Dar dacă ești tînăr, sărac și bolnav?

1 decembrie 2022
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg

În redacția noastră, tinerețea este încă ceva de înțeles (pentru cei încă tineri), o amintire numai bună de sondat literar sau un motiv de meditație (pentru cei care au pierdut-o). În pragul iernii, încă departe de efuziunile primăvăratice, ne-am gîndit să facem un „Dosar intern“ pe o temă care revine adesea în discuțiile noastre: cum e (cu) tinerețea? Greu să te debarasezi de clișee (de pildă, de vorba că tinerețea nu se vede în data nașterii, ci într-o anume dispoziție a sufletului!) și greu să te debarasezi de o anume vulgată a tinereții, care ne spune că e mereu vîrsta cea bună sau, mai bine zis, mereu preferabilă. 

Sociologic, tinerețea este o formă de relaționare între vîrste. Orice relaționare, ne spun tot sociologii, presupune o valorizare. În lumea de azi, tinerețea e bine văzută; oricum, mai bine văzută decît orice altă vîrstă: copiii sînt prea mici, adulții sînt nereformabili, bătrînii sînt inutili. Aflu, adesea, nemulțumiri venite din „piața muncii“ cum că, de la o vîrstă încolo (cam 35 de ani), șansele să găsești un serviciu scad dramatic. Iar dacă ajungi în situația de a căuta un serviciu pe la 55-60 de ani, trăiești mai mult decît o dramă, trăiești o tragedie. 

Sigur că tinerețea strălucește doar dacă e anturată, în pandant, de celelalte vîrste. Cum să-ți dai seama dacă un om e tînăr altfel decît în contextul general al vîrstelor? Sarcastic, s-ar spune că, iată, copilăria, maturitatea și bătrînețea și-au găsit rostul: dau perspectiva asupra tinereții. Dar sarcasmul nu ne duce nicăieri. Mai e și altceva esențial de spus despre sensul tinereții ce se poate afla doar raportînd-o la alte vîrste. Acum vreo 40 de ani, administratorii unui parc natural african au decis să repopuleze savana cu elefanți și au achiziționat cupluri de elefanți tineri, gîndindu-se că e logic să nu dai banii pe elefanții bătrîni, care nici nu se mai pot reproduce și mai au și obiceiul să moară înainte să-și „amortizeze“ costul. Numai că, foarte curînd, au dat de o mare problemă: elefanții tineri, scoși din „contextul social“, s-au dovedit a fi violenți – au distrus sate și plantații ale băștinașilor, au atacat echipele de lucrători ai parcului, s-au încăierat între ei. Atunci, administratorii parcului au aflat de la specialiștii chemați în ajutor că elefanții funcționează normal și, în cele din urmă, util ecosistemului lor doar în cadrul lor „social“ firesc: adică în interiorul grupului cu elefanți de toate vîrstele. Adulții păreau a avea autoritatea de a-i tempera și de a-i înțelepți pe tineri, în timp ce puii lor sau ai altor elefanți din grup păreau a-i face mai prudenți și mai atenți. Nu spun că sîntem elefanți, dar povestea aceasta mi se pare sugestivă pentru sensul pe care îl au vîrstele, toate vîrstele, în ansamblul fenomenului biologic și, deci, uman. 

Pe de altă parte, tinerețea, oricît e ea de dezirabilă (pentru că e sănătoasă, plină de instinct vital, capabilă naturalmente de efort fizic și intelectual și are, mai ales, viitor), este plină de capcane dintre acelea în care un om chiar își poate rupe gîtul. La tinerețe greșești mult, la tinerețe acumulezi acele nereușite care devin frustrările intratabile ale vieții, la tinerețe întîlnești marile răscruci ale destinului, drumuri pe care, odată ce apuci, greu te mai poți întoarce, și apuci pe ele, adesea, fără să-ți dai seama că sînt decisive. În plus, la tinerețe e greu să înțelegi. 

Sigur că, așa cum spune cunoscuta anecdotă, e mai bine să fii tînăr, sănătos și bogat decît bătrîn, bolnav și sărac. Dar dacă ești tînăr și sărac? Sau tînăr și bolnav? E mai bine decît să fii bătrîn și bogat? Sau bătrîn și sănătos? Salvează tinerețea – vîrsta la care se spune că poți orice – chiar orice nenoroc sau chiar orice nefericire? 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

gica hagi jpeg
Hagi a înjurat ca la ușa cortului la meciul cu UTA. Și-a luat la rost vedeta
Gică Hagi n-are zile fericite la Farul, codașă în Superligă.
Mihaela Bilic FOTO Facebook webp
Motivul pentru care trebuie să pui lapte în ceai. Mihaela Bilic recomandă, unora li se pare o nebunie: „Se ascunde un argument nutrițional real”
Tradiția engleză de a bea ceai cu lapte este bine cunoscută și a devenit simbolică în cultura britanică. Totuși, în spatele acestui obicei aparent curioas se află o explicație științifică importantă.
senatul romaniei jpeg
Senatul se întrunește astăzi pentru a analiza măsurile privind alegerile prezidențiale din 2025
Senatul va discuta ordonanța de urgență adoptată de Guvern pentru organizarea alegerilor prezidențiale din 2025, care introduce noi reguli pentru votul din țară și din străinătate.
Melania Trump, cea mai stilată primă doamnă a Americii
Vladimir Tătaru comentează ținuta purtată de Melania Trump la evenimentul de investire a lui Donald Trump. „Această ținută transmite autoritate”
Vladimir Tătaru, unul dintre cei mai apreciați stiliști ai momentului din România, urmărește live evenimentul de investire în funcție de Președinte al Statelor Unite ale Americii a lui Donald Trump.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Ordinele executive semnate de Donald Trump în prima zi a celui de-al doilea mandat. Din ce acorduri internaționale a retras SUA ?
În prima zi a mandatului său de președinte al Statelor Unite, Donald Trump a semnat o serie de ordine executive care marchează o ruptură clară față de politicile administrației anterioare și fac un pas important în îndeplinirea promisiunilor sale din campanie.
Homo erectus s-a adaptat la un mediu de viață ostil (foto: x.com / Prof. Julio Mercader Florín)
Primii oameni care au trăit în zonele deșertice
Homo erectus putea deja să supraviețuiască în zonele deșertice în urmă cu peste 1 milion de ani, potrivit unui studiu care pune sub semnul întrebării ideea că această capacitate de adaptare ar fi apărut mult mai târziu, la Homo sapiens.
donald trump/ FOTO:X
Ce planuri are, de fapt, Donald Trump, cu România. Ce spune un expert în securitate: „Acest lucru mă sperie”
Donald Trump a fost învestit pe 20 ianuarie în al doilea mandat de președinte al Statelor Unite, iar acest lucru aduce o serie de întrebări și incertitudini, mai ales pentru România și Uniunea Europeană.
medicamente seringa pastile foto pixabay
Injecțiile pentru pierderea în greutate, asociate cu reducerea riscului pentru zeci de afecțiuni
Persoanele cu diabet care folosesc medicamentele din injecțiile pentru pierderea în greutate prezintă un risc redus pentru 42 de afecțiuni, potrivit unui nou studiu.
irinel columbeanu jpg
Irinel Columbeanu, bântuit de fantomele trecutului. Care este cel mai mare regret al fostului milionar: „Nu am avut nicio vină”
Chiar dacă au trecut ani buni de când Irinel Columbeanu a pus capăt relației cu Monica Gabor, fostul milionar nu poate uita momentul când aceasta a stat în fața porții de la Izvorani pentru a-și recupera fiica.