"Cu vişine, lămîi şi anghinare în geamantan sau în buzunare"

Publicat în Dilema Veche nr. 394 din 1-7 septembrie 2011
"Cu vişine, lămîi şi anghinare în geamantan sau în buzunare" jpeg

- interviu cu Ileana M. POP .

De gătit găteşte toată lumea, mai de voie, mai de nevoie. Pentru tine însă, preparatul felurilor de mîncare e mai mult decît atît. E o pasiune adevărată. Cum şi cînd ţi-ai descoperit acest hobby?

Aş vrea să spun ca mi-a plăcut mereu să gătesc, dar nu este aşa. Am început să gătesc de curînd, acum vreo cinci ani, cînd m-am mutat în Spania. Şi am făcut-o pentru că îmi era foarte dor de mîncarea mea de-acasă (din Italia), de gusturile felurilor cu care crescusem şi pe care le iubesc la nebunie. În plus, voiam să le împărtăşesc cu logodnicul şi cu prietenii mei, voiam să vadă şi ce gust, ce miros, ce consistenţă, ce culori are Italia. Totul a început de la dorul de casă.

Îţi aminteşti primul fel de mîncare pe care l-ai gătit?

Nu ştiu sigur, poate să fi fost lasagne, dar acum trişez pentru că ştiam s-o fac şi înainte de a-mi descoperi această pasiune.

Ţi se întîmplă să nu-ţi iasă anumite reţete pe care le încerci prima dată?

Da, normal. Însă îmi dau seama că eu folosesc cuvîntul „dezastru“ cu mult mai multă uşurinţă decît alţi oameni. De exemplu, săptămîna trecută am făcut o cherry pie americană cu nişte vişine pe care le adusesem anul trecut din România şi la care ţineam enorm. Bucătăria mea se bazează pe o chestiune sentimentală, sînt genul de om care călătoreşte cu vişine, lămîi şi anghinare în geamantan sau în buzunare. În fine, tortul a ieşit bun – foarte bun –, dar nu exact cum mă aşteptam. Şi pentru mine a fost o nenorocire să ştiu că am consumat vişinele acelea pe ceva care n-a fost extraordinar. Trebuie să mărturisesc că, apoi, cu o parte din vişinele acelea am făcut şi o dulceaţă care a ieşit prea tare şi prea dulce şi am aruncat-o. A fost o iubire blestemată, ce să mai spun… De cîteva săptămîni mă tot gîndesc să fac o secţiune pe blogul meu care să se numească „dezastre“ sau „bad karma“, cred că mi s-ar mări numărul de cititori.

Pe blog postezi reţetele pe care le faci. Cu tot cu poze. Ce te motivează să-l ţii?

Bloguleţul meu se numeşte ricottaezafferano.blogspot.com şi l-am numit aşa deoarece combinaţia de brînză ricotta cu şofran este tipică la mine în Sardinia. L-am deschis acum cîteva luni din două motive: pentru că sînt dezordonată şi uitucă şi-mi pierdeam mereu reţetele; şi pentru că mulţi dintre prietenii mei spanioli îmi tot cereau reţete italieneşti. De aceea le şi scriu în două limbi, italiană şi spaniolă. Între timp, mi-am descoperit şi o mare pasiune pentru fotografia gastronomică şi sînt foarte motivată acum nu numai să gătesc, dar şi să fac nişte poze care să spună ceva, să aibă o atmosferă. Săptămîna trecută am şi cîştigat un concurs la o revistă online cu o reţetă nebună care mă chinuia şi nu mă lăsa să dorm. Acest lucru m-a motivat şi mai mult să continui blogul. Sper să dureze şi să nu mă plictisesc niciodată, asta-i teama cea mai mare cînd vorbim despre un hobby.

Care e cel mai spectaculos fel de mîncare pe care l-ai preparat? Cît timp ai stat în bucătărie?

Spectaculos? Nu ştiu dacă am făcut vreodată ceva spectaculos. Cînd locuiam în Germania, făceam tiramisù şi spaghetti primavera pentru 45 de persoane, era mult, dar nu ştiu dacă era chiar spectaculos. De multe ori mi se întîmplă ca lumea să nu mă creadă cînd spun că ravioli sînt făcuţi de mine, şi nu cumpăraţi, sau mă iau drept nebună cînd pun pe masă pîine făcută de mine. Pentru mine asta e normal. Cel mai tare mă mîndresc cu faptul că acum doi ani am făcut primele mele sărmăluţe în foi de viţă. Din păcate, eu nu cunosc bucătăria românească atît de mult cît aş vrea şi nici nu sînt obişnuită să mănînc mîncărurile tipice, dar mi s-a făcut o dată dor de sărmăluţe şi am stat vreo şase ore să fac o oală. Îmi place să-mi petrec timpul în bucătărie, pot sta şi o zi sau două să pregătesc un prînz, termin cînd mă doare spatele şi mi s-a aplecat de cîtă mîncare mi-a trecut prin mîini, iar după zece minute, cînd eu aş vrea să mă întind pe canapea şi să zac acolo pînă a doua zi, sosesc musafirii!

