„Devoratorii de stele“

Publicat în Dilema Veche nr. 959 din 25 august – 31 august 2022
E cool să postești jpeg

Un jongler francez are impresia că, prin talentul său de saltimbanc, a ajuns portavocea națiunii sale; un predicator evanghelist, care se dă în vînt după publicitate, e convins că e singurul care poate salva lumea de Diavol, confundînd elogiile publice cu puterea divină; o americancă alcoolică și nevrotică confundă, la rîndul ei, obsesia cu iubirea pură și, în încercarea ei disperată de a găsi o semnificație pentru viața ei, își arogă un statut de eroină; un toreador ratat, căzut în patima superstițiilor, crede că a ajuns dictatorul unei țări datorită faptului că a făcut pactul cu Diavolul. 

Însă totul nu este decît o iluzie – afirmă Romain Gary în cartea sa, apărută în 1966, Les Mangeurs d’étoiles: „Goethe ne-a tras pe sfoară. Faust nu s-a întîlnit niciodată cu Diavolul, cu atît mai puțin i-a vîndut sufletul, pentru că, de fapt, nu există nici un cumpărător interesat de sufletele noastre și nu e nimeni dispus să facă acest tîrg: perfecțiunea nu poate fi cumpărată cu prețul sufletului“. 

Acțiunea cărții, care se petrece într-o țară imaginară din America Latină, unde majoritatea locuitorilor trăiesc la limita supraviețuirii și se hrănesc cu substanțe halucinogene (metaforă extinsă și asupra personajelor care trăiesc în aburii iluziilor), m-a făcut să mă gîndesc la societatea noastră de azi, care ne îmbată cu ideea de succes, preamărind realizările sociale, și care ne bombardează încontinuu cu acea mantră ispititoare, „Poți să devii orice vrei“, în detrimentul vieții tihnite, obișnuite, mediocre. 

Dar ce înseamnă această mediocritate? De ce, pe de o parte, ne sperie și, pe de alta, ne înfurie? Dacă Aristotel considera mediocritatea o virtute morală, calea de mijloc între exces și lipsă, un turnesol pentru o viață bine trăită, cultura socială de azi ne inoculează, pe scurt, că nu trebuie să ne mulțumim cu ceea ce sîntem. Că trebuie să ne depășim limitele, ca și cum am putea să ne extindem oasele și mușchii dincolo de învelișul de piele. 

Dacă acele calități cu care ne-a înzestrat natura nu sînt pe măsura ambițiilor noastre, ne putem falsifica povestea, pentru a deveni „cea mai bună versiune a noastră“, asta fiind la îndemîna oricui. Iar aici stă realul pericol al promisiunilor de succes: pe de o parte, sîntem ademeniți cu ideea că sensul vieții noastre stă doar în „realizările personale“ – care sînt de fapt cele sociale – iar, pe de alta, trăim într-o societate din care ideea de efort a dispărut. Nu trebuie să mai studiezi ani de-a rîndul, ci doar să descarci un curs online sau să cumperi o carte cu rețete de succes. Nu mai trebuie să te antrenezi ani în șir, ci doar să-ți cumperi niște aparate care să-ți maseze mușchii, în timp ce te uiți la TV. Nu mai trebuie să ai o dietă cumpătată, ci să înghiți niște pastile care dizolvă grăsimile. Nu mai e necesar să fii competent, ci să cunoști „oamenii potriviți“. Sîntem îndemnați, așadar, pe drumul ambițiilor, dar sîntem oblojiți de muncă, ambițiile devenind nu „înhămare la treabă“, ci „obiective de bifat“. Și, cum mulți pică în această reverie a „realizărilor“ facile, ajung să se convingă pe sine că sînt mai buni decît sînt în realitate și, înhăitîndu-se cu alții aidoma lor, ajung să formeze o „elită“ de mediocri care se cred superoameni. 

Și abia atunci mediocritatea începe să enerveze – odată ajunși în locuri și posturi pentru care n-au calitățile necesare, „devoratorii de stele“ instaurează kakistocrația, înlăturînd valorile, cu care, în mod evident, nu se pot măsura. Nu sînt în stare să facă o treabă bună, dar nici nu sînt înlăturați, de vreme ce sînt înconjurați, din toate părțile, de semenii lor. 

Se spune, despre aceștia, că „s-au ajuns“, că duc o viață bună, chiar dacă nu o merită. Întrebarea este însă dacă viața lor e într-adevăr bună. Dacă un mediocru, care se crede superior, merge prin viață mai fericit, în niște pantofi prea largi pentru el, decît un om obișnuit care, acceptîndu-și mediocritatea, își trăiește viața în tihnă, netulburat de demonii unor ambiții pentru care nu este croit. ­

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Val Kilmer  FB jpg
A murit Val Kilmer. Legendarul actor avea 65 de ani
Val Kilmer a murit la vârsta 65 de ani. Fiica sa, Mercedes Kilmer, a confirmat decesul, dezvăluind și ce i-a adus sfârșitul vedetei.
cerere 1 jpg
Înscrieri clasa pregătitoare 2025. Cum arată și cum se completează cererea-tip de înscriere
Pentru înscrierea la clasa pregătitoare 2025, care a început în data de 31 martie, părinții trebuie să completeze o cerere specială. Aceasta împreună cu alte acte se depune la secretariatul școlii, dar pot fi trimise și prin e-mail.
bob tunsoare jpg
Cum să te tunzi dacă ai peste 40 de ani, pentru a arăta mai tânără. Sfaturi de la Carolina Hererra, celebra creatoarea de modă
Când vine vorba despre tunsoare, sfatul său este clar: un bob clasic reprezintă cea mai rafinată și avantajoasă opțiune pentru femeile trecute de 40 de ani.
image png
Un al doilea portavion este trimis de Statele Unite în Orientul Mijlociu. Cum motivează Pentagonul decizia
SUA trimit un al doilea portavion în Orientul Mijlociu, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Sean Parnell, invocând protecția fluxurilor comerciale în regiune.
Știriștii de la Cara Pm, postul de radio al Colegiului „Carabella”. FOTO Manina Leașu
Top 10 cele mai bune licee din București în funcție de media de admitere de anul trecut
În urma examenului de Evaluare Națională 2025 care va avea loc în vară, elevii vor fi repartizați la liceu. Nimeni nu va rămâne pe dinafară, căci în România învățământul este obligatoriu până în clasa a XII-a.
F16 FOTO United States Naval Forces Europe
Statele Unite vând Filipinelor avioane de luptă F-16, în timp ce armata chineză mobilizează forţe în jurul Taiwanului
Statele Unite au anunţat marţi că au aprobat vânzarea către Filipine a 20 de avioane de luptă F-16, un contract evaluat la 5,58 miliarde de dolari, pe fondul tensiunilor cu China, relatează AFP.
Predoiu FB jpg
Deputații dezbat şi votează moţiunea simplă împotriva ministrului Predoiu „pentru faptele săvârşite în exercitarea funcţiei”
Camera Deputaților dezbate şi votează miercuri moţiunea simplă depusă de grupul parlamentar al AUR împotriva ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, prin care cer demiterea din funcţie a acestuia.
Donald Trump FOTO AFP
România, una dintre țările care contribuie la deficitul comercial al Statelor Unite. Cum ne va afecta asta
Administrația americană va anunța miercuri tarifele vamale impuse automobilelor și principalelor componente importate de SUA, ceea ce va provoca o undă de șoc în industria mondială a automobilelor, cu posibile implicații grave pentru producătorii europeni.
pingpong jpg