De ce sînt voluntar?

Publicat în Dilema Veche nr. 607 din 1-7 octombrie 2015
De ce sînt voluntar? jpeg

Printre voluntarii Fundaţiei Vodafone România se află şi foarte mulţi angajaţi ai companiei. Am încercat, prin trei întrebări, să creăm un profil al acestora.


1. Cînd aţi devenit voluntar pentru proiectele  Fundaţiei Vodafone România?
2. Care sînt proiectele în care sînteţi voluntar?
3. Care a fost motivaţia şi care sînt satisfacţiile? 

● Sebastian POPOVICI

Manager Compliance, Legal and External Affairs, Vodafone România

1. În 2008 m-am alăturat echipei Vodafone, cu ocazia unui proiect de construcţii de case.

2. În prezent sînt voluntar în acest proiect prin care se construiesc case sociale.

3. În afară de a ajuta familii aflate în dificultate sau de a face un bine dezinteresat, implicarea în astfel de proiecte este un moment în care poţi să conştientizezi şi să îţi aminteşti de lucrurile cu adevărat importante şi care îţi aduc cele mai mari satisfacţii.  

● Dan NEGRU

Advisor, Corporate Security, Vodafone România

1. Imediat ce am început activitatea în compania Vodafone m-am şi înscris voluntar – era de sărbători, în iarna lui 2012, şi fetele aveau nevoie de ajutor pentru a duce cadouri la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Bătrîni din sectorul 4.

2. Aş vrea să fiu voluntar cu titlu permanent în „Build for Tomorrow“, dar nu m-aş da în lături nici de la alte proiecte. De asemenea, o deosebită plăcere ne face (soţiei mele şi mie) să fim „Moş Crăciun“ pentru un copil de la centrele sprijinite de Fundaţie şi aşteptăm cu drag mail-ul din decembrie.

3. O motivaţie anume – nu cred că este vorba de aşa ceva, pur şi simplu vrei să te implici, e ca un gest reflex. Satisfacţia – sufletul plin de căldură.  

● Mihai MOISE

Consultant, Customer Operations, Vodafone România

1. Prima experienţă în calitate de voluntar în proiectele Fundaţiei Vodafone îmi amintesc că s-a întîmplat în urmă cu cinci ani. Era în vara lui 2010, cînd am participat la construcţia unei locuinţe în localitatea Clinceni, jud. Ilfov – un duplex ce urma să servească drept locuinţă pentru mai multe persoane cu dizabilităţi. Îmi amintesc că au fost două zile extrem de călduroase în care am muncit foarte mult. Abia cînd am ajuns acasă mi-am dat seama că eram şi foarte bronzat.

2. În acest moment nu sînt implicat într-un proiect, dar pot spune cu mîna pe inimă că aştept cu nerăbdare următorul şantier. Bineînţeles, cu aceeaşi nerăbdare aştept şi e-mail-ul transmis de colegii de la Fundaţia Vodafone în care este anunţat proiectul şi posibilitatea de înscriere.

3. Ar fi multe de spus aici pentru că am ajuns la capitolul unde sentimentele se împletesc. Motivaţia mea este dată de posibilitatea de a participa la clădirea unei case care ştiu de la început că va fi locuită de persoane ce se confruntă cu o situaţie financiară precară sau locuiesc în condiţii mai puţin plăcute (fie că vorbim despre persoane cu dizabilităţi sau familii cu copii care aşteaptă cu nerăbdare să petreacă viitorul Crăciun în casa mult visată, la a cărei construcţie putem da o mînă de ajutor). Faptul că, în cele mai multe dintre cazuri, persoanele sau familiile beneficiare lucrează alături de noi pe şantier ne dă o emoţie aparte şi acel imbold de a da tot ce avem mai bun în zilele în care sîntem prezenţi pe şantier – totul pentru ca lucrările să avanseze cît mai repede şi în graficul prestabilit. În urmă cu exact o lună am participat la un astfel de proiect în localitatea Cristian, jud. Braşov, şi este a patra oară cînd merg pe şantier în calitate de voluntar al Fundaţiei Vodafone, deci a patra casă la a cărei construcţie am contribuit şi eu. Satisfacţia cred că deja o simţiţi şi voi. Este satisfacţia de a da o mînă de ajutor la construcţia unei case, satisfacţia de a dărui, satisfacţia că ai făcut un lucru bun.  

● Iuliana Maratu GIUVELEA

Brand Manager, Vodafone România

1. Fac voluntariat pentru Fundaţia Vodafone de aproximativ trei ani.

2. Aş menţiona cîteva – „Scrisori către Moş Crăciun“, „Ziua Copiilor“, construcţia de case pentru familii defavorizate, „Vodafone Big Marathon“.

3. Motivaţia? Oamenii. Oameni mai puţin norocoşi. Oameni care au nevoie de ajutorul meu. Devii conştient de puterea ajutorului tău doar cînd te implici cu sufletul şi eşti alături de oameni în momentele care contează pentru ei. Satisfacţia a venit ulterior, nu am făcut niciodată voluntariat aşteptînd ceva în schimb. Am simţit că acţiunile mele (indiferent că este vorba de o donaţie, de un joc, de o construcţie, de pur şi simplu timp petrecut cu oameni care au nevoie de lucrurile astea) pot aduce zîmbetul pe feţele oamenilor şi chiar pot salva vieţi. Şi asta este cea mai mare satisfacţie pe care am simţit-o vreodată.  