Cum faci, te gîndeşti dimineaţa ce o să pregăteşti seara? Cauţi reţete... ce te inspiră?

Aş vrea să pot face asta. Dar, de fapt, improvizez mult, mă las dusă de instinct, încep cu ceva şi termin cu altceva, găsesc o reţetă într-o revistă şi nu sînt în stare s-o urmăresc fără s-o schimb radical. În general, caut reţete care să se potrivească cu gusturile mele: puţină carne, multe legume, culori atrăgătoare. Acest lucru poate suna ciudat, dar mi s-a întîmplat de multe ori să descopăr că un aliment se potriveşte cu altul după ce le amestecasem, numai pentru că îmi plăcea combinaţia cromatică. De exemplu, dovleceii cu scorţişoara (verde + maron) sau piersica cu levănţica (portocaliu + mov).

Care e visul tău legat de această pasiune? Îţi doreşti s-o transformi cîndva într-o meserie/afacere?

Nu ştiu unde voi ajunge, dar m-am gîndit de multe ori să-mi urmăresc această pasiune şi în viaţa profesională. E prea tîrziu acum să devin şef sau cofetară, dar avînd în vedere că în Spania bucătaria italienească este renumită şi apreciată, am fost întrebată de multe ori dacă pregătesc torturi sau biscuiţi sau tiramisù contra cost. Dacă te gîndeşti, lumea dă o grămadă de bani pe produsele din supermarketuri, pline de E-uri şi mai ştiu eu ce, cînd ar putea avea ceva natural şi făcut cu produse proaspete, la acelaşi preţ. Mi s-a spus acelaşi lucru şi despre poze, de ce nu trimit CV-ul la reviste de specialitate. Mă mai gîndesc. Sînt foarte perfecţionistă de felul meu şi pînă nu simt că pot face ceva bine, dacă nu foarte bine, nu vreau să mă expun. Totuşi, visez.

Dacă ar fi să le dai un sfat celor care cred că bucătăria e pierdere de vreme, cum i-ai convinge că e mai mult decît atît?

Cred că fiecare om are propria relaţie cu bucătăria. Pentru mine, este un fel de a mă simţi acasă. Şi pentru a-miexersa răbdarea şi a-mi goli capul de gînduri. Totuşi, cred că toată lumea ar trebui să încerce: există o anumită satisfacţie în momentul în care cei dragi gustă ceva făcut de tine, le place şi îţi mulţumesc. E o senzaţie pe care aş descri-o astfel: altruism amestecat cu mîndrie, fericire şi oboseală.

Te plictiseşti vreodată, ţi se întîmplă să n-ai chef să intri în bucătărie?

Da, cum să nu. Am zile în care pur şi simplu îmi cade totul din mînă şi mi se arde mîncarea, mi se taie frişca sau mi se dezintegrează risotto. Spune-ne, în final, o reţetă simplă, dar care să ne facă să ne lingem pe degete.

Dacă tot am vorbit de el, hai să facem un tiramisù!

Ingrediente pentru o tavă mare sau două mijlocii (cam 12 persoane). Tăvile trebuie să fie înalte, din acelea de unică folosinţă sau de pirex: 600 de grame de pişcoturi Savoiardi italieneşti (se găsesc şi în România); 5 ouă; 150 gr de zahăr pudră; 4 linguriţe de zahăr tos; 5 ceşcuţe de cafea espresso (mici şi concentrate); două linguriţe de rom sau o sticluţă de esenţă de rom; 500 gr de brînză mascarpone; cacao nature (fără zahăr).

Este important să lucrăm repede. Întîi şi întîi pregătim cafeaua: să nu fie slabă, ci tare. Cînd e gata o îndulcim cu cele 4 linguriţe de zahăr tos şi îi adăugăm romul. După aceea batem albuşurile cu un pic de sare pînă se întăresc bine şi le punem la frigider. Apoi, într-un castron mare şi încăpător, frecăm zahărul pudră cu 5 gălbenuşuri, pînă cînd obţinem o cremă spumoasă şi aproape albă. Cînd e gata, adăugăm brînza mascarpone şi amestecăm încet: o să facă cocoloaşe, dar avem răbdare şi le strivim pe toate. Cînd e gata crema, scoatem albuşurile din frigider şi le turnăm în castron şi amestecăm cu o lingură de lemn încet şi cu mişcări verticale (e important!), în aşa fel încît crema să înglobeze aer şi să rămînă pufoasă. Dacă pînă acum am lucrat cu mixerul e OK, dar acest ultim pasaj trebuie făcut cu lingură de lemn. Acum opriţi-vă o secundă şi gustaţi crema: nu e nemaipomenită?

