De ce ignorăm sistematic rolul eleganţei în politică?

Radu CARP
Publicat ├«n Dilema Veche nr. 929 din 27 ianuarie ÔÇô 2 februarie 2022
De ce ignorăm sistematic rolul eleganţei în politică? jpeg

Analiza politicii nu are de-a face cu elegan┼úa dec├«t tangen┼úial. ├Än politic─â nu se discut─â despre felul de a fi, ci despre felul de a ac┼úiona. Angela Merkel a fost un lider pu┼úin preocupat de felul ├«n care ar─âta exterior, fiind concentrat─â pe modul ├«n care ├«┼či putea ├«ndeplini mai bine atribu┼úiile. Totu┼či, felul ei de a se manifesta putea fi foarte bine al─âturat termenului de elegan┼ú─â ÔÇô o distinc┼úie interioar─â care inspira ├«ncredere, calm, dar totodat─â ┼či for┼ú─â. Elegan┼úa unui actor, a unui profesor sau avocat nu este totuna cu elegan┼úa unui politician. Desigur, exist─â mul┼úi politicieni care acord─â importan┼ú─â, uneori excesiv─â, felului ├«n care se ├«mbrac─â sau modului ├«n care vorbesc ├«n public. Atunci c├«nd nu ai un mesaj limpede de transmis ┼či nu ai calit─â┼úi de lider, conteaz─â mai pu┼úin aspectul exterior.

Un politician trebuie ├«n primul r├«nd s─â inspire ├«ncredere ┼či s─â arate c─â poate aduce la ├«ndeplinire planurile ┼či proiectele sale. Un politician de succes trebuie s─â aib─â ├«n spate un partid puternic care s─â-i asigure vizibilitate ┼či sprijin. De asemenea, un politician are nevoie de a intra ├«n dialog permanent cu aleg─âtorii pentru a afla problemele cu care ace┼čtia se confrunt─â, nu doar cu ocazia alegerilor. Felul de a te raporta la cei din jur, la propriul partid ┼či la aleg─âtori deopotriv─â, face diferen┼úa ├«ntre un politician de succes ┼či un politician mediocru. Politica ├«n sine este o profesie ┼či deopotriv─â o voca┼úie. Atunci c├«nd politica este v─âzut─â ca o profesie, cel care o practic─â trebuie s─â dea dovad─â de implicare, dar ┼či de deta┼čare. Atunci c├«nd politica este v─âzut─â ca o voca┼úie, politicianul trebuie s─â fi demonstrat calit─â┼úi anterioare de lider ┼či s─â fie preg─âtit s─â suporte toate riscurile unei prezen┼úe publice.

Calitatea cea mai de pre┼ú a unui politician este charisma ÔÇô o ├«nsu┼čire pe care o po┼úi poseda nativ sau pe care o po┼úi dob├«ndi, doar la modul aparent, ├«n mod excep┼úional, prin exerci┼úiu sus┼úinut. Charisma ├«nseamn─â putere de convingere, iar elegan┼úa poate fi un element complementar foarte potrivit pentru charism─â. Un lider care nu are charism─â se poate impune prin elegan┼úa interioar─â ┼či exterioar─â de care face dovad─â. Pentru a oferi un exemplu tot din Germania: Olaf Scholz este departe de a fi un lider charismatic. S-a remarcat prin calm ┼či printr-un anumit automatism care este considerat a fi marca previzibilit─â┼úii ac┼úiunilor sale ÔÇô o calitate pe care germanii o apreciaz─â ├«n mod deosebit. Recent, la Berlin, reprezentan┼úii Verzilor din guvern i-au repro┼čat lui Scholz c─â este gata s─â accepte includerea energiei nucleare ├«n categoria energiei verzi, la solicitarea Fran┼úei, iar ├«n schimb Fran┼úa va fi de acord cu includerea gazului ├«n aceea┼či categorie. ├Än orice alt─â ┼úar─â o divergen┼ú─â pe o tem─â at├«t de important─â ar fi provocat ruperea coali┼úiei. L-am urm─ârit pe Scholz r─âspunz├«nd ├«ntreb─ârilor legate de acest subiect. A fost suficient de ambiguu ├«ntr-un mod fermec─âtor pentru a satisface pe oricine ┼či pentru a dezamorsa un posibil conflict, d├«nd totodat─â impresia c─â este ferm ┼či ┼čtie ce are de f─âcut. Este ┼či aceasta o form─â de elegan┼ú─â.

Ne-am obi┼čnuit s─â atribuim elegan┼úa ├«n public mai mult femeilor dec├«t b─ârba┼úilor, de┼či lucrurile ├«ncep s─â se schimbe. O femeie elegant─â poate avea succes ├«n politic─â? Exist─â femei care nu au pus niciodat─â accent pe elegan┼ú─â, pentru a fi asimilate unei profesii marcate mult─â vreme de virilitatea masculin─â. Odat─â ce echilibrul de gen a triumfat sau este pe cale s─â triumfe ┼či ├«n politic─â, femeile au sim┼úit nevoia s─â se disting─â una fa┼ú─â de alta. A devenit astfel posibil a pune ├«n valoare nu doar fermitatea, dar ┼či elegan┼úa. ├Än Fran┼úa, o persoan─â precum Val├ęrie P├ęcresse nu ar fi reu┼čit s─â ajung─â la demnitatea de a candida din partea Republicanilor pentru cea mai ├«nalt─â pozi┼úie ├«n stat ├«n urm─â cu c├«┼úiva ani. P├ęcresse impresioneaz─â ├«n dezbaterile publice nu prin elegan┼úa exterioar─â, ci printr-una interioar─â pe care o pune ├«n valoare ├«mpreun─â cu claritatea ideilor exprimate. Nu conteaz─â dac─â va reu┼či sau nu, ci este important a realiza c─â aleg─âtorii nu mai fac automat disocierea ├«ntre elegan┼úa feminin─â ┼či competi┼úia pentru putere care poate fi uneori guvernat─â de legi foarte dure. Este greu a fi elegant ├«n politic─â ├«ntr-o ┼úar─â ca Fran┼úa care a stabilit repere clare ├«n domeniu, prin Val├ęry Giscard DÔÇÖEstaing, Fran├žois Mitterrand sau Jacques Chirac.

