Cum trebuie să ţii cuţitul...

Cătălin STĂNESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 363 din 27 ianuarie - 2 februarie 2011
Cum trebuie să ţii cuţitul    jpeg

Cînd doreşti să îţi săruţi pe gură aproapele
E preferabil să îi spinteci burta de jos în sus şi apoi să îi cureţi pielea printr’o mişcare lină, lineară, de la cap spre picioare, pentru a nu murdări bucătăria de solzi. Unii chiar recomandă să îl ţii în chiuvetă şi atunci te poţi deda unor mişcări haotice. Apoi pune-l la macerat într’un borcan de miere cu propolis şi polen proaspăt rîşnit. E de preferabil să aveţi la îndemînă o foarfecă de bucătărie. Îl puteţi servi după 10 zile alături de un cabernet la temperatura camerei. Ficatul ţi se va regenera în maximum 3 luni.

Cînd îţi prezinţi omagiile familiei îndoliate pînă la ultimul nasture
Încălzeşte foarte bine lama, să se înroşească îndeajuns. Presară-ţi foarte multă făină pe obraji, eşti o viitoare pîine în ţest fierbinte, cu coaja tare şi gustoasă. Acelaşi lucru fă-l şi cu mînerul cuţitului. Tu şi cuţitul trebuie să păreţi una cu faţa celui pe care tocmai l-ai ucis. Înlăcrimat ia cuţitul de lama fierbinte şi întinde-i-l soţiei îndurerate. Cu siguranţă îl va refuza, confundîndu-l cu o imensă sumă de bani drept ajutor, în memoria soţului. Apropie-te de coşciug şi, în timp ce îl vei săruta pe gură, înfige-i cuţitul uşor între picioare. Răsuceşte-l de două-trei ori. Fuduliile sunt foarte gustoase.

Cînd tăcerea te-a prins în mijlocu-i lăptos
Tăcerea care latră nu muşcă, aşadar apropie-te cu calm de cea care dă din coadă. E inutil să foloseşti cuţitul. Apropie-te, prinde-i botul bine, roteşte-te pe loc cu ea în braţe, imaginează-ţi că eşti la proba de aruncare a ciocanului şi după cinci minute muşc’o de gît. Scutură-te de praf, linge-ţi botul de sînge şi fă schimb de amintiri din copilărie cu trecătorii.

Cînd cineva vorbeşte fără încetare
Asigură-te că ai în buzunar o cărămidă dintr-o casă interbelică recent demolată. Scoate-o din buzunar şi ascute cuţitul fără să asculţi debitul incontinent al interlocutorului. Din cînd în cînd poţi scuipa lama cuţitului – singura situaţie acceptabilă în cluburile de gentlemeni, dar numai dacă întorci spatele fărăîncetarevorbitorului. Cînd va fi pe punctul de a se transforma într-o pastilă efervescentă, mîngîie-i adînc gîtlejul.

Cînd trebuie tăiat omul-porc
Caută o coamă înzăpezită. Cu porcul poţi face pe pistă tot felul de scheme vreo trei ore. Rîde, distrează-te, profită şi îmbunătăţeşte-ţi tehnica. La baza pistei e imposibil ca cineva să nu vîndă schiorilor ţuică fiartă cu miere, piper şi cuişoare. Eşti pe zăpadă, eşti pur. Şterge-i botul omului-porc în timp ce el te înconjoară cu o privire ceţoasă. Nu te amăgi: e ahtiat. Urcă-te în telescaun şi presară-i deasupra paie. După ce a ars bine, invită copiii să se bucure de urechile-i gustoase. Celor mai sfioşi dă-le o ţuică fiartă. Copiii trebuie să înveţe încă de mici bucuria adevărată.

Cînd citeşti tratate istorice
Bucură-te! Eşti pe un cîmp plin de morţi. Îţi poţi alege bucăţile cele mai gustoase. Ai la îndemînă soldaţi uscăţivi, dar nu te arunca: ai secole de bătălii în faţă. Doar doreşti să ai o imagine destul de clară, necontaminată de discursul oficial. Du-te spre buncărele generalilor. Numai carne plinuţă, gustoasă. Nu te arunca, pătrunde în oraşe. Vei găsi femei şi copilaşi. Ce mai doreşti?  Poţi culege de pe cîmp ciupercuţe şi un craniu neexplodat, îl vei putea scoate din ciorbă pe un fund de lemn şi îi vei savura creierul şi îi poţi sorbi ochii bine fierţi. În ei vei găsi cîteva explicaţii. Oare? Du-te în oraşe. Şi acolo ai de lucru, nu e de glumă. Trebuie să alegi între organele amare ale celor care s-au implicat, care au ţinut cu ăla sau cu ălălalt, pline de nisip, sau ale celor care s-au ţinut deoparte. Carnea lor e mai dulce. Deasupra platoului poţi aşeza mîna generalului. Între degete, cîteva fire de salată verde şi două-trei felii de roşii sînt absolut necesare. Macină piper şi taie adînc, fără să ţii cont de cine te va striga pe nume.

