Deci: o zi bună!

Daria GHIU şi Vlad MORARIU
16 februarie 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Deci: chestia e că butonînd eu la taste m-am gîndit că, între atîtea probleme de politică domestică şi debate-uri care confuzează opinia publică, ca editor (cu accent pe i, please) al unei reviste care hostuieşte issues culturale, ar trebui să dedic un număr limbii... ăăăă... române. Băi, adică io m-am gîndit serios, că adevăru e că se scrie şi se vorbeşte nashpa, domne, nu-i vezi şi p-ăştia de la televizor, cu vedete, cu alea-alea, să trăiţi dom' Gigi, de unde să mai ştie poporu cum e corect dacă nici intelectualii ăia de apar la ştiri nu prea mai face diferenţa. Tema care am ales-o este, deci, "ce se întîmplă cu limba română" care o vorbim toţi şi care este un tezaur transmis din generaţie în generaţie de la strămoşii noştrii de origine latină romanii şi pe care marii scriitori ai neamului nostru au transpus-o în opere nemuritoare, care nouă ne-au fermecat copilăria şi adolescenţa care este. Am avut decît puţin timp la dispoziţie pentru a realiza acest număr al revistei, din cauza unor probleme de timing pe care, ca şi redactor, a trebuit să le soluţionez. Dar, ca şi abordare, am solicitat by mail nişte interviuri unor colaboratori pe care i-am contactat pe mobil ca să-mi dea OK-ul şi nişte articole unor persoane care . au făcut studiile afară. N-aş vrea să concluzionez în nici un fel asupra content-ului acestei dezbateri, căci cititorii vor lectura articolele şi îşi vor forma singuri o părere. E groasă, fraţilor! Dacă pînă şi fotbaliştii intră din cînd în cînd în silenzio stampa, înseamnă că nici ei nu mai au nimic de spus. Mă rog, adică în fine, deci am downloadat de pe net nişte kestii mai fitzoase :) şi m-am uitat la un film unde what's up? era tradus prin ce-i sus?, am demarat apoi un search pe situl CNA ( www.cna.ro) unde e o monitorizare detaliată a televiziunilor şi radiourilor din mass-media şi, funcţie de exemplele găsite, m-am gîndit dacă acest număr al revistei va putea fi number one sau dacă vă va ocaziona măcar oportunitatea unei lecturi calitative care să întrunească condiţionalităţile de a vă oferi cîteva momente de elevaţie spirituală în locaţia dumneavoastră preferată, alături de un drink şi împreună cu cei dragi. Dar haideţi, stimaţi cititori, să le dăm cuvîntul specialiştilor în problemele cele mai complexe ale limbii române şi să vedem cu toţii ce atitudine au dînşii vizavi de aceste probleme! Sperăm să vă mai avem în revistă. O zi bună! (M. V., compoziţie după natură)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

joe don baker captura video jpg
Doliu în lumea filmului. Un celebru actor, cunoscut din seria de filme cu James Bond, a murit la 89 de ani
Joe Don Baker, actorul american cunoscut pentru rolurile sale memorabile în filme de acțiune, westernuri și în seria „James Bond”, s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani. Familia sa a confirmat decesul survenit pe 7 mai, fără a preciza cauza exactă.
Pacient de Covid Sursa Freepik com jpg
Oamenii de știință spun că au descoperit în sfârșit cauza long Covid. Legătura înspăimântătoare cu demența
Oamenii de știință susțin că persoanele care suferă de COVID pentru o lungă perioadă de timp prezintă unele modificări la nivelul creierului, care le îngreunează gândirea și vorbirea.
adevarul ro ulla shinami WBKHdkQ8zRk unsplash jpg
De ce căștile wireless Samsung și Sony domină piața și care ți se potrivește: analiză detaliată
Piața căștilor wireless s-a transformat radical în ultimii ani. Atât căștile wireless Samsung, cât și căștile wireless Sony s-au poziționat în fruntea inovației, implementând tehnologii care au redefinit experiența audio.
Andrew și Tristan Tate FOTO EPA-EFE
Frații Tate, campanie pe platforma X pentru George Simion
Andrew și Tristan Tate fac campanie pentru candidatul AUR, George Simion, pe rețelele de socializare. Tristăn Tate nota într-o postare mai veche că Nicușor Dan nu trebuie să câștige.
lufthansa boeing 747 400 jumbo jet foto shutterstock
Panică la bordul unui avion, care a zburat timp de 10 minute fără pilot. Comandantul era la baie, iar copilotul leșinase
Un zbor Lufthansa a rămas timp de 10 minute în aer fără pilot, după ce copilotului i s-a făcut brusc rău, acesta fiind singur în cabina de pilotaj, potrivit anchetatorilor.
combinat galati wikipedia jpg
Mii de români riscă să rămână fără loc de muncă! Cel mai mare combinat siderurgic din România este la un pas de faliment
Mii de români riscă să își piardă locul de muncă, pe măsură ce combinatul siderurgic din Galați se îndreaptă cu pași tot mai repezi către faliment. Iar închiderea acestui loc ar însemna nu numai concedieri masive, ci și o lovitură economică serioasă pe care Galațiul va fi nevoit să o navigheze.
Donald Trump vizitează Marea Moschee Sheikh Zayed FOTO Profimedia jpg
Trump s-a descălțat pentru a vizita Marea Moschee din Abu Dhabi: „E atât de frumos”
Președintele Donald Trump a vizitat joi una dintre cele mai mari moschei din lume, descălțându-se la intrare conform obiceiurilor islamice, în ultima oprire din cadrul turneului său în Orientul Mijlociu, relatează Washington Post.
irinel columbeanu jpg
Irinel Columbeanu, în pragul evacuării de la azilul din Ghermănești, după ce a acumulat datorii uriașe. „Nu l-a mai vizitat nimeni”
Fostul milionar Irinel Columbeanu traversează o perioadă dificilă, la aproape doi ani de când s-a mutat într-un azil privat din Ghermănești.
Paste de primavara  Sursa foto shutterstock 2359902409 jpg
Paste de primăvară cum n-ai mai încercat!
Cele mai la îndemână reţete sunt cele cu paste pentru că sunt foarte uşor de preparat. Îţi propunem paste de primăvară cu frunze de ridichi, usturoi şi chilli. În circa 20-30 de minute, ai trei porţii gata de savurat alături de cei dragi.