Cupluri

Publicat în Dilema Veche nr. 672 din 5-11 ianuarie 2017
Invizibilii jpeg

Umbla fără o mînă și fără un picior prin oraș, de fapt umbla chiar fără jumătate din față; expresia jumătății rămase era încremenită într-o continuă mirare. Șontîcăia așa pe străzile desfundate ale unui oraș aflat într-o primăvară depresivă, cu tot jegul și cu toate măruntaiele la vedere în soarele neiertător, se prelingea pe lîngă ziduri și intra în cîrciumile afumate unde băuse de atîtea ori cu prietenii și unde nu mai găsea pe nimeni, era suspendat într-o realitate pe care cineva o tăiase brusc în două cu un cuțit ascuțit și cu ochiul stîng de pe jumătatea aia de față privea lumea care era un pic cîș, înclinată pe-o parte.

Ăsta e un tip care s-a despărțit de perechea lui cu care împărțise totul vreme de zece ani. Lucrurile izbucniseră aparent din nimic și înaintaseră grav într-o direcție fără întoarcere în doar cîteva zile. Tot ce părea temeinic ancorat, bătut în cuie, proptit cu 200 de tone de beton, pecetluit cu jurăminte și cu acte oficiale, flutura acum în bătaia vîntului ca un steag jerpelit al unei republici pierdute. Satîrul despărțirii tăiase în două tot: apartamentul luat, mobila de la IKEA, datoria la bancă, grupul de prieteni, bîrfele că cine-i de vină. În situația asta se pare că ea rămăsese mai bine; cu mai mulți prieteni din grupul comun și cu motanul gălbui găsit în urmă cu cîțiva ani pe stradă.

Veți fi avut și dumneavoastră printre amici exemple de asemenea cupluri-beton a căror despărțire ia pe toată lumea prin surprindere. Așa cum e foarte posibil să-i aveți și ce cei a căror fericire perpetuă, de pildă, scoate pe toată lumea din sărite. E genul de cuplu în care el sau ea sînt tot timpul „noi“. „Nu ne place ciocolata“, o să-i auziți pe cei doi ciripei care se țin constant de mînă. „Ne place la mare, bem numai vin roșu, nu mîncăm sărat…“ – totul se face la comun, iar individualitățile fiecăruia s-au topit una în alta ca figurinele de ciocolată lăsate în soare. Ăștia se vor pupa peste felurile de mîncare la restaurant și se vor numit „iubi“, „pisi“, „mami“, „tati“. Nu știi exact ce-o fi cu adevărat în intimitatea acestui cuplu, dar imaginea oferită e roz, dură și strălucitoare ca o bomboană veche.

Poate că i-ați întîlnit și pe cei care funcționează ca o echipă de luptători de gherilă. E cuplul ca o mașinărie perfect calibrată, făcută din cel mai eficient oțel suedez în sistem de bielă-manivelă. Mișcarea liniară a unuia face ca roțile să se învîrtă, iar tot mecanismul se mișcă rapid înainte. Se înțeleg din priviri, își împart sarcinile în gospodărie cu o eficiență care a atins perfecțiunea, unul duce copilul la școală, celălalt îl ia, unul gătește, celălalt spală vasele, cauză-efect, acțiune-reacțiune, culmea colaborării casnice, lumea se învîrte pentru că ei sînt în grafic. E greu, aproape imposibil, să îi scoți din rutina stabilită. Orice ocol mic riscă să dezechilibreze un eșafodaj perfect. Totul e măsurat. Pînă și bețiile cu prietenii sînt planificate cu multe zile înainte. Eficiență 300%, spontaneitate, inevitabil, zero.

Poate îi știți și pe cei care se ceartă constant, deschis, în ochii lumii, dar sînt tot împreună de un amar de ani. Sau pe cei care stau împreună din obișnuință și pe care îi unește acum lehamitea. Pe cei care fac doar o uniune administrativă, fără alte sentimente, și pe care doar teama unei deraieri radicale, cu toate neplăcerile de relocare și regîndire a lumii, de rupere de viața cu care s-au obișnuit, îi mai ține împreună.

Sau poate știți cupluri foarte în vîrstă, pe care nimic nu le mai poate despărți. Arterele și capilarele vieții lor sînt comune, unite ca gemenii siamezi care împart un singur tors cu un singur set de organe. Dacă unul dintre ei moare, celălalt îl va urma în cîteva zile.

