Cu un concert în Piața Constituției sîntem toți datori

Publicat în Dilema Veche nr. 823 din 28 noiembrie – 4 decembrie 2019
Cu un concert în Piața Constituției sîntem toți datori jpeg

În 1990, fotograful japonez Norihiro Haruta a sosit la București. Era tînăr, în vîrstă de doar 22 de ani, și curios să vadă cum arată capitala unei țări proaspăt ieșite din comunism. Fotografiile sale au rămas faimoase, ilustrînd un București sărăcăcios, în șantier, încă plin de cozi prelungi la alimente și care abia se învăța cu democrația.

Mai multe imagini înfățișează Piața Constituției și, în spate, încă nefinisată la interior, Casa Poporului, viitor Palat al Parlamentului. Povestea e cunoscută. După cutremurul din 1977, sistematizarea Capitalei a devenit un subiect de mare importanță pentru conducerea socialistă. Planul pentru un nou centru civic al orașului s-a pus în mișcare prin mutarea a mii de oameni și demolarea cartierului Uranus (zona cuprinsă în prezent între Piața Unirii și Piața Constituției), o zonă pitorească, înțesată de clădiri de patrimoniu, cu arhitectură Art Déco și modernistă. Au fost dărîmate, de asemenea, mai multe lăcașe de cult din zonă, una dintre puținele norocoase fiind biserica mînăstirii Mihai Vodă, coborîtă de pe deal cu mari eforturi și mutată în spatele unor blocuri, pe strada Sapienței nr. 4.

A rămas în urmă un spațiu generos, care, de la începutul anilor 1990 și pînă acum, și-a schimbat locul în conștiința populației. Este unul dintre primele obiective spre care se îndreaptă grupurile de turiști, căutînd să afle istoria orașului. Urcînd dealul, de pe terasa Muzeului Național de Artă Contemporană, găzduit într-o aripă a Palatului Parlamentului, se poate vedea o panoramă frumoasă a Bucureștiului. Spațiul, amplu și care poate găzdui adunări mari de oameni, este în continuare revendicat atît public, cît și politic: fiind cu vedere la Parlament și la Ministerul Justiției de vizavi, Piața Constituției a fost nu doar o dată punctul terminus al unor marșuri de amploare împotriva guvernării.

Pe de altă parte, pentru public, admi­nis­trația organizează în Piața Constituției, în perioada sărbătorilor, două mari tîrguri care adună peste un milion de vizitatori din București și de aiurea, atrași de spectacolul vizual impresionant: de Crăciun, un brad înalt de 30 de metri, luminat și decorat, zeci de căsuțe ca de turtă dulce sau, de Paște, personaje costumate în iepurași. Pentru mine, cel puțin, un deliciu de neratat de sărbători e să simt aroma cozonacilor și cea a vinului fiert, cu atît mai puternice în aerul iernatic. Tot o experiență de neratat (sau de făcut măcar o dată-n viață, dacă nu rezistați prea bine la frig): în Piața Constituției are loc, în fiecare an, o mare petrecere de Revelion, cu muzică și artificii.

Spațiul vast al Pieței Constituției este, totodată, locul ideal pentru concerte de mari dimensiuni. În ultimii zece ani, aici au urcat pe scenă multe nume mari din muzica internațională, de diverse genuri, de la AC/DC sau Bon Jovi, Elton John, Rihanna, Lady Gaga sau Robbie Williams pînă la Leonard Cohen și The Cure. Unul dintre concertele care mi-au rămas multă vreme în minte a fost, în 2013, cel al lui Roger Waters, în cadrul turneului The Wall. Probabil vă amintiți și dvs. seara toridă de august, animațiile proiectate pe ecrane, melodiile care te făceau să tremuri, energia publicului, omul de pe scenă, cu chitara în mînă, euforia de după.

Și mi-a mai rămas în cap un amănunt: înaintea show-ului, Valeriu Zgonea, pe atunci președintele Parlamentului, a încercat un gest simbolic, rugîndu-l pe muzician să „dărîme“ împreună o bucată din zidul Casei Poporului, astfel redînd clădirea oamenilor. Waters a refuzat, însă, nedorind ca spectacolul său să fie manipulat politic.

