Dezvoltarea personală

Claudia Jimeno Beltran
Publicat în Dilema Veche nr. 524 din 27 februarie - 5 martie 2014
Dezvoltarea personală jpeg

De multe ori, cînd mă gîndesc la felul în care a decurs viaţa mea, descopăr cum anumite încercări m-au ajutat să cresc şi să fiu mai conştientă de mine. Descopăr cum felul în care vedeam viaţa s-a schimbat în prezent şi observ modul în care m-am dezvoltat.

Vă invit şi pe voi să vă gîndiţi la viaţa voastră, la schimbările care s-au petrecut pe parcursul ei. Ce situaţii v-au ajutat să vă simţiţi mai bine, să depăşiţi anumite dificultăţi? În ce situaţii vă simţiţi încă blocaţi? Care sînt emoţiile ce se trezesc, atunci, în voi? Aveţi dorinţa de a le depăşi?

Cred că în fiecare dintre noi există astfel de dorinţe: de a ne simţi mai bine, împliniţi, de a depăşi anumite emoţii, de a resimţi cît mai puţin stres, de a avea relaţii mai fericite şi armonioase. Toate acestea reprezintă, de fapt, dorinţa de dezvoltare personală.

Cînd decidem să învăţam sau să ne îmbunătăţim abilităţile, vor exista efecte pozitive asupra întregii noastre vieţi. De exemplu, cînd învăţăm să comunicăm avînd grijă de relaţiile noastre, observăm cum multe aspecte din viaţa şi relaţiile noastre se îmbunătăţesc. Începem să ne ascultăm mai bine (ce ne dorim, cum anume îi vorbesc celuilalt, care sînt aşteptările mele concrete, şi multe altele), avem mai puţine conflicte cu ceilalţi, devenim mai creativi şi avem o stare de echilibru mai bună.

Cînd ne eliberăm de emoţiile noastre negative, fie că sînt nervi, blocaje, frici sau anxietate, putem trăi mai liniştiţi multe alte situaţii din viaţa noastră de fiecare zi.

Spuneam că în fiecare dintre noi există dorinţa de creştere şi dezvoltare personală, însă de multe ori nu o numim aşa. De obicei, conştientizăm că ceva din viaţa noastră nu merge aşa cum ne dorim. Sau ne deranjează ceva în relaţiile noastre. Sau avem o provocare pentru care am epuizat abordările. Atunci, începem să căutăm o soluţie: fie le cerem sfaturi prietenilor, sau hotărîm să căutăm un specialist care să ne acompanieze, individual sau participînd la un curs ori atelier. Toate acestea, pentru a găsi răspunsul la întrebările şi dificultăţile noastre, precum şi calea potrivită nouă pentru a le rezolva.

Iată cîteva situaţii care ne „împing“ către dezvoltarea noastră, situaţii la care căutăm o soluţie:

● Trăim emoţii puternice pe care nu le putem stăpîni, cum ar fi nervi sau agresivitate, anxietate sau atacuri de panică etc.

● Există certuri sau dificultăţi într-o relaţie importantă – cu partenerul/a, copiii, unul dintre părinţi, sau în relaţiile noastre profesionale.

● Suferim de insomnie sau de anumite stări de rău sau boli.

● Trecem printr-o perioadă dificilă: moartea cuiva, divorţ, separări sau altele.

● Avem un conflict interior, o dilemă, o decizie dificil de luat.

După ce identificăm dificultatea şi căutăm o soluţie sau ajutor specializat, primul pas este deja făcut. Următorii paşi vor depinde de modalitatea prin care aleg să cresc şi să mă dezvolt. Dacă este vorba despre emoţii şi aleg o modalitate de eliberare emoţională cum este tehnica TIPI, vor fi suficiente între una şi trei şedinţe. Dacă este vorba despre dificultăţi în relaţiile noastre, alegem alte formule, cum este Metoda ESPERE® de comunicare relaţională. Timpul de lucru este variabil, de la o şedinţă pînă la mai multe, în funcţie de cîte lucruri vreau să schimb în viaţa mea. Dacă aleg să particip la un grup de dezvoltare personală, acesta presupune mai multe întîlniri.

Din ceea ce am observat în cei şaisprezece ani de experienţă în lucrul individual şi în grup, majoritatea dificultăţilor încep să se rezolve cînd devenim mai conştienţi de felul în care funcţionăm în interior. Pentru că majoritatea conflictelor noastre apar datorită faptului că atenţia noastră este îndreptată către ceilalţi. Ne petrecem mai mult timp gîndindu-ne la cum ar trebui să facă şi să spună ceilalţi, la ce credem noi că ar trebui să simtă sau nu într-o anumită situaţie, sau dacă răspund sau nu aşteptărilor noastre.

