Despre dreptate, noroc şi merit

Mihaela MIROIU
Publicat în Dilema Veche nr. 146 din 10 Noi 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Dreptatea are multe faţete. Prima este cea procedurală: e drept să fim trataţi cu toţii după aceleaşi legi şi norme; a doua este dreptatea retributivă: este drept ca fiecare să îşi primească răsplata după faptele sale; a treia - dreptatea reparatorie: este drept să compensezi victimele unei nedreptăţi trecute şi, în sfîrşit, dreptatea distributivă: este drept să folosim o parte din bani (impozite) pentru ca oamenii din categorii defavorizate să poată avea şanse egale la educaţie, sănătate şi angajare. Dreptatea procedurală este neutră şi egală, dar se aplică unor oameni inegali, este oarbă la diferenţe (ceea ce este bine) şi discriminări (ceea ce este rău). Meritele sînt definite după chipul şi asemănarea performanţelor celor care au puterea să le definească. Victimele sînt determinate de un anumit tip de politică prin care se recunoaşte nedreptatea în funcţie de diferite criterii şi de diferite regimuri. Democratic, victime sînt cei cărora li se încalcă drepturile fundamentale: viaţă, libertate, proprietate în regimuri tiranice. Mai greu este să vedem nedreptatea dincolo de victime explicite. Mai greu este să vedem că anumiţi oameni, pentru simplul motiv că sînt născuţi de alt sex, altă rasă, sînt de altă etnie, religie, provin din alte sisteme sociale sau din medii de sărăcie absolută, sau sînt născuţi şi crescuţi în sate uitate de autorităţi şi investiţii în educaţie, nu au, de regulă, şanse egale de afirmare, pentru motive care nu ţin deloc de meritele şi eforturile lor individuale. Putem rămîne orbi la aceste categorii. De ce să ne pese de săraci, că doar nu sîntem "comunişti"? De ce să ne pese de femei, că doar au formal toate drepturile? De ce să ne pese de romi? Nu preferă ei să trăiască la margine, în felul lor? Sau, pur şi simplu, spunem simplu, în cheie popular-fatalistă: "Fiecare cu norocul lui!". Şi să jubilăm că sîntem români, bărbaţi, creştini ortodocşi, sănătoşi, născuţi în oraşe mari, ca şi cînd am avea un merit pentru toate acestea. Rom

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Forțele israeliene au atacat o școală în Fâșia Gaza FOTO @HossamShabat / X
Cel puțin zece oameni au murit într-un atac israelian asupra unei școli din Fâșia Gaza. Unitatea era administrată de o agenție ONU
Cel puţin zece persoane au fost ucise luni, iar alte 30 au fost rănite în atacuri de artilerie ale armatei israeliene asupra unei şcoli administrate de agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) din Jabalia, în nordul Fâşiei Gaza, care găzduieşte persoane strămutate, potrivit presei locale.
postare andrei ghica foto Facebook png
„Am fost folosiţi drept scuturi umane”. Acuzațiile grave aduse Poliţiei Române de către un șofer din Piteşti
Un şofer din Piteşti acuză Poliţia Română că i-a folosit pe el şi pe ceilalţi participanţi la trafic drept scuturi umane, în încercarea de a prinde un elveţian de 19 ani.
asistenta medicala FOTO stiridiaspora.ro
Asistentă medicală acuzată de delapidare, după ce ar fi sustras și vândut medicamente și instrumente medicale
Încă un scandal în sistemul medical românesc: o asistentă de la Spitalul Mangalia este cercetată pentru vânzarea ilegală a unor cantități importante de medicamente și instrumente medicale.
incendii vegetatie grecia jpeg
Poluarea cu fum din incendiile de vegetație ar putea cauza 12.000 de decese suplimentare anual
Încălzirea globală cauzează arderea unei suprafețe mai mari de teren din cauza incendiilor de vegetație și probabil că ucide încă 12.000 de oameni pe an din cauza inhalării fumului, conform unei noi cercetări.
Cele mai frumoase staţiuni din Spania: plaja Cala D'Hort din Ibiza jpeg
Pățania unei românce după ce a închiriat o locuință pe Airbnb! De ce a rămas fără cazare și fără bani
O turistă româncă a închiriat o casă prin Airbnb în Spania. Femeia a avut parte, însă de o experiență neplăcută. După ce i-a atras atenția proprietarei cu privire la un aspect, a rămas fără locuință și fără bani.
muraturi depositphotos1 jpeg
Ingredientul secret care nu trebuie să lipsească din borcanele cu murături. Ce trebuie să adaugi pentru mai multă savoare și gust
Toamna este sezonul în care se pregătesc murăturile, astfel că doamnele și domnișoarele muncesc cu drag și spor. De aceea, există anumite trucuri și secrete pe care gospodinele desăvârșite trebuie să le știe. Cum se prepară, de fapt, murăturile perfecte? Iată ingredientul care face diferența.
YouTube lansează o platformă video pentru alegerile americane
Schimbări la YouTube. Cum încearcă platforma să atragă noi abonați
Platforma video caută să atragă abonați cu un plan fără prea multe reclame.
Maia Sandu foto Facebook Maia Sandu jpg
De ce aproape jumătate din moldoveni au votat anti-Europa: „E o victorie uriașă. Bătălia acum începe”
Referendumul pro-european din Republica Moldova, câștigat la o diferență de câteva mii de voturi, reprezintă o victorie uriașă, în contexul războiului hibrid cu Rusia, dar urmează o luptă cruntă, la fel de importantă în turul II, dar și la parlamentare, explică profesorul Valentin Naumescu.
horoscop saptamana 30 august   5 septembrie webp