Destinul, între experiență și poveste

Publicat în Dilema Veche nr. 773 din 13-19 decembrie 2018
Destinul, între experiență și poveste jpeg

Tema Dosarului acestui număr a fost provocată de vechiul nostru colaborator, profesorul Vintilă Mihăilescu. Ne știm de mult, dialogăm de cîte ori se ivește ocazia (și dacă nu se ivește o inventăm…), ceea ce nu înseamnă că sîntem intotdeauna de acord. Aș spune chiar că întruchipăm orientări diferite, opțiuni profesionale și socio-politice diferite, ceea ce însă funcționează ca un foarte eficient stimul pentru o comunicare vie. De la o vreme, o „întîmplare“ (semnificativă, ca toate întîmplările) ne-a adus mai aproape decît credeam. Vintilă Mihăilescu a fost pus la încercare de o experiență dificilă, pe care însă o traversează cu „armamentul“ lui obișnuit: nevoia de a înțelege, verva intelectuală și umorul. În acest context, a picat pe o temă care, pentru mine, e o fantomatică obsesie (respectiv, un mereu amînat proiect de carte) de cîțiva ani: tema destinului. Mi-a trimis un prim rezultat al reflecțiilor lui, i-am trimis și eu două-trei fragmente și ne-am dat seama că, deși așezați pe poziții distincte, tatonăm într-un „întuneric“ comun și în perspectiva unui orizont reciproc negociabil. Într-un anumit sens, ne-am trezit ilustrînd, prin coincidența preocupărilor noastre actuale, însăși tema… destinului. Oferim cititorilor, în cele ce urmează, rezultatul de etapă al convorbirilor noastre, cu riscul de a propune un „dosar“ mai puțin convențional. Nu o culegere de opinii multiple pe același subiect, ci un dialog între două căutări care se „întîmplă“ să fie simultane.

Traseul care ne unește pare a fi legat, deocamdată, de metafora „poveștii“. Destinul ca narațiune, ca scenariu în curs de alcătuire, ca „țesătură“ epică. Și – corelativ – „povestea“ ca posibilă soluție lămuritoare și consolatoare… Evident, nu avem „concluzii“ definitive. Nu ne trece prin cap că interogativitatea noastră va rezolva problema. Destinul e o configurație antinomică, greu de stăpînit: e, prin definiție, propriu, marcă a fiecărei persoane și totuși de o „autoritate“ transpersonală. E totodată aproape și departe, familiar și străin, evident și misterios, riguros determinant, dar de o ludică imprevizibilitate. Și chiar dacă nu avem instrumentarul necesar ca să înțelegem cum arată „ordinea“ vieții noastre, ce (sau cine?) îi determină parcursul, nu avem decît de cîștigat dacă zăbovim, cu o tenace curiozitate, asupra întrebării. Cît sîntem de „manipulați“, de „înregimentați“ destinal și cît sîntem de liberi? Cît sîntem de „programați“ și cît sîntem de responsabili? N-avem răspunsuri. Dar ne place să stăm de vorbă și, dacă n-aveți nimic împotrivă, să vă includem în căutarea noastră. ­

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Viktor Orban Facebook jpg
Care e miza declarațiilor premierului ungar Viktor Orbán. Analist: „Discursul său transmite o ofertă de colaborare”
Politologul Cristian Pîrvulescu a analizat declarațiile recente ale premierului maghiar Viktor Orbán privind relațiile româno-ungare, arătând că ele trebuie citite în cheia dublului său discurs, atât simbolic, dar și strategic.
 Foto: Facebook/Salvamont Maramureș
Trupul neînsuflețit descoperit în Munții Mureșului aparține unui cetățean ucrainean. Cadavrul a fost găsit de un cioban
Trupul neînsufleţit şi aflat în stare avansată de descompunere descoperit sâmbătă de un cioban, în Munţii Maramureşului, aparţine unui cetăţean ucrainean.
Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu află luni dacă rămâne sub control judiciar. Fostul candidat, trimis în judecată pentru propagandă legionară
Călin Georgescu află luni dacă rămâne sub control judiciar, după ce judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 a amânat, vinerea trecută, luarea unei decizii în cazul fostului candidat la prezidențiale.
Horoscop 22 28 aprilie, Shutterstock jpg
Urmează cea mai favorabilă perioadă pentru șase zodii. Noroc triplu, abundență și oportunități neașteptate! Vor începe un capitol de aur
În perioada următoare, astrele pregătesc o adevărată explozie de energie pozitivă pentru șase zodii. După luni de eforturi, incertitudini și provocări, acestea vor intra într-un nou ciclu astral care favorizează succesul, norocul și abundența. Practic, Universul le deschide o poartă.
Elon Musk Donald Trump Biroul Oval FOTO Profimedia jpg
Trump spune că Musk a „luat-o razna” și numește noul său partid politic „ridicol”
Donald Trump a declarat duminică că decizia lui Elon Musk de a înființa și finanța un nou partid politic în SUA este „ridicolă”. Acesta a spus despre fostul său aliat că a „luat-o razna”.
ioan ovidiu sabau foto cosmin iftode/rpressport
Secretele „Moțului”. Sabău povestește cum a izbutit să-și sculpteze corpul și să fie sănătos tun la 57 de ani
La 57 de ani, antrenorul Ioan Ovidiu Sabău pare bun de joc la echipa lui, „U” Cluj.
fani legia varsovia youtube jpg
dora stanescu nichita
„Eram fix jumătatea lui” Cine a fost ultima iubire a lui Nichita Stănescu. Femeia alături de care și-a trăit ultimele clipe
Relația dintre poetul Nichita Stănescu și Todorița Tărâță, cea care i-a devenit soție în ultimii ani de viață, a fost una marcată de pasiune, poezie și o profundă conexiune sufletească. Povestea lor de dragoste a fost și ultimul capitol din viața tumultuoasă a poetului.
ciocan judecator
Câți bani încasează statul din taxarea pensiilor speciale pentru sănătate. Doar de la magistrați ia 12,64 milioane lei lunar
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) plătește lunar peste 11.000 de pensii speciale, unele dintre ele fără niciun fel de contribuție la sistemul public de pensii, iar taxarea acestora cu 10% pentru contribuțiile de sănătate va aduce sume considerabile la buget.