De ce nu sînt credibile rapoartele sociale?

Publicat în Dilema Veche nr. 437 din 28 iunie - 4 iulie 2012
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Un studiu realizat de CSR-România arată că de 93% dintre oamenii de afaceri chestionaţi consideră că organizaţiile pentru care lucrează ar trebui să investească în probleme comunitare. Însă 35% dintre respondenţi mărturisesc că firma lor nu evaluează programele de investiţii sociale. Principalele metode de evaluare a investiţiilor sociale sînt, în ordinea importanţei, bugetul investit (70%), articole de presă (55,6%) şi raportări ale ONG-urilor partenere în proiecte sociale (48%). Domeniile de investiţii sociale preferate de companii sînt: training şi oportunităţi de dezvoltare profesională pentru angajaţi (94%), educaţie (70%), condiţii de muncă pentru angajaţi (69%), cultură şi artă (63%). Studiul calitativ relevă cîteva tipuri de atitudine cu privire la programele de responsabilitate socială promovate de companiile din România. Şi cîteva răspunsuri la întrebarea: „De ce nu sînt credibile rapoartele sociale?“. 

● „Au tendinţa de a exagera rezultatele, sînt nejustificat de optimiste şi urmăresc aproape exclusiv atragerea beneficiilor de imagine.“ (anonim)

● „Poate că lipseşte experienţa redactării de rapoarte de CSR, poate că nu este suficient conştientizată necesitatea măsurării efectelor unor acţiuni de CSR.“ (Anca Crahmaliuc, Marketing Manager, SIVECO România)

● „La noi, CSR înseamnă filantropie şi atît. Raportul nu este decît una din multele forme pe care le prinde un program de CSR. Cînd nu ai încredere în conţinut, nu ai încredere nici în formă. E mult de corectat la noi cu privire la CSR.“ (Eliza Rogalski, PR Manager TEMPO)

● „Orice raport de activitate are o notă pozitivă şi tot ce se prezintă publicului trebuie să fie poleit. Dacă e vorba de un raport social dat publicităţii de o companie românească, informaţiile transmise trebuie privite cu suspiciunea de rigoare. Românii nu sînt generoşi cînd nu-i vede nimeni.“ (Liliana Enache, General Manager, INTERTEK Labtest Romania)

● „Lipsa unei tradiţii în CSR-ul românesc poate determina existenţa unei stări de neîncredere cu privire la investiţiile companiilor în astfel de programe. În plus, există o întreagă serie de companii care construiesc programe de CSR tocmai pentru că nu-şi pot face publicitate în alt mod, din cauza restricţiilor legislative.“ (Florentin Scarlat, Corporate Affairs Manager, Ozone Laboratories)

● „Trebuie eliminat tonul publicitar, pentru că aceste rapoarte nu sînt un instrument de marketing. Folosirea lor în scop publicitar le scade din valoare, publicul acordîndu-le mai puţină atenţie.“ (Adela Pascu, Secretar General, BRD)

● „Conceptul de CSR este la început de drum în România şi, de aceea, poate nu foarte bine înţeles. Este confundat de foarte multe ori cu acţiuni punctuale, donaţii etc., distincte de ceea ce ar trebui să reprezinte – programe de anvergură, responsabile, cu obiective planificate. De aici poate şi lipsa de credibilitate. În plus, transparenţa şi credibilitatea sînt interdependente.“ (Alina Bratu, PR Manager, Tuborg) 

(După cercetarea „Transparenţă şi credibilitate în practicile de responsabilitate socială“ publicat în ianuarie 2010 de www.csr-romania.ro)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Baicoi  Foto Facebook jpg
De unde provin denumirile amuzante de localități din România: Băicoi, Spermezeu și Udați Mânzu
La mijlocul anilor ‘60, regimul comunist a schimbat denumirea a peste 800 de localități din România, multe dintre nume fiind considerate nepotrivite epocii. Au fost ocolite atunci câteva localități cu nume pe care mulți români le consideră amuzante.
Dragus romania bosnia jpg
Ce șansă irosită! România a fost învinsă acasă de Bosnia-Herțegovina, în debutul preliminariilor CM
Naționala României a fost învinsă acasă cu 1-0 de Bosnia-Herțegovina, în primul meci din preliminariile Cupei Mondiale și norii negri se adună deja deasupra echipei noastre.
aeroport heathrow gettyimages jpg
Aeroportul Heathrow se redeschide, după 18 ore de la incediul devastator care l-a lăsat fără curent electric. Peste 200.000 de pasageri afectaţi
După ce peste 1.000 de zboruri au fost, vineri, perturbate pe cel mai mare aeroport din Londra, din cauza unei pene de curent cauzate de un incendiu masiv la o stație electrică din apropiere, după 18 ore activitatea a revenit la normal.
astronauti captura video jpg
Cât ar putea dura recuperarea pentru astronauții blocați 9 luni în spațiu. „E ca și cum ar fi supuși unui proces de îmbătrânire”
Refacerea astronauților NASA care au ajuns pe pământ după nouă luni petrecute în spațiu va fi un proces de lungă durată. Un medic a explicat ce se întâmplă în funcție de timpul petrecut în condiții de microgravitație.
Calendar 29 aprilie: 1945   Lagărul de concentrare de la Dachau a fost eliberat de trupele americane jpeg
22 martie: Ziua în care s-a deschis primul lagăr de concentrare nazist. Locul unde au fost elaborate cele mai cumplite metode de exterminare
Pe 22 martie 1965, Nicolae Ceaușescu a fost ales în funcţia de prim-secretar al PCR. În aceeași zi, dar în anul 1933, naziștii au deschis primul lagăr de concentrare de stat la Dachau.
banner Andreea Bostanica
Andreea Bostănică, surprinsă alături de iubitul ei. Ea și nepotul fostului președinte al Uzbekistanului au fost văzuți în timp ce se sărutau
Nu-l mai ascunde! Andreea Bostănică, una dintre cele mai urmărite influencerițe, cunoscută drept „regina TikTok-ului”, a fost surprinsă alături de iubit, nepotul fostului președinte al Uzbekistanului, în București, în timp ce se sărutau. Bineînțeles, nu au fost singuri, ci însoțiți de mama ei, care
papa francisc jpg
Papa Francisc trebuie să reînveţe să vorbească, după utilizarea prelungită a oxigenoterapiei
Papa Francisc îşi recapătă forţele în Spitalul Gemelli din Roma, acolo unde se află internat de mai bine de o lună din cauza unor probleme pulmonare, dar trebuie „să înveţe din nou să vorbească” după utilizarea prelungită a oxigenoterapiei cu flux mare.
dan diaconescu jpg
Prima reacție a lui Dan Diaconescu, după ce a scăpat de condamnarea în dosarul de act sexual cu un minor
Vineri, 21 martie 2025, Curtea de Apel Constanța a anulat condamnarea de opt ani și patru luni de închisoare primită în primă instanță de Dan Diaconescu pentru act sexual cu un minor. Fostul patron OTV a avut prima reacție.
Un topor de aramă, cu o vechime de peste 5.000 de ani, descoperit de un jandarm (foto: Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani)
Descoperirea incredibilă făcută de un jandarm din România! A găsit un topor de aramă vechi de 5.000 de ani
Un jandarm pasionat de istorie a făcut o descoperire incredibilă, în județul Botoșani. Chiar în seara de 20 martie, bărbatul a reușit să aducă la lumină un topor vechi de 5.000 de ani! Iar spre surprinderea specialiștilor, piesa se afla într-o stare foarte bună de conservare!