: de a ne simţi mai bine, împliniţi, de a depăşi anumite emoţii, de a resimţi cît mai puţin stres, de a avea relaţii mai fericite şi armonioase. Toate acestea reprezintă, de fapt, dorinţa de dezvoltare personală.
Cînd decidem să învăţam sau să ne îmbunătăţim abilităţile, vor exista efecte pozitive asupra întregii noastre vieţi. De exemplu, cînd învăţăm să comunicăm avînd grijă de relaţiile noastre, observăm cum multe aspecte din viaţa şi relaţiile noastre se îmbunătăţesc. Începem să ne ascultăm mai bine (ce ne dorim, cum anume îi vorbesc celuilalt, care sînt aşteptările mele concrete, şi multe altele), avem mai puţine conflicte cu ceilalţi, devenim mai creativi şi avem o stare de echilibru mai bună.
Cînd ne eliberăm de emoţiile noastre negative, fie că sînt nervi, blocaje, frici sau anxietate, putem trăi mai liniştiţi multe alte situaţii din viaţa noastră de fiecare zi.
Spuneam că în fiecare dintre noi există dorinţa de creştere şi dezvoltare personală, însă de multe ori nu o numim aşa. De obicei, conştientizăm că ceva din viaţa noastră nu merge aşa cum ne dorim. Sau ne deranjează ceva în relaţiile noastre. Sau avem o provocare pentru care am epuizat abordările. Atunci, începem să căutăm o soluţie: fie le cerem sfaturi prietenilor, sau hotărîm să căutăm un specialist care să ne acompanieze, individual sau participînd la un curs ori atelier. Toate acestea, pentru a găsi răspunsul la întrebările şi dificultăţile noastre, precum şi calea potrivită nouă pentru a le rezolva.
Iată cîteva situaţii care ne „împing“ către dezvoltarea noastră, situaţii la care căutăm o soluţie:
● Trăim emoţii puternice pe care nu le putem stăpîni, cum ar fi nervi sau agresivitate, anxietate sau atacuri de panică etc.
● Există certuri sau dificultăţi într-o relaţie importantă – cu partenerul/a, copiii, unul dintre părinţi, sau în relaţiile noastre profesionale.
● Suferim de insomnie sau de anumite stări de rău sau boli.
● Trecem printr-o perioadă dificilă: moartea cuiva, divorţ, separări sau altele.
● Avem un conflict interior, o dilemă, o decizie dificil de luat.
După ce identificăm dificultatea şi căutăm o soluţie sau ajutor specializat, primul pas este deja făcut. Următorii paşi vor depinde de modalitatea prin care aleg să cresc şi să mă dezvolt. Dacă este vorba despre emoţii şi aleg o modalitate de eliberare emoţională cum este tehnica TIPI, vor fi suficiente între una şi trei şedinţe. Dacă este vorba despre dificultăţi în relaţiile noastre, alegem alte formule, cum este Metoda ESPERE® de comunicare relaţională. Timpul de lucru este variabil, de la o şedinţă pînă la mai multe, în funcţie de cîte lucruri vreau să schimb în viaţa mea. Dacă aleg să particip la un grup de dezvoltare personală, acesta presupune mai multe întîlniri.
Din ceea ce am observat în cei şaisprezece ani de experienţă în lucrul individual şi în grup, majoritatea dificultăţilor încep să se rezolve cînd devenim mai conştienţi de felul în care funcţionăm în interior. Pentru că majoritatea conflictelor noastre apar datorită faptului că atenţia noastră este îndreptată către ceilalţi. Ne petrecem mai mult timp gîndindu-ne la cum ar trebui să facă şi să spună ceilalţi, la ce credem noi că ar trebui să simtă sau nu într-o anumită situaţie, sau dacă răspund sau nu aşteptărilor noastre.
După cum vedeţi, atenţia noastră este îndreptată către ceilalţi, în loc să fie îndreptată către interiorul nostru. Aşa cum le spun adesea grupurilor de dezvoltare personală – dacă umblăm şi trăim pe la casele vecinilor, de casa noastră cine se mai ocupă? Îmi place să folosesc această metaforă a interiorului nostru văzut ca o casă. Odată ce ne mutăm la loc în casa noastră, fiind atenţi la noi şi ceea ce trăim în interiorul nostru, lucrurile ne vor deveni mai clare. Ceea ce ne dorim cu adevărat, de ce avem nevoie, ce este mai important pentru noi.
Claudia Jimeno Beltran este psiholog, specialist în comunicare relaţională şi dezvoltare personală, directoarea Centrului de Dezvoltare Personală AmaneSer.
Foto: wikimedia commons