De ce să faci dezbateri la un festival

Publicat în Dilema Veche nr. 495 din 8-14 august 2013
De ce să faci dezbateri la un festival jpeg

Nu e un festival obişnuit, ci unul născut din spiritul unei reviste. Iar revista a cultivat, timp de 20 de ani, dialogul şi a creat un spaţiu pentru afirmarea opiniilor diferite. Prin urmare, Festivalul Dilema veche nu putea fi lipsit de acest spirit.

Pentru că Dilema veche este în primul rînd o revistă culturală (şi are un supliment despre cărţi, autori şi lecturi, Dilemateca), una dintre dezbateri va fi despre lectură. E o continuare a dosarului „Lectura în deplasare“, apărut acum cîtva timp, pe urmele „Căutătorilor de poveşti“ şi ai programului „Biblionet“. Prin urmare, vor participa la o discuţie informală, moderată de Patricia Mihail, doi dintre „Căutătorii de poveşti“): Cătălin Ştefănescu (realizatorul emisiunii Garantat 100% de la TVR1 şi autorul rubricii „Fără doar şi coate“ din Dilema veche) şi Radu Paraschivescu (scriitor, traducător, coordonatorul colecţiei „Rîsul lumii“ de la Editura Humanitas). Li se alătură profesorul Liviu Papadima de la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti (care a coordonat volumele Care-i faza cu cititul?, 2010, şi Ce poţi face cu două cuvinte, 2012).

O doua dezbatere va fi, de fapt, o confruntare nuanţată între doi vechi colaboratori ai revistei, Horia-Roman Patapievici şi Dan C. Mihăilescu. Moderat de Mircea Vasilescu (care va trebui, probabil, să facă pe „avocatul diavolului“), dialogul va pune faţă în faţă tradiţia şi noutatea: ce înseamnă, în lumea de azi, obsedată de nou, de „trenduri“, de schimbare, să păstrezi tradiţia? Ce, cum şi cît din ceea ce ne-am obişnuit să numim „tradiţie“ se păstrează, în ce formă, cu ce consecinţe?

A treia dezbatere este croită în aşa fel încît să se potrivească şi cu profilul istoric al Cetăţii Alba Iulia, şi cu dimensiunea şi aspiraţiile europene ale oraşului şi ale României: care e raportul dintre identităţile locale şi „identitatea europeană“? Există cu adevărat o asemenea identitate, e un „dat“ sau o construcţie la care participăm cu toţii? Dezbaterea se bucură de participarea specială a lui Dacian Cioloş, comisar european pentru agricultură. Ceilalţi invitaţi sînt cîţiva jurnalişti din România şi din alte ţări, preocupaţi de temele europene: Carl Henrik Fredriksson (redactor-şef al Eurozine, reţeaua revistelor culturale europene din care face parte şi Dilema veche), Eric Maurice (redactor-şef Presseurop), Iulia Badea-Gueritée (jurnalistă la Presseurop şi Courrier International), Luca Niculescu (redactor-şef RFI România) şi Petre M. Iancu (jurnalist la Deutsche Welle).

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

The Benefits of Biophilic Home Design  jpg
Casele miracol la îndemâna oricui. Ce este arhitectura biofilă și care sunt avantajele ei
Ultima modă în materie de locuințe în statele civilizate este arhitectura biofilică. Pe scurt, asta înseamnă să-ți amenajezi spațiul de locuit cât mai în armonie cu natura. Casele și apartamentele se transformă în adevărate grădini de locuit cu efecte uluitoare asupra sănătății.
grok2 jpg
Scandal internațional legat de chatbotul Grok al lui Elon Musk. Polonia cere o anchetă europeană după derapajele Grok, Turcia îl interzice
Autoritățile poloneze au solicitat oficial Comisiei Europene declanșarea unei anchete împotriva platformei X, deținută de Elon Musk, după ce chatbotul său integrat – Grok – a generat mesaje cu conținut antisemit, vulgar și cu tentă extremistă.
podul prieteniei Politia de Frontiera jpeg
Podul Prieteniei a ajuns la vârsta pensionării. România și Bulgaria, în fața unui nou proiect peste Dunăre
La peste șapte decenii de la inaugurarea primului pod peste Dunăre dintre România și Bulgaria, „bătrânul” pod al Prieteniei Giurgiu–Ruse se pregătește să facă loc, în apropierea lui, unui pod modern, adaptat nevoilor actuale în transporturi.
 Marșul profesorilor spre Palatul Cotroceni. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Haos în educație. Sindicatele vorbesc de comasarea a 700 de școli, candidații de la Titularizare se gândesc dacă se mai prezintă
În așteptarea formei finale a legii care pecetluiește austeritatea, sindicatele din educație anunță deja haosul în sistemul preuniversitar. Pe rețelele sociale se vorbește de demisii în bloc, iar candidații de la Titularizarea 2025 se întreabă pentru ce se mai prezintă la examen.
masca tutankamon foto shutterstock
Ciuperca ucigașă transformată în remediu contra cancerului. A fost găsită în mormântul lui Tutankamon
Un presupus blestem s-a transformat într-o adevărată binecuvântare. Un grup de cercetători americani a descoperit că o ciupercă din mormântul faraonului Tutankamon, resposabilă de moartea unor oameni implicați în săpături, poate deveni un adevărat leac pentru cancer.
Roman Starovoit Putin FOTO X
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
Moartea neașteptată a ministrului rus al Transporturilor, Roman Starovoit, descoperit pe 7 iulie într-o parcare din districtul Odințovo, la periferia Moscovei, pare să se înscrie în lunga listă de episoade tragice care macină elitele politice ale Federației Ruse.
Nisipurile de Aur Bulgaria Foto Expedia jpg
Vacanță de lux cu bani puțini: cât mai costă Bulgaria all inclusive în 2025, în stațiunea care a vrut să bată Riviera franceză
Vacanță all inclusive în Bulgaria 2025 cu doar 850 de lei/zi, pentru două persoane? Descoperă cum arată luxul accesibil în stațiunea care a vrut să bată Riviera franceză.
Masacrul de la Srebrenica cimitir foto wikipedia jpg
11 iulie: 30 de ani de la Masacrul de la Srebrenica, cel mai grav genocid postbelic din Europa
În anul 1995 a avut loc Masacrul de la Srebrenica. De asemenea, la 11 iulie 1917 a început Bătălia de la Mărăști. În aceeași zi, în anul 1997, președintele american Bill Clinton a efectuat o vizită la București.
utilaj agricol, camp, agricultura   foto pixabay jpg
MAE afirmă că România caută echilibru între sprijinul pentru fermierii autohtoni și cel pentru Ucraina
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis joi seară, 10 iulie, că România își propune să protejeze agricultorii români, dar în același timp să continue sprijinul acordat Ucrainei în privința importurilor de produse alimentare.