Despre modestie

Alexandru PALEOLOGU
Publicat în Dilema Veche nr. 794 din 9-15 mai 2019
Despre modestie jpeg

Aş vrea să spun ceva despre modestie ca virtute nu morală, ci tehnică, adică despre modestie ca metodă de lucru (şi de cunoaştere, ceea ce din punctul meu de vedere e cam totuna). Un om de ştiinţă, un artist, un conducător trebuie să fie capabil şi de îndoială, şi de siguranţă; oricît de contradictorii în aparenţă, aceste două atitudini sînt indispensabile şi lipsa uneia se resimte neapărat în rezultate. Nu numai îndoiala, dar şi siguranţa înseamnă modestie; cel care, după cine ştie cîtă ezitare, nemulţumire de sine, strădanie şi perseverenţă, sau (aparent) dintr-odată fără greş, ajunge să isprăvească un lucru de seamă, acela e sigur de valoarea lui şi asta îl face răbdător şi măsurat; el va şti să suporte şi nerecunoaşterea, şi critica, şi batjocura, oricît l-ar face să sufere. El va şti exact pînă unde a putut ajunge şi pînă unde nu. Un exemplu frumos de modestie îl dau aceste cuvinte spuse de Goethe lui Eckermann: „Tieck e un mare poet, dar a-l compara cu mine e ca şi cînd m-ai compara pe mine cu Shakespeare“.

Infatuarea, supralicitarea operei proprii, setea de adulaţie ascund undeva sub lipsa de îndoială o secretă nesiguranţă şi sînt în fond de o pauperă modestie: cea de a se mulţumi cu prea puţin, de a se amăgi cu camelotă. Tot aşa de sărmană e şi fala de a aparţine unei anumite familii, rase sau profesii (altceva e mîndria de a perpetua o tradiţie ilustră, cu modestie faţă de aceasta). „Prostul – zice un proverb – dacă nu e fudul n-are haz.“

Făţărnicia e odioasă, există însă o modestie ipocrită, care e ironică, şi una convenţională, care e curtenitoare. Dar a cunoaşte măsura exactă a meritului propriu şi a o mărturisi fără indiscreţie nu e în afara curteniei şi nici a modestiei: „De dire moins de soi qu’il n’y en a, c’est sottise, non modestie“ (Montaigne, Essais, 2, c. VI). 

(fragment din Bunul-simţ ca paradox, ediţia a III-a, Editura Cartea Românească, 2005)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Donald Trump, foto Instagram, Shutterstock jpg
După ce a fost acuzat că își bate joc de catolici, Donald Trump a comentat fotografia cu el costumat în papă: „Soției chiar i s-a părut drăguță”
Donald Trump (78 de ani) neagă că ar fi avut vreo legătură cu publicarea unei imagini generate de inteligența artificială în care apare îmbrăcat în veșminte papale.
Screenshot 2025 05 06 13 08 20 png
Make Russia Great Again - Cum o carte din 1997 „profețea” realitățile de azi și unde e locul României?
De multe ori în presa din România am auzit de Aleksandr Dughin ca fiind ideologul lui Vladimir Putin, dar de prea puține ori s-a discutat care este planul propus și produs de acest filosof rus. Cartea sa apărută în 1997 a fost trecută la capitolul fantasmagorii, însă azi la aproape 30 de ani de la a
Creier sănătos   pixabay jpg
Produsele banale care ne pot afecta grav sănătatea creierului! În timp pot duce chiar și la demență
Deja nu mai este un secret pentru niciunul dintre noi faptul că dieta are un rol crucial asupra sănătății noastre. Nu numai greutatea ne va fi afectată de produsele pe care le consumăm, ci organele noastre interne.
Nicușor Dan. FOTO Mediafax Foto / Alexandra Pandrea
Nicușor Dan iese la atac: „România e zguduită de primele efecte ale unui experiment nociv, reprezentat de Simion”
Nicușor Dan, candidat în turul II al alegerilor prezidențiale 2025, a subliniat într-o postare pe Facebook că situația economică gravă în care se află statul. „România e deja zguduită de primele efecte ale unui experiment nociv, reprezentat de Simion”, a spus Nicușor Dan.
cala goloritze 2689420 1920 jpg
Paradisul din Europa. Unde se află plaja desemnată cea mai frumoasă din lume: „E uimitoare și atât de aproape”
Cala Goloritzè, plaja sălbatică și spectaculoasă din estul Sardiniei, Italia, a fost desemnată cea mai frumoasă plajă din lume în clasamentul „The World’s 50 Best Beaches” 2025. Bijuteria mediteraneană a devansat destinații exotice din Filipine, Thailanda, Polinezia și Seychelles, impresionând prin
Cos cu fructe jpg FOTO Pixabay
Ce ne poate învăța o bucătărie despre reducerea efectelor negative?
În ultimul deceniu, multe emisiuni populare de gătit au oferit inspirație pentru entuziaștii artei culinare.
batrana foto shutterstock
Un robot poate suna părinții în vârstă, contra cost, ca să nu se simtă singuri. Experiența unei pensionare cu inteligența artificială
În Regatul Unit, atunci când copiii adulți sunt prea ocupați pentru a lua legătura cu părinții lor în vârstă, un robot AI poate face acest lucru în locul lor, contra cost.
banner Iuliana Pepene jpg
happy holidays 2567915 1280 jpg
Destinațiile din Europa pe care femeile ar trebui să le evite. De ce nu este recomandat să le viziteze dacă aleg să călătorească singure: „Odată ce s-a întunecat, am fost îngrozită”
Călătoriile solo câștigă tot mai multă popularitate, însă nu toate destinațiile oferă același nivel de siguranță pentru turiștii care aleg să călătorească singuri. O femeie pasionată de explorări, le-a întrebat pe alte femei în ce locuri din lume s-au simțit nesigure în timpul călătoriilor.