Dandy, SAPE și costumul lui Mao

Publicat în Dilema Veche nr. 929 din 27 ianuarie – 2 februarie 2022
Dandy, SAPE și costumul lui Mao jpeg

Acronimul SAPE reprezintă Société des Ambianceurs et des Personnes Élégantes – un curent vestimentar urban congolez devenit șic prin anii 1960 în Kinshasa, în perioada „Independenței”, inspirat atît de dandismul aristocrației britanice, cît și de haute couture-ul francez.

Totuși, originea SAPE nu este bine cunoscută. Chiar dacă unii adepți pretind că sînt urmașii dandismului britanic, alții că SAPE a fost o invenție a cunoscutului sapeur Christian Loubaki, denumit și „Enfant Mystère” (care și-a făcut ucenicia în Paris, fiind „om-bun-la-toate” în atelierele celebrilor creatori de modă din arondismentul al XVI-lea), există și o a treia versiune, atribuită politicii de „Autenticitate” inițiată de președintele Joseph-Désiré Mobutu în Zair (fostul nume al Republicii Democrate Congo).

În anii ’70, Mobutu a impus „Abacost“-ul, un termen inventat, care voia să însemne „À bas le costume!” („Jos costumul!“), o doctrină vestimentară menită să elibereze metaforic poporul de cultura colonială occidentală. Abacost-ul, prin care se interzicea purtarea costumelor și cravatelor în favoarea unor veșminte simple și lejere, era de fapt o jachetă fără guler, care putea fi purtată fără cravată – o jachetă inspirată de fapt din stilul celor purtate de liderul chinez Mao Zedong, care căpătaseră chiar denumirea de „costum Mao”.

„Costumele Mao” ajunseseră să fie o modă extrem de populară în anii 1960-1970 chiar printre intelectualii socialiști din Europa de Vest, dar și din Australia și Noua Zeelandă, care purtau respectiva tunică peste helănci (helanca fiind, în anii ’70, o declarație feministă de egalitate, căci era purtată atît de bărbați, cît și de femei).

Revenind la SAPE, Ben Mukasha, unul dintre adepții și promotorii curentului, vorbea chiar despre „sapologie”, considerînd SAPE drept „o știință, o artă, o cultură” – referindu-se probabil și la una dintre dimensiunile sociale: adepții SAPE poartă azi haine sofisticate și foarte colorate, adaptîndu-și comportamentul la complexitatea veșmintelor, cheltuind pe haine și accesorii mai mult decît își pot permite, pentru că își doresc, mai mult decît orice, să pară eleganți, să fie vizibili și recunoscuți, își doresc să aibă, de fapt, o altă viață decît au. O viață pe care o pot trăi doar prin hainele scumpe pe care le poartă.

Foto: costum Mao (wikimedia commons)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Nicușor Dan FOTO Presidency.ro
Anunțul președinției după consultările la Cotroceni: Partidele pro-europene, unite pentru reducerea deficitului
La inițiativa președintelui României, Nicușor Dan, partidele pro-europene s-au angajat să colaboreze pentru reducerea cheltuielilor publice și formarea unui nou Guvern, în urma consultărilor informale de la Palatul Cotroceni.
Andreea Antonescu și-a sărbătorit fiica cea mare de două ori
Andreea Antonescu, petrecere de neuitat și cadou special pentru fiica sa, Sienna: „Mă uit la ea și mă văd pe mine când eram mică!” Ce visează să devină fata artistei?
Andreea Antonescu (42 de ani) a dat o petrecere frumoasă în weekendul ce tocmai a trecut pentru a bifa împlinirea celor 14 ani ai Siennei, fiica sa cea mare, pe care o are împreună cu fostul ei soț, Traian Spak.
Perchezitii DIICOT mp4 thumbnail png
Femeie exploatată 7 ani de o familie din București. Captivă într-o anexă, era obligată la prostituție și muncă forțată
O femeie fără locuinţă, cu nivel redus de educaţie, a fost exploatată, timp de şapte ani, de o familie din Bucureşti, fiind forţată să se prostitueze, să facă video-chat, dar şi să presteze diferite munci.
30 de ani de la greva de la Atelierele Grivița. Timbru din 1963 (© Wikimedia Commons)
Grivița ʼ33 – Diversiunea numită Complotul Moscovei
În chestiunea Mișcării de protest de la Grivița, 1933, Istoriografia comunistă s-a concentrat aproape exclusiv pe noaptea de 15 spre 16 februarie 1933, încheiată cu un fapt incalificabil într-o ţară democratică: reprimarea sîngeroasă a unei mişcări muncitoreşti.
Instanbul, foto Shutterstock jpg
Greșeli pe care să le eviți ca turist în Turcia. O tânără care a ajuns în Istanbul și-a exprimat nemulțumirea: „Am regretat decizia imediat”
Oricine pleacă în vacanță își dorește să aibă o experiență extraordinară, lipsită de probleme. Dacă te gândești să ajungi la Istanbul, cel mai mare oraș din Turcia, îți spunem ce greșeli de călătorie să eviți, astfel încât să ai un sejur fără griji!
pastile slabit jpg
Pastila de slăbit interzisă în UE. Noua senzație de pe TikTok care îmbolnăvește mii de femei
Un produs de slăbit devenit viral pe TikTok, promovat ca fiind natural și miraculos, conține o substanță interzisă în UE din cauza riscurilor grave pentru sănătate. Mii de femei din România au fost păcălite de promisiunile false ale capsulelor Lipovon.
Dmitri Peskov FOTO Profimedia
Rusia acuză Germania că sabotează eforturile de pace cu Ucraina
Rusia îl acuză pe cancelarul german Friedrich Merz că încearcă să pună obstacole procesului de pace cu Ucraina, după ce şeful guvernului de la Berlin i-a promis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski extinderea ajutorului militar german cu un nou pachet de cinci miliarde de euro şi fabricarea de
salata de orez cu legume jpg
Salată de orez cu legume
Salată de orez cu legume este o rețetă ușoară, perfectă pentru zilele de post sau ca și garnitură.
  Connect-R continuă ritualul început acum 5 ani de zile!
Connect-R continuă tradiția începută acum 5 ani! Artistul se pregătește intens: „O să fie o schimbare de 180 de grade”
Zilele acestea, Connect-R este în focurile repetițiilor pentru cel mai tare concert al anului, mai precis “Ziua lui Ștefan”, concertul său aniversar.