De ce prețurile vor continua să crească?

Christian NASULEA
Publicat în Dilema Veche nr. 1027 din 14 decembrie – 20 decembrie 2023
image

În perioada ianuarie 2022 – octombrie 2023, prețurile în România au crescut în medie cu 20,3%. Unele prețuri, cum ar fi cele pentru îngrășăminte chimice, ca să luam un exemplu oarecare, au crescut în aceeași perioadă și cu 46%.

Cînd întrebăm de ce cresc prețurile sîntem obișnuiți să primim răspunsuri cu tentă contabilă: cresc prețurile pentru că s-a scumpit gazul, s-a scumpit curentul, s-a scumpit mîna de lucru. O scumpire a unor factori de producție duce la creșterea prețurilor produselor finite. Deși aceste explicații nu sînt lipsite de adevăr, parcă nu putem să plecăm pe deplin mulțumiți cu astfel de răspunsuri. Este ca și cum ni s-ar spune „au crescut prețurile pentru că au crescut prețurile”. Totuși, creșterea trebuie să pornească de undeva sau trebuie să existe niște factori care să determine prețurile să crească mai mult sau mai puțin, mai repede sau mai încet.

Un mecanism de bază pe care trebuie să îl înțelegem este cel al masei monetare. În orice moment, în timp și în spațiu, există un raport între cantitatea de bani aflată în circulație și cantitatea de produse și servicii pe care acești bani caută să o cumpere. Ne putem imagina o balanță în care avem pe un taler toate produsele și serviciile disponibile pe piață și pe celălalt totalitatea banilor „activi”, care caută să fie cheltuiți. 

Cantitatea de bani activi poate crește din diverse motive. În economie ne place să simplificăm explicația tuturor acestor fenomene spunînd pur și simplu că politica monetară a Băncii Naționale încurajează sau descurajează fie economisirea, fie creditarea. Astfel, motivul general pentru creșterea prețurilor este creșterea cantității totale de bani aflați în circulație, ca urmare a reglării dobînzii de referință de către Banca Națională. Acest lucru are în subsidiar mai multe componente, care sînt lesne de înțeles atunci cînd luăm în considerare efectul scăderii dobînzii de referință: dorința de economisire a populației scade, activînd mai mulți bani care anterior stăteau puși deoparte și nu căutau să fie schimbați pentru produse și servicii; de asemenea, cetățenii, firmele sau autoritățile publice sînt mai înclinate să se împrumute pentru finanțarea diverselor proiecte. Deși generalizarea inițială este utilă, detaliile sînt la fel de importante, pentru că aceste fluctuații nu sînt mereu simetrice, iar reducerea economisirii nu se traduce automat într-o creștere echivalentă a creditării, dimpotrivă.

În aceste condiții, un fenomen destul de ușor de anticipat este cel al spiralei prețurilor și salariilor. Atunci cînd prețurile cresc, angajații cer salarii mai mari. Salariile mai mari duc la creșterea cantității de bani activi de pe piață, deci la creșterea prețurilor. Spirala poate fi oprită prin identificarea și eliminarea cauzei inițiale care a dus la începerea creșterii prețurilor sau prin măsuri care să compenseze efectele acesteia.

O notă aparte trebuie făcută referitor la cauzele episodului inflaționist prin care trece România în prezent, ce poate fi ușor elucidat utilizînd aceeași metaforă a balanței. În perioada pandemiei de COVID-19, activitatea economică a fost restrînsă, ducînd la reducerea cantității de produse și servicii disponibile. Acest fapt, de unul singur, avea să ducă inevitabil la creșterea prețurilor. În perioada aceleiași pandemii, au fost introduși bani suplimentari pe piață, din nevoia statului de a compensa agenții economici și cetățenii pentru închiderea activității economice. Exact așa cum explicam mai sus, creșterea masei monetare, nedublată de o creștere a productivității economiei, duce la creșteri de prețuri. 