Tipul ăsta care bîntuie acum înjumătățit prin oraș poate că la asta spera. Poate că la asta spera și tipa cu care funcționase bine vreme de zece ani. Fiecare îngroașă deocamdată rîndurile singuraticilor care hăulesc noaptea prin oraș. Faceți orice, dați-le ceva de băut, luați-i la film, stați de vorbă, doar să nu vă pupați peste supa-cremă cu ei de față. E elementar.

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

(articol apărut în Dilema veche nr. 628, 3 martie 2016)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

ceausescu congres jpg
Proiectul ambițios a lui Ceaușescu care a fost sortit eșecului. De ce a vrut dictatorul să construiască un tunel în Munții Făgăraș
Deja știm cu toții că dictatorul Nicolae Ceaușescu a avut planuri mărețe pentru multe orașe din țară, iar printre aceastea se numără și cel prin care dorea aducă apă curată din Munţii Făgăraş direct în Bucureşti. Cum? Ei bine, cu siguranță Nicolae Ceaușescu nu a dus deloc lipsă de idei menite să con
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO Profimedia
Poate rezista economia SUA fără imigranți? Care pot fi efectele expulzării celor 10,5 milioane de oameni promise de Trump
Unul dintre pilonii campaniei lui Donald Trump a fost reducerea masivă a imigrației ilegale, care poate avea un efect devastator în economia SUA.
apocalipsa incalzire climatica globala desertificare seceta foto shutterstock
Deșertificarea galopantă a planetei: aproape 40% din suprafața terestră este acum aridă. Ce se poate face
În ultimele trei decenii, o suprafață cu aproximativ o treime mai mare decât teritoriul Indiei s-a transformat din regiuni umede în zone aride, unde agricultura devine tot mai dificilă, arată cercetările recente.
Horatiu Potra mercenar foto facebook Albert Rudatsimburwa jpg
Horațiu Potra e acuzat de atrocităţi împotriva civililor în Congo. Fotografiile cu el şi relatările despre acţiunile din Africa au umplut reţelele de socializare
Horaţiu Potra, pe care Călin Georgescu ba nu-l cunoaşte, ba îl cunoaşte, este acuzat, pe reţelele de socializare, că ar fi comis atrocităţi împotriva civililor în Africa. Postările unor jurnalişti străini, dar şi ale unui ONG din Congo au încins mediul online.
snitele istock jpg
Trucul ingenios pentru șnițele mai crocante și mai fragede ca oricând! Trebuie să punem două ingrediente în tigaie
Șnițelele sunt un preparat simplu, delicios, pe care mulți dintre noi îl consumăm destul de des. Iar atunci când încercăm să oferim acestei rețete un gust mai bun, sau o textură mai fragedă, mulți dintre noi uităm că este important și ce punem în tigaie, nu doar modul în care preparăm șnițelele.
Alexander Motyl foto Aleksandr Chekmenev jpg
Expert american: „Rusia își va intensifica eforturile pentru a submina România”
Profesor de științe politice la Rutgers University-Newark și expert în spațiul ex-sovietic, Alexander J. Motyl este de părere că în perioada următoare Rusia va intensifica eforturile pentru subminarea României și că țara noastră trebuie să fie vigilentă cu vecini precum Serbia și Ungaria.
troita tancabesti legionari foto jurnalul
Marcel Bartic, profesorul amenințat cu moartea de simpatizații legionari, a depus plângere la Poliție: „Am încredere în democrație”
Profesorul de Istorie Marcel Bartic a fost amenințat cu moartea pe rețelele sociale de către adepții mișcării legionare care au participat la comemorarea lui Corneliu Zelea Codreanu la Tâncăbești. „Mie nu îmi este teamă”
Luigi Mangione, Foto Facebook jpg
A fost reţinut principalul suspect în asasinarea CEO-ului UnitedHealthcare. Cine este acesta
Principalul suspect în împuşcarea CEO-ul companiei de asigurări UnitedHealthcare a fost reţinut după ce angajatul unui restaurant McDonald's l-a recunoscut din fotografiile difuzate de autorităţi.
analiza-economica-proiectie-financiara-economist-calcule-grafice-evaluare-companii
Cum ne va fi în 2025: Tendințe și industrii cu cel mai mare potențial de creștere
Pe final de 2024, investitorii români analizează traiectoria pieței bursiere și își conturează prioritățile pentru anul următor, într-un context global imprevizibil.