Cum este să fii acasă în excepţional

Michael FINKENTHAL
Publicat în Dilema Veche nr. 693 din 1-7 iunie 2017
Cum este să fii acasă în excepţional jpeg

├Än general, m─â ┼úin departe zilele acestea de interven┼úii festive, de anchete jurnalistice ┼či alte asemenea activit─â┼úi, dar ├«ntrebarea pe care mi-a pus-o domnul Sever Voinescu ├«n mesajul prin care m─â invita s─â particip la ancheta revistei cu ocazia zilei Ierusalimului, m-a luat prin surprindere. Ca s─â m─â ├«ncurajeze, domnia sa a ad─âugat observa┼úia c─â, desigur, un locuitor al ora┼čului ├«l vede ├«ntr-un mod cu totul diferit de turistul care ├«l viziteaz─â ocazional ┼či care se deplaseaz─â, gr─âbit, de la hotelul la care a tras, la atrac┼úia turistic─â a zilei. Fiecare vizitator descoper─â c─â ÔÇ×ora╚Öul este magic, are o ├«nc─ârc─âtur─â spiritual─â ╚Öi istoric─â unic─â ├«n lumeÔÇť ┼či prin urmare, pentru el este un ora┼č excep╚Ťional! ÔÇ×DarÔÇť, se ├«ntreab─â domnul Voinescu, ÔÇ×cum este s─â fii acas─â ├«n excep┼úional?ÔÇť 

Da, s├«nt multe ora┼če care au o ÔÇ×├«nc─ârc─âtur─â spiritual─âÔÇŁ semnificativ─â, dar dimensiunea lor istoric─â este oarecum limitat─â; sau invers. De fiecare dat─â c├«nd am un oaspete la Ierusalim, ├«l duc la ├«nceput pe ÔÇ×munteleÔÇŁ Scopus, de unde, ├«ntr-o zi senin─â ┼či cu vizibilitate bun─â, acesta poate vedea ÔÇô a┼ča cum au observat ┼či cuceritorii romani de acum dou─â mii de ani ÔÇô ora┼čul vechi, care la acea vreme avea deja o vechime de mai bine de un mileniu. Apoi, ├«ntorc├«ndu-ne cu 180 de grade, vedem ├«n zare, la r─âs─ârit, mun┼úii Moabului ┼či ghicim nordul M─ârii Moarte (pe vremuri, se putea ├«ntrez─ârii un lic─âr, o reflexie a apei saturate de sare, dar marea s-a retras de atunci ├«nspre sud ┼či dispare acum ├«ncet-├«ncet, de la an la an). Apoi, ├«l duc ├«n ora┼č, aproape de centru, unde ├«n spatele elegantului hotel ÔÇ×Regele DavidÔÇŁ poate vizita grote ├«n care au fost descoperite morminte dintr-o perioad─â contemporan─â cu na┼čterea cre┼čtinismului ├«n ┼óara Sf├«nt─â. Din nou, o rota┼úie de 180 de grade ne aduce ├«n fa┼ú─â zidurile vechiului ora┼č, construit de Suleiman Magnificul ├«n secolul al XVI-lea. De multe ori, c├«nd e┼čti ├«n mijlocul unui ora┼č, aceast─â mi┼čcare giratorie te aduce fa┼ú─â ├«n fa┼ú─â cu un alt obiectiv impun─âtor; miracolul r─âm├«ne ├«ns─â circumscris ├«n timp. La Ierusalim, acest arc executat ├«n c├«teva clipe ├«┼úi dezv─âluie, ├«n mod surprinz─âtor, un modern ├«nscris ├«ntr-un cu totul alt timp: de la turnul YMCA, construit de britanici dup─â Primul R─âzboi Mondial, p├«n─â la cl─âdirile ap─ârute ├«n partea de vest a ora┼čului, ├«n ultimii ani, de c├«nd municipalitatea a abandonat interdic┼úia de a construi cl─âdiri cu mai mult de opt etaje, ai ├«n fa┼ú─â un ora┼č european modern. Nu american ├«ns─â; doar c├«nd megem la Tel Aviv avem impresia c─â s├«ntem laÔÇŽ Los Angeles.