Situația economică a României a fost afectată negativ și de condițiile externe. Încetinirea activității economice la nivel mondial și creșterea costurilor cu energia de pe piața europeană au pus presiune suplimentară asupra prețurilor de la noi din țară. În plus, statul român a crescut taxele, stimulînd astfel prețurile să crească și mai mult.

Nu toate costurile sînt însă de natură pur monetară. Agenții economici cresc prețurile atunci cînd sînt nevoiți să urmeze proceduri birocratice mai complicate sau atunci cînd trebuie să acționeze în condiții de incertitudine crescută. Timpul costă bani, riscul asumat trebuie luat în considerare ca element de cost, iar un stat care ia măsuri care duc la amplificarea birocrației și a incertitudinii obligă agenții economici să crească prețurile. Avem, iată, suficiente exemple de factori care au contribuit la creșterea prețurilor, care țin foarte puțin de politica monetară a Băncii Naționale. 

De ce cresc însă prețurile chiar și într-o situație normală, nemarcată de pandemii și războaie? Pentru că doctrina economică pe baza căreia acționează majoritatea băncilor centrale este una care pune accentul pe stabilitate monetară și pe predictibilitate. Consensul între specialiști este că rata ideală a inflației ar trebui să fie predictibilă și un pic mai mare decît zero. În condiții normale, productivitatea economiei crește, deci cantitatea de produse și servicii disponibile crește la rîndul său, lucru care de sine stătător ar duce la deflație, scăderea prețurilor și la creșterea puterii de cumpărare. În aceste condiții ideale, băncile centrale trebuie să aibă grijă doar să încurajeze creditarea suficient de mult încît masa monetară să crească un pic mai repede decît crește productivitatea economiei.

O inflație mică și predictibilă este acceptabilă pentru firme, care pun foarte mare preț pe predictibilitate, și dorită de stat, care se folosește de inflație pentru a mai transfera cîteva procente din productivitatea sectorului privat către acoperirea costurilor din sectorul public. Aceste două motive din urmă explică, într-o manieră simplificată, de ce, pe termen lung, prețurile nu vor face altceva decît să crească.

