Cum trebuie să ţii cuţitul...

Cătălin STĂNESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 363 din 27 ianuarie - 2 februarie 2011
Cum trebuie să ţii cuţitul    jpeg

Cînd doreşti să îţi săruţi pe gură aproapele
E preferabil să îi spinteci burta de jos în sus şi apoi să îi cureţi pielea printr’o mişcare lină, lineară, de la cap spre picioare, pentru a nu murdări bucătăria de solzi. Unii chiar recomandă să îl ţii în chiuvetă şi atunci te poţi deda unor mişcări haotice. Apoi pune-l la macerat într’un borcan de miere cu propolis şi polen proaspăt rîşnit. E de preferabil să aveţi la îndemînă o foarfecă de bucătărie. Îl puteţi servi după 10 zile alături de un cabernet la temperatura camerei. Ficatul ţi se va regenera în maximum 3 luni.

Cînd îţi prezinţi omagiile familiei îndoliate pînă la ultimul nasture
Încălzeşte foarte bine lama, să se înroşească îndeajuns. Presară-ţi foarte multă făină pe obraji, eşti o viitoare pîine în ţest fierbinte, cu coaja tare şi gustoasă. Acelaşi lucru fă-l şi cu mînerul cuţitului. Tu şi cuţitul trebuie să păreţi una cu faţa celui pe care tocmai l-ai ucis. Înlăcrimat ia cuţitul de lama fierbinte şi întinde-i-l soţiei îndurerate. Cu siguranţă îl va refuza, confundîndu-l cu o imensă sumă de bani drept ajutor, în memoria soţului. Apropie-te de coşciug şi, în timp ce îl vei săruta pe gură, înfige-i cuţitul uşor între picioare. Răsuceşte-l de două-trei ori. Fuduliile sunt foarte gustoase.

Cînd tăcerea te-a prins în mijlocu-i lăptos
Tăcerea care latră nu muşcă, aşadar apropie-te cu calm de cea care dă din coadă. E inutil să foloseşti cuţitul. Apropie-te, prinde-i botul bine, roteşte-te pe loc cu ea în braţe, imaginează-ţi că eşti la proba de aruncare a ciocanului şi după cinci minute muşc’o de gît. Scutură-te de praf, linge-ţi botul de sînge şi fă schimb de amintiri din copilărie cu trecătorii.

Cînd cineva vorbeşte fără încetare
Asigură-te că ai în buzunar o cărămidă dintr-o casă interbelică recent demolată. Scoate-o din buzunar şi ascute cuţitul fără să asculţi debitul incontinent al interlocutorului. Din cînd în cînd poţi scuipa lama cuţitului – singura situaţie acceptabilă în cluburile de gentlemeni, dar numai dacă întorci spatele fărăîncetarevorbitorului. Cînd va fi pe punctul de a se transforma într-o pastilă efervescentă, mîngîie-i adînc gîtlejul.

Cînd trebuie tăiat omul-porc
Caută o coamă înzăpezită. Cu porcul poţi face pe pistă tot felul de scheme vreo trei ore. Rîde, distrează-te, profită şi îmbunătăţeşte-ţi tehnica. La baza pistei e imposibil ca cineva să nu vîndă schiorilor ţuică fiartă cu miere, piper şi cuişoare. Eşti pe zăpadă, eşti pur. Şterge-i botul omului-porc în timp ce el te înconjoară cu o privire ceţoasă. Nu te amăgi: e ahtiat. Urcă-te în telescaun şi presară-i deasupra paie. După ce a ars bine, invită copiii să se bucure de urechile-i gustoase. Celor mai sfioşi dă-le o ţuică fiartă. Copiii trebuie să înveţe încă de mici bucuria adevărată.

