Cum s-a transformat un medic în jurnalist

Vlad MIXICH
Publicat în Dilema Veche nr. 426 din 12-18 aprilie 2012
Cum s a transformat un medic în jurnalist jpeg

M─â ofer drept cobai. Studiu de caz. Poate c─â unii vor considera o impertinen┼ú─â r├«ndurile de mai jos sau, mai r─âu, povestea unui amator. Dar ┼čtim cu to┼úii c─â originea latin─â a cuv├«ntului ÔÇ×amatorÔÇť trimite direct la calitatea de iubit. ┼×i da, recunosc cu toat─â fiin┼úa c─â s├«nt amorezat lulea de aceast─â meserie.

Nu s├«nt produsul unei ┼čcoli de jurnalism rom├óne┼čti. Am terminat Medicina ┼či chiar am practicat-o c├«┼úiva ani, p├«n─â ce un incident mi-a ├«ntrerupt viitoarea carier─â sigur─â. Scriam c├«te un articol pe s─âpt─âm├«n─â ├«ntr-un cotidian regional, Gazeta de Sud, beneficiind de ├«ncrederea redactorului-┼čef care ├«mi permitea s─â-mi aleg subiectul, de┼či, pentru interesul comercial al ziarului, ar fi fost mai apetisant s─â scriu despre boli ┼či pilule. Era o zi de iulie c├«nd, pierdut fiind ├«ntr-un manual de farmacologie, un po┼čta┼č mi-a adus un plic cu antetul Ambasadei Germaniei la Bucure┼čti. Trimisesem un articol la concursul Deutsche Welle pentru jurnali┼čti tineri ┼či speram s─â c├«┼čtig premiul doi ÔÇô un reportofon de care aveam nevoie. Nu-mi trecuse prin cap nici o secund─â c─â a┼č putea fi c├«┼čtig─âtorul premiului ├«nt├«i. ├Än luna octombrie a acelui an eram deja la Bonn, intern ├«n redac┼úia de limb─â rom├ón─â a trustului de media german. C├«nd am intrat ├«nt├«ia oar─â pe u┼čile de sticl─â ale cl─âdirii de pe malul Rinului (locul e superb), am sim┼úit c─â mi s-a ├«ndeplinit visul din copil─ârie.

O copil─ârie din care ├«mi amintesc ├«nc─â mirosul de ziar ┼či urmele negre de cerneal─â care-mi r─âm├«neau pe degete dup─â ce citeam Evenimentul zilei ┼či Rom├ónia liber─â. Mi-am tr─âit adolescen┼úa simultan cu ÔÇ×epoca de glorieÔÇť a presei scrise rom├óne┼čti, atunci c├«nd ziarele se tip─âreau (┼či se cump─ârau!) ├«n milioane de exemplare. Nu era efectul calit─â┼úii jurnalismului de atunci, ci mai degrab─â dorin┼úa pantagruelic─â de informa┼úie ┼či opinie liber exprimat─â a rom├ónilor, fireasc─â dup─â at├«┼úia ani de dictatur─â. Folosind ma┼čina de scris a p─ârin┼úilor, la 10 ani f─âceam ziare pe care le vindeam apoi ├«n bloc. Nu m-am jucat niciodat─â de-a doctorul, ci de-a jurnalistul.

Din perioada adolescen┼úei nu-mi amintesc s─â m─â fi impresionat vreun articol de ziar. ┼óin ├«ns─â minte c─â deschideam cu pl─âcere Dilema, direct la pagina de reportaje. Acesta e ┼či motivul pentru care, mai t├«rziu, c├«nd am trimis primul articol la un ziar na┼úional, acesta a fost Dilema. ┼×i a ap─ârut! Nu la rubrica scrisori, ci la dosarul num─ârului. Pur ┼či simplu. Eram student ├«nc─â ┼či asta mi-a dat ├«ncredere. Am ├«nceput, cu ajutorul unui prieten, s─â scriu din c├«nd ├«n c├«nd, pentru Adev─ârul, articole de opinie. Plata nu-mi acoperea nici m─âcar drumul de la Timi┼čoara (unde eram student) la Bucure┼čti (unde mergeam ├«n hidoasa Cas─â a Presei, s─â-mi ridic banii). P├«n─â ce, ├«ntr-o zi, un redactor m-a sf─âtuit s─â-mi ├«ndulcesc tonul critic fa┼ú─â de ac┼úiunile unui anumit partid. Era ├«nc─â epoca Dumitru Tinu, iar eu eram intransigent. De atunci p├«n─â la episodul Gazeta de Sud nu am mai scris.

