Democraţie, justiţie, anticorupţie - o soluţie politico-financiară

Codru VRABIE
Publicat în Dilema Veche nr. 466 din 17-23 ianuarie 2013
Democraţie, justiţie, anticorupţie   o soluţie politico financiară jpeg

Mecanismul de Cooperare ┼či Verificare al UE e ├«n egal─â m─âsur─â iubit ┼či ur├«t, at├«t de rom├óni, c├«t ┼či de europeni. E iubit mai cu seam─â de cei care au felurite beneficii din componenta de verificare ┼či e ur├«t ├«ndeosebi de cei care nu v─âd avantajele din partea de cooperare. Adev─ârul e c─â rapoartele MCV dau substan┼ú─â ┼či vizibilitate mai cu seam─â componentei de verificare, ├«n timp ce nimeni nu pare s─â ┼čtie ce se ├«nt├«mpl─â ├«n partea de cooperare.

Cei care iubesc MCV-ul, mai ales pentru componenta de verificare ┼či rapoartele periodice de progres, at├«t la Bucure┼čti, c├«t ┼či la Bruxelles, doresc s─â p─âstreze un astfel de mecanism de monitorizare.

Cei care ur─âsc MCV-ul, fie pentru c─â li se pare o ru┼čine ca un stat-membru s─â fie monitorizat, fie pentru c─â nu-s mul┼úumi┼úi de componenta de cooperare, ├«┼či doresc ca MCV s─â fie oprit, aruncat la co┼č, uitat c├«t se poate de repede.

De vreun an de zile avem o idee despre cum s-ar putea ├«mp─âca ┼či capra ┼či varza, pentru c─â exist─â o solu┼úie care s─â ne ajute s─â p─âstr─âm componenta de verificare, s─â ├«nt─ârim componenta de cooperare, s─â dilu─âm ÔÇ×ru┼čineaÔÇť monitoriz─ârii externe, dar s─â ┼či prelungim termenul cu vreo zece ani. Solu┼úia e ancorat─â ├«n nevoile institu┼úiilor din justi┼úie ┼či administra┼úie, respectiv r─âspunde la obiectivele asumate de statul rom├ón prin diverse documente strategice. Ideea e c─â reforma justi┼úiei ┼či lupta ├«mpotriva corup┼úiei necesit─â investi┼úii financiare serioase, pe care bugetul Rom├óniei nu are capacitatea s─â le asigure singur. Prin urmare, privim c─âtre fondurile europene pentru a acoperi deficitul de finan┼úare ┼či sper─âm c─â Guvernul Rom├óniei are ├«n┼úelepciunea de a negocia alocarea unor fonduri din bugetul european 2014-2020, exact pentru a┼ča ceva!

Pe baza Strategiei Na┼úionale Anticorup┼úie (aprobat─â de Guvern ├«n 2012), a Strategiei de Integritate ├«n Justi┼úie (adoptat─â de CSM ├«n 2011) ┼či a Strategiei de dezvoltare a Justi┼úiei ca serviciu public (propus─â de MJ ├«n 2010), se poate imagina un Program Opera┼úional Sectorial pentru Democra┼úie, Stat de Drept, Reforma Justi┼úiei ┼či Integritatea Sectorului Public. Acest POS, finan┼úabil din Fondul Social European, ar putea intra ├«n vigoare ├«n 2014, ar putea permite investi┼úii ┼či cooperare ├«n justi┼úie ┼či anticorup┼úie p├«n─â ├«n 2020, ar extinde perioada de verificare ┼či raportare p├«n─â ├«n 2022. Ar fi un MCV re├«nnoit, mai acceptabil din punct de vedere politic (nu doar pentru Guvernul Rom├óniei, ci ┼či pentru Comisia European─â), mai eficient din punct de vedere administrativ (pentru c─â, atunci c├«nd nu se ├«ndeplinesc indicatorii, se poate suspenda finan┼úarea), mai util din punct de vedere institu┼úional (pentru c─â ofer─â oportunitatea investi┼úiei ├«n obiective ┼či proiecte concrete de reform─â).

Ministerul Justi┼úiei deja a parcurs o mare parte din pa┼čii opera┼úionali care i-ar permite s─â devin─â Autoritate de Management pentru acest Program Opera┼úional, iar Consiliul Superior al Magistraturii este deja calificat s─â devin─â Organism Intermediar. Mai r─âm├«ne doar ca aceast─â idee s─â fie acceptat─â ┼či promovat─â de mini┼čtrii Teodorovici, Pivniceru, Stroe ┼či Dragnea, sus┼úinut─â de mini┼čtrii Voinea ┼či Chi┼úoiu, promovat─â de premierul Ponta ┼či de pre┼čedintele B─âsescu (s-ar putea introduce ┼či o component─â de informatizare a sectorului public, deci ┼či ministrul Nica ar fi mul┼úumit). E o solu┼úie asupra c─âreia puterea ┼či opozi┼úia pot c─âdea de acord, angaj├«nd decisiv statul rom├ón, deopotriv─â fa┼ú─â de propriii cet─â┼úeni ┼či institu┼úiile europene, pentru o democra┼úie func┼úional─â, o justi┼úie independent─â ┼či o administra┼úie integr─â ÔÇô obiective care pot fi atinse ├«n zece ani!

Codru Vrabie este coordonatorul Proiectului www.piatadespaga.ro.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.
Cavalerismul desuet al r─âzboiului jpeg
Cavalerismul desuet al r─âzboiului
A╚Öa cum, ├«n plin─â fervoare cre╚Ötin─â, occidentalii au fost capabili de masacre, ├«n plin ev evolu╚Ťionist au demonstrat c─â s├«nt ├«n stare de regresiuni la fel de ample.
În urma tehnologiei jpeg
În urma tehnologiei
Regresul din educa╚Ťie se reflect─â ├«n succesul unor agresivi analfabe╚Ťi func╚Ťional, deveni╚Ťi influencer-i pentru genera╚Ťiile de m├«ine.
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism jpeg
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism
Conspira╚Ťionismul nu e altceva dec├«t ├«ntoarcerea la g├«ndirea magic─â paranoid─â, ├«n care for╚Ťe dincolo de controlul nostru ne controleaz─â ╚Öi ne manipuleaz─â.
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală jpeg
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală
Potopul, cutremure, r─âzboaie ╚Öi alte evenimente majore duc la dispari╚Ťia dramatic─â a unor civiliza╚Ťii ╚Öi culturi, dup─â care lumea re├«ncepe din nou.
Histria jpeg
Histria
├Änc─âlzirea prin pardoseal─â, at├«t de utilizat─â ├«n perioada roman─â, p─ârea un mare pas ├«nainte ├«n ale instala╚Ťiilor anilor 1990.
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare! jpeg
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare!
Arhitectural vorbind, ai fi în stare să trimiţi mesaje în viitor.
Economia de r─âzboi jpeg
Economia de r─âzboi
Este destulă frică în lume, pentru că nimeni nu se aștepta să trăiască în același timp o pandemie și un război pe care un nebun se chinuie să-l transforme într-unul planetar.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
O dup─â-amiaz─â de var─â
Neputin╚Ťa, anxietatea, moartea celor dragi, boala, dezn─âdejdea, felul ├«n care ├«i protej─âm pe copii, despre toate au scris invita╚Ťii mei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.