Cum facem diferența dintre exotic și barbar?

Raluca FEHER
Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image

Definiția de dicționar a cuvîntului exotic este: „care se află în zone foarte îndepărtate și care impresionează prin aspectele neobișnuite, ciudate; care provine dintr-o asemenea regiune, care aparține, care este propriu acestor țări”. Îndepărtarea, știm de la Einstein, este un termen care poate să se refere la spațiu, dar, la fel de bine, poate să se refere și la timp. Astfel, exoticul poate fi găsit și lîngă casă, într-o buclă temporală care te aruncă în secolul al XVI-lea, dar și în Coreea de Sud a secolului XXII. Tema acestui eseu este „Ce mai este exotic pentru un om care a călătorit în America de Sud?”. Omul sînt eu, am fost de vreo șase-șapte ori în America de Sud, ultima vizită fiind lungă de zece luni. Desigur, continentul are regiuni exotice care impresionează prin aspectele neobișnuite, ciudate  Amazon, indieni, ayahuasca, oameni care nu suportă mîncarea picantă, oameni care te iau în casă și-ți prezintă părinții după șapte minute de conversație, spioni pitiți în pizzerii, jurnaliști englezi care cîntă la trompetă și organizează în favelă cluburi de jazz, vînzători ambulanți de periuțe de dinți punînd la cale show-uri interactive în autocare rablagite, alergînd pe curbe în zona cafetera, bogați modești și săraci veseli, polițiști de la circulație chilieni care nu numai că nu iau șpagă, ci te ard dacă încerci să le oferi una.

Ce mai poate fi exotic după ce te pișcă țînțaru’ și faci miază sau după ce mergi în Antarctica?Răspuns: Rădăuțiul.

Plin de mașini cu numere de Anglia și volanul pe partea dreaptă, dominat de romglish-ul muncitorului venit să toace banii făcuți pe șantier la Londra, care nu mai știe că se spune ITP nu Em-o-ti, Rădăuțiul – nu că ar fi diferit de restul României– cîștigă oricînd în fața exotismului blînd (plat, modest, fără suflu) al unei Columbii unde birocrați în costume care cad perfect pe ei, încălțați în pantofi italienești cu ciucurași, îți explică viziunea lor despre România (pe care o cunosc din documentarele cu orfani care au fost date de televiziunea columbiană): o țară condusă de mafie, foarte săracă, și apoi se întreabă retoric și, totodată, te întreabă și pe tine, plini de candoare: nu prea înțelegem cum mai rezistați. Și totuși, cum poți să spui că Rădăuțiul este la fel de exotic ca Rio sau Cartagena sau Montevideo?

„Unde te duci tu, fetița mea, la barbarii ăia, la primitivii ăia, la necivilizații ăia?”, m-a întrebat maică-mea înainte să plec în America de Sud, convinsă de poveștile servite de televizor, poate la fel ca mămica lui Alexander von Humboldt cînd feciorul explorator a plecat să viziteze America de Sud în 1799. Cum facem diferența dintre exotic și barbar? Altă întrebare: Ce diferență, duduie, există oare vreo legătură între cei doi termeni?

Exotismul este determinat doar de criterii estetice juxtapuse educației, vîrstei și istoricului personal al privitorului, iar barbarismul este pur măsurat după evoluție societală suprapusă peste o canava istorică. Exotismul este, deci, subiectiv. Ceea ce un neamț găsește exotic (copilul unor cetățeni de Düsseldorf cotcodăcea încîntat, alături de mama lui, privind două cloști cu pui din curtea țăranului unde își luaseră cazare) e foarte posibil ca maică-mea, născută și crescută în Teleorman, să găsească normal. Pe de altă parte, doi tineri cu belciuge-n nară, de același sex, ținîndu-se de mînă, o să trezească în maică-mea un fior de exotism, plăcut sau nu, n-are importanță.

Barbarismul este mai simplu de decodificat. Sîntem de acord că hoardele de englezoi care invadează litoralul grecesc vara, rupîndu-și capul și vomîndu-și ficații, nu sînt exotici, ci barbari, indiferent cine îi privește: eu, cancelarul Germaniei sau țăranii greci. Sîntem de acord că australienii care se bat, sparți de băutură, în cîrciumile din Sydney sînt barbari. Dar tindem să ne grăbim cu exotic în loc de barbar atunci cînd ne gîndim la Zanzibar, deși ăla e locul în care buticarii, cu veselia unui funcționar ANAF care nu și-a primit bonurile de masă, vindeau în 2007 execuția lui Saddam Hussein (ca musulmani, erau destul de neprietenoși cu creștinii cremenali). Ceea ce găsesc exotic acum, odată ajuns normă, adoptat demainstream, își pierde strălucirea. Este deci puternic influențat de viitor, erodat fiind de trecerea timpului.O a doua variabilă care dă relief exotismului este mirosul. Acesta este singurul simț care nu poate fi împachetat în pixeli (da, știu, nici tactilitatea nu poate, dar atingerea este incapabilă să citească abstractul, exotic nefiind posibil de descris de către degete, nici măcar de cele ale unei persoane nevăzătoare). Mirosul este cel mai important descriptor al unei experiențe exotice. Nimic nu te poate pregăti pentru combinațiile de arome care te izbesc de pe scara avionului cînd aterizezi undeva în junglă, putred-verde-fum-căldură-dulceag-moarte-viață-frică-apă. Cum nimic nu poate pregăti un călător pentru mirosul de ciorbă de pe holul unui bloc din Brașov. Și de chiftele, de praf, cîrpă udă înmuiată în clor, de abur de la gătit, uși vechi și poștași transpirați. Exoticul taxiurilor, cu șoferi în șlapi, fumînd cu țigara scoasă pe geam, exoticul autobuzelor pline de oameni care-au tras o țuică la 8 dimineața și au găsit în Nicușor Dan scuza cea mai bună ca să nu se spele, exoticul toaletelor de pe Otopeni, păzite de colonelese ale teului care nu au șters în viața lor faianța. Taică-miu mi-a povestit că maică-mea, cînd abia venise în oraș, mirosea mîncarea la restaurant. Era exotică. Mîncarea.Și pe vremea aia, în ’68, nimeni nu descria rețeta de șnițel care ar conține vită Kobe, urme de pesmet din quinoa, cardamom și zîmbetul piticului, așa cum sînt meniurile prețioase de acum.

M-am trezit că și eu miros mîncarea. Ei. A lu’ maică-mea. Salata boeuf, desigur cu pui, arată suspect, miroase un pic acru, dar și dulceag, este foarte portocalie, dar și apoasă. O mai miros o dată, gust timid exotica mîncare din farfurie și reușesc astfel să dau răspunsul pe care îl așteptați de 5.500 de semne încoace: ce mai este exotic după ce ai mers de șapte ori în America de Sud și ai stat cu totul vreun an jumate acolo, printre barbari?

Mîncărurile făcute de maică-mea. Doar ele pot susține, ca niște Atlași, cerințele definiției exotismului. Și-am încălecat pe-o șa și-am plecat să beau cafea.

Raluca Feher este scriitoare și director de creație în publicitate. Cea mai recentă carte publicată: Te iubesc, dar nu pe tine (Editura Trei, 2021).

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.