Cînd citeşti tratate istorice
Bucură-te! Eşti pe un cîmp plin de morţi. Îţi poţi alege bucăţile cele mai gustoase. Ai la îndemînă soldaţi uscăţivi, dar nu te arunca: ai secole de bătălii în faţă. Doar doreşti să ai o imagine destul de clară, necontaminată de discursul oficial. Du-te spre buncărele generalilor. Numai carne plinuţă, gustoasă. Nu te arunca, pătrunde în oraşe. Vei găsi femei şi copilaşi. Ce mai doreşti?  Poţi culege de pe cîmp ciupercuţe şi un craniu neexplodat, îl vei putea scoate din ciorbă pe un fund de lemn şi îi vei savura creierul şi îi poţi sorbi ochii bine fierţi. În ei vei găsi cîteva explicaţii. Oare? Du-te în oraşe. Şi acolo ai de lucru, nu e de glumă. Trebuie să alegi între organele amare ale celor care s-au implicat, care au ţinut cu ăla sau cu ălălalt, pline de nisip, sau ale celor care s-au ţinut deoparte. Carnea lor e mai dulce. Deasupra platoului poţi aşeza mîna generalului. Între degete, cîteva fire de salată verde şi două-trei felii de roşii sînt absolut necesare. Macină piper şi taie adînc, fără să ţii cont de cine te va striga pe nume.

În faţa ultimei impresii, iar Hermann Hesse nu-ţi dă pace
Amenajează-ţi o bucătărie burgheză şi angajează o bucătăreasă de la Casa Universitarilor. Presară peste tot petale de ienibahar, piper şi rozmarin. O, ce bine miroase aici, va trebui să exclame toţi cei care, cu o lumînare în mînă, îţi vor călca pentru ultima oară pragul. O, eşti în faţa lui Dumnezeu - în faţa unei perspective istorice fierte într-o oală sub presiune: oferă-i o noapte de priveghi de neuitat! Camera e plină de umbre şi de fum, aşa cum ţi-a plăcut dintotdeauna. Un copil se va apropia de tine. Şterge-i lacrimile cu abia ascuţitul cuţit şi întreabă onorata adunare dacă e pregătită pentru ultimele tale cuvinte, mărturiseşte asistenţei că e ultima noapte de dragoste cu tine însuţi şi că ai dori să te bărbiereşti singur. Totuşi, cine ţine ligheanul?
 

