De ce duce la sinucideri depresia ascunsă în prag de sărbători

Claudia SPIRIDON
Publicat în Dilema Veche nr. 725 din 11-17 ianuarie 2018
De ce duce la sinucideri depresia ascunsă în prag de sărbători jpeg

„Boala se accentuează în prag de sărbători, spun specialiştii. Aceştia susţin că semnele depresiei ascunse, ce apare la categoriile împlinite profesional, dar nemulţumite pe plan personal, sînt destul de greu de depistat. Persoanele singure, care alunecă în depresie, sînt uşor de identificat, susţin specialiştii. Se izolează în casă, refuză dialogul cu ceilalţi, au schimbări de apetit şi tulburări de somn. Sînt lipsite de de energie şi nu mai au poftă de viaţă. Situaţia este total diferită în cazul depresiei ascunse, ce apare de regulă la persoane care sînt împlinite pe plan profesional, dar care au nemulţumiri pe plan personal.

«Persoanele care recurg la sinucidere au semne ascunse ale depresiei. Genul acesta de depresie apare la persoane ajunse (trecute) de 40 de ani care sînt nemulţumite pe plan personal, chiar dacă social sînt realizate. Sînt persoane care pot fi depresive, dar care atunci cînd ies pe uşă zîmbesc. Semnele depresiei se văd în momentele de reflecție, cînd apar astfel de apăsări. Spre exemplu, îţi poţi da seama de acest lucru dacă o persoană este nemulţumită deşi a cîştigat un premiu important în carieră, să zicem. Mare parte din depresivi au simptome, dar românii nu au educaţie medicală pentru a recunoaşte semnele», a declarat, pentru Adevărul, psihologul Mihai Copăceanu, făcînd referire la cazurile de sinucidere apărute în media în ultimele zile.

Alcoolul, continuă specialistul, funcţionează ca un dezinhibitor. «Poate acţio-na ca un stimul puternic, dat fiind faptul că afectează gîndirea şi raţionamentul. Singurătatea se accentuează cu prilejul sărbătorilor», a mai spus specialistul.

De altfel, depresia a devenit principala cauză de îmbolnăvire şi dizabilitate la nivel mondial, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Boala, subdiagnosticată şi incorect tratată în multe state, va face ravagii în rîndul populaţiei abia în anul 2020. România nu face excepţie. Ba din contra, specialiştii din sistem sînt de părere că un milion de români suferă de tulburare depresivă, chiar dacă foarte puţini dintre aceştia sînt cuprinşi în statisticile oficiale ale autorităţilor române şi au beneficiat de tratament şi sprijin psihologic pentru a depăşi boala.

«În România, stresul social este clar, este evident. Mulţi au plecat în străinătate, au lăsat aici copiii şi alţi membri ai familiei. Din păcate, însă, problemele se vor acutiza», arată medicul Alexandru Paziuc, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Psihiatrie Socială. (…)“


(din articolul apărut pe adevărul.ro)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

stufat de miel 580x400 jpeg
Cum să prepari cel mai delicios stufat de miel. Nu te vei mai sătura de el
Stufatul de miel este un preparat tradițional, îndrăgit în multe regiuni ale României, care nu lipsește de pe mesele de Paște.
vapor nava cargo containere transport maritim shutterstock jpg
Ce trebuie știut despre noile tarife impuse de SUA importurilor
Companiile din comerțul internațional sunt tot mai interesate de impactul tarifelor recente impuse de SUA pentru importuri. Articolul de față, primul dintr-o serie pe acest subiect, își propune să explice noțiunile esențiale pentru actorii din acest sector.
elena lasconi jpg
Elena Lasconi, scor dezamăgitor într-un sondaj comandat chiar de USR. Cine conduce în cursa pentru prezidențiale
Un sondaj realizat la comanda USR, în perioada 2-7 aprilie, o arată pe Elena Lasconi, cadidata partidului la alegerile prezidențiale, abia pe locul cinci. George Simion este clasat pe primul loc, cu un procent dublu față de ocupantul locului secund.
Soldați chinezi capturați în estul Ucrainei Foto Captură video Facebook jpg
Reacția SUA după ce Zelenski a anunțat capturarea unor soldați chinezi în Ucraina
SUA declară că este „tulburătoare” vestea transmisă de președintele Volodimir Zelenski privind capturarea soldaților chinezi de marți, 8 aprilie.
cozonaci png
Ce conține, de fapt, cozonacul roz devenit viral pe internet: „Felicitări pentru idee. Eu sigur aș mânca”
Deja începem să ne apropiem tot mai mult de Paște. Iar cu această ocazie, gospodinele din întreaga țară vor pregăti numeroase produse tradiționale delicioase, cum ar fi drobul, cât și, evident, cozonacul.
Conflict SUA-China FOTO Shutterstock
China a depus plângere la OMC privind taxele vamale impuse de SUA
China a depus plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului în privinţa noilor taxe vamale impuse de SUA asupra bunurilor din China, afirmând că "subminează grav sistemul comercial multilateral bazat pe reguli", relatează dpa.
scadere prabusire actiuni bursa economie
Cotaţiile ţiţeiului se prăbuşesc, în urma escaladării războiului comercial dintre China şi SUA
Cotațiile țițeiului înregistrează miercuri cel mai sever declin din ultimii patru ani, în timp ce cotaţiile unor materii prime, inclusiv metalele de bază, au scăzut, pe fondul intensificării războiului comercial dintre China şi SUA, transmite Reuters.
Monede sud africane foto Poliția de Frontieră jpeg
Monede sud-africane în valoare de 150.000 de lei, confiscate din bagajele unei românce pe Aeroportul Brașov. Cum s-a apărat femeia
Zece monede, confecționate din metal de culoare galbenă, au fost descoperite și confiscate de polițiștii de Frontieră Aeroport Brașov în bagajele unei românce care dorea să călătorească în Londra.
Bogdan Peșchir la parchet FOTO Inquam Photos 2025 03 20 8359 jpg
Finanțatorul lui Călin Georgescu merge din nou în fața instanței pentru înlocuirea măsurii arestului preventiv
Bogdan Peșchir, cunoscut sub numele de Bogpr, se prezintă miercuri, 9 aprilie, în fața magistraților pentru a cere o măsură mai blândă în locul arestului preventiv, cum ar fi arestul la domiciliu.