După cum vedeţi, atenţia noastră este îndreptată către ceilalţi, în loc să fie îndreptată către interiorul nostru. Aşa cum le spun adesea grupurilor de dezvoltare personală – dacă umblăm şi trăim pe la casele vecinilor, de casa noastră cine se mai ocupă? Îmi place să folosesc această metaforă a interiorului nostru văzut ca o casă. Odată ce ne mutăm la loc în casa noastră, fiind atenţi la noi şi ceea ce trăim în interiorul nostru, lucrurile ne vor deveni mai clare. Ceea ce ne dorim cu adevărat, de ce avem nevoie, ce este mai important pentru noi.  

Claudia Jimeno Beltran este psiholog, specialist în comunicare relaţională şi dezvoltare personală, directoarea Centrului de Dezvoltare Personală AmaneSer.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

marie helene fabra bratianu stranepoata ion ic bratianu FOTO Denis Grigorescu
Strănepoata lui Ion I.C. Brătianu: „Cum poate candida Călin Georgescu la alegeri democratice fiind admirator al anti-democraților Ion Antonescu și Zelea Codreanu?“
Marie-Hélène Fabra Brătianu, strănepoata fostului prim-ministru al României Ion I.C. Brătianu, a comentat în exclusivitate pentru „Adevărul“ rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România și scorul foarte slab al PNL, partidul care a cunoscut gloria în vremea Brătienilor.
Pregatiri pentru parada militara desfasurata in Bucuresti cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei 1 decembrie 2023 FOTO Inquam Photos George Calin (2) jpg
Programul Paradei de 1 Decembrie din Capitală. Harta cu restricţiile de trafic şi rutele alternative
Ca în fiecare an, pe 1 Decembrie în Bucureşti are loc Parada militară dedicată Zilei Naţionale a României. Vă prezentăm programul acesteia, dar şi restricţiile de circulaţie, pentru maşini şi pietoni, precum şi rutele alternative.
Charlie Ottley FOTO Facebook
Charlie Ottley, mesaj pentru români: „Ar fi complet de neiertat să nu votați acum când viitorul vostru și al copiilor voștri atârnă în balanță”
Cunoscutul jurnalist britanic Charlie Ottley, cel mai mare promotor al ţării noastre peste hotare, a vorbit pentru „Adevărul” despre importanța votului românilor la alegerile prezidențiale și despre „Wild Danube”, documentarul ce va fi prezentat miercuri 27 noiembrie în Parlamentul European.
mircea vulcanescu
28 noiembrie: Ziua când a murit în închisoarea din Aiud filosoful anticomunist Mircea Vulcănescu
Data de 28 noiembrie are semnificații importante pentru mai multe personalități ale vieții culturale, artistice și spirituale ale României.
babasha chefi la cutite instagram jpg
Babasha i-a impresionat pe jurații de la „Chefi la Cuțite”. A primit toate cuțitele și a dezvăluit cum a gestionat huiduielile a 50.000 de oameni: „Cel mai rău a fost..”
În această seară, show-ul culinar „Chefi la cuțite” a adus pe micile ecrane un moment inedit și plin de emoție. Babasha, cunoscut pentru energia și carisma sa, a gătit împreună cu sora sa, Bianca, o „reinterpretare a unui fel de mâncare”.
Ilie Bolojan - FOTO Eduard Enea
Ilie Bolojan, sceptic cu privire la anularea turului 1 al alegerilor prezidenţiale: „Să nu transformi o problemă complicată în una şi mai complicată”
Ilie Bolojan, proaspăt preşedinte interimar al PNL, după demisia lui Nicolae Ciucă, este de părere că o eventuală anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale este o „chestiune foarte sensibilă”.
Lucrări la Autostrada cu tuneluri Holdea margina  Foto DRDP Timișoara (9) jpg
Tunelurile de pe Autostrada vestului, în șantier. DRDP Timișoara: „Cele două structuri vor fi unice în România”
Portalurile viitoarelor tuneluri de peste doi kilometri de pe Autostrada Lugoj - Deva au intrat în șantier. Cele două structuri vor reprezenta o premieră în ce privește modul de construcție, informează specialiștii.
david om al strazii captura video jpg
„Sunt vai de steaua mea” Cine este David, omul străzii care i-a impresionat pe internauți. Vorbește fluent limba engleză, deși nu a studiat-o niciodată
Nu a studiat-o niciodată, dar David, un om fără adăpost, vorbește fluent limba engleză. Povestea lui a înduioșat o întreagă comunitate. Bărbatul, care are 61 de ani, a început să locuiască pe străzi după moartea părinților și surorii sale.
STUDENTI jpg
Scrisoarea-manifest a unui student pentru politicieni: „Îmi doresc să fiu liber”
Un student a transmis într-un mesaj ce-și dorește cu adevărat de la clasa politică în contextul alegerilor din această perioadă. Scrisoarea a fost primită și publicată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și ar trebui percepută ca un semnal de alarmă pe care îl trag tinerii