Cum s─â te joci de-a teatrul la tine acas─â

Publicat în Dilema Veche nr. 465 din 10-16 ianuarie 2013
Cum s─â te joci de a teatrul la tine acas─â jpeg

De patru ani ┼či o lun─â, ├«ntr-un apartament de 32 mp din zona Ci┼čmigiului se joac─â teatru. lorgean theatre e teatrul intim la care mergi s─â vezi spectacole ca ┼či cum ai merge ├«n vizit─â la proprietar.

Prima oar─â c├«nd am ajuns ├«n casa cu pere┼úi ├«mbr─âca┼úi ├«n tapet albastru era ├«n prim─âvara lui 2009, pentru primul spectacol al teatrului ├«nfiin┼úat de scriitorul Jean-Lorin Sterian la el acas─â. Ne str├«nseser─âm vreo cinci oameni ├«n fa┼úa blocului unde Lorin ne a┼čtepta cu o traist─â ├«n care ├«ndesa obiectele pe care le aduseser─âm ├«n schimbul biletului de intrare. Tema ÔÇô singur─âtate; spectacolul ÔÇô Home Alone. Am urcat ├«nghesui┼úi cu liftul p├«n─â la etajul 8, apoi ├«nc─â jum─âtate de etaj pe sc─âri. lorgean theatre, nume scris ├«ntr-adins cu litere mici (ÔÇ×ca s─â m─â ┼úin departe de Art─â, ├«n sensul plin de emfaz─â din prezent─ârile ┼či cronicile oficialeÔÇť) era, de fapt, apartamentul de dou─â camere al lui Lorin. Spectatorii (maxim 15) veneau pe r├«nd, se a┼čezau pe o canapea joas─â, dungat─â, ┼či a┼čteptau s─â ├«nceap─â spectacolul. Camera ├«n care urma s─â se joace teatru era o sufragerie oarecare, dar prin felul ├«n care fusese amenajat─â expira un soi de magie, despre care poveste┼čte chiar ┼či Lorin c├«nd e ├«ntrebat ce l-a f─âcut s─â continue at├«ta timp cu teatrul de apartament.

Pe peretele din dreapta se afla o bibliotec─â simpl─â, cu rafturi de lemn, ├«n┼úesat─â cu c─âr┼úi; pe cel din st├«nga ÔÇô geamul, flancat de dou─â perdele galbene, groase, care aduceau a cortin─â de teatru. Dormitorul, ├«n care z─âream un pat, era desp─âr┼úit de camera, ├«n care ne aflam, de o u┼č─â glasvand cu geamurile pictate. Deasupra u┼čii trona neonul care ne trezea din admira┼úie ┼či ne reamintea c─â veniser─âm la un spectacol de teatru, nu la vreo petrecere de apartament.

Ideea unui teatru de apartament i-a venit lui Lorin dup─â ce a participat la mai multe ├«nt├«lniri ÔÇ×Miercurea lejer─âÔÇť, din cadrul Centrului Na┼úional al Dansului (CNDB), dup─â ce a auzit o anecdot─â cu ni┼čte studen┼úi ru┼či care spuneau monoloage ├«ntr-un apartament din Paris, dar mai ales dup─â ce a v─âzut episodul din Seinfeld ÔÇ×├«n care Kramer g─âse┼čte un decor de show TV ┼či ├«┼či transform─â casa ├«ntr-un platou de televiziuneÔÇť.

Din decembrie 2008, spa┼úiul din ┼×ipotul F├«nt├«nilor nr. 4 a func┼úionat drept sal─â de spectacol/performance pentru mai bine de 20 de piese, spa┼úiu de reziden┼ú─â artistic─â (├«n 2012, poetul ┼či dramaturgul american Lyn Coffin a locuit aici timp de o lun─â), dar ┼či locuin┼úa lui Lorin.