Foto: Teo Ungureanu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Hagi si gica popescu la  vot captura Farul TV png
Gheorghe Hagi și Gică Popescu au votat împreună la Istanbul: „România pe primul loc”
Gheorghe Hagi și Gică Popescu au votat duminică, 18 mai, în turul doi al prezidențialelor, la Consulatul General al României la Istanbul.
Parcul Național Retezat  Foto Marius Popa  mabuz Travel (10) jpg
Cum a luat naștere Parcul Național Retezat. Alexandru Borza, savantul care a militat pentru „sanctuarul gigantic al naturii”
Retezatul, primul parc național al României, a aniversat 90 de ani de la înființare. Odinioară domeniu de vânătoare al familiilor nobiliare, acest colț de natură, cu păduri străvechi și lacuri glaciare, a devenit una dintre cele mai valoroase arii protejate din țară.
Kelemen Hunor FOTO gov.ro
Kelemen Hunor anunță că a votat candidatul care „nu i-a atacat pe maghiari”. „Rog pe toată lumea să nu stea acasă”
Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat duminică, 18 mai, că a votat candidatul care nu a spus nimic rău despre comunitatea maghiară
MAI captura video png
Șapte incidente electorale înregistrate de MAI. Fals privind identitatea și tentativă de fraudă la vot
Duminică, 18 mai, de la începerea procesului de vot, Ministerul Afacerilor Interne a înregistrat șapte sesizări de posibile incidente electorale, printre care două fapte de natură penală, săvârșite de o femeie din Câmpia Turzii.
tramvai cluj foto adrian pintea
Program special pentru Compania de Transport Public Cluj în ziua alegerilor. Cum circulă tramvaiele, troleibuzele și autobuzele
Românii își aleg președintele pentru următorii cinci ani. În turul al doilea al alegerilor prezidențiale se confruntă George Simion și Nicușor Dan. În primul tur al alegerilor, Nicușor Dan a câștigat la Cluj în fața lui George Simion.
Preşedintele American Donald Trump a primit un tricou inscripţionat cu numele său pe el de la echipa campioană la fotbal în sezonul 2018 North Dakota State Bison în Sala Diplomatică de la Casa Albă în Washington DC Statele Unite ale Americii FOTO Gul
Trump îi provoacă frisoane unui nume mare din fotbalul mondial. Nu știe dacă va fi lăsat să intre în SUA
Cupa Mondială din 2026 se va ține în trei țări, SUA, Mexic și Canada.
Ceremonia care a marcat plecarea fostului președinte Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni, în Bucuresti. FOTO Inquam Photos / George Călin
Fostul președinte Klaus Iohannis a votat la Sibiu: „Valorile României sunt din vest. Asta este lumea noastră și nu alta”
Fostul președinte Klaus Iohannis a votat la Sibiu, duminică, 18 mai, la al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2025. Fostul șef de stat a venit la urne împreună cu soția sa, Carmen Iohannis.
Ploaie precipitatii umbrela FOTO Shutterstock jpg
Județele care intră sub Cod galben de vijelii. Când putem spera la o îmbunătățire a vremii
Meteorologii anunță că, începând de duminică, până marți, 20 mai, vor fi precipitaţii moderate cantitativ, lapoviţă şi ninsoare la altitudini mari, intensificări ale vântului şi vreme deosebit de rece.
mormant victor noir captura video jpg
Cel mai frecventat mormânt din Paris: Victor Noir și mitul fertilității. De ce femeile vin să atingă statuia în anumite zone
Cimitirul Père-Lachaise, cel mai mare din Paris, se întinde pe o suprafață de 44 de hectare și adăpostește mormintele unor personalități marcante precum Oscar Wilde, Jim Morrison, Molière, Frédéric Chopin sau Théodore Géricault. Printre acestea se află și mormântul lui Victor Noir, un jurnalist al p