Cum ne cucerește China comunistă

Sabina FATI
Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Cum ne cucerește China comunistă jpeg

Sfîrșitul istoriei nu a mai avut loc, iar Războiul Rece continuă într-o nouă dimensiune: America și China comunistă se află nu doar în competiție pentru întîietatea tehnologică, ci și pentru diferite sfere de influență, altele decît cele din zona Pacificului de Sud. Vaccinul împotriva COVID-19 și infirmațiile despre răspîndirea epidemiei fac parte, de asemenea, din confruntare. Noul coronavirus ar merita, poate, să rămînă în istorie drept virusul chinezesc, fiindcă boala nu ar fi omorît atît de mulți oameni și nu s-ar fi răspîndit atît mult dacă oficialii de la Beijing n-ar fi ascuns luni de zile informațiile despre violența acestei boli.

Secretele de acest fel sînt sacrosancte în regimurile comuniste, care nu acceptă să-și asume responsabilitatea pentru lucrurile grave care se întîmplă în țările lor, dar îi afectează și pe ceilalți. Această față a comunismului pare să fie acceptată fără rezerve și fără sancțiuni de marile cancelarii occidentale, care încă nu înțeleg că lucrurile pot fi mult mai grave decît par la prima vedere, fiindcă Beijingul își extinde influența încet și sigur, nu numai în Africa și Asia Centrală, ci și în Australia, Europa, America. China se impune prin investiții economice masive, prin vestitele școli Confucius finanțate de guvernul chinez, care au ajuns și în România, prin social media, prin miile de burse oferite anual de către marile universități chineze, care în acest fel asigură răspîndirea culturii mandarine, dar în același timp creează și o rețea de zeci de mii de agenți de influență chinezi răspîndiți în toată lumea.

Comunismul s-a întărit în China și pare să se ivească și în democrațiile liberale cele mai stabile, care nu înțeleg că instaurarea cenzurii de orice fel este primul pas spre dictatură. În China, sistemul a fost zguduit serios mai întîi în 1986, apoi în primăvara anului 1989, cînd Beijingul a fost ocupat temporar de zeci de mii de studenți care cereau să se pună capăt corupției și să se instaureze democrația. Manifestațiile au fost reprimate sîngeros în iunie ’89 și, de atunci, nimic nu a mai pus cu adevărat sub semnul întrebării legitimitatea Partidului Comunist Chinez.

Numărul scriitorilor și opozanților chinezi aflați în închisori nu este cunoscut și nu se cunoaște nici numărul uigurilor și tibetanilor închiși, torturați și omorîți. Genocidul cultural și demografic împotriva lor este ascuns. Recent, însă, Jamestown Foundation a publicat un raport despre lagărele de concentrare din Xinjiang, regiunea din estul Chinei unde femeile uigure sînt silite la avorturi, sînt sterilizate brutal sau li se implantează dispozitive intrauterine în așa fel încît viața lor sexuală să poată fi controlată. Am întîlnit la Urumqi, capitala provinciei Xinjiang, femei curajoase care vorbesc despre pruncucideri și care, după ce și-au pierdut copilul, nu mai pun preț pe propria lor viață. Pentru ele și pentru uigurii musulmani, în general, Xinjiang este Turkestanul de Est, pe care l-ar vrea liber. Beijingul, care s-a confruntat în această zonă cu sute de revolte după 1990, încearcă să schimbe echilibrul etnic prin reducerea numărului de uiguri și prin încurajarea chinezilor Han să se mute aici, în schimbul unor sume de bani, la care uigurii nici nu visează.

Partidul Comunist Chinez are planuri clare pentru scriitorii și artiștii care nu-și văd de treabă, pentru militanții uiguri sau tibetani, dar și pentru statele interesate să susțină drepturile omului în China.

Financial Times a descris recent activitatea diplomatică de coerciție pe care o folosește Beijingul, pornind de la decizia Chinei de a interzice carnea de porc importată din Germania cu două zile înainte de discuția programată între președintele Xi Jinping și cancelara Angela Merkel. Pretextul a fost moartea unui mistreț din Germania din cauza febrei porcine africane, o boală care în China este deja foarte răspîndită. Scopul Beijingului a fost însă să avertizeze Berlinul că nu e cazul să se alăture campaniei Statelor Unite de izolare a Chinei, plus obiectivul diplomației chineze de a opri criticile referitoare la violarea drepturilor omului în China.

