De ce se piaptănă baba cînd țara arde

Publicat în Dilema Veche nr. 905 din 12 – 18 august 2021
E cool să postești jpeg

Un articol de pe site-ul Ouest-France mi-a reamintit, zilele trecute, cît de important este, totuși, ca baba să nu renunțe să se pieptene cînd țara arde. „După videoclipurile postate de Emmanuel Macron pe Snapchat, TikTok și Instagram, menite să răspundă întrebărilor pe care francezii le au despre vaccinare, a mai rămas o întrebare, una fără răspuns, care încă face furori pe Internet: ce marcă de tricou purta șeful statului? Chestionați de jurnaliștii de la Ouest-France, cei de la Palatul Élysée au spus că nu doresc să comunice cu privire la acest subiect.”

Sînt oameni care ar găsi articolul frivol. Cum adică să arunci în derizoriu o problemă atît de serioasă precum vaccinarea? Alții l-ar putea interpreta ca pe o denigrare, o ironie la adresa președintelui Franței și la inițiativa acestuia de a-și convinge cetățenii de importanța vaccinării. Dar mai sînt și cei care, pur și simplu, ar zîmbi. Aceia știu cu ce se mănîncă „la joie de vivre”.

Ce este această bucurie de a trăi? Este o superficialitate? O ignorare a problemelor și o îmbătare cu apă rece? Sau este ceva mult mai profund, o reală contragreutate pe care o poți pune pe cîntar cînd lucrurile nu merg așa cum trebuie?

În lucrarea sa, publicată în 1710, Teodiceea, seria de eseuri despre care se spune că l-ar fi inspirat pe Voltaire cînd a scris Candide, Leibniz avansa ideea „relativității răului”, afirmînd că ființa umană devine hipersensibilă cînd vine vorba de suferință. Avem tendința să remarcăm mai abitir lucrurile care nu merg decît pe cele care merg, iar momentele de bine nu doar că sînt date uitării în clipa în care ni se întîmplă un pocinog, ci sînt și complet neconștientizate în timpul trăirii lor.

Bunăoară, nu vom trece niciodată pe catastif zilele în care sîntem sănătoși, dar momentele de boală le ținem minte cu acuratețe, le trăim acut, atît fizic, cît și psihic. Căci doar cînd suferim ne gîndim (cu tristețe!) la zilele cînd nu sufeream, conștientizînd fericirea doar la timpul trecut.

Totuși, se întreabă Leibniz, dacă am pune într-o balanță toate momentele cînd ne merge bine cu toate momentele cînd nu ne merge chiar așa de bine, nu vom observa oare că acele momente de fericire (neconștientizate ca atare la vremea lor) sînt mult mai numeroase decît cele în care sîntem nefericiți?

Bineînțeles, relativizînd răul, Leibniz nu-i neagă existența, definind răul prin „suferința inocenților”, însă vede în „rău” mai degrabă un instrument prin care putem accede spre conștientizarea binelui, binele fiind, în esență, calea spre progres. Dacă Dumnezeu ne-a creat imperfecți, afirmă Leibniz, asta nu înseamnă că nu ne-a dat șansa să devenim perfecți, răul fiind lecția din care putem învăța să conștientizăm binele și, conștientizînd binele, să minimalizăm răul.

Precum acei oameni care, înțelegînd cu adevărat experiența răului, ajung mai apoi să trăiască cu mult mai intens fiecare moment de bine, ca și cum traversarea unei suferințe le-a dat puterea de a înțelege care e, de fapt, esența reală a vieții. Pura bucurie de a trăi.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Foto Advertorial Lidl Deluxe (002) jpg
Preparate rafinate cu care îți vei impresiona și cei mai exigenți musafiri la masa de Paște
Când ne gândim la Paște, ne vin în minte imagini cu mese întinse, musafiri adunați în jurul bunătăților de sărbătoare și, desigur, complimentele binemeritate adresate gazdei pentru preparatele gustoase și curățenia exemplară. Dacă și tu vrei să îți surprinzi cu fiecare ocazie invitații cu mâncăruri
725892789 1280x720 jpg
Solidaritate cu un coș de cumpărături: PENNY este alături de Colecta Națională de Alimente
În perioada 4–6 aprilie, românii sunt invitați să se alăture uneia dintre cele mai ample și valoroase inițiative de solidaritate din țară – ediția de Paște a Colectei Naționale de Alimente, organizată de Federația Băncilor pentru Alimente din România (FBAR), în parteneriat cu PENNY și cu ....
Infanteriști sovietici transportați de tancurile T-34 (©  Getty Images)
Ofensiva Frontului 2 ucrainean pe axa Târgu Frumos
Pe 8 aprilie 1944, generalul sovietic Konev a desemnat Armatele 40 (general-locotenent Filip Jmacenko) și 27 arme întrunite (general-locotenent Serghei Trofimenko) ca fiind gruparea principală de atac și a ordonat celor două armate să înceapă un asalt coordonat spre sud, pe axa Târgu Frumos.
mercenari Potra sosire Congo Inquam George Calin jpg
Ministerul Apărării Naționale: Sute de militari pensionari și unii aflați în concediu pentru creșterea copilului au activat ca mercenari în Congo
Potrivit rezultatelor unei verificări dispuse de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şapte militari s-au angajat ca mercenari în Congo în timp ce erau în concediu de creştere a copilului.
urs jpg
Salvamontistul atacat de urs în Predeal, în stare critică la spital
Salvamontistul atacat de un urs pe o stradă din Predeal se află în stare extrem de gravă la Spitalul Floreasca, intubat și ventilat mecanic.
delia matache jpg
Delia s-a urcat într-un copac de frica unei haite de câini vagabonzi. „M-am zgâriat, m-am făcut praf”
Delia Matache a trecut prin momente de panică în timpul unei drumeții, după ce fost nevoită să se adăpostească de niște câini lăsați fără lesă de stăpân.
Smartphone cu aplicația TikTok FOTO Shutterstock jpg
Alegerile din România și Republica Moldova, amintite în rapoartele Meta și TikTok. Câte conturi false au fost eliminate
Compania Meta a publicat un raport privind dezinformarea, în care face referire și la alegerile prezidențiale din România, anulate. Un raport similar a fost publicat și de platforma TikTok, care precizează că a blocat un număr uriaș conturi de spam și conturi false în țara noastră.
ANPC jpg
Gândaci și produse expirate în restaurante și magazine controlate de ANPC. Piedone: „Ia uite gândăcelul! Ia uite câți sunt!... V-am spus că au familie”
Comisarii de la Protecția Consumatorului au efectuat o serie de controale riguroase în Arad, descoperind multiple nereguli la restaurante, patiserii, supermarketuri și alte unități comerciale.
pasare jpg
Ai un IQ fantastic dacă răspunzi corect în 7 secunde. Unde este pasărea?
Crezi că ai o vedere extraordinară? Atunci, pune-ți ochii și creierul la încercare cu această iluzie optică uimitoare! Doar adevărații genii vizuale pot descoperi pasărea ascunsă în doar 7 secunde.