Cătălin Stănescu este publicitar, redactor thechronicle.ro

Comunismul se aplică din nou jpeg
Ale lumii două fețe
Oamenii n-au fost, poate, mai răi sau mai buni în istoria lor, dar instrumentele prin care au exercitat răul au variat considerabil, adică s-au dezvoltat.
p 10 jpg
Unidimensionala banalitate
Dacă România l-a ales pe Iliescu președinte în 1990, de ce s-ar mai fi făcut vreodată alegeri?
29903084942 33e7aa40d1 c jpg
Despre conceptul de „rău” din perspectiva diverselor teorii filosofice
Răul metafizic precum și cel empiric sînt explicate prin patru mari tipuri de teorii.
32851415932 5b1b685b66 c jpg
Hater-ul de Internet și hater-ul sub acoperire
„Hater”-ul, o persoană măcinată de anxietate și nemulțumiri, care își găsește o personificare a anxietăților și nemulțumirii ca poetul muza, a existat dintotdeauna.
1024px Don Chepito witnessing a boxing match between a black man and a white man MET DP869355 jpg
„Să te dezlănțui într-un mod controlat” – interviu cu Cătălin MOROȘAN
„E foarte bine să-ți dezvolți furia, dar trebuie s-o folosești în mod controlat, pentru că nu poți să încalci regulile. Și în ring, și în viață sînt reguli de respectat.”
p 1 jpg
O structură limbică arhetipală sau în miezul răului
Un copil nu are niciodată părinții pe care-i visează, doar copiii fără părinți au părinți de vis.
p 14 Parintele Rusu cu familia jpg
A fi cu „etichetă”
Un grăunte de răutate adîncă, izvorîtă din crunta răzbunare și din trufia unui slujbaș plenipotent al statului, a schimbat pentru totdeauna biografia peste veacuri a părintelui Rusu Petre.
p 21 sus WC jpg
Cele două fețe ale sufletului
Oricît de mult ne-ar plăcea să fim doar buni n-o să ne iasă, vom produce suferință și dacă ne-am propus, și dacă nu.
p 21 jos jpg
Fețe-fețe ale răutății
Cred că răutatea are o grămadă de fețe, ceea ce o face, deseori, greu de identificat. Sau ușor de confundat.
Bătălia cu giganții jpeg
Unde greșesc autoritățile
Oare, în loc ca autoritățile să încerce să deservească traficul auto, nu ar fi mai constructiv, ca să nu zic mai la îndemînă, să-l descurajeze sistematic?
951 t pag10 foto Alberto Grosescu jpg
Străzi Deschise. Un pariu pentru viitorul Bucureștiului
Avem nevoie de asta ca de aer! Sau și mai bine spus, avem nevoie de asta ca să mai avem ceva aer.
p 11 jpg
Un spațiu public sigur
Mai nou vedem o șansă în tehnologii de condus autonom; mai bine ar fi să mergem din nou autonom pe picioarele noastre.
p 1 jpg
„Ce nu înțelegeți voi este că…”* – 11 lecții despre oraș
Pietonizarea e permanentă. A merge pe carosabil, chiar dacă temporar ți se dă voie, e aproape umilitor.
951 t pag12jos foto C Dragan jpg
În Suedia, două roți sînt mai bune decît patru
Municipalități suedeze au început să reducă drastic numărul locurilor de parcare din centru, înlocuindu-le cu parcări pentru biciclete.
p 13 jpg
Libertatea de a nu folosi mașina
Noua libertate este de a nu fi blocat în trafic, de a nu plăti rate la mașină, de a nu fi vulnerabil la fluctuațiile prețului petrolului.
1024px Bucharest Citaro bus 4374 jpg
În ce fel de oraș vrem să trăim?
Dacă alegi să optimizezi infrastructura pentru pietoni, mutînd accentul de pe autovehiculul individual, atunci vei aloca bugetul unor proiecte prin care crești capacitatea de transport în comun.
Paris patrimoine jpg
„În ceea ce privește mobilitatea urbană, cel mai important e să lupți împotriva izolării” – interviu cu Carlos MORENO
Administrațiile locale se confruntă cu această mare provocare de a oferi o alternativă la mașina personală care să fie acceptabilă pentru un număr mare de cetățeni.
Viețile netrăite jpeg
Cît de ficționale sînt țările și spațiile în care trăim?
Liniștea și familiaritatea sînt suficiente sau devin prea puțin cînd vine vorba de promisiunea unui altfel?
Drepnea
Jumătate mișcare, jumătate siguranță
Locurile sînt sinonime cu niște stări psihice, sînt legate de întregi constelații de lucruri trăite, sunete, imagini, intensități care au înscris acel teritoriu pe harta mea emoțională.
Neuhausen (Erzgeb ), die Schlossgasse JPG
În satul Noulacasă
Acest sat se numește Neuhausen, iar mie, în română, îmi place să-i spui Noulacasă.
mare
Un lac între munți
Am știut că atunci, acolo, sînt fericit și că e un loc în care o să mă întorc întotdeauna cînd o să mă pierd, cînd o să-mi fie foame, sete sau o să mă rătăcesc.
p 11 jos jpg
Aici, între cei doi poli ai vieții mele
Cred că pentru mine e esențial să pot oscila între două stări sau două locuri sau două universuri sufletești.
p 12 Paris, Cartierul Latin WC jpg
Orașe uriașe
Mă văd întors în Paris, trăind liniștit viața altora, recunoscător celor care se poartă frumos cu mine, pînă cînd alții, nou-veniți, încep să îmi fie recunoscători că mă port frumos cu ei.
25869202527 80595838cf c jpg
4 case x 4 mașini
Mașina pe care mi-aș fi luat-o putea funcționa drept criteriu de delimitare a unor intervale (micro)biografice.

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.