Între timp s-a răcit şi cafeaua. Luaţi pişcoturile unul cîte unul şi înmuiaţi-le în cafea timp de o secundă fiecare, nu trebuie să se facă praf, trebuie să rămînă tărişoare. Faceţi un strat de pişcoturi pe fundul tăvii şi vărsaţi jumătate din cremă deasupra. Apoi mai faceţi un strat (pişcoturile trebuie puse alăturate, nu trebuie să rămînă găuri, trebuie tapetat fundul tăvii complet) şi turnaţi restul cremei deasupra. Se bagă imediat la frigider şi se lasă peste noapte, chiar o zi. Cu cîteva minute (nu ore!) înainte de a-l duce la masă, turnaţi un strat omogen de cacao prin sită. Aveţi grijă cînd mîncaţi: nu respiraţi în momentul în care îl băgaţi în gură, altminteri vă înecaţi cu pudra de cacao. Acest desert se ţine în frigider timp de maxim trei zile: conţine ouă crude, aşa că nu trebuie să stea la căldură (de aceea este şi un desert de iarnă care se face cam din noiembrie pînă în martie) şi nu trebuie uitat pe masă. 

Ileana M. Pop este traducătoare din română şi spaniolă în italiană.

a consemnat Ana Maria SANDU
 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Astrologul Minerva FOTO Captură video
Dezastru în 2025 pentru această zodie! Minerva a făcut previziuni devastatoare: „Trebuie să aleagă atent...”
Astrologul Minerva vine cu vești importante pentru un nativ al horoscopului european. Anul care abia a început o să fie unul plin de peripeții, dar și lucruri frumoase.
Grăniceri pe Dunăre FOTO Azopan jpeg
Cei care au împărțit apa în două pentru libertate. Povestea celor cinci ingineri care au fugit cu o barcă pescărească, iar autoritățile au aflat de la Europa Liberă
Cele mai multe cazuri de tentativă sau de trecere frauduloasă au avut loc la frontiera cu Republica Socialistă Federativă Iugoslavia, însă și orașele Constanța și Tulcea au fost alte porți spre libertate ale celor care cutezau să spere.
banner dan capatos png
Dan Capatos, în doliu. Mama prezentatorului TV s-a stins din viață
Femeia care i-a dat viață lui Dan Capatos s-a stins din viață. Dramele continuă să curgă în viața prezentatorului de televizune, deoarece în urmă cu aproximativ un an și-a pierdut tatăl. Acesta a dat vestea tristă prin intermediul rețelelor de socializare.
novak djokovici australian open foto x wolfy jpg
ostatici jpg
Cine este tânăra cu origini românești care va fi eliberată astăzi de Hamas
Astăzi, gruparea Hamas va elibera trei ostatici israelieni, printre care se află și Doron Steinbrecher, o tânără cu origini românești.
Nave NATO in Marea Baltica - Baltops 2015 FOTO navylive.dodlive.mil
Concluzii surprinzătoare privind actele de sabotaj din Marea Baltică. Un raport comun al serviciilor de informaţii dă peste cap supoziţiile iniţiale
Serviciile de informaţii americane şi europene au ajuns la un consens după luni de anchete privind incidentele din Marea Baltică.
rosii negre jpg
Puterea alimentelor negre: beneficii extraordinare din roșii, porumb, varză și altele toate negre
Alimentele negre naturale sunt mai numeroase decât s-ar putea crede. De la legume și fructe până la cereale și semințe, acestea se remarcă prin culoarea lor aparte, dată de antioxidanți puternici și alți compuși benefici.
album Vob Dylan png
Suma fabuloasă la care au fost vândute câteva ciorne îngălbenite ale hitului „Mr Tambourine Man”, scris de Bob Dylan
Două ciorne dactilografiate ale piesei lui Bob Dylan „Mr Tambourine Man" s-au vândut pentru mai bine de o jumătate de milion de dolari, în cadrul unei licitaţii organizate în Statele Unite.
theo zeciu si cesima webp
Ce au descoperit Theo Zeciu și iubita lui, Cesima, la Power Couple? „Eu nu știam despre ea că este atât de războinică”
Theo Zeciu, unul dintre influencerii preferați ai adolescenților, și iubita lui, Cristina Cesima, fac parte dintre concurenții de la Power Couple.