Dar dacă ești tînăr, sărac și bolnav?

1 decembrie 2022
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg

În redacția noastră, tinerețea este încă ceva de înțeles (pentru cei încă tineri), o amintire numai bună de sondat literar sau un motiv de meditație (pentru cei care au pierdut-o). În pragul iernii, încă departe de efuziunile primăvăratice, ne-am gîndit să facem un „Dosar intern“ pe o temă care revine adesea în discuțiile noastre: cum e (cu) tinerețea? Greu să te debarasezi de clișee (de pildă, de vorba că tinerețea nu se vede în data nașterii, ci într-o anume dispoziție a sufletului!) și greu să te debarasezi de o anume vulgată a tinereții, care ne spune că e mereu vîrsta cea bună sau, mai bine zis, mereu preferabilă. 

Sociologic, tinerețea este o formă de relaționare între vîrste. Orice relaționare, ne spun tot sociologii, presupune o valorizare. În lumea de azi, tinerețea e bine văzută; oricum, mai bine văzută decît orice altă vîrstă: copiii sînt prea mici, adulții sînt nereformabili, bătrînii sînt inutili. Aflu, adesea, nemulțumiri venite din „piața muncii“ cum că, de la o vîrstă încolo (cam 35 de ani), șansele să găsești un serviciu scad dramatic. Iar dacă ajungi în situația de a căuta un serviciu pe la 55-60 de ani, trăiești mai mult decît o dramă, trăiești o tragedie. 

Sigur că tinerețea strălucește doar dacă e anturată, în pandant, de celelalte vîrste. Cum să-ți dai seama dacă un om e tînăr altfel decît în contextul general al vîrstelor? Sarcastic, s-ar spune că, iată, copilăria, maturitatea și bătrînețea și-au găsit rostul: dau perspectiva asupra tinereții. Dar sarcasmul nu ne duce nicăieri. Mai e și altceva esențial de spus despre sensul tinereții ce se poate afla doar raportînd-o la alte vîrste. Acum vreo 40 de ani, administratorii unui parc natural african au decis să repopuleze savana cu elefanți și au achiziționat cupluri de elefanți tineri, gîndindu-se că e logic să nu dai banii pe elefanții bătrîni, care nici nu se mai pot reproduce și mai au și obiceiul să moară înainte să-și „amortizeze“ costul. Numai că, foarte curînd, au dat de o mare problemă: elefanții tineri, scoși din „contextul social“, s-au dovedit a fi violenți – au distrus sate și plantații ale băștinașilor, au atacat echipele de lucrători ai parcului, s-au încăierat între ei. Atunci, administratorii parcului au aflat de la specialiștii chemați în ajutor că elefanții funcționează normal și, în cele din urmă, util ecosistemului lor doar în cadrul lor „social“ firesc: adică în interiorul grupului cu elefanți de toate vîrstele. Adulții păreau a avea autoritatea de a-i tempera și de a-i înțelepți pe tineri, în timp ce puii lor sau ai altor elefanți din grup păreau a-i face mai prudenți și mai atenți. Nu spun că sîntem elefanți, dar povestea aceasta mi se pare sugestivă pentru sensul pe care îl au vîrstele, toate vîrstele, în ansamblul fenomenului biologic și, deci, uman. 

Pe de altă parte, tinerețea, oricît e ea de dezirabilă (pentru că e sănătoasă, plină de instinct vital, capabilă naturalmente de efort fizic și intelectual și are, mai ales, viitor), este plină de capcane dintre acelea în care un om chiar își poate rupe gîtul. La tinerețe greșești mult, la tinerețe acumulezi acele nereușite care devin frustrările intratabile ale vieții, la tinerețe întîlnești marile răscruci ale destinului, drumuri pe care, odată ce apuci, greu te mai poți întoarce, și apuci pe ele, adesea, fără să-ți dai seama că sînt decisive. În plus, la tinerețe e greu să înțelegi. 

Sigur că, așa cum spune cunoscuta anecdotă, e mai bine să fii tînăr, sănătos și bogat decît bătrîn, bolnav și sărac. Dar dacă ești tînăr și sărac? Sau tînăr și bolnav? E mai bine decît să fii bătrîn și bogat? Sau bătrîn și sănătos? Salvează tinerețea – vîrsta la care se spune că poți orice – chiar orice nenoroc sau chiar orice nefericire? 

Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.
Cloud system moving into Chatham Sound png
Depinde doar de noi
Altă veste bună din 2022 vine tot din emisfera sudică. În unele zone din Marea Barieră de Corali din Oceanul Pacific, cercetătorii au observat o însănătoșire și o extindere a recifurilor de aici.
p 11 WC jpg
Liberul-arbitru și paradoxul „poluării bune”
Dar chiar și dacă nu vrem să facem nimic, partea plină a paharului este că noi avem șanse bune să murim de moarte bună, în aproape aceleași condiții climatice în care am trăit.
p 12 Tarkovski, Nostalgia jpg
Pandemie cu final ca-n filme
Am strîns puncte din tot felul de grozăvii ale pandemiei, așteptînd vaccinul, așteptînd remediul, așteptînd vestea eliberatoare. Și, în cele din urmă, am cîștigat, tancul american a apărut.
p 13 M  Chivu jpg
Copilul călare pe porc sau falsul conflict dintre tradiție și modernitate
Generația mea poate a făcut mai multe sau mai puține. Am făcut ce am putut. Însă viitorul este deja aici. Iar cei care pot prelua ștafeta sînt și ei aici.
06F2AB41 2CE7 4E53 9857 4D9205D89939 1 201 a jpeg
2022, cu bune
Gura mea de aer: cu acel zîmbet curat, te privește fix în ochi și, pe un ton apăsat, îți spune: „Tati, te iubesc!”.

Adevarul.ro

image
Ce îi distrează la culme pe americani în România. „Nu eram pregătit pentru asta, dar n-a fost așa rea pe cât aș fi crezut” VIDEO
Americanii de la Lifey au realizat pe Youtube un top cu 22 de lucruri pe care ei le consideră amuzante și despre care spun că sunt specifice României. Este vorba, spun ei, despre „șocuri culturale românești”, povești haioase sau tradiții fascinante
image
Băiatul unei românce a fost aruncat de colegi sub tren, în Italia. Imagini cu puternic impact emoțional VIDEO
Un băiat în vârstă de 15 ani, fiul unei românce, a fost atacat de câțiva colegi în Italia. Tânărul a fost victima unei tentative de omor la care a supraviețuit în mod miraculos după ce a fost aruncat sub un tren.
image
Cum și-a pierdut Florina Cercel marea iubire. Artista și bărbatul care a cucerit-o au murit de aceeași boală, la jumătate de veac distanță VIDEO
Artista Florina Cercel a povestit într-un interviu drama trăită la vârsta de 29 de ani, când a pierdut o sarcină iar, la scurt timp, iubirea vieții ei s-a îmbolnăvit și a murit.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.