Despre magia inovaţiei în afaceri - work your magic

Raluca Bâra-Iacob
Publicat în Dilema Veche nr. 474 din 14-20 martie 2013
Despre magia inovaţiei în afaceri   work your magic jpeg

„Cu cine îţi place să lucrezi cel mai mult?“ „Nu-mi place să lucrez pentru americani. Mă simt mult mai bine cînd iau proiecte din Europa“ – răspunsul unui tînăr de nici 25 de ani, care de trei ani lucrează pe cont propriu, m-a intrigat. Portretul său: independent financiar, stăpîn pe sine, smart şi cu o maturitate calmă, imperturbabilă chiar. Un tînăr care a prins proiecte de mii de dolari, lunar, pe toate continentele, dar şi în ţară. „Americanii nu spun niciodată ce vor exact. Îţi trimit proiectul şi degeaba ceri tu mai multe informaţii. Primeşti aproximativ acelaşi răspuns: «Just work your magic!»“ În schimb, companiile europene îi trimit tot ce consideră că i-ar putea fi de folos, cu deadline, timeline, task-uri, parametri şi tot tacîmul la pachet, mi-a explicat tînărul antreprenor. „Ştii exact ce ai de făcut.“ 

Între „ce ai de făcut“ şi

se ţese, de fapt, acel teritoriu al antreprenoriatului, al libertăţii de a improviza, folosindu-te de absolut toate „armele“ de care dispui, de la fler şi experienţă la condiţii de piaţă şi cerinţele clienţilor. În business, însă, improvizaţia nu durează decît dacă se traduce în inovaţie.

Pentru prima dată, expresia asta americană mi-a spus ceva mai mult despre noi, românii: cînd vine vorba despre lucrul pe cont propriu, sîntem gata să ne dăm repede un pas înapoi şi să optăm pentru confortabila poziţie de executant.

Definiţia expresiei idiomatice

(în traducere aproximativă – „să faci ca o situaţie să se îmbunătăţească foarte mult“) îmbracă, practic, însăşi definiţia inovaţiei în business, şi anume – să înnoieşti, să schimbi, să eficientizezi ceea ce există (produse, procese, servicii), astfel încît să rămîi sau să devii, după caz, prima opţiune a clienţilor, ale căror cerinţe sînt în continuă schimbare, reconfigurînd perpetuu pieţele şi regulile jocului. Numai adaptarea la condiţiile macroeconomice în care o afacere îşi desfăşoară activitatea nu este suficientă. Numai tăierea costurilor, de pildă – prima reacţie a companiilor puternic lovite de criza izbucnită în 2008 –, nu a făcut nicăieri în lume minuni, dacă n-a fost dublată de o viziune strategică inovatoare. Cu iz de preţiozitate şi argou corporatist, viziunea strategică inovatoare chiar există şi funcţionează, dacă este construită ţinînd cont de conjunctura pieţelor, de cerinţele clienţilor şi, nu în ultimul rînd, de strategia concurenţilor. 