Mecanismul unui teatru de apartament e oarecum simplu: Lorin alege piesele sau piesele ├«l aleg pe el: ÔÇ×Nu ├«mi doresc un ritm de tipul o pies─â pe s─âpt─âm├«n─â, a┼ča c─â las lucrurile s─â se ├«nt├«mple de la sine. ├Än 2012 am avut trei produc┼úii proprii: Oracol, Home 1 ÔÇô prima coproduc┼úie cu CNDB, care s-a jucat ├«n alte 10 case, ┼či A Dog Day Afternoon, care e singurul performance f─âcut special pentru lorgean theatre. De cur├«nd, am primit o invita┼úie ciudat─â de la un australian care a g─âsit lorgean theatre pe net ┼či vrea s─â vin─â s─â performeze neap─ârat aiciÔÇť. Se repet─â ca la orice spectacol ┼či apoi se joac─â. Spectatorii, ini┼úial ale┼či dintre prieteni, cu condi┼úia s─â nu vin─â ├«nso┼úi┼úi ÔÇô ÔÇ×la ├«nceput am jucat doar Home Alone ┼či ideea era de a separa eventualele cupluri, ca oamenii s─â aib─â o experien┼ú─â pe cont propriuÔÇť ÔÇô, trebuie s─â se ├«nscrie la adresa de e-mail lorgeantheatre@gmail.com, unde primesc detaliile referitoare la spectacol ÔÇô adresa ┼či ├«n ce tem─â trebuie s─â se ├«nscrie obiectul adus.

├Än cei patru ani de lorgean theatre, intrarea la spectacole s-a f─âcut numai pe baza unui obiect personal pe care spectatorul trebuia s─â ├«l aduc─â. Dup─â cele ┼čapte reprezenta┼úii ale Home Alone, Lorin a organizat o expozi┼úie cu obiectele str├«nse, care a avut loc la Bucure┼čti ┼či apoi la sediul ICR din Vene┼úia: ÔÇ×Obiectele de la Home Alone le-am risipit c─âtre spectatori ┼či performeri c├«nd s-au ├«mplinit trei ani de lorgean theatre; mi-am p─âstrat ┼či eu c├«teva. Acum, de obicei, le dau performerilorÔÇť.

lorgean theatre e singurul teatru de apartament din Rom├ónia ┼či unul dintre singurele din Europa care dureaz─â de at├«ta timp. Trece┼úi ├«n programul cultural pentru 2013 ┼či o vizit─â ├«n ┼×ipotul F├«nt├«nilor nr. 4.

C─ât─âlina Miciu scrie cronici culturale pe gingergroup.ro.

Foto: Claudiu Popescu

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.
Cavalerismul desuet al r─âzboiului jpeg
Cavalerismul desuet al r─âzboiului
A╚Öa cum, ├«n plin─â fervoare cre╚Ötin─â, occidentalii au fost capabili de masacre, ├«n plin ev evolu╚Ťionist au demonstrat c─â s├«nt ├«n stare de regresiuni la fel de ample.
În urma tehnologiei jpeg
În urma tehnologiei
Regresul din educa╚Ťie se reflect─â ├«n succesul unor agresivi analfabe╚Ťi func╚Ťional, deveni╚Ťi influencer-i pentru genera╚Ťiile de m├«ine.
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism jpeg
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism
Conspira╚Ťionismul nu e altceva dec├«t ├«ntoarcerea la g├«ndirea magic─â paranoid─â, ├«n care for╚Ťe dincolo de controlul nostru ne controleaz─â ╚Öi ne manipuleaz─â.
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală jpeg
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală
Potopul, cutremure, r─âzboaie ╚Öi alte evenimente majore duc la dispari╚Ťia dramatic─â a unor civiliza╚Ťii ╚Öi culturi, dup─â care lumea re├«ncepe din nou.
Histria jpeg
Histria
├Änc─âlzirea prin pardoseal─â, at├«t de utilizat─â ├«n perioada roman─â, p─ârea un mare pas ├«nainte ├«n ale instala╚Ťiilor anilor 1990.
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare! jpeg
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare!
Arhitectural vorbind, ai fi în stare să trimiţi mesaje în viitor.
Economia de r─âzboi jpeg
Economia de r─âzboi
Este destulă frică în lume, pentru că nimeni nu se aștepta să trăiască în același timp o pandemie și un război pe care un nebun se chinuie să-l transforme într-unul planetar.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
O dup─â-amiaz─â de var─â
Neputin╚Ťa, anxietatea, moartea celor dragi, boala, dezn─âdejdea, felul ├«n care ├«i protej─âm pe copii, despre toate au scris invita╚Ťii mei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.