Deduceri fiscale pentru donatori

Publicat în Dilema Veche nr. 566 din 18-23 decembrie 2014
Deduceri fiscale pentru donatori jpeg

În cele mai multe ţări europene şi în Statele Unite, donatorii au o gamă variată de facilităţi fiscale, de la faptul că sînt scutiţi de impozit pe suma donată (în anumite limite), pînă la echivalarea voluntariatului cu banii pe care i-ar fi cîştigat persoana, în timpul dedicat, şi scutirea de impozit pe acea sumă. Unele ţări, precum Italia, fac chiar dublă deducere pentru banii donaţi bisericii şi unor domenii pe care le consideră prioritare, precum cercetarea sau educaţia.

Ce înseamnă deducere fiscală pentru donaţie? Înseamnă că donatorului i se returnează impozitul de 16% pe suma dată – i se întoarce la sfîrşitul anului, cînd se face regularizarea fiscală. În România există această facilitate doar pentru profesiile libere (avocaţi, notari), în limita a 5% din venitul anual. Aşadar, dacă au un venit anual de 1000 de lei şi donează 50 de lei, plătesc impozitul de 16% doar pe 1000 - 50, adică pe 950 de lei. Nu pare ceva impresionant, dar nici avocaţii şi nici notarii nu cîştigă 1000 de lei pe an, nu?

În 2011, Coaliţia pentru Sprijinirea Filantropiei Individuale, un grup informal format din cinci* organizaţii neguvernamentale care încurajează cultura donaţiei sau fac advocacy, a început, şi la noi, o dezbatere publică pe această temă. Scopul principal a fost să extindă prevederea de la profesiile liberale, şi la alte tipuri de venituri – salarii, chirii, dividende –, pentru a nu mai exista această discriminare. Al doilea scop a fost încurajarea filantropiei mari prin dublarea limitei la 10% din venit pentru cei care donează mai mult de 100 de salarii minime pe economie. Un calcul conservator – care poate fi găsit pe generozitate.ro – arăta că impactul prevederii, cel puţin pentru extinderea bazei impozabile, poate fi de 540 de milioane de lei, cu o investiţie a statului (adică suma deducerilor) de 100 de milioane. Donatorii, spune documentul de politică publică al Coaliţiei, ar dona mai mult dacă ar şti că sînt scutiţi de impozit pe suma dată.

După o serie de peste 20 de dezbateri în ţară şi în Bucureşti, în care Coaliţia a adunat mai multe organizaţii să sprijine măsura, propunerea a ajuns la Ministerul de Finanţe, care a argumentat că într-o ţară unde există cotă unică de impozitare nu pot exista deduceri fiscale. Deşi există nenumărate tipuri de deduceri fiscale – de la cele pentru pensii facultative şi asigurări de sănătate private, la cele pentru cei care au alte persoane în grijă. Discuţia continuă însă, la nivelul ONG-urilor, şi o nouă propunere va fi făcută în curînd.

* United Way România – iniţiator, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Centru de Resurse pentru Participare Publică şi Fundaţia pentru o Societate Deschisă.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

donald trump/ FOTO:X
Efectele măsurilor economice promise de Trump. Economist: „o operațiune similară a dus la căderea Uniunii Sovietice”
Creșterea taxelor vamale promisă de Trump și amenințarea UE cu taxe dacă nu cumpără mai multe produse americane reprezintă vești proaste pentru economia mondială, spune economistul Radu Nechita. Singura veste bună este decizia de a majora producția de petrol și gaze.
petre mihai bacanu
24 ianuarie: 36 de ani de la arestarea ziariștilor români care pregăteau apariția unei publicații anticomuniste
Pe 24 ianuarie a avut loc și Unirea Principatelor Române, dar în această dată s-a născut celebrul țăran autodidact Badea Cârțan și a murit Winston Churchill, fost prim-ministru al Marii Britanii.
aurel tamas 2 jpeg
Cum arată vila pe care Aurel Tămaș a construit-o ilegal. Primăria Cluj-Napoca a cerut în instanță demolarea construcției
În ciuda faptului că este nelipsit de la spectacolele organizate de Primăria Cluj-Napoca, cântărețul Aurel Tămaș a fost dat în judecată de instituția condusă de Emil Boc. Rapsodul popular este acuzat că a construit ilegal o vilă în pădurea Făget și trebuie s-o demoleze.
examen jpg
Școlile pot organiza probele de competențe, care încep pe 27 ianuarie, după bunul plac. S-a schimbat programul: „Haos. Mereu sunt schimbări anunțate peste noapte!"
În 2025, probele de competență se vor putea susține și în prima parte a zilei, adică înainte de ora 13. În plus, este pentru prima dată când elevii dau probele orale în acestă perioadă (27 ianuarie - 7 februarie). Reprezentanții Consiliului Elevilor nu văd cu ochi buni aceste schimbări.
trump jpg
Trump a semnat un ordin prin care vor fi declasificate dosarele privind asasinarea preşedintelui JFK
Președintele SUA, Donald Trump, a semnat joi un ordin executiv prin care vor fi declasificate dosarele guvernului american privind asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, a fratelui acestuia Robert F. Kennedy, precum şi lui Martin Luther King Jr.
Calin Georgescu   Elena Lasconi colaj  Foto Inquam Photos EPA EFE (1) jpg
Lasconi nu crede că a existat o influență a Rusiei la alegeri: „Vine din altă parte ajutorul pe care l-a primit domnul Georgescu”
Elena Lasconi, președinta USR, nu crede că a existat o influență a Rusiei la alegerile prezidențiale, și că Georgescu a primit ajutor din altă parte.
legume fructe vitamine naturale jpg
Ce legume trebuie să plantăm în luna februarie? Vom avea o recoltă bogată și delicioasă
Deja ne apropiem cu pași repezi de luna februarie, iar românii care stau la curte vor putea începe să planteze legume cât de curând. Cea de-a doua lună din an este perioada perfectă pentru a ne ocupa de semințele de varză, morcov, sau chiar și ardei gras.
marinari capturati de yemen captura facebook video (1) png
Marinarul român și colegii bulgari, capturați timp de un an de rebelii Houthi, au aterizat la Sofia
Sindicatul Liber al Navigatorilor din Transportul Maritim a anunțat faptul că marinarul român și colegii bulgari, care au fost capturați de rebelii Houthi din Yemen de mai bine de un an, au aterizat la Sofia.
bacalaureat jpg
Bacalaureat 2025. Cum se vor desfășura probele de competențe. Reguli în sala de examen
Trei zile îi mai despart pe elevii claselor a XII-a de primele probe ale Bacalaureatului, cele de competențe. Acestea vor avea loc în perioada 27 ianuarie - 7 februarie.