Există, de fapt, o listă lungă de astfel de sancțiuni economice impuse de Beijing, în spatele cărora se află scopuri politice. Oricare din cele circa 100 de țări, despre care China susține că le este cel mai mare partener comercial, poate avea probleme economice dacă i-ar trece prin cap să se amestece în vreun fel în chestiuni legate de drepturile omului. Un succes aproape imediat l-a avut Beijingul cu Norvegia, după ce a blocat importul de somon în 2010, cînd Premiul Nobel pentru Pace, care se dă la Oslo, a fost decernat disidentului Liu Xiaobo, care a murit între timp în închisoare. După cîțiva ani în care a suportat pedeapsa, Norvegia a învățat lecția și a trecut treptat de partea Chinei, inclusiv cu promisiunea că înalții oficiali de la Oslo nu vor accepta vreo întîlnire cu liderul în exil al tibetanilor, Dalai Lama.

Un exemplu mai recent este cel al Australiei, după ce această țară a cerut o anchetă independentă privind originile și gestionarea inițială a pandemiei de coronavirus. În decurs de cîteva săptămîni, Beijingul a interzis importurile de vită din cauza unor probleme de etichetare, a respins orzul australian, a criticat vinurile importate din Australia și i-a avertizat pe chinezi să nu călătorească în această țară.

Cenzura, controlul, coerciția, minciuna, diplomația cu două fețe sînt doar cîteva instrumente pe care China comunistă le folosește cu succes și împotriva lumii libere.

Sabina Fati este jurnalistă.

Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Tribunalul Poporului
Vedem asta în fiecare zi: nimic din ceea ce se postează nu rămîne necorectat, necontestat, nejudecat, nesancționat. Mai devreme sau mai tîrziu – ca să fac o parafrază – fiecare are parte de cincisprezece minute de judecată publică.
p 10 jpg
Critica publică în online: virtuți și vicii
Am observat, de asemenea, și cum platometre digitale au fost utilizate pentru a instiga la ură, dispreț și sexism, pentru a delegitima această mișcare și a decredibiliza victimele violenței de gen.
p 11 Ostrakon WC jpg
Ostracizarea online ca dilemă liberală
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de pericolul pe care apelul la ostracizarea online îl deschide, ținînd cont de stimulentele pe care viața în mediul online ni le oferă în conjuncție cu impactul pe care emoțiile morale îl au la adresa modului în care interacționăm cu ceilalți
640px The Two Gossips (Les Deux Commères) MET DP808826 jpg
Gura satului global
Gura satului global nu este diferită de gura satului tradițional decît prin instrumentele sale.
640px Cyber bullying 122156 960 720 jpg
Cel fără de păcat – o sursă idiopatică?
Realitatea socială poate fi remarcabilă datorită ansamblului de creiere umane adunate pentru a influența evoluția societății în bine, și aici avem nevoie de etică – în lipsa acesteia, realitatea se poate transforma în factori și actori sociali maligni.
John George Brown The Bully of the Neighborhood jpg
Și cu copiii ce facem? Intruziune, expunere, violență, anulare
Spațiul virtual a căpătat dimensiuni tot mai mari în viața copiilor, marea lor majoritate preferînd o interacțiune mediată de un dispozitiv uneia reale.
p 14 sus jpg
J’accuse! Indignarea morală și ostracizarea digitală
Nu e mare lucru să ne gîndim mai mult înainte de a (re)acționa, cum nu e nici prea mare efortul de a încerca să vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, dincolo de interesele noastre imediate.
p 21 jpg
Linșajul contemporan
Strămoșii noștri nu aveau lideri, judecători sau poliție, dar aveau mijloace pentru a răspunde celor care încălcau normele sociale de a respecta autonomia celorlalți sau de a contribui în mod echitabil la bunăstarea socială
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce rol mai au valorile?
Am aflat că valorile sînt cele care ne dau un sens, iar acest lucru ne face să fim perseverenți și să depășim obstacolele.
p 10 sus jpg
Dihotomia fapte/valori a fost greşit înţeleasă
Valorile sînt ingredientele indispensabile ale realităţii sociale.
Elevi jpg
StateLibQld 2 198959 Planting a tree for Arbor Day at Ban Ban Springs State School, 1920 jpg
Tot ceea ce vreau să fiu
„Prietenia înseamnă să împarți punga de chips-uri cu celălalt.”
p 12 sus jpg
Mesajul corect
Într-o clinică de toxicomani e barometrul cel mai fidel al suferinței unei societăți.
640px Islamic   Garden Scene   1987 360 4   Art Institute of Chicago jpg
Valori, virtuți, viață în islam
Societățile musulmane sînt puternic condiționate de tradiții.
Social Media and Technology jpg
Social media și tribalizarea valorică
Viața noastră socială nu arată întotdeauna precum fluxul nostru de pe rețelele sociale.
962 t 14 VArsene jpeg
Mîntuirea biogeografică jpeg
La dolce vita vs La deutsche vita
O recentă zicală germană evocă, plastic și concis, „relația” dintre Germania și Italia – țările care ilustrează îndeobște șablonul nord-sud la nivel european: „Italienii îi respectă pe nemți, dar nu-i iubesc; nemții îi iubesc pe italieni, dar nu-i respectă”.
Crédit Suisse Zermatt JPG
Calitatea ce-am poftit, dar și tihna ce-am tihnit
Elveția, spre exemplu, este pe primul loc în topul Numbeo, pe locul 5 în cel al US News și pe locul secund, la egalitate cu Irlanda, în indexul UNDP. Alți „suspecți de serviciu” sînt Islanda, Danemarca, Suedia, Olanda, Germania, Finlanda sau Norvegia.
Left Former Movie Theater Balkan Right Hotel Bulgaria (158046439) jpeg
Geografia relativă a bunăstării
Diferențele dintre un Nord bogat, în ultimele decenii asociat de cercetătorii științelor sociale capitalismului în expansiune, și un Sud sărac, aflat sub dominația totală (pernicioasă poate?) a celui dintîi, au intrat în limbajul profesional al reprezentanților științelor sociale.
p 10 sus jpg
Greierele sobru și furnica hedonistă, sau despre noul clivaj Nord/Sud
Autenticitatea nu presupune mari sacrificii, iar „societatea singularităților” se regăsește în noul Pămînt al Făgăduinței: diferită, dar nu brutală, accesibilă, dar nu mizeră, simplă, dar nu banală.
p 12 WC jpg
De-a lungul și de-a latul vieții
Percepem viața ca pe o datorie sau ca pe o plăcere? În ce domenii e datorie și în care e plăcere? Ce preț sîntem dispuși să plătim pentru a ne trăi viața în propriii termeni? Și cîți dintre noi au oare luxul alegerii?
p 13 sus jpg
„Incategorisibila” fericire
La urma urmei, așa cum o spunea Helliwell, „fericirea” este în bună măsură un produs de marketing, iar etichetele contează prea puțin. Iar adeseori, căutînd un lucru cu lumînarea, riscăm să uităm ceea ce căutam cu adevărat.
640px Beer optimator glass bottle jpg
Lumea văzută prin fundul sticlei: bere versus vin
Ne-am găsit voia bună în deprinderile culinaro-bahice strămoșești și am stabilit ca etaloane pentru calitatea vieții sarmalele, mititeii și pruna curată. Mai la nord sau mai la sud, gastronomic vorbind, lucrurile stau altfel.
640px Overzicht van de drukte op Mokum 700, Bestanddeelnr 928 0112 jpg
Cum măsurăm bunăstarea și de ce
Avem totuși un alt mod de a înțelege dezvoltarea și feluritele ei moduri de a contribui (sau nu) la o viață bună, împlinită, umană?

Adevarul.ro

 Mobilizare partiala - rusi trimisi la razboi FOTO Profimedia
Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie
Recruți ruși mobilizați ca urmare a decretului dat de Vladimir Putin au apelat o linie telefonică specială pentru a verifica cum să se predea în siguranță înainte de a fi chemați în prima linie, a declarat Andrii Yusov, purtătorul de cuvânt în Ministerul ucrainean al Apărării.
Masini cu rusi care fug de inrolare asteaptă să intre în Georgia FOTO Profimedia
Rușii care fug de războiul lui Putin: Îmi rup brațul, dacă trebuie, dar nu ucid pentru un nebun
De când Vladimir Putin a anunțat prima mobilizare parțială a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial, mii de bărbați încearcă să părăsească țara.
EURO 2024 FOTO Shutterstock jpg
Cum ar arăta grupa accesibilă și grupa dificilă pentru România în preliminariile EURO 2024?
Sezonul fotbalistic din 2022 nu s-a încheiat pentru naționala de fotbal a României, care va mai disputa două meciuri amicale în luna noiembrie. Iar acest lucru se va întâmpla după ce România își va afla adversarele din grupele preliminare ale EURO 2024.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.