Locuiesc ├«n partea de sud a ora┼čului, nu departe de Betleem. Casa este construit─â pe creasta unui deal care domin─â valea ce se ├«ntinde de la gr─âdina zoologic─â p├«n─â aproape de ┼čoseaua care urc─â ├«nspre m─ân─âstirea Cremisan, construit─â pe vremea turcilor, st─âp├«ni prin p─âr┼úile locului, pe ruine care dateaz─â din secolul al VII-lea. ├Än zilele bune, premerg─âtoare ├«nceputului de mileniu, urcam dealul ┼či cump─âram de la c─âlug─ârii viticultori c├«te o sticl─â de vin Marsala. Cum au ajuns tocmai ei s─â produc─â acest vin sicilian r─âm├«ne un mister, unul din misterele ÔÇ×minoreÔÇŁ ale locului. La fel ca ┼či prezen┼úa c─âlug─ârului dominican P├Ęre Dubois, care ne preda un curs de filozofie la universitatea din Ierusalim, ├«n anii ÔÇÖ70 ai secolului trecut, sau rabinul Arie Leib Weisfish care, cam ├«n aceia┼či, ani spunea oricui voia s─â aud─â ├«n Ierusalim c─â Nietzsche a fost ultimul profet ├«n tradi┼úia profe┼úilor biblici. Lini┼čtea locului este uneori tulburat─â de r─âgetul unui leu sau de caden┼úa metalic─â a ro┼úilor, la intrarea ├«n gar─â a trenului, care ├«nc─â mai urc─â g├«f├«ind de pe malul m─ârii, pe un traseu creat pe vremea Imperiului Otoman. Dup─â intifada din 2000 2001, schimburi de focuri violente au viciat atmosfera pastoral─â a locului, valea Cremisanului transform├«ndu-se ├«ntr-o linie de front. ├Ämi amintesc de o sear─â c├«nd un invitat la cin─â, oaspete venit din str─âin─âtate, ├«nghi┼úea cu greu buc─â┼úile servite c├«nd, ├«n r─âstimpuri, un elicopter suspendat ├«n aer deasupra v─âii de sub terasa casei noastre lansa c├«te o rachet─â ├«nspre -Beit Jala. C├«teva minute mai t├«rziu, rafale de mitralier─â r─âspundeau, nu mai pu┼úin dramatic. O alt─â minune minor─â a locului poate fi considerat faptul c─â, ├«n ciuda unor asemenea ├«mprejur─âri, repetate de-a lungul anilor, ┼či ast─âzi, ├«n fiecare sear─â, promenada care domin─â valea e populat─â de cei care-┼či fac, unii mai agale, al┼úii aproape ├«n fug─â, plimbarea de sear─â.

Ierusalimul este, ├«ntr-adev─âr, dominat de istorie ┼či de spiritul mereu viu al celor trei religii monoteiste ┼či al celor care le practic─â sau nu, cu mai mult─â sau mai pu┼úin─â dedica┼úie. ├Änt├«lnirea, ├«n concretul realit─â┼úii imediate, dintre oameni at├«t de diferi┼úi, precum evreii ultra-ortodoc┼či ┼či musulmanii care trec, ├«n drumul lor ├«nspre moscheia lui Omar, pe str─âzi ├«nvecinate cartierelor acestora sau cre┼čtinii, arabi sau armeni din ora┼čul vechi ├«nchis ├«ntre ziduri, creeaz─â de fapt adev─âratul miracol. Miracolul unei confrunt─âri care este de alt─â natur─â dec├«t cea observat─â ├«n alte ora┼če vechi ┼či poate nu mai pu┼úin ÔÇ×magiceÔÇŁ: cea spiritual─â, infinit mai greu de descris, mai greu de ├«n┼úeles ┼či, ├«n cele din urm─â, mai peren─â dec├«t orice confruntare fizic─â. 

Michael Finkenthal este eseist, profesor de fizică și astronomie israelian, originar din România.

Foto: wikimedia commons

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Oradea ÔÇô mai ambi╚Ťio╚Öi ca de obicei
Marile drame prin care ne trece destinul, fie el personal sau colectiv, nu pot fi ├«n╚Ťelese ╚Öi nici respectate dac─â uit─âm c─â tragedia merge de bra╚Ť cu comedia prin lumea oamenilor.
Daniel David jpg
Oricine poate s─â aib─â umor
├Än ┼ú─ârile cu colectivism puternic ┼či concentrare a puterii, cum este ╚Ťara noastr─â, umorul bine reprezentat este cel legat de autoironie.
Adriana Babeti jpg
S─â r├«zi? S─â pl├«ngi? Despre r├«suÔÇÖ-pl├«nsuÔÇÖ lumii noastre
R├«sul poate fi socotit drept un fel de solu┼úie terapeutic─â pentru a ie┼či din marile ┼či micile nevroze ori din complexe (de inferioritate sau de superioritate).
Marcel Iures, Sever Voinescu, George Banu jpg
Caragiale cel lucid, Creang─â cel afectuos
Dup─â spectacole, pe scena frumosului Teatru ÔÇ×Regina MariaÔÇť din Oradea au urcat dnii George Banu ╚Öi Marcel Iure╚Ö pentru a discuta despre umorul celor doi clasici.
1024px David   The Death of SocratesFXD jpg
Socrate a fost o pisic─â
ÔÇ×Toate pisicile s├«nt muritoare. Socrate e muritor. Deci Socrate e pisic─âÔÇŁ.
p 1 jpg
Ce înseamnă rîsul?
Nu există comic în afara a ceea ce este cu adevărat omenesc.
Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?