În faţa ultimei impresii, iar Hermann Hesse nu-ţi dă pace
Amenajează-ţi o bucătărie burgheză şi angajează o bucătăreasă de la Casa Universitarilor. Presară peste tot petale de ienibahar, piper şi rozmarin. O, ce bine miroase aici, va trebui să exclame toţi cei care, cu o lumînare în mînă, îţi vor călca pentru ultima oară pragul. O, eşti în faţa lui Dumnezeu - în faţa unei perspective istorice fierte într-o oală sub presiune: oferă-i o noapte de priveghi de neuitat! Camera e plină de umbre şi de fum, aşa cum ţi-a plăcut dintotdeauna. Un copil se va apropia de tine. Şterge-i lacrimile cu abia ascuţitul cuţit şi întreabă onorata adunare dacă e pregătită pentru ultimele tale cuvinte, mărturiseşte asistenţei că e ultima noapte de dragoste cu tine însuţi şi că ai dori să te bărbiereşti singur. Totuşi, cine ţine ligheanul?
 

Cătălin Stănescu este publicitar, redactor thechronicle.ro

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

cosmin avram in frankfurt png
Merită să muncești în Germania? „Prețurile la alimente sunt ca în România, salariile încep de la 1.600 de euro lunar”
Vloggerul Cosmin Avram a vizitat Germania și a vorbit cu doi români din Frankfurt despre costul vieții din metropola germană. Prețurile la alimente sunt aproximativ la fel cu cele din România, iar salariile încep de la 1.600 de euro.
image png
Și-a înșelat iubita care nu poate deveni mamă cu fosta celui mai bun prieten: „Iubita mea a trecut printr-o menopauză precoce”
Un bărbat în vârstă de 39 de ani a dat dovadă de lipsă de principii morale atunci când și-a înșelat iubita cu fosta iubită a celui mai bun său prieten. Vina a fost și ea ei, întrucât este logodită cu un bărbat alături de care își poate petrece restul vieții.
vot generic mana buletin in urna alegeri prezidentiale 2020 (3) JPG
Cum s-au gândit candidații la președinție să schimbe Educația din România. Cu ce promisiuni ne cheamă la vot
Lupta autorităților împotriva abandonului școlar va fi și mai aprigă, iar salariile profesorilor vor ajunge la nivelul celor din sănătate. Învățământul tehnologic și dual vor fi finanțate și dezvoltate astfel încât să ne ofere specialiștii și meseriașii care ne lipsesc în acest moment.
matei corvin
Secretele ”Legiunii Negre”, cea mai de temut armată de mercenari din istoria Europei. A fost creația singurului rege al Ungariei cu origini românești
Matei Corvin, regele Ungariei cu origini românești, a ridicat cea mai puternică armată de mercenari a Evului Mediu. Formată din oameni căliți în focul luptei, bine echipați și plătiți, regele Ungariei, a semănat teroare în Europa Centrală. Ba chiar a reușit imposibilul, cucerind Viena.
nicusor dan referendum Foto Facebook 1250 jpg
LIVE TEXT Referendum în București. În jur de 1.8 milioane de bucureșteni sunt așteptați să răspundă la cele trei întrebări ale lui Nicușor Dan
Pe 24 noiembrie, odată cu alegerile prezidențiale 2024, va avea loc, în București, referendumul lui Nicușor Dan. Aproximativ 1.8 milioane de locuitori ai Capitalei sunt așteptați la urne pentru a răspunde la cele trei întrebări de pe buletinele de vot.
somn pixabay jpg
Cinci semne alarmante ale apneei în somn, fără legătură cu sforăitul. Cum le poți combate
Fii atent la semnalele de alarmă ale apneei în somn, chiar și dacă nu sforăi. O serie de simptome, cum ar fi trezirea frecventă noaptea pentru a merge la baie, pot indica o afecțiune ce necesită atenție.
Trump Israel EPA
Îi va da Trump undă verde lui Netahyahu pentru un război cu Iranul? Analist: „Ar însemna implicarea SUA în război, ori el a zis că aduce pacea”
Dacă Trump îi dă undă verde lui Netanyahu pentru un război cu Iranul, asta ar însemna o implicare directă a SUA în conflict, ceea ce vine în contradicție cu unul dintre pilonii campaniei electorale a republicanului, spune experta în relații internaționale Ioana Constantin Bercean.
racheta intercontinentala rubeja/ FOTO: defence.mgimo.ru
Putin mizează pe imagine amenințând cu o rachetă veche sub o denumire nouă. Specialiștii nu sunt impresionați
Racheta Oreșnik a Rusiei nu este atât de nouă precum susține Vladimir Putin.
Jorge Tamayo de la Harvard vorbeste despre AI la UBB jpg
Avertismentul unui economist de la Harvard cu privire la revoluția AI: „Un miliard de oameni trebuie să se recalifice în următorii 5 ani”
Jorge Tamayo, cadru didactic asociat la Universitatea Harvard, a vorbit în cadrul unei prelegeri la UBB despre impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii. Concluzia lui este că dacă nu vrem să ne pierdem slujba din cauza AI, va trebui să fim pregătiți să ne recalificăm din 3 în 3 ani.