Ceea ce Alfred Sloan a făcut, în anii ’20, cînd a preluat conducerea aproape falimentarei companii auto General Motors, poate constitui unul dintre cele mai relevante capitole din istoria inovaţiei în afaceri. Avea să se lupte cu Henry Ford, care pariase deja pe dezvoltarea unei linii de producţie în masă a autovehiculelor. Cu un fler deosebit, Ford a inovat continuu şi a dezvoltat inclusiv un sistem de franciză, pentru a vinde maşinile pe tot teritoriul SUA şi în marile oraşe de pe şase continente. Modelul T îi asigura companiei Ford Motor 60% din piaţă, în momentul în care Sloan prelua frîiele GM şi realiza ceea ce avea să fie etichetat, mai apoi, drept tehnica de a conduce mari corporaţii. Sub conducerea lui Sloan – care a durat 33 de ani –, General Motors a ajuns să domine nu numai industria auto din Statele Unite, ci pe cea din întreaga lume. Maşina pentru orice buzunar şi pentru orice scop venea, la GM, cu alte cîteva inovaţii importante la vremea respectivă: clienţii îşi puteau cumpăra maşinile pe credit, puteau opta pentru anumite culori şi, în fiecare an, aveau de ales dintre noi modele, Sloan fiind cel care a introdus în industria auto schimbările anuale de design ale modelelor fabricate. În plus, a fost primul care a gîndit o structură de preţ pentru gama GM, formată din Chevrolet, Pontiac, Oldsmobile, Buick şi Cadillac şi, mai apoi, o autonomie pentru cele cinci mărci. În timp ce Ford pierdea din cota de piaţă, stagnînd în formulele care îi asiguraseră succesul pînă atunci, pentru inovatorul Sloan părea că numai cerul era limita: a urcat maşinile pe podium, iar în anii ’30 a înfiinţat Art & Colors, primul birou de style din industrie. A centralizat departamentele funcţionale (juridic, financiar, publicitate, R&D – Research & Development). Numai urmărind acest gigant al inovaţiei, îi putem da dreptate lui Peter Drucker, care numea managementul „cea mai importantă inovaţie a secolului XX“. 

Inovaţia face întotdeauna diferenţa, fie că e vorba de industria auto sau de IT, de industria alimentară, imobiliară sau chiar de artă. Suprarealistul Salvador Dalí, de exemplu, rămîne, în egală măsură, o figură magistrală a artei moderne şi un bun vînzător al artei sale, fiind printre puţinii artişti care au transformat, metodic, în timpul vieţii, propria operă în profit. Obsesia pentru lux a excentricului Dalí ni-l arată inovînd continuu în promovarea lucrărilor sale. În 1934 (pe cînd avea doar 30 de ani), succesul său atingea recunoaşterea internaţională, cu nu mai puţin de şase expoziţii personale la Paris, New York, Barcelona şi Londra. Inspirat şi de perspicacitatea financiară a Galei, soţia lui, Dalí a considerat, însă, că numai calitatea lucrărilor nu era de ajuns şi a mizat pe publicitatea neconvenţională. Dintre numeroasele sale trucuri publicitare, anecdotică rămîne apariţia lui Salvadori Dalí la Expoziţia Suprarealistă Internaţională din Londra, în 1936. Îmbrăcat într-un costum de scafandru şi flancat de doi ogari ruseşti, Dalí a fost cît pe ce să se sufoce din cauza căştii înşurubate pe cap, dar a reuşit să-şi ducă discursul la bun sfîrşit şi să ajungă şi

în atenţia publicului. În acele vremuri, Dalí a fost un maestru al nevoii celorlalţi de inedit. 

Practic, acesta este însuşi rostul inovaţiei în afaceri: să le transforme în răspunsul perfect la nevoile celorlalţi. 

Cine se teme de inovaţie? 

Neîndoielnic, românii sînt îndrăgostiţi de magie şi de improvizaţie. Apreciază talentul magicienilor. Şi votează pentru el, cînd li se oferă ocazia. Cel mai talentat român al anului 2012, iluzionistul Gog, a vrăjit o ţară întreagă – care l-a votat în show-ul

de la PRO TV. Ne încîntă magia, ne place să fim transportaţi într-o lume în care totul este posibil, aparent fără efort (dar ştim cîte ore a exersat Gog pînă a ajuns să-şi facă numărul lui fără cusur?). Mai mult însă, şi antreprenorul român se ghidează după acelaşi soi de magie. Cînd vine vorba de

cu mici şi prea puţin vizibile excepţii, magia lui depăşeşte reţetele clasice şi sigure ale „tunurilor“ – vezi moda investiţiilor imobiliare sau afacerile cu fier vechi, de pildă, care au atras, în efect de turmă, banii milionarilor de carton, fără să fi lăsat sau să fi avut măcar intenţia să lase în urmă vreun brand solid, de referinţă, pentru un posibil manual al inovaţiei româneşti în afaceri. Magia investiţiilor româneşti constă în profiturile peste noapte, care dispar de pe radarele ţării împreună cu afacerile care le-au făcut posibile. Rareori numele „prosperilor oameni de afaceri români“ pot fi asociate cu numele unor companii inovatoare. 

