Cum ajuţi
● Dacă eşti martorul unui incident violent
Apelează de urgenţă 112. Nu contează dacă ştii cine este victima sau dacă este prima oară cînd ai văzut-o. Ezitările noastre o pot costa viaţa.
Ajută victima, însoţeşte-o la o unitate medicală pentru acordarea de îngrijiri, nu o judeca dacă nu vrea să depună plîngere la Poliţie.
Declară la Poliţie tot ceea ce ai văzut şi ai auzit. Dacă eşti chemat(ă) ca martor în instanţă, susţine-ţi declaraţiile şi prezintă-te de fiecare dată cînd eşti citat(ă). E posibil să fii singurul/singura care o poate ajuta să dovedească incidentul violent.
● Dacă cineva cunoscut se confruntă cu violenţa în familie
Nu aştepta ca victima să vină singură la tine. Exprimă-ţi îngrijorarea şi ascult-o fără să judeci sau să acuzi. Nu o presa să ia o decizie şi oferă-ţi ajutorul, fără să-l condiţionezi în vreun fel.
Dacă decide să plece, momentul în care îl va anunţa pe agresor că vrea să se despartă este cel mai periculos. Se recomandă ca acest lucru să nu se facă decît în prezenţa altor persoane (prieteni, membri ai familiei) care îi pot oferi, la nevoie, protecţie. De asemenea, victima nu va consimţi să se mai întîlnească cu agresorul singură pentru că orice moment petrecut în prezenţa unei persoane violente poate să degenereze.
Spune-i că are dreptul să ceară un ordin de protecţie. Iată cinci informaţii de bază despre acest instrument:
1. Există din 2012 şi impune agresorului păstrarea unei anumite distanţe faţă de victimă (în medie între 50 şi 100 de metri), dar include şi măsuri suplimentare, cum ar fi obligativitatea consilierii psihologice, predarea eventualelor arme sau înscrierea într-un program de tratare a dependenţei.
2. Formularul tip pentru cererea unui ordin de protecţie este disponibil online (
) şi se depune la Judecătoria în raza căreia se află domiciliul reclamantului.
3. Poate fi obţinut fără un avocat, dar la cerere victima poate primi un avocat din oficiu.
4. Ordinul este valabil maximum şase luni. La expirarea lui, dacă starea de risc persistă, cererea poate fi depusă din nou.
5. Pedeapsa pentru încălcare este de la o lună la un an de închisoare.
Dacă decide să rămînă în aceeaşi locuinţă cu persoana care a agresat-o, propune-i să îşi anunţe vecinii despre situaţie şi să-i roage să sune la Poliţie, la un semnal de urgenţă stabilit împreună. Spune-i să ţină 112 pe tasta de apelare rapidă şi să le explice şi copiilor cum să apeleze. Sfătuieşte-o să îşi pregătească un bagaj de urgenţă care ar trebui să conţină: haine pentru victimă şi copii, bani şi carduri, acte (certificatele de naştere, paşapoarte, buletin, permis de conducere, carnet de alocaţii pentru copii, documente de asigurare), chei de rezervă de la casă şi maşină, medicamente, fotografii de familie, obiecte mici cu valoare sentimentală, documente care dovedesc violenţa în familie (înregistrări, poze, certificat medico-legal, numere de înregistrare ale plîngerilor la Poliţie).
Informaţii oferite de Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii (din cadrul IGPR)