De ce vreau să plec dincolo

Marius ROŞU
Publicat în Dilema Veche nr. 105 din 26 Ian 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

De curînd am revenit în ţară după o scurtă călătorie care a avut rolul de a mai arunca o privire la cum merge treaba prin alte părţi. Oamenii la fel de reci în relaţiile lor, dar am avut o nouă ocazie să aflu de ce aici nu va fi niciodată la fel: Nimeni nu pleacă cu mîncarea provenită din micul dejun inclus în preţul camerei, la pachet. Standardul de viaţă creşte concomitent cu realizările, nu doar pentru că ai bani. Vameşii controlează un tren în 10 minute, nu în 4 ore, fără să oprească trenul. Controlorul zîmbeşte şi nu îţi cere bani pentru că NU sînt locuri, dar nu ai rezervare, iar dacă întrebi de nume, el este "şeful de tren". (...) Vecinii de bloc nu fac o pasiune din găuritul pereţilor în ajunul Crăciunului, doar pentru că sînt pensionari şi se plictisesc. Iarna în tren este cald şi un bilet de la Viena la Roma costă 29 de euro. Pentru că nimeni nu strigă în gară "Ce stai, fă, şi te uiţi, bagă genţile în toaletă!" - în caz că se întreabă cineva cum călătoresc produsele pe piaţa neagră. Pentru că nu auzi "Iertaţi-i, dom' sergent, că sînt tineri, iar noi trebuie să-i învăţăm cum merge treaba, mai protestează şi ei, dar ne înţelegem că sîntem oameni şi vin sărbătorile..." Pentru că ştii întotdeauna ce staţie urmează şi la ce oră (cu trenul, autobuzul, tramvaiul sau metroul). Pentru că, indiferent cum arăţi, vînzătorul te salută şi nu se acreşte doar dacă întrebi. Pentru că, după ce treci graniţa, pînă şi ora se schimbă. Păcat că acum sînt musafir sau turist, iar dacă voi alege să plec, devin emigrant şi toţi mă vor urî; unii pentru că îi invadez şi le scad veniturile, alţii pentru că am plecat şi o duc mai bine. Dacă voi reuşi, voi oferi fiecărui român suma necesară ca să plece definitiv şi să rămînă o ţară numai de şefi. Un an plin de bucurii mărunte şi dese,

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Cum se simte Laurette după operația de îndepărtare a implantului cu silicon!
Cum se simte Laurette după operația de îndepărtare a implantului cu silicon! Sexy mulatra a fost externată și a ajuns acasă: „A fost un șoc! Am simțit un gol, nu doar fizic, ci și emoțional”
Laurette (41 de ani) a început săptămâna cu o schimbare radicală de look: o operație estetică de îndepărtare a silicoanelor și micșorare a sânilor.
pizza pixabay jpg
Cum se prepară cea mai rapidă pizza de casă. Iaurtul joacă un rol esențial în această rețetă
Pizza este o variantă perfectă și delicioasă în cazul în care nu ai mult timp la dispoziție pentru a pregăti mâncare. Ai nevoie de doar 15 minute ca să fie gata și nu necesită dospire
Declarații de presă susținute de președintele Daniel Grădinaru și Daniel Horodniceanu, vicepreședinte, la finalul ședinței de constituire a noului CSM, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
CSM, precizări despre procedura de concurs pentru ocuparea șefiei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis joi, 22 mai 2025, că procedura de ocupare a funcției de președinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) se declanșează într-un interval de timp care să asigure o tranziție instituțională adecvată responsabilităților funcției.
cartofi gradina adobestock jpg
Cum și unde trebuie să depozitezi corect cartofii. Numai așa vor rămâne proaspeți până la 5 luni și nu vor încolți deloc
Cartofii sunt, fără doar și poate, unul dintre cele mai versatile alimente pe care le avem la dispoziție. Ei pot fi pregătiți alături de orice fel de condiment, pot fi folosiți drept garnitură, fel principal, pot fi copți, fierți, sau, desigur, utilizați ca ingredient în rețete mai complexe.
BIPA drogherie webp
Un nou lanț de drogherii se extinde în România: „Are condiții economice excelente și o infrastructură bună”
Un nou lanț de drogherii se extinde în România, la concurență cu DM, compania susținând că România are condiții economice excelente și o infrastructură bună care creează condițiile ideale pentru investiții și poziționează țara ca o locație promițătoare pentru succes durabil.
copil la gradinita foto pixabay
Încep înscrierile pentru grădiniță și creșă. Ce trebuie să conțină dosarul și care sunt criteriile
Vineri, 23 mai, se afișează numărul de locuri libere după etapa de reînscrieri, iar părinții vor putea depune cererile de înscriere începând de săptămâna următoare.
Cristi Chivu (EPA) jpg
Chivu, aproape să-și atingă obiectivul la Parma. Calculele rămânerii în Serie A
Românul, aproape să-și îndeplinească misiunea în Italia.
rezervisti jpg
Mobilizarea rezerviștilor pentru Ucraina este un fake news, avertizează MApN
O nouă dezinformare legată de o presupusă mobilizarea a rezerviștilor români circulă pe platforma X, unde o adresă internă emisă de Metrorex este prezentată fals ca „dovadă” că autoritățile pregătesc trimiterea acestora în Ucraina.
Centrala nucleara Zaporojie FOTO Profimedia jpg
Centrala nucleară Zaporojie va fi în curând conectată la rețeaua electrică rusă: Ce se întâmplă acum?
Centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub controlul forțelor ruse din primele luni ale invaziei, se apropie cu pași rapizi de integrarea completă în sistemul energetic al Federației Ruse.