De la interdicţii la terapie - argument

Publicat în Dilema Veche nr. 328 din 27 mai - 2 iunie 2010
Actori la început de carieră jpeg

În Europa Occidentală, politicile cu privire la regimul şi circulaţia substanţelor psihotrope se articulează pe patru direcţii: interzicere a traficului, descurajare a consumului, terapie pentru dependenţi, reducere a riscurilor sociale.

Chiar dacă în România se înregistrează cifre relativ scăzute în ceea ce priveşte consumul de droguri, autorităţile dau senzaţia că sînt incapabile să controleze acest fenomen. Într-un fel era de aşteptat, de vreme ce fenomenul e de dată relativ recentă. România a devenit doar de cîţiva ani şi destinaţie pentru droguri – pînă nu de mult, era doar o ţară de tranzit.

Numărul cazurilor severe de toxicomanie şi problemele sociale pe care le generează (o comisie prezidenţială însărcinată cu evaluarea acestora consemnează, atunci cînd se referă la consumul de droguri, incidenţa altor posibile infracţiuni, precum şi pericolul transmiterii unor afecţiuni grave) societatea civilă şi comunitatea politică: legislaţia în vigoare acum în România este depăşită, ea nu mai acoperă noile realităţi.

În plus, apariţia, în ultimii ani, a aşa-numitelor „magazine de vise“, în care se comercializează, sub diverse forme, „droguri legale“ arată care sînt limitările acestui sistem: inventivitatea combinatorie a celor care distilează în laboratoare substanţe cu efect halucinogen depăşeşte capacitatea statului de a reglementa eficient regimul acelor substanţe: pînă să se voteze în Parlament lista cu substanţe interzise, apar noi şi noi droguri care scapă legiuitorului. Tot problematic e şi modul în care statul îi priveşte pe consumatorii de droguri (grele sau uşoare). E, într-adevăr, oarecum ipocrit să învinovăţeşti nişte tineri care n-au rezistat tentaţiei (şi chiar e o tentaţie!) drogurilor, dacă instituţii specializate nu sînt capabile să asigure o informare decentă cu privire la efectul lor şi să reducă traficul. Pe de altă parte, consumul reprezintă în continuare o infracţiune (pedepsită cu privarea de libertate), în vreme ce în practica din Europa occidentală consumatorul este văzut mai degrabă ca un pacient care are nevoie de asistenţă socială şi/sau medicală.

Acum un an, în timpul campaniei electorale pentru alegerile euro-parlamentare, o candidată a afirmat, răspunzînd unei întrebări provocatoare, că nu ar exclude legalizarea drogurilor uşoare. Reacţiile – extrem de virulente – nu au întîrziat. Însă nu a urmat nici o dezbatere serioasă şi aplicată cu privire la regimul drogurilor. Încercăm să o provocăm cu acest dosar.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

diana buzoianu foto facebook png
Încep să cadă capete. Directorul interimar de la Apele Române, demis din funcție de ministrul Mediului
Sorin Lucaci, director interimar la Apele Române, a fost demis, vineri, în urma unui control nefinalizat al corpului premierului la Praid.
Bombardamente  Gaza City FOTO EPA EFE jpg
Directorul spitalului indonezian, ucis într-un bombardament israelian: „Au țintit camera lui”. Nouă operațiune „Lion Rising” în Gaza
Directorul Spitalului Indonezian din orașul Gaza, a fost ucis miercuri într-un bombardament israelian, potrivit rudelor și Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, relatează TIME.
romanca Polonia, Instagram jpg
Românca care a decis să-și construiască de la zero o casa de vis, într-o pădure din Polonia. „În fiecare zi descopăr ceva care îmi place aici”
O româncă povesteşte pe Instagram cum, după ani de muncă în Marea Britanie, a reuşit să-şi construiască, de la zero, casa de vis, în nordul Poloniei, ţara natală a soţului său.
test jpg
Testul de inteligență pe care doar geniile îl pot rezolva. Găsește albina din imagine în doar 5 secunde
Este un test de inteligență care, cel puțin la prima vedere, poate părea destul de simplu. La urma urmei, tot ce trebuie să facem este să găsim albina ascunsă în desenul de mai jos. Iar imaginea nu pare să încerce să ne distragă atenția cu iluzii optice și culori saturate.
Thomas Partey Foto Facebook jpg
Un fost fotbalist de la Arsenal este acuzat de multiple violuri. Contractul jucătorului a expirat de câteva zile
Thomas Partey, fostul fotbalist de la Arsenal, a fost acuzat de cinci infracțiuni de viol și o infracțiune de agresiune sexuală. Contractul jucătorului a expirat în urmă cu câteva zile.
compot mere istock jpg
Rețeta clasică de compot de mere. E perfect pentru zilele toride de vară
Canicula este un fenomen de care nu vom avea cum să scăpăm vara, iar cu cât afară este mai cald, cu atât trebuie să ne hidratăm mai bine. Iar în timpul sezonului cald, compotul devine o băutură foarte populară printre români, fiind atât sănătos, cât și gustos.
abuz copii jpg
Un profesor a fost arestat preventiv, după ce a agresat sexual două eleve. Abuzurile au avut loc în timpul orelor de meditații
Un bărbat de 63 de ani, din Cluj-Napoca, profesor de matematică, a fost arestat preventiv pentru agresiune sexuală. El este acuzat că a abuzat două eleve de 14 și 15 ani în timpul orelor de meditații.
Fotografia spărgătorului Aurel Panțurescu, zis „Aroncuteanu”, publicată de ziarul „Timpul” din 7 ianuarie 1945
Spargerile din noaptea de Anul Nou. Bucureștiul anului 1945, la discreția bandelor de răufăcători
Anul 1945 a debutat cu un val de spargeri, după cum relatau ziarele bucureștene. Chiar în noaptea Anului Nou, hoții au dat două lovituri soldate cu pagube de 20 de milioane de lei.
sean diddy combs getty
„Îmi vine să vomit.” „Această decizie m-a înfuriat” - reacțiile vedetelor la verdictul în cazul solistului hip-hop Sean Diddy Combs
Verdictul în cazul starului hip-hop Sean Diddy Combs, condamnat pentru transport în scopul prostituției, dar achitat pentru acuzațiile grave de trafic sexual, a declanșat valuri de reacții printre vedete, între furie, dezgust și sprijin pentru victime.