Christian Nasulea este profesor la Facultatea de Managementul Afacerilor din cadrul ASE București.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Burleanu
„Casa minciunilor“: culisele întunecate ale înlocuirii lui Iordănescu, o insultă la adresa românilor ANALIZĂ
„Casa Fotbalului“, cum e denumit sediul FRF, a transformat procesul numirii unui selecționer într-o sarabandă a unor declarații fără nicio legătură cu realitatea. Acest sistem bolnăvicios a fost „moștenit“ de pe vremea lui Mircea Sandu și acum asistăm doar la prelungirea sa.
admitere la liceu repartizare la liceu elev absolvent clasa a viii a jpeg
Explicațiile „accidentelor” de la repartizare. Elevi cu medii sub 5 admiși la licee teoretice de top. „Dacă era o cotă la pariuri...”
Diferența între mediile de la Evaluarea Națională și mediile cu care elevii au absolvit gimnaziul atrage și în acest an atenția. Mai mult, elevi cu medii mici și-au încercat norocul și chiar au fost admiși la licee teoretice de top, cazurile fiind considerate „accidente”.
Israel Katz facebook, foto Facebook
Israelul afirmă că are informaţii privind ameninţări teroriste în legătură cu delegaţia sa de la Jocurile Olimpice
Joi, ministrul de Externe din Israel a avertizat Franţa că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, sportivii săi prezenţi la Jocurile Olimpice de la Paris ar putea fi ţinta unor atacuri teroriste.
nori romania renata jpg
Vineri, vremea va fi capricioasă, cu ploi torenţiale locale
Vineri, temperaturile maxime se apropie de cele normale entru această perioadă, dar vremea rămâne în continuare instabilă, cu ploi torenţiale şi intensificări ale vândului, mai ales în regiunile sudice.
Creme și pilule de protecție solară Colaj
Pastilele de protecție solară: mit sau descoperire revoluționară
Pastilele de protecție solară care filtrează razele UV de la interior sunt cea mai nouă tendință în îngrijirea pielii. Dețin atractivitatea incontestabilă a confortului, dar avem oare cu adevărat nevoie de ele?
Retsuri de drone prăbușite în România  Foto Alex Costache  Facebook jpg
Cad drone rusești și nu putem reacționa. Expert militar: Trebuie să luăm în calcul și posibilitatea unor rachete care ajung în România
Rămășițele unor drone rusești, de tip Geran 1/2, au ajuns din nou pe teritoriul României, după ce Rusia a reluat atacurile împotriva Ucrainei în zona portuară aflată în apropierea graniței Ucrainei cu România.
Lolaia, cascada formată sub patru foști ghețari din Retezat mp4 thumbnail png
Mamaia, Miami Beach-ul României comuniste. Occidentalii, uluiți de prețul luxului: „Își puteau cumpăra și liberatea” FOTO
Peste trei milioane de străini vizitau anual România în anii '70. Turiștii occidentalii aveau parte de un tratament special, chiar și atunci când comiteau infracțiuni. Unii însă erau uluiți de ce descopereau în România și comparau Mamaia cu Miami Beach.
Corneliu Zelea Codreanu. FOTO marturisitorii.ro
Pedeapsa primită de bărbatul care a lipit poze cu Corneliu Zelea-Codreanu pe sediile Poliției Capitalei și SRI
Judecătoria Sectorului 5 din Capitală a dat zilele trecute sentința în primă instanță în cazul unui bărbat care a scris pe blogul său peste 10.000 de articole rasiste, xenofobe și pro-legionare, lipind în plus pe sediile mai multor instituții publice sute de autocolante cu Corneliu Zelea-Codreanu.
fidias mp4 thumbnail png
Legătura cu România a singurului YouTuber din Parlamentul European. „Vreau să fac politica cool” VIDEO
Fidias Panayiotou (24 de ani), singurul YouTuber ales în Parlamentul European, a explicat pentru „Adevărul”, cum vrea să schimbe politica europeană, care este acum plictisitoare. Cum a ajuns un influencers de 24 de ani cunoscut pentru farsele sale în legislativul european.
image
George Restivan, dezvăluiri grave despre ce a trăit fiul lui: „Dreptate pentru Blake. Dacă mai există în România acel avocat cu sânge de ...” Adriana Bahmuțeanu, răspuns tăios:„Ne faci un rău imens tuturor!”
George Restivan a făcut o serie de mărturii în spațiul public cu care a derutat complet pe toată lumea, iar de două zile în spațiul public sunt numai speculații cu privire la despărțirea dintre Adriana Bahmuțeanu și fostul partener de viață. Actualitate.net a luat legătura cu George Restivan, care ne-a spus că nu mai dorește să facă declarații publice, după care a făcut o postare pe Facebook cu care a derutat audiența și mai mult. La această postare a comentat și Adriana Bahmuțeanu, deranjată de afirmațiile fostului. L-am întrebat și noi despre ce este, totuși, vorba în postare, însă George Restivan nu a dat un răspuns clar.
image
Marile site-uri pun bariere accesului liber la informații: Reddit interzice toate motoarele de căutare, cu excepția Google
Google a devenit singurul motor de căutare care poate afișa rezultate recente de pe Reddit.  Controlul tot mai mare al marilor companii asupra conținutului online devine evident.
image
Filme bune: Brad Pitt sfârșește într-un mod dramatic (Babylon 2022)
„Babylon” este un film din 2022 regizat de Damien Chazelle, cunoscut pentru lucrări anterioare ca "La La Land" și "Whiplash". Acest film ambițios și extravagant explorează perioada tumultuoasă a tranziției de la filmele mute la cele vorbite în Hollywood-ul anilor 1920. Jack Conrad, interpretat de Brad Pitt, este un actor de mare succes în era filmelor mute din Hollywood. Pe parcursul filmului, el trece printr-o serie de evenimente care ilustrează atât culmile succesului, cât și inevitabilul declin cauzat de tranziția industriei către filmele sonore. Până la urmă, moare prin sinucidere.