Cum v-a plăcut?

Publicat în Dilema Veche nr. 500 din 12-18 septembrie 2013
Cum v a plăcut? jpeg

Miruna Costea (bunică): Am venit de la Focşani, sînt cititoare de Dilema din ’90, de la primul număr. Am fost şi la primul festival şi acum am venit cu nepoţica, vreau să o înscriu la Atelierul de Creaţie. Foarte bună ideea cu atelierul. Anul acesta, festivalul e parcă mai viu şi ai mai multe evenimente. Abia aştept să venim şi la anul!

Mihaela Dicu (jurnalistă): Eu locuiesc acum în Bucureşti, dar am fost la părinţi, în vacanţă, la Deva. Aici am venit în special pentru conferinţa „Identitate locală, identitate europeană“, iar fetiţa mea, care are 10 ani şi căreia îi place mult să deseneze, mi-a spus că nu mă lasă singură, că vine şi ea cu mine. Aşa că acum sîntem aici (la Atelier), şi mai pe după-amiază, mergem la conferinţă. Festivalul acesta este cu totul deosebit, ai de toate pentru toată lumea, indiferent de vîrstă.

Cristian Valeriu (student): Sînt aici cu prietenii, am venit în special pentru concerte şi distracţie. Totul e perfect, doar că nu prea ai multe localuri deschise noaptea.

Teodor Cimpoieru (contabil): Păi aici vezi ce nu vezi decît la televizor. Ai sperat vreodată să-i vezi live pe Pleşu, Patapievici sau Dan C.? Asta şansă... Poate la anul... chiar, pe cine aduceţi la anul? 

Simona Damian (vînzătoare): În ultima vreme, pe aici sînt tot felul de festivaluri, dar ăsta e mai altfel... ai mai multe de văzut, am auzit că a fost şi spectacol de dans ieri-seară... Eu am fost la Pleşu şi vreau să mai merg la filme.

Ilinca Zbărnea (profesoară): Eu am venit de la Cluj, cu nişte prieteni; nu am fost pînă acum decît la două conferinţe, în seara asta vrem să mergem la teatru şi să vedem dacă mai prindem şi nişte concerte. Să-mi doresc altceva de la festival? Nu ştiu, poate să ţină mai mult şi să fie mai răsfirate evenimentele.

Sorin Ularu (înspre 40 de ani, fără să declare profesia): Sînt de aici, din Alba, şi faptul că am fost la o conferinţă live cu domnul Pleşu spune totul despre festival. Nici nu m-am mai uitat peste celelalte evenimente de cînd am aflat că va veni, asta a fost tot ce mi-a trebuit. 

Dumitra Chelaru (coafeză): Eu sînt coafeză, dar îmi place să citesc şi să vă citesc, şi pentru prima oară am reuşit să intru să vizitez Batthyaneum-ul. A fost, pînă acum, o desfătare. Sper să veniţi şi la anul, cu mai multe surprize.

Karina Petrescu (studentă): Sincer? Nici nu ştiu la ce să mă mai duc, ca să nu pierd altceva. Trebuie să văd exact cum îmi organizez timpul că e greu să faci alegeri. Bănuiesc că asta aţi şi vrut, nu, să ne ridicaţi dilema la fileu?

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Singura specie care...
Ca în faimoasa metaforă a lui Walter Benjamin, în care angelus novus, împins de forțele progresului, zboară înainte cu spatele, privind înapoi...
p 10 YouYube jpg
p 12 WC jpg
În căutarea omului grec
Cine este „omul grec”, acela aflat la originea civilizaţiei europene?
p 13 WC jpg
Omul medieval în ipostaza îndrăgostitului
Putem privi și noi prin lentilele omului medieval? Cred că nu. Dar privirea noastră poate fi îmbogățită de acest om, născut la întîlnirea dintre realitate și ficțiune.
p 14 Hans Holbein, Ambasadorii WC jpg
Savantul umanist al Renașterii
Departe de a fi o ruptură cu tradiția și cultura Renașterii, putem vedea cum revoluția științifică se hrănește din ele.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești