Cum ne cucerește China comunistă

Sabina FATI
Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Cum ne cucerește China comunistă jpeg

Sfîrșitul istoriei nu a mai avut loc, iar Războiul Rece continuă într-o nouă dimensiune: America și China comunistă se află nu doar în competiție pentru întîietatea tehnologică, ci și pentru diferite sfere de influență, altele decît cele din zona Pacificului de Sud. Vaccinul împotriva COVID-19 și infirmațiile despre răspîndirea epidemiei fac parte, de asemenea, din confruntare. Noul coronavirus ar merita, poate, să rămînă în istorie drept virusul chinezesc, fiindcă boala nu ar fi omorît atît de mulți oameni și nu s-ar fi răspîndit atît mult dacă oficialii de la Beijing n-ar fi ascuns luni de zile informațiile despre violența acestei boli.

Secretele de acest fel sînt sacrosancte în regimurile comuniste, care nu acceptă să-și asume responsabilitatea pentru lucrurile grave care se întîmplă în țările lor, dar îi afectează și pe ceilalți. Această față a comunismului pare să fie acceptată fără rezerve și fără sancțiuni de marile cancelarii occidentale, care încă nu înțeleg că lucrurile pot fi mult mai grave decît par la prima vedere, fiindcă Beijingul își extinde influența încet și sigur, nu numai în Africa și Asia Centrală, ci și în Australia, Europa, America. China se impune prin investiții economice masive, prin vestitele școli Confucius finanțate de guvernul chinez, care au ajuns și în România, prin social media, prin miile de burse oferite anual de către marile universități chineze, care în acest fel asigură răspîndirea culturii mandarine, dar în același timp creează și o rețea de zeci de mii de agenți de influență chinezi răspîndiți în toată lumea.

Comunismul s-a întărit în China și pare să se ivească și în democrațiile liberale cele mai stabile, care nu înțeleg că instaurarea cenzurii de orice fel este primul pas spre dictatură. În China, sistemul a fost zguduit serios mai întîi în 1986, apoi în primăvara anului 1989, cînd Beijingul a fost ocupat temporar de zeci de mii de studenți care cereau să se pună capăt corupției și să se instaureze democrația. Manifestațiile au fost reprimate sîngeros în iunie ’89 și, de atunci, nimic nu a mai pus cu adevărat sub semnul întrebării legitimitatea Partidului Comunist Chinez.

Numărul scriitorilor și opozanților chinezi aflați în închisori nu este cunoscut și nu se cunoaște nici numărul uigurilor și tibetanilor închiși, torturați și omorîți. Genocidul cultural și demografic împotriva lor este ascuns. Recent, însă, Jamestown Foundation a publicat un raport despre lagărele de concentrare din Xinjiang, regiunea din estul Chinei unde femeile uigure sînt silite la avorturi, sînt sterilizate brutal sau li se implantează dispozitive intrauterine în așa fel încît viața lor sexuală să poată fi controlată. Am întîlnit la Urumqi, capitala provinciei Xinjiang, femei curajoase care vorbesc despre pruncucideri și care, după ce și-au pierdut copilul, nu mai pun preț pe propria lor viață. Pentru ele și pentru uigurii musulmani, în general, Xinjiang este Turkestanul de Est, pe care l-ar vrea liber. Beijingul, care s-a confruntat în această zonă cu sute de revolte după 1990, încearcă să schimbe echilibrul etnic prin reducerea numărului de uiguri și prin încurajarea chinezilor Han să se mute aici, în schimbul unor sume de bani, la care uigurii nici nu visează.

Partidul Comunist Chinez are planuri clare pentru scriitorii și artiștii care nu-și văd de treabă, pentru militanții uiguri sau tibetani, dar și pentru statele interesate să susțină drepturile omului în China.

Financial Times a descris recent activitatea diplomatică de coerciție pe care o folosește Beijingul, pornind de la decizia Chinei de a interzice carnea de porc importată din Germania cu două zile înainte de discuția programată între președintele Xi Jinping și cancelara Angela Merkel. Pretextul a fost moartea unui mistreț din Germania din cauza febrei porcine africane, o boală care în China este deja foarte răspîndită. Scopul Beijingului a fost însă să avertizeze Berlinul că nu e cazul să se alăture campaniei Statelor Unite de izolare a Chinei, plus obiectivul diplomației chineze de a opri criticile referitoare la violarea drepturilor omului în China.

Există, de fapt, o listă lungă de astfel de sancțiuni economice impuse de Beijing, în spatele cărora se află scopuri politice. Oricare din cele circa 100 de țări, despre care China susține că le este cel mai mare partener comercial, poate avea probleme economice dacă i-ar trece prin cap să se amestece în vreun fel în chestiuni legate de drepturile omului. Un succes aproape imediat l-a avut Beijingul cu Norvegia, după ce a blocat importul de somon în 2010, cînd Premiul Nobel pentru Pace, care se dă la Oslo, a fost decernat disidentului Liu Xiaobo, care a murit între timp în închisoare. După cîțiva ani în care a suportat pedeapsa, Norvegia a învățat lecția și a trecut treptat de partea Chinei, inclusiv cu promisiunea că înalții oficiali de la Oslo nu vor accepta vreo întîlnire cu liderul în exil al tibetanilor, Dalai Lama.

Un exemplu mai recent este cel al Australiei, după ce această țară a cerut o anchetă independentă privind originile și gestionarea inițială a pandemiei de coronavirus. În decurs de cîteva săptămîni, Beijingul a interzis importurile de vită din cauza unor probleme de etichetare, a respins orzul australian, a criticat vinurile importate din Australia și i-a avertizat pe chinezi să nu călătorească în această țară.

Cenzura, controlul, coerciția, minciuna, diplomația cu două fețe sînt doar cîteva instrumente pe care China comunistă le folosește cu succes și împotriva lumii libere.

Sabina Fati este jurnalistă.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Dar dacă ești tînăr, sărac și bolnav?
Salvează tinerețea – vîrsta la care se spune că poți orice – chiar orice nenoroc sau chiar orice nefericire?
p 10 jpg
Povara tinereții
Copilăria se încheie, adesea, abrupt, după o vacanță de vară – tinerețea se consumă lent, se îngemănează cu bătrînețea firesc, insesizabil.
16781709398 92dac8f6bb c jpg
Primăvară în decembrie
„Femeile au devenit mai puțin interesate de machiaj și mai mult de frumusețea în ansamblu, cea care radiază din interior spre exterior, spre ideea de wellness.”
p 11 jpg
Note despre „încă”
De-ar fi să trebuiască să cred totuși în ceva și tot n-aș (putea) crede în Dumnezeu! Intuiție, vanitate, consolare – ține aceasta de vîrstă?
p 12 jpg
Tinerețea are coloană sonoră
Sînt părți de suflet în legătură cu care vom fi mereu subiectivi.
640px Pierre Auguste Renoir The Boating Party Lunch jpg
Simțire și nepăsare
Se spune că tinerețea, la fel ca și copilăria, nu e conștientă de ea însăși, că abia mai tîrziu ajungi să ți le amintești cu nostalgie și să le apreciezi adevărata valoare.
p 13 jpg
Oase ușoare ca ale păsărilor
Îi privesc atentă pe oamenii foarte tineri.
2722374996 d24e7fdf0e c jpg
Tinerii bătrîni și bătrînii tineri Cum mai măsurăm tinerețea?
Cred că merită să pledăm și, mai mult, e destul de limpede faptul că nu există o compartimentare netă a tinereții și a bătrîneții dată de vîrste și condiții, ci ele există simultan, în orice moment al vieții.
50294010101 132de799e7 c jpg
Anii ’90
Anii ’90 s-au încheiat pe 31 decembrie în Piaţa Revoluţiei, cînd deasupra noastră şi sub egida PRO TV-ului s-a înălţat un înger kitsch.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Învățături fără dezvăț
Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială.
p 10 credit C  Hord jpg
p 11 credit C  Hord jpg
Pedagogia juridică între învăț și dezvăț
Avizele Consiliului Legislativ, în măsura în care ar fi urmate, sînt o bună premisă pentru creșterea calității legilor adoptate de Parlament.
p 13 credit C  Hord jpg
Seducția. Didactica nova?
Profesorul trebuie să fie el însuși seducător.
p 14 credit C  Hord jpg
Nu mai mîngîiați cercul!
Orice rol este făcut dintr-o continuă modelare a sensibilităţii interioare.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Jurnal de glande și hormoni
Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
640px Human mind, Human Universals png
p 11 sus jpg
Despre iubire, cu rigla si compasul. O încercare de endocrinologie euclidiană
Omul de știință stă drept, rezistă seducției misterioase și pune problema clar: în ce constă chimia acestei biologii?
p 12 sus jpg
Despre iubire și alte droguri
Iubirea romantică motivează o serie nesfîrșită de alegeri individuale și joacă un rol fundamental în elaborarea planurilor noastre de viață.
p 13 Hans Holbein, Henric al VIII lea WC jpg
Hormonii: „dirijorii” lichizi care ne schimbă corpul fizic și istoria
În epoca de formare a operei italiene, rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, deveniți astfel eunuci.
640px Bloodletting 1 298x300 jpg
Profilul hormonal
Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal?
All Art is Erotic (Unsplash) jpg
Avem erotism în arta românească?
Cum rămîne totuși cu senzația că eroticul și erotismul au ocolit arta românească?
E cool să postești jpeg
Logica bunului-simț
De ce este logic să avem bun-simț chiar într-o societate care își pierde din ce în ce mai mult această noțiune?
p 10 jpg
Drumul în sus
E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun.

Adevarul.ro

Cseke Attila Eduard Novak Kelemen Hunor foto Inquam Photos / George Călin
Doi lideri PNL cer scoaterea UDMR de la guvernare: „Nu are ce să mai caute”
Eugen Pîrvulescu (Teleorman) și Adrian Cozma (Satu Mare) solicită scoaterea UDMR de la guvernare, după atitudinea lui Csoma Botond de la ședința solemnă de 1 Decembrie, apoi lipsa de reacție a liderilor Uniunii de Ziua națională.
Vladimir Putin FOTO SHUTTERSTOCK
Planul lui Putin înainte de război: Ucraina urma să fie anexată până în august
Un think-tank britanic din domeniul apărării și securității a publicat detalii despre planul președintelui rus Vladimir Putin de dinainte de a ordona invazia în Ucraina, relatează Sky News.
pod blaj jpg
Podul futurist inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro
Un pod spectaculos din punct de vedere arhitectural a fost finalizat și inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.