Democraţie, justiţie, anticorupţie - o soluţie politico-financiară

Codru VRABIE
Publicat în Dilema Veche nr. 466 din 17-23 ianuarie 2013
Democraţie, justiţie, anticorupţie   o soluţie politico financiară jpeg

Mecanismul de Cooperare şi Verificare al UE e în egală măsură iubit şi urît, atît de români, cît şi de europeni. E iubit mai cu seamă de cei care au felurite beneficii din componenta de verificare şi e urît îndeosebi de cei care nu văd avantajele din partea de cooperare. Adevărul e că rapoartele MCV dau substanţă şi vizibilitate mai cu seamă componentei de verificare, în timp ce nimeni nu pare să ştie ce se întîmplă în partea de cooperare.

Cei care iubesc MCV-ul, mai ales pentru componenta de verificare şi rapoartele periodice de progres, atît la Bucureşti, cît şi la Bruxelles, doresc să păstreze un astfel de mecanism de monitorizare.

Cei care urăsc MCV-ul, fie pentru că li se pare o ruşine ca un stat-membru să fie monitorizat, fie pentru că nu-s mulţumiţi de componenta de cooperare, îşi doresc ca MCV să fie oprit, aruncat la coş, uitat cît se poate de repede.

De vreun an de zile avem o idee despre cum s-ar putea împăca şi capra şi varza, pentru că există o soluţie care să ne ajute să păstrăm componenta de verificare, să întărim componenta de cooperare, să diluăm „ruşinea“ monitorizării externe, dar să şi prelungim termenul cu vreo zece ani. Soluţia e ancorată în nevoile instituţiilor din justiţie şi administraţie, respectiv răspunde la obiectivele asumate de statul român prin diverse documente strategice. Ideea e că reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei necesită investiţii financiare serioase, pe care bugetul României nu are capacitatea să le asigure singur. Prin urmare, privim către fondurile europene pentru a acoperi deficitul de finanţare şi sperăm că Guvernul României are înţelepciunea de a negocia alocarea unor fonduri din bugetul european 2014-2020, exact pentru aşa ceva!

Pe baza Strategiei Naţionale Anticorupţie (aprobată de Guvern în 2012), a Strategiei de Integritate în Justiţie (adoptată de CSM în 2011) şi a Strategiei de dezvoltare a Justiţiei ca serviciu public (propusă de MJ în 2010), se poate imagina un Program Operaţional Sectorial pentru Democraţie, Stat de Drept, Reforma Justiţiei şi Integritatea Sectorului Public. Acest POS, finanţabil din Fondul Social European, ar putea intra în vigoare în 2014, ar putea permite investiţii şi cooperare în justiţie şi anticorupţie pînă în 2020, ar extinde perioada de verificare şi raportare pînă în 2022. Ar fi un MCV reînnoit, mai acceptabil din punct de vedere politic (nu doar pentru Guvernul României, ci şi pentru Comisia Europeană), mai eficient din punct de vedere administrativ (pentru că, atunci cînd nu se îndeplinesc indicatorii, se poate suspenda finanţarea), mai util din punct de vedere instituţional (pentru că oferă oportunitatea investiţiei în obiective şi proiecte concrete de reformă).

Ministerul Justiţiei deja a parcurs o mare parte din paşii operaţionali care i-ar permite să devină Autoritate de Management pentru acest Program Operaţional, iar Consiliul Superior al Magistraturii este deja calificat să devină Organism Intermediar. Mai rămîne doar ca această idee să fie acceptată şi promovată de miniştrii Teodorovici, Pivniceru, Stroe şi Dragnea, susţinută de miniştrii Voinea şi Chiţoiu, promovată de premierul Ponta şi de preşedintele Băsescu (s-ar putea introduce şi o componentă de informatizare a sectorului public, deci şi ministrul Nica ar fi mulţumit). E o soluţie asupra căreia puterea şi opoziţia pot cădea de acord, angajînd decisiv statul român, deopotrivă faţă de propriii cetăţeni şi instituţiile europene, pentru o democraţie funcţională, o justiţie independentă şi o administraţie integră – obiective care pot fi atinse în zece ani!

Codru Vrabie este coordonatorul Proiectului www.piatadespaga.ro.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

secundar p3Liviu Ciulei si Irina Petrescu jpg
Actrița româncă după care toți bărbații întorceau capul în tinerețe. Avea o frumusețe ravisantă, un păr superb și niște trăsături rare
În epoca de aur a cinematografiei românești, când rafinamentul, eleganța și talentul autentic se împleteau armonios pe marele ecran, existau câteva nume care făceau inimile să tresară, iar sala de cinema să amuțească.
Donald Trump cu șapcă MAGA FOTO Profimedia
Tarifele lui Trump lovesc economia SUA, care scade pentru prima dată din 2022
Statele Unite au înregistrat o scădere a economiei în primul trimestru al anului 2025, pentru prima dată din 2022, în contextul implementării unei politici comerciale agresive de către președintele Donald Trump, aflat la începutul celui de-al doilea mandat.
Pantocrator  jpg webp
Moaștele întregi ale „Sfintei Împărătese Elena”, aduse din Italia la o mânăstire din Teleorman
Eveniment fără precedent pentru credincioșii români! În perioada 30 aprilie – 8 mai, sunt în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman moaștele întregi ale „Sfintei Împărătese Elena”, mama ”Sfântului Împărat Constantin cel Mare”.
ruleta pocker   foto pixabay jpg
„Schema” prin care un bărbat a jucat într-o oră peste 100.000 euro la ruletă, fără să aibă banii
Un bărbat de 39 ani, din Craiova, a reușit să joace la ruletă o sumă amețitoare pentru un om de rând: peste 500.000 lei, echivalentul a peste 100.000 euro, bani pe care nici măcar nu-i avea.
Dragos Gheban LA INETRVIURILE ADECARUL jpg
Ce cred specialiștii HR despre piața forței de muncă în România în 2025, explică Dragos Gheban, Managing Partner, Catalyst Solutions
Ce urmează pentru tine, dacă ești recent absolvent de facultate, intern, specialist cu peste doi ani de activitate? Află din noua ediție Interviurile Adevărul și de la invitat, Dragos Gheban, Managing Partner, Catalyst Solutions.
Bombardierul B-1B Lancer FOTO EPA-EFE
Incident aviatic în Japonia: un bombardier al SUA a provocat anularea a două zboruri comerciale
Două zboruri comerciale au fost anulate marți seară după ce un bombardier strategic al Forțelor Aeriene ale SUA a blocat o pistă comună în nord-estul Japoniei, potrivit Stars and Stripes, care citează presa locală.
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
Zodia binecuvântată de Fecioara Maria și de toți îngerii, în vara 2025. Va avea parte numai de reușite și realizări
Vara anului 2025 se anunță a fi una cu totul specială pentru o zodie anume, care pare să fie atinsă de o lumină divină.
Dana Dobrescu la INETRVIURILE ADEVARUL jpg
”Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”, programul educațional pentru adolescenți despre nutriție sănătoasă
”Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”, programul educațional pentru adolescenți despre nutriție sănătoasă, explicat la Interviurile Adevărul, de Dana Dobrescu, mentor Mindfulness în alimentație
george mihaita poza principala 1024x546 jpg
Ce face George Mihăiță, la 76 de ani, „câte șapte ore pe zi” Actorul revine pe micile ecrane în rolul Tătuțu’, ce spune despre personajul său?
George Mihăiță, actorul care l-a transformat pe nemilosul Bebe Măcelaru într-unul dintre cele mai apreciate personaje românești, a revenit pe micile ecrane în Tătuțu’, la PRO TV.