Dacă tăceai, filozof rămîneai

Publicat în Dilema Veche nr. 792 din 25 aprilie – 1 mai 2019
Dacă tăceai, filozof rămîneai jpeg

În timpul recentului incendiu de la Catedrala Notre-Dame, printre primele reacții publice s-a aflat cea a lui Donald Trump. Pe Twitter, președintele american se întreba de ce nu recurg francezii la bombardiere cu apă (utilizate de obicei pentru stingerea incendiilor din păduri) și-i îndemna să acționeze cît mai rapid. Autoritățile franceze i-au răspuns tot printr-un tweet, arătînd că bombardierele nu pot fi utilizate deoarece ar putea duce la prăbușirea întregii structuri a catedralei. Acesta e, poate, exemplul perfect al părerismului, un fenomen care, deși vechi de cînd lumea, fără îndoială, a luat amploare odată cu apariția rețelelor sociale online.

La 30 de ani de la căderea comunismului, avem libertatea de a ne exprima. Și e foarte bine că facem asta – e foarte bine că ne revoltăm împotriva lucrurilor prost făcute din țară, că tragem un semnal de alarmă cînd observăm fapte de corupție sau că-i lăudăm pe cei care merită. Avem o voce și, într-o democrație sănătoasă, ea trebuie folosită. Însă ceea ce nu înțeleg mulți este că această libertate de exprimare vine întotdeauna și cu responsabilitate pentru ceea ce aruncăm în spațiul public.

Istoric vorbind, după cum mi-a explicat Ioana Avădani, președintele Centrului pentru Jurnalism Independent, media din România este mai degrabă orientată spre opinie, nu neapărat spre hard facts, precum presa anglo-saxonă. Talk-show-urile sînt ieftine, bloggeri sînt peste tot, pe Facebook toată lumea are o părere, și nu întotdeauna avizată. Dar dacă e pe net, asta înseamnă și că e adevărat? În lipsa unui aparat critic, în lipsa educației de a ne informa înainte de a spune ceva în public – deseori cu aroganță atotcunoscătoare –, e ușor să ne facem de rîs. Însă nu-i nici o rușine în a spune că nu te pricepi, în loc să-ți dai cu părerea într-un domeniu despre care nu cunoști mare lucru. Și nu doar atît: pentru știrile false, pseudoștiința sau conspirațiile răspîndite la scară largă, are și publicul partea sa de responsabilitate, nu doar jurnalistul sau „creatorul de conținut“.

După cum subliniază jurnalista Alexandra Nistoroiu, amploarea curentului antivaccinist e susținută, în România, nu doar de lipsa unor măsuri luate de autorități (proiectul Legii vaccinării, elaborat de Ministerul Sănătății, este blocat în Parlament de un an și jumătate), ci și de atenția tot mai mare acordată de public celor care fac afirmații fără acoperire în domeniul medical. Părerismul ajunge, astfel, să primeze în fața argumentului științific. Mergînd mai departe, ajungem la teorii precum cea a Pămîntului plat, fenomene paranormale ori telepatie, pînă la inventarea unei istorii proprii, care, de pildă, neagă existența Holocaustului.

Cum combatem, deci, părerismul? Prin educație, și pentru noi, dar și pentru copiii noștri, pe care ar trebui să-i învățăm să-și găsească surse media de încredere, să se informeze temeinic, să înțeleagă despre ce vorbesc și, nu în ultimul rînd, să se gîndească de două ori înainte de a declara ceva public.

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

banner alin galatescu jpg
Alin Gălățescu, încântat de fiica lui, Elida! Ce preocupări are fetița vedetei!
Alin Gălățescu a scris istorie în zona de fashion și încă o mai face căci are proiecte noi și frumoase.
494666602 1212049713712110 5955970836628645285 n jpg
RMN Tesla cu inteligență artificială pentru depistarea cancerului, la Spitalul Județean Galați. Investiție de peste 1,2 milioane de euro
Spitalul Judeţean din Galaţi a fost dotat cu un nou echipament medical de ultimă generaţie, un RMN 3 Tesla cu inteligență artificială, în valoare de peste 1,2 milioane de euro, achiziţionat în cadrul unui proiect cu fonduri europene.
ogari asmutiti asupra unui caine olt   foto captura video (1) jpeg
Imagini șocante. Un tânăr, care și-a asmuțit câinii de vânătoare asupra unui alt animal, s-a ales cu dosar penal
Un tânăr de 19 ani este cercetat într-un dosar penal pentru că și-a asmuțit câinii de vânătoare împotriva unui alt exemplar canin. Imaginile greu de privit, care au stârnit furia internauților, au fost postate pe o rețea de socializare.
Kamala Harris la Met Gala 2025 X jpg
Kamala Harris, apariție surpriză la un eveniment important din New York. Trump, declarat „persona non grata”
Fosta vicepreședintă a SUA, Kamala Harris, a apărut neașteptat la Met Gala 2025, în timp ce Donald Trump rămâne persona non grata la celebrul eveniment de modă.
Teodor paleologu FB jpg
„Grotesc, penibil, agresiv, necioplit”. Portretul pe care Theodor Paleologu i l-a făcut lui Simion. Ce spune despre „spălarea pe mâini” a PSD
Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu i-a descris marți, 6 mai, în termeni duri pe candidatul AUR la prezidențiale, George Simion și pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, proaspăt plecat de la șefia Guvernului.
ochi pixabay jpg
Ți se zbate ochiul la o anumită oră? Află ce înseamnă, de fapt
În tradiția populară, dacă ți se zbate ochiul nu este o simplă mișcăre involuntară, ci semne cu o semnificație aparte. Se spune că, în funcție de ochiul afectat – drept sau stâng – și de ora la care apare spasmul, poți primi un mesaj legat de un eveniment viitor. Află ce semnificații se ascund în sp
CTP, foto Facebook jpg
Cristian Tudor Popescu anunță cu cine votează în turul doi. „Îi rog, dacă e nevoie în genunchi”
Cristian Tudor Popescu este deranjat de o parte dintre susținătorii lui Nicușor Dan, despre care afirmă că sunt „specimene de tip martorii lui Georgescu”: „iraționali, cășunați, agresivi”.
George Simion Nicusor Dan castigatori ai primului tur, 4 mai 2025  Foto EPA EFE jpg
Scenariul „tocilarilor” în privința alegerilor. Economist: „Au șansa lor, dată de capacitatea cognitivă superioară. De a învinge adversari cu propriile arme”
Un cunoscut economist din România vorbește de „scenariul tocilarului”, în cazul turului doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. „Au șansa lor, dată de capacitatea cognitivă superioară. De a învinge adversari cu propriile arme”, susține economistul.
diana roman instagram jpg
Florin Zamfirescu a devenit bunic! Nora lui, Diana Roman, a născut o fetiță
Bucurie mare în familia actorului Florin Zamfirescu! Diana Roman, actrița și soția lui Vlad Zamfirescu, a adus pe lume o fetiță. Este primul copil al cuplului, iar pentru Vlad, în vârstă de 51 de ani, este al treilea, având doi copii dintr-o căsătorie anterioară.