Cultura după Brexit
Jean-Claude Juncker este interpelat să intervină pentru a permite unui oraș britanic să fie numit capitală culturală europeană, în ciuda Brexit. Participanții britanici la competiția pentru statutul de capitală europeană a culturii – 2023 au fost considerați neeligibili pe baza faptului că, la acea dată, Marea Britanie nu va mai face parte nici din Uniunea Europeană, nici din Spațiul Economic European.
Eurodeputații reprezentînd orașele/regiunile din Marea Britanie care s au înscris în această competiție îi cer președintelui Comisiei Europene să intervină pentru a anula această decizie, considerată nedreaptă. În scri-soarea deschisă pe care i-au adresat o lui Juncker se arată că „e inexplicabil că reprezentanții UE au așteptat pînă cînd cele cinci cereri au fost depuse înainte să hotărască neeligibilitatea lor, de vreme ce se știa, încă din iunie 2016, că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană“. (...) „Politica nu trebuie să intervină în ceea ce este, în multe privințe, un eveniment menit să pună capăt diviziunilor culturale și politice.“
Din Marea Britanie au fost primite cinci dosare de înscriere în competiția pentru găzduirea capitalei europene a culturii din 2023: Nottingham, Leeds, Milton Keynes, Dundee și regiunea Belfast-Londonderry-Strabane. Pentru redactarea acestor dosare, autoritățile locale au investit în cercetare și planificare sute de mii de lire sterline.
În petiția adresată lui Junker se precizează că „Parlamentul a transmis mereu că dorește să rămână aproape de Uniunea Europeană. Excluderea Regatului Unit din această competiție pentru capitale europeană a culturii este regretabilă. A avea o capitală europeană a culturii ar fi o modalitate excelentă de a încuraja această relație și de a continua cooperarea după Brexit.“
Deputații au subliniat că pînă și orașe din Norvegia, Islanda, Turcia sau Serbia au obținut sau vor obține acest statut, deși nu fac parte nici din Spațiul Economic European și nici nu sînt în state candidate la aderarea la UE – condiții de bază pentru a fi eligibile. „Vă reamintim politicos faptul că Regatul Unit este încă membru al Uniunii Europene și că nu s-a luat încă nici o decizie cu privire la cum va arăta această relație în viitoare“, se mai arată în scrisoare.
(Sursa: Daily Mail)