Dansul ocupă Cetatea

Publicat în Dilema Veche nr. 495 din 8-14 august 2013
Dansul ocupă Cetatea jpeg

Corpul uman ca element de arhitectură urbană reprezintă punctul de pornire într-o instalaţie performativă cu trei elemente. Corpuri în cetate este un spectacol modular în care se articulează viziuni coregrafice diferite în trei performance-uri succesive de 20 de minute, fiecare pe cîte o scenă special construită.

În Nemuritorii, coregrafa Andreea Novac îşi bazează spectacolul pe personajul de film de acţiune, eroul absolut. „Nu vă aşteptaţi să-l vedeţi pe Sergiu Nicolaescu multiplicat în cinci personaje pe scenă, în acest spectacol. Nemuritorii nu are inspiraţie sau rădăcini autohtone. Cînd i-am dat titlul Nemuritorii, m-am referit la supereroi – la cei care sfidează legile gravitaţiei şi reuşesc să iasă cu bine din orice situaţie, la cei care, exact ca în filmele de acţiune pe care voi încerca să le construiesc pe scenă, refuză să renunţe, refuză să moară“, spune Andreea Novac.

Alt tip de energie se coagulează în Dancing City. Coregrafa Vava Ştefănescu porneşte de la clipurile video ale regizoarei Carmen Vidu, care surprind corpuri în mişcare în spaţii urbane. Asocierea static-mişcare, materie-viaţă, a peisajelor industriale cu poezia corpului modifică percepţia asupra spaţiului. „O temă ca aceasta te trimite cu gîndul la arhitectură, la linie, la forme, la articulaţii, la raporturi între planuri. Îţi creează o aşteptare rece, analitică. Însă, dincolo de această perspectivă geometrică, există acea legătură subtilă pe care o stabilim involuntar, de care nu sîntem conştienţi în timp ce participăm la viaţa oraşului. Pe de o parte, creăm zilnic o compoziţie involuntară de culoare şi ritm, între noi şi clădiri, între corpurile noastre şi stradă, între noi şi noi. Dar ceea ce ne stîrneşte cel mai mult interesul pentru această piesă este acel raport profund în care istoria personală se întîlneşte cu istoria caselor, a străzilor, a oraşului, povestea personală se fixează într-un anumit moment, pentru o durată mai mică sau mai mare, de un loc anume din oraş, de un colţ de stradă sau de intrarea într-un parc... Am putea spune că noi sîntem cei care punem în mişcare oraşul. Povestea noastră, a fiecăruia, devine parte din povestea mare a Cetăţii. Viaţa noastră pune în mişcare oraşul într-o dinamică aparent aleatorie“, explică Vava Ştefănescu. Dar atunci cînd istoria Cetăţii vine de mai departe, din timpuri în care istoriile construiau zidurile, casele şi străzile, atunci perspectiva se schimbă: „azi purtăm în noi, în corpul nostru, oraşul de ieri, rescriem cu corpurile noastre, uneori fără să ştim, istoria Cetăţii. Reconstruim cu mintea corpului ceea ce s-a pierdut sau repetăm fantomatic gesturile timpului de demult. Ducem mai departe o poveste, adăugînd culorile, sonorităţile, accentele care ne sînt proprii astăzi.“

În ultimul episod din Corpuri în cetate, Răzvan Mazilu mixează tango-ul argentinian, care are o structură fixă, cu inserţii de dans contemporan, elemente acrobatice şi parodii etno. Rezultatul este o declişeizare a tango-ului, scoaterea lui din zona exclusivă a pasiunii, a eroticului ludic şi plasarea în sfera cotidianului. O detensionare a pasiunii prin umor. Alături de Monica Petrică, prim-balerină a Operei Naţionale Bucureşti, Mazilu reconstruieşte tango-ul ca un nou limbaj, o formulă performativă de comunicare între parteneri, o verbalizare coregrafiată pe milonga tradiţională.

Oana Stoica este critic de teatru.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Bacteria Fueling Rise in Colon Cancer 042425 02 28d7c26e5c94429abd0e140964bf5d95 webp
Trei obiceiuri simple pe care le urmează un medic gastroenterolog pentru a preveni cancerul de colon
Cancerul de colon afectează din ce în ce mai mulți tineri sub 50 de ani. Un medic chirurg gastrointestinal explică ce face zilnic, dincolo de alimentația sănătoasă, pentru a reduce riscul bolii.
barbat obosit jpg
Românii, printre fruntașii Europei la orele lucrate! Câte ore muncesc pe săptămână comparativ cu cei din țările nordice
România rămâne în topul european al celor mai lungi săptămâni de lucru, conform unui nou raport Eurostat. În medie, angajații români muncesc aproape 41 de ore pe săptămână, cu mult peste media Uniunii Europene. Cei care lucrează cei mai mult sunt angajații din IT, construcții și retail.
Roland Galharague moscova jpg
„Câine ipocrit”. Ambasadorul UE la Moscova, huiduit de comunişti la un eveniment la care a făcut apel la încetarea focului în Ucraina
Ambasadorul Uniunii Europene la Moscova, Roland Galharague, a făcut joi, 15 mai 2025, apel la o încetare imediată şi necondiționată a focului în Ucraina, în timp ce protestatarii scandau „Aveţi sânge rusesc pe mâini”.
pisica cutie istock jpg
Un profesor universitar din Japonia a elucidat misterul: De ce au unele pisici blana portocalie
După decenii de cercetări, oamenii de știință au descoperit motivul pentru care unele pisici, în special motanii, au blana portocalie.
alps 3857795 1280 jpg
Ce este „coolcation”, noul trend de vacanță al europenilor care fug de caniculă. Destinația din Europa care face furori printre turiști
Pe fondul verilor tot mai toride din Europa, tot mai mulți turiști renunță la vacanțele tradiționale la plajă în favoarea unor destinații mai răcoroase. Fenomenul poartă numele de „coolcation”.
Cannes, foto Shutterstock jpg
„Vaduva neagră”, diva care a strălucit pe covorul roșu de la Cannes 2025. Ținuta cu care a întors toate privirile: „Pare să fie alegerea câștigătoare”
Un cunoscut supermodel a făcut senzație pe covorul roșu de la Cannes cu o ținută elegantă, lăudată de o prestigioasă publicație de modă: „Pare să fie alegerea câștigătoare
image png
Moarte suspectă în Italia. O româncă de 48 de ani a fost găsită fără viață în pat. „Nu-mi mai răspundea la telefon”
Daniela Coman, o româncă în vârstă de 48 de ani, a fost descoperită moartă în apartamentul în care locuia cu partenerul său, în orașul Correggio din nordul Italiei. Autoritățile tratează cazul ca o moarte suspectă.
image png
Verzii Europeni îl susţin pe Nicuşor Dan în turul doi al alegerilor prezidenţiale
Partidul Verde European (EGP) şi-a exprimat joi sprijinul pentru candidatul Nicuşor Dan în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, care se va desfăşura duminică, indică un comunicat al formaţiunii paneuropene postat pe website-ul său, europeangreens.eu.
George Simion și Nicușor Dan FOTO Profimedia
Simion: „Am spus că acest contracandidat este autist. Îmi cer scuze. Voiam să zic că este securist”
George Simion, candidat din partea AUR în turul II al alegerilor prezidențiale, și-a cerut scuze față de persoanele neurodivergente, spunând că nu a fost atent și ar fi trebuit să îl numească pe contracandidatul său „securist, nazist, marxist, coldist și soroșist”.