● Horaţiu DIMULESCU

Manager M – Commerce and Wholesales, Vodafone România

1. A trecut ceva vreme de atunci. Acum cinci-şase ani am participat prima oară la o construcţie de case.

2. Încă de cînd a apărut oportunitatea, donez o sumă fixă din salariul meu pentru a ajuta Fundaţia Vodafone să susţină proiectele sociale. Ajut în proiecte de construcţii de case şi mai particip în proiectele cu activităţi sportive. Ultimul a fost un concurs de tenis de masă.

3. Motivaţia vine din faptul că îmi place să ajut oameni simpli cu nevoi. Este minunat să vezi satisfacţia din ochii lor după ce îşi văd casele ridicate. Pentru mine este suficientă această bucurie, ea dîndu-mi puterea şi dorinţa de a găsi timpul necesar pentru aceste activităţi. Apreciez însă mult, cel puţin în proiectul construcţiilor de case, spiritul de echipă şi dăruirea voluntarilor care dau tot ce au mai bun pentru ca proiectul să fie unul de succes.  

● Gabriel GHEŢU

Organisation Process and Transformation Lead, Vodafone România

1. Am început să particip la acţiunile organizate şi susţinute de Fundaţia Vodafone România în urmă cu aproximativ două luni.

2. În data de 4 octombrie voi alerga împreună cu alţi 150 de colegi din Grupul Vodafone la „Vodafone Bucharest Marathon“ 2015, eveniment în cadrul „Bucharest International Marathon“, fiecare dintre noi avînd misiunea de a strînge 1500 de euro pentru două proiecte susţinute de Fundaţia Vodafone. Unul se referă la bolnavii de diabet, iar celălalt oferă control EKG la domiciliu pentru persoanele cu probleme cardiovasculare). De asemenea, în data de 27 septembrie am participat la evenimentul „Ziua Internaţională Eunice Kennedy Shriver“.

3. Apreciez toate proiectele caritabile pe care le organizează sau le susţine Fundaţia Vodafone România şi mi-am dorit să fiu şi eu implicat. Prin urmare, am decis să particip la astfel de evenimente pentru a fi alături de Fundaţie. Bucuria mea este dublată de satisfacţia că, prin participarea la astfel de evenimente, ajut persoanele care au nevoie de sprijinul nostru.  

● Augustin STANCIU

Account Manager, Vodafone România

1. De ceva vreme îmi doream să mă implic social, însă abia anul acesta am făcut-o cu adevărat şi aceasta pentru că am identificat acele proiecte în care prezenţa mea este cu adevărat utilă. Am început prin a asista mai multe şcoli din mediul rural să le ofere elevilor cu venituri reduse o adevărată petrecere de 1 Iunie. S-a întîmplat anul acesta. Am văzut, la finalul evenimentului desfăşurat la Casa Radio, fericire pe chipul celor mici şi pot spune că acela a fost unul din cele mai frumoase momente din viaţa mea. Satisfacţia aceasta de final m-a făcut să mai vreau să mă implic.

2. Sînt două proiecte în care sînt implicat acum. Primul este „Build For Tomorrow“ prin care noi, angajaţii Vodafone, participăm şi ne implicăm activ în construcţia şi renovarea mai multor locuinţe sociale. Al doilea proiect este „Vodafone Big Marathon“ în care alerg şi strîng fonduri pentru două dintre asociaţiile afiliate Fundaţiei Vodafone şi, bineînţeles, cauzele acestora, respectiv: proiectul Asociaţiei React „Ajută pacienţii cu diabet să monitorizeze cu ajutorul tehnologiei valorile glicemiei şi să primească ajutor în situaţiile de urgenţă“, proiectul „Supravegherea pacienţilor cu probleme cardiovasculare la domiciliu“, al Asociaţiei Caritas, Alba Iulia. Fiecare alergător va avea ca misiune strîngerea sumei de 1500 de euro, care va fi împărţită în mod egal între cele două cauze.

3. Mă consider o persoană norocoasă din multe puncte de vedere, iar aceasta a fost o motivaţie suficient de puternică pentru a îmi dori să fac ceva şi pentru cei din jur. Implicîndu-mă în proiectele Fundaţiei Vodafone, simt cum împărtăşesc ce am şi îmi folosesc abilităţile într-un scop cu adevărat important. Satisfacţiile vin din bucuria şi liniştea celor pe care îi ajutăm prin proiectele noastre şi nu cred că sînt recompense mai mari şi mai frumoase ca acestea.  

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Ce sunt armele nucleare tactice și de ce a ordonat Rusia efectuarea de exerciții
Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că armata va efectua exerciții cu arme nucleare tactice - fiind pentru prima dată când un astfel de exercițiu este anunțat public de Moscova, relatează Independent.
image
Generația Smartphone. A explodat numărul elevilor cu probleme de învățare. Creierul copiilor, otrăvit de timpul petrecut în fața ecranelor
Numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 70.000. Și vorbim despre datele oficiale. Neoficial însă, avem mult mai mulți elevi cu astfel de probleme, iar una dintre cauze este timpul exagerat petrecut de aceștia în fața ecranelor.
image
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
După abuzurile culinare de Paște, trebuie să revenim la un stil de viață echilibrat. De câte ori mâncăm pe zi? Câtă carne consumăm? Ținem post intermitent? Cum ar trebui să arate micul dejun, prânzul și cina? - sunt întrebări la care a răspuns nutriționistul Nicolae Hâncu

HIstoria.ro

image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.