Atitudinea tînărului român care lucrează pe cont propriu m-a intrigat: speram ca, după aproape 25 de ani de capitalism, în ADN-ul viitoarei generaţii de antreprenori să găsesc deja acel dram de nebunie, de fler care să mişte munţii din loc. În România, acest

deţinut în doze mari sau mici, fie alege să-şi ia tălpăşiţa în alte ţări şi să se dezvolte acolo, fie mocneşte latent, în umbra confortabilelor

-uri,

-uri şi

-uri. Românii sînt muncitori, perseverenţi, profesionişti, sînt căutaţi de companiile din întreaga lume, dar prea puţini au curajul de a folosi acel tip de magie care să-i ridice pe un piedestal în faţa consumatorilor. 

Raluca Bâ ra-Iacob este specialist în comunicare.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Preşedintele Volodimir Zelenski Foto Administrația prezidențiala jpeg
Zelenski vrea mai multe sisteme Patriot, după loviturile înverșunate ale rușilor. Peste 1.000 de atacuri în ultima săptămână, din care 351 în ultimele 24 de ore
Volodimir Zelenski a lansat un apel la aliaţii săi occidentali, cărora le solicită mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot, după ce Rusia s-a dezlănţuit asupra Ucrainei cu drone şi rachete.
Astrologul Minerva FOTO Captură video
Dezastru în 2025 pentru această zodie! Minerva a făcut previziuni devastatoare: „Trebuie să aleagă atent...”
Astrologul Minerva vine cu vești importante pentru un nativ al horoscopului european. Anul care abia a început o să fie unul plin de peripeții, dar și lucruri frumoase.
Grăniceri pe Dunăre FOTO Azopan jpeg
Cei care au împărțit apa în două pentru libertate. Povestea celor cinci ingineri care au fugit cu o barcă pescărească, iar autoritățile au aflat de la Europa Liberă
Cele mai multe cazuri de tentativă sau de trecere frauduloasă au avut loc la frontiera cu Republica Socialistă Federativă Iugoslavia, însă și orașele Constanța și Tulcea au fost alte porți spre libertate ale celor care cutezau să spere.
banner dan capatos png
Dan Capatos, în doliu. Mama prezentatorului TV s-a stins din viață
Femeia care i-a dat viață lui Dan Capatos s-a stins din viață. Dramele continuă să curgă în viața prezentatorului de televizune, deoarece în urmă cu aproximativ un an și-a pierdut tatăl. Acesta a dat vestea tristă prin intermediul rețelelor de socializare.
novak djokovici australian open foto x wolfy jpg
ostatici jpg
Cine este tânăra cu origini românești care va fi eliberată astăzi de Hamas
Astăzi, gruparea Hamas va elibera trei ostatici israelieni, printre care se află și Doron Steinbrecher, o tânără cu origini românești.
Nave NATO in Marea Baltica - Baltops 2015 FOTO navylive.dodlive.mil
Concluzii surprinzătoare privind actele de sabotaj din Marea Baltică. Un raport comun al serviciilor de informaţii dă peste cap supoziţiile iniţiale
Serviciile de informaţii americane şi europene au ajuns la un consens după luni de anchete privind incidentele din Marea Baltică.
rosii negre jpg
Puterea alimentelor negre: beneficii extraordinare din roșii, porumb, varză și altele toate negre
Alimentele negre naturale sunt mai numeroase decât s-ar putea crede. De la legume și fructe până la cereale și semințe, acestea se remarcă prin culoarea lor aparte, dată de antioxidanți puternici și alți compuși benefici.
album Vob Dylan png
Suma fabuloasă la care au fost vândute câteva ciorne îngălbenite ale hitului „Mr Tambourine Man”, scris de Bob Dylan
Două ciorne dactilografiate ale piesei lui Bob Dylan „Mr Tambourine Man" s-au vândut pentru mai bine de o jumătate de milion de dolari, în cadrul unei licitaţii organizate în Statele Unite.