Uneori aparen┼úa elegan┼úei ├«n┼čal─â ├«n politic─â. Mul┼úi politicieni populi┼čti ├«mbrac─â haina elegan┼úei pentru a capta mai eficient aleg─âtorii. Nigel Farage, liderul UKIP din Marea Britanie, este poate cel mai bun exemplu ├«n acest sens. Charismatic, elegant, bun retor, prezent peste tot, Farage a depus eforturi pentru a ar─âta c─â elegan┼úa exterioar─â poate coexista cu atrac┼úia pentru locuri publice ├«n care elegan┼úa nu este deloc apreciat─â. Locul preferat de Farage era ├«n pub, ├«mbr─âcat foarte elegant, urm─ârind un meci de fotbal ┼či ├«mp─ârt─â┼čind o bere cu sus┼úin─âtorii s─âi. Farage prefera aparen┼úele, la fel precum orice lider populist. Elegan┼úa sa era ├«n┼čel─âtoare, nefiind o calitate intrinsec─â, ci un mijloc pentru atingerea scopurilor politice. Politicieni precum Farage ┼čtiu a specula ├«n interes propriu fascina┼úia ira┼úional─â pe care elegan┼úa o are la o anumit─â categorie de aleg─âtori. S├«ntem atra┼či iremediabil de ceea ce nu avem.

Elegan┼úa exterioar─â vine dintr-o noble┼úe interioar─â. ├Än politic─â cei care nu urm─âresc un scop bine definit ┼či care are leg─âtur─â cu exercitarea puterii nu au nici o ┼čans─â s─â se afirme. Politica este un joc de putere, fie ┼či atunci c├«nd puterea este simbolic─â. Politicianul trebuie s─â demonstreze ├«n orice moment c─â de┼úine puterea sau c─â o poate de┼úine oric├«nd. Pu┼úini politicieni au ├«n┼úeles acest aspect. A ar─âta de┼úinerea puterii nu este un defect, ci o calitate ├«n politic─â. Aleg─âtorii a┼čteapt─â de la politicieni dou─â lucruri paradoxale: pe de o parte, s─â fie mode┼čti ┼či s─â arate modestia; pe de alt─â parte, s─â arate c─â de┼úinerea puterii li se potrive┼čte foarte bine, cu tot ceea ce ├«nseamn─â manifestarea puterii. Unii politicieni au ├«n┼úeles foarte bine c─â li se cer calit─â┼úi contrare: ┼či-au amenajat spa┼úii de lucru ├«n care abund─â instrumentele exercit─ârii puterii, pentru activitatea zilnic─â, ferit─â de publicitate, iar pentru imaginea public─â prefer─â umilin┼úa ┼či modestia. Acesta nu este un semn de dedublare sau de duplicitate: este felul corect de a r─âspunde unor a┼čtept─âri paradoxale din partea celor care voteaz─â. Nu am s─â dau exemple de politicieni rom├óni pe care ├«i consider c─â ar avea elegan┼úa drept tr─âs─âtur─â. Exist─â ┼či ├«i reg─âsim ├«n toate partidele. Am s─â dau c├«teva exemple de politicieni maghiari care combin─â felul natural de comportament cu lupta pentru putere: Mark├│ B├ęla, Kelemen Hunor, L├íszl├│ Borb├ęly, Gy├Ârgy Frunda, P├ęter Eckstein-Kov├ícs, Attila Korodi, Eduard Novak, Csilla Heged├╝s. To┼úi ace┼čtia au o tr─âs─âtur─â ├«n comun: de┼či cunosc foarte bine arcanele puterii ┼či cum poate fi de┼úinut─â, ofer─â ├«n continuare aparen┼úa unor persoane pentru care a te prezenta bine ├«n lume constituie scopul suprem ┼či nu puterea ca atare. 

Elegan┼úa nu este nici pe departe cea mai important─â calitate ├«n politic─â, dar face parte din recuzita obligatorie a actorului care este omul politic. Unii posed─â aceast─â tr─âs─âtur─â ├«n mod natural ┼či o pot pune ├«n valoare, cu condi┼úia de a nu pierde din vedere scopul fundamental al dob├«ndirii puterii. Al┼úii o cultiv─â ├«ndelung pentru a crea aparen┼úe, dat fiind c─â imaginea conteaz─â ├«n politic─â uneori mai mult dec├«t substan┼úa, respectiv tr─âs─âturile esen┼úiale care i se cer unui politician. Elegan┼úa ├«n politic─â este un fenomen mai pu┼úin studiat. Motivul ar putea fi acela c─â s├«ntem mai degrab─â interesa┼úi de ac┼úiunea colectiv─â a politicienilor ┼či de felul ├«n care partidele politice s├«nt angrenate ├«n jocuri de putere dec├«t de ac┼úiunea individual─â a unui politician sau altul.

Radu Carp este profesor univ. la Facultatea de ╚śtiin╚Ťe Politice, Universitatea din Bucure╚Öti.

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.