Deduceri fiscale pentru donatori
În cele mai multe ţări europene şi în Statele Unite, donatorii au o gamă variată de facilităţi fiscale, de la faptul că sînt scutiţi de impozit pe suma donată (în anumite limite), pînă la echivalarea voluntariatului cu banii pe care i-ar fi cîştigat persoana, în timpul dedicat, şi scutirea de impozit pe acea sumă. Unele ţări, precum Italia, fac chiar dublă deducere pentru banii donaţi bisericii şi unor domenii pe care le consideră prioritare, precum cercetarea sau educaţia.
Ce înseamnă deducere fiscală pentru donaţie? Înseamnă că donatorului i se returnează impozitul de 16% pe suma dată – i se întoarce la sfîrşitul anului, cînd se face regularizarea fiscală. În România există această facilitate doar pentru profesiile libere (avocaţi, notari), în limita a 5% din venitul anual. Aşadar, dacă au un venit anual de 1000 de lei şi donează 50 de lei, plătesc impozitul de 16% doar pe 1000 - 50, adică pe 950 de lei. Nu pare ceva impresionant, dar nici avocaţii şi nici notarii nu cîştigă 1000 de lei pe an, nu?
În 2011, Coaliţia pentru Sprijinirea Filantropiei Individuale, un grup informal format din cinci* organizaţii neguvernamentale care încurajează cultura donaţiei sau fac advocacy, a început, şi la noi, o dezbatere publică pe această temă. Scopul principal a fost să extindă prevederea de la profesiile liberale, şi la alte tipuri de venituri – salarii, chirii, dividende –, pentru a nu mai exista această discriminare. Al doilea scop a fost încurajarea filantropiei mari prin dublarea limitei la 10% din venit pentru cei care donează mai mult de 100 de salarii minime pe economie. Un calcul conservator – care poate fi găsit pe generozitate.ro – arăta că impactul prevederii, cel puţin pentru extinderea bazei impozabile, poate fi de 540 de milioane de lei, cu o investiţie a statului (adică suma deducerilor) de 100 de milioane. Donatorii, spune documentul de politică publică al Coaliţiei, ar dona mai mult dacă ar şti că sînt scutiţi de impozit pe suma dată.
După o serie de peste 20 de dezbateri în ţară şi în Bucureşti, în care Coaliţia a adunat mai multe organizaţii să sprijine măsura, propunerea a ajuns la Ministerul de Finanţe, care a argumentat că într-o ţară unde există cotă unică de impozitare nu pot exista deduceri fiscale. Deşi există nenumărate tipuri de deduceri fiscale – de la cele pentru pensii facultative şi asigurări de sănătate private, la cele pentru cei care au alte persoane în grijă. Discuţia continuă însă, la nivelul ONG-urilor, şi o nouă propunere va fi făcută în curînd.
* United Way România – iniţiator, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Centru de Resurse pentru Participare Publică şi Fundaţia pentru o Societate Deschisă.
Foto: wikimedia commons