Nici ast─âzi nu-mi dau seama dac─â la Deutsche Welle am ├«nv─â┼úat meserie sau dac─â acolo mi s-a oferit un poligon de testare a intui┼úiilor profesionale. Cu siguran┼ú─â am ├«nv─â┼úat multe prin imita┼úie, dar cel mai bun exerci┼úiu de ├«nv─â┼úare era cititul. C├«t mai mult. Ziare, reviste, romane, tratate, eseuri... Orice ┼či uneori f─âr─â discern─âm├«nt. A┼ča am ├«nv─â┼úat s─â scriu. ┼×i tot la Bonn am testat utilitatea unei reguli de aur: nici o zi f─âr─â s─â scrii. Organul jurnalistic e un mu┼čchi care, nefolosit, se atrofiaz─â.

C├«nd am revenit ├«n ┼úar─â, mi-am cump─ârat un manual de jurnalism (nu spun numele autorului, pot spune ├«ns─â editura: Polirom). Am constatat c├«t de inutil este ┼či mi-am continuat studiul prin imita┼úie. Mai ├«nt├«i c├«┼úiva rom├óni: erudi┼úia baroc─â a editorialelor lui Hurezeanu, talentul de prozator din textele lui C.T. Popescu (├«ntotdeauna mai plicticos c├«nd scria despre politic─â) ┼či, la categoria contraexemplu, opiniile dezl├«nate ale lui Ion Cristoiu. Apoi c├«┼úiva incomparabili: americanii Tom Junod ┼či Susan Orlean pentru reportaj ┼či portrete ┼či Gideon Rachman, editorialistul lui Financial Times. Fiecare dintre ace┼čtia mi-a fost, ├«n parte, maestru.

Dar, pentru mine, ├«nt├«lnirile profesionale definitorii au fost cu c├«┼úiva colegi de genera┼úie. Cristian Pantazi de la HotNews, editorul cu care port acele discu┼úii ├«ncinse ┼či miezoase din care textul rezultat e ├«ntotdeauna mai bun. Cristian Lup┼ča de la DoR ┼či obsesia lui pentru rigoarea draconic─â a document─ârii. Andrei Cr─âciun, care continu─â cu disperare s─â fac─â jurnalism la Adev─ârul, folosindu-┼či ├«nzestr─ârile literare. Iar faptul c─â s├«nt apropiat ca v├«rst─â de reperele mele profesionale spune mai multe despre jurnalismul rom├ónesc dec├«t tot acest articol.

Fac parte dintr-o genera┼úie de jurnali┼čti care ┼či-a g─âsit mae┼čtrii ├«n primul r├«nd ├«n c─âr┼úi. Care a ├«nv─â┼úat meserie din gre┼čelile f─âcute direct pe teren, nu ├«n mediul protejat al unei s─âli de curs. O genera┼úie ai c─ârei predecesori (Dumitru Tinu, Cornel Nistorescu, Ion Cristoiu) s-au format la Sc├«nteia sau Flac─âra comunist─â, acolo unde se f─âceau multe, dar nu jurnalism. Dar chiar ┼či un model negativ p─âstreaz─â o valoare pedagogic─â.

Desigur, experien┼úa mea e atins─â de microbul subiectivit─â┼úii. Dar nu am devenit jurnalist din ├«nt├«mplare ┼či nici ├«mpins de un entuziasm infantil. E o alegere responsabil─â ┼či pasionat─â. De┼či tr─âim ├«ntr-o ┼úar─â ├«n care exist─â libertate a cuv├«ntului, nicic├«nd acesta nu a fost mai epuizat precum e ast─âzi. Astfel c─â mul┼úi dintre noi au uitat c├«t de magic poate fi un cuv├«nt. Fie c─â poart─â o informa┼úie medical─â sau juridic─â, fie c─â e metaforic, atunci c├«nd e liber ┼či adev─ârat, orice cuv├«nt are for┼úa unei locomotive. Nu e un vis copil─âresc, ci cred c─â e o realitate pe care o ignor─âm adesea. Iar dac─â viitorul ├«mi va demonstra c─â m-am ├«n┼čelat, nu voi avea nici o re┼úinere ├«n a deveni un medic de ┼úar─â cu multe pove┼čti adev─ârate ├«n tolb─â. ┼×i cu satisfac┼úia c─â a tr─âit un vis copil─âresc, dar fascinant.

Vlad Mixich este jurnalist.

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.