Despre legăturile secrete dintre Neil Armstrong şi vîrcolaci

24 iulie 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Acum patru decenii şi cîteva zile omul păşea pe Lună. Dincolo de competiţia politică dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică, e vorba de cea mai lungă călătorie realizată pînă acum de specia umană. E adevărat şi că aventura a fost potenţată de o concurenţă fără precedent între două superputeri. Programele spaţiale ulterioare misiunilor Apollo şi-au fixat în general ţinte mai puţin spectaculoase, au avut scopuri mai "Pămîntene", mai strîns legate de cerinţele economice sau militare ale momentului. Ruşii înţeleseseră deja că pierd competiţia iar americanii n-au mai fost interesaţi să-şi demonstreze superioritatea pe această cale (ulterior Ronald Regan a marşat pe iniţiativa unui scut defensiv spaţial, cunoscut sub numele de Star Wars). Astăzi, foştii astronauţi care au păşit pe Lună deplîng scăderea ambiţiilor de a cuceri spaţiul. Ei şi-ar dori să vadă noi programe care să permită omului să ajungă din nou pe Lună şi mai ales pe Marte şi îi propun actualului preşedinte Obama să iniţieze asemenea programe, pornind chiar de la sloganul său de campanie: "Noi putem". De altfel, chiar Neil Armstrong a spus la un moment dat "It always seems impossible until its done" (Mereu pare imposibil pînă atunci cînd se face). Iar aselenizarea e probabil cel mai bun exemplu că atunci cînd vrea, omul poate face lucruri aproape imposibile. Dintotdeuna savanţii şi scriitorii au visat la cucerirea Lunii, în mod concret sau doar simbolic. Visul s-a împlinit pur şi simplu, în mod practic (spre mirarea lui Neil Armstrong însuşi, care a declarat că a fost extrem de surprins de reuşită), ceea ce n-a distrus însă, după cîte se pare, nici uriaşa simbolistică a Lunii şi nici credinţele populare. E drept că pe lîngă îndrăgostiţii care promit "Luna de pe cer" au apărut şi comercianţi care cîştigă bani promiţînd pămînt pe Lună. Dar există în continuare şi oameni care cred în vîrcolaci sau care spun că atunci cînd o găleată ar putea sta agăţată de cornul Lunii fără să se răstoarne, nu va ploua. Unii continuă să-şi închipuie că Luna e iubita Soarelui şi că stelele sînt copiii celor doi. În raport cu Luna, oamenii par acum a fi diferiţi. Dacă pentru unii ea a devenit un teren ferm pe care poţi păşi, pentru alţii a rămas un pur simbol. Unii cred în ştiinţă, alţii în vrăjitorie. Aşa se explică poate şi popularitatea ideii (mai ales în ţări greu dezvoltate, ca România) că americanii n-ar fi ajuns de fapt pe Lună şi că totul ar fi fost "o vrăjală". Există însă şi din aceia care cred în ştiinţă şi în călătoria americanilor dar, în acelaşi timp, nici nu se îndură a se despărţi de "vraja" Lunii. Pentru ei, una nu o exclude pe cealaltă. Iar atracţia Lunii îi face să-şi închipuie că pot merge acolo ca turişti sau chiar că pot vorbi cu astrul nopţii ca şi cum ar fi o fiinţă umană sau o zeitate. Lunatici sau dilematici, îi puteţi numi cum vreţi. Sînt de găsit prin paginile ce urmează. (A. M.)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.