Dacă vrei atenție, îmbată-te!

Teodora MINEA
Publicat în Dilema Veche nr. 722 din 21-27 decembrie 2017
Dacă vrei atenție, îmbată te! jpeg

Vi s-a întîmplat recent să vă izbească brusc empatia față de colega cu care vă petreceți jumătate din zi la școală, atît de tare încît să o rugați bizarul lucru de a vă spune ceva despre ea? Orice. Nu știi exact ce vrei, simți doar tensiunea aceea ciudată dintre două persoane care petrec împreună șapte-opt ore pe zi, dar nu știu nimic una despre cealaltă.

Am lansat, fără să ezit, îndrăzneața provocare: „Spune-mi ceva despre tine!“ Mă așteptam să înceapă o conversație plăcută, care să mai destindă puțin atmosfera… Dar a venit zdrobitoarea replică: „Dar eu nu prea vorbesc despre mine“, replică asociată, desigur, cu o privire ușor speriată și suspicioasă. Cred că se întreba de ce ar vrea cineva să afle ceva despre ea așa, din senin. Atunci mi-am dat seama că era, poate, pentru prima dată cînd cineva era interesat de povestea ei, deși eu tot timpul am văzut-o înconjurată de lume. Mi-a zîmbit, apoi a început să mi povestească despre gașca ei. Mi-a zis că nu îi cunoaște de foarte mult timp, dar stă cu ei pentru că sînt mai mulți și pentru că se distrează împreună. Se întîlneau la o bere și vorbeau „despre cine apucau“, dar niciodată despre ei. Mi-a venit imediat în gînd imaginea aceea cu masca Anonymus… Mă gîndeam că mie niciodată nu mi-au plăcut grupurile mari și gălăgioase. Îmi e groază la gîndul că ești, practic, asimilat de grup. Nu mai ai conștiință proprie, nu mai gîndești cu capul tău. Gașca devine o singură entitate, cu un singur puls. E cea mai evidentă formă de spirit gregar. Și toate aceste compromisuri doar pentru a evita singurătatea! Adolescenții se tem cel mai tare de singurătate, pentru că atunci cînd ești singur înțelegi altfel lucrurile, cauți justificări, răspunsuri, răscolești prin toată ființa ta. Cînd ești singur realizezi lucruri pe care, cel mai probabil, nu ai vrea să le știi, dai de întrebări care te obsedează, dar la care îți e teamă să găsești răspunsul. E mai simplu să faci ce face gașca pentru că nu trebuie să (îți) dai explicații.

Nu ai stimă de sine nici cît negrul de sub unghii (alea false, evident)? Perfect! Ești exact ceea ce căutăm noi! Intri în gașcă și ai rezolvat problema. Trebuie doar să faci ceea ce facem noi, și așa te vom băga în seamă. Dacă vrei atenție, îmbată-te! Cu siguranță vei fi atunci în centrul atenției! Vrei și mai multă atenție? Apucă-te de fumat! Vei avea instant mai mulți prieteni. Efect garantat!

Vorbeam cu o prietenă la o cafea într-o zi de vineri. Nu mai povestisem de mult cu ea între patru ochi, plus că auzisem de la cei din jurul ei cum că de o vreme nu se simte bine. Îmi povestea că cei din gașcă au dezamăgit-o. Și avea probleme și cu părinții. Se simțea singură. Pentru mine, acela a fost exact portretul unui adolescent din zilele noastre. Cu blugi albaștri și tricou pe care scrie My last clean T-shirt. Cu mulți „prieteni“, dar care se simte singur. Era portretul unui adolescent care nu este apreciat și care nu știe de ce e în stare. Mi-am amintit că într-o zi, mai demult, am rugat-o să-mi spună ceva despre ea. 

Teodora Minea este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Octavian Goga“ din Sibiu.

Foto: flickr

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Loto. Sursa foto: Impact.ro
Noi trageri Loto duminică, 27 aprilie. Report la Joker de peste 3,4 milioane de euro
Duminică, 27 aprilie 2025, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. La Loto 6/49, la categoria I, se înregistrează un report de peste 1,2 milioane de euro.
image png
Un câine șoricar a fost salvat când nimeni nu mai credea. A stat 529 de zile în sălbăticie, în Australia
Un câine din rasa teckel pitic a fost găsit în viaţă şi în stare bună, pe Insula Kangaroo din largul coastei Australiei, la peste 500 de zile după ce a dispărut, relatează BBC.
Ilie Bolojan FOTO presidency.ro
Ilie Bolojan dezaprobă decizia judecătorului care a anulat hotărârea CCR. „Compromite justiția”
Ilie Bolojan susține că alte eventuale decizii ca cea a judecătorului de la Curtea de Apel Ploieşti, care a anulat o hotărâre a Curţii Constituţionale, trebuie atent analizate de sistemul de justiţie pentru că „nu fac decât să compromită justiţia”.
image png
Scrisoarea unui supraviețuitor al Titanicului, vândută la licitație pentru 400.000 de dolari
O scrisoare scrisă de un pasager al Titanicului cu câteva zile înainte ca nava să se scufunde a fost vândută la o licitație în Marea Britanie pentru suma record de 400.000 de dolari.
Donald Trump și Vladimir Putin FOTO AFP
CTP își imaginează un dialog între „măcelarii” Trump și Putin: «Hai, nu mă-nnebuni, ești de la Circulație?»”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu îi compară pe președinții Donald Trump și Vladimir Putin cu doi măcelari, care „tranșează” pacea din Ucraina.
cuplu jpg
Cele 4 minciuni care îți distrug relația
Relațiile de cuplu pot fi o sursă profundă de bucurie și împlinire, dar și un teren minat de capcane emoționale și așteptări nerealiste.
image png
Cel puţin 18 persoane au murit și alte peste 700 sunt rănite după explozia imensă din cel mai mare port al Iranului
Uriaşa explozie provocată, probabil, de substanţe chimice a ucis cel puţin 18 persoane şi a rănit alte peste 700, sâmbătă, în cel mai mare port din Iran, Bandar Abbas.
Donald Trump FOTO AFP
„Poate fi foarte arogant”. Popularitatea lui Trump se prăbușește. Tot mai mulți americani îl consideră „slab” sau „groaznic” SONDAJ
Aproape jumătate dintre americanii sunt înclinaţi să spună că Donald Trump s-a concentrat pe priorităţi greşite odată cu preluarea celui de-al doilea mandat de președinte, potrivit unui sondaj.
Simona Halep (EPA) jpg