Dacă vrei atenție, îmbată-te!
Vi s-a întîmplat recent să vă izbească brusc empatia față de colega cu care vă petreceți jumătate din zi la școală, atît de tare încît să o rugați bizarul lucru de a vă spune ceva despre ea? Orice. Nu știi exact ce vrei, simți doar tensiunea aceea ciudată dintre două persoane care petrec împreună șapte-opt ore pe zi, dar nu știu nimic una despre cealaltă.
Am lansat, fără să ezit, îndrăzneața provocare: „Spune-mi ceva despre tine!“ Mă așteptam să înceapă o conversație plăcută, care să mai destindă puțin atmosfera… Dar a venit zdrobitoarea replică: „Dar eu nu prea vorbesc despre mine“, replică asociată, desigur, cu o privire ușor speriată și suspicioasă. Cred că se întreba de ce ar vrea cineva să afle ceva despre ea așa, din senin. Atunci mi-am dat seama că era, poate, pentru prima dată cînd cineva era interesat de povestea ei, deși eu tot timpul am văzut-o înconjurată de lume. Mi-a zîmbit, apoi a început să mi povestească despre gașca ei. Mi-a zis că nu îi cunoaște de foarte mult timp, dar stă cu ei pentru că sînt mai mulți și pentru că se distrează împreună. Se întîlneau la o bere și vorbeau „despre cine apucau“, dar niciodată despre ei. Mi-a venit imediat în gînd imaginea aceea cu masca Anonymus… Mă gîndeam că mie niciodată nu mi-au plăcut grupurile mari și gălăgioase. Îmi e groază la gîndul că ești, practic, asimilat de grup. Nu mai ai conștiință proprie, nu mai gîndești cu capul tău. Gașca devine o singură entitate, cu un singur puls. E cea mai evidentă formă de spirit gregar. Și toate aceste compromisuri doar pentru a evita singurătatea! Adolescenții se tem cel mai tare de singurătate, pentru că atunci cînd ești singur înțelegi altfel lucrurile, cauți justificări, răspunsuri, răscolești prin toată ființa ta. Cînd ești singur realizezi lucruri pe care, cel mai probabil, nu ai vrea să le știi, dai de întrebări care te obsedează, dar la care îți e teamă să găsești răspunsul. E mai simplu să faci ce face gașca pentru că nu trebuie să (îți) dai explicații.
Nu ai stimă de sine nici cît negrul de sub unghii (alea false, evident)? Perfect! Ești exact ceea ce căutăm noi! Intri în gașcă și ai rezolvat problema. Trebuie doar să faci ceea ce facem noi, și așa te vom băga în seamă. Dacă vrei atenție, îmbată-te! Cu siguranță vei fi atunci în centrul atenției! Vrei și mai multă atenție? Apucă-te de fumat! Vei avea instant mai mulți prieteni. Efect garantat!
Vorbeam cu o prietenă la o cafea într-o zi de vineri. Nu mai povestisem de mult cu ea între patru ochi, plus că auzisem de la cei din jurul ei cum că de o vreme nu se simte bine. Îmi povestea că cei din gașcă au dezamăgit-o. Și avea probleme și cu părinții. Se simțea singură. Pentru mine, acela a fost exact portretul unui adolescent din zilele noastre. Cu blugi albaștri și tricou pe care scrie My last clean T-shirt. Cu mulți „prieteni“, dar care se simte singur. Era portretul unui adolescent care nu este apreciat și care nu știe de ce e în stare. Mi-am amintit că într-o zi, mai demult, am rugat-o să-mi spună ceva despre ea.
Teodora Minea este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Octavian Goga“ din Sibiu.
Foto: flickr