Creierul este ecranul

Cezar GHEORGHE
Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Ecranul sîntem chiar noi, cei care privim, pare să spună Deleuze într-un interviu faimos (Despre Imaginea-mișcare în Tratative, traducere de Bogdan Ghiu și Ovidiu Țichindeleanu, Editura Idea, Cluj, 2005). Acesta a dat exemplul videoclipurilor (nașterea erei MTV), care reprezentau o nouă modalitate de a folosi audiovizualul în anii ’80, acestea mizînd pe viteza montajului. Dar cinema-ul rămîne singurul care inserează cu adevărat mișcarea în gîndire tocmai pentru că acesta conține deja mișcarea în fiecare plan pe care îl înregistrează. Fiindcă cinema-ul, așa cum îl vedea Deleuze, cartografiază circuitele creierului – gîndirea în mișcare.

E de ajuns să vezi un film precum Babardeală cu bucluc sau porno balamuc pentru a conștientiza această criză actuală a audiovizualului și modul în care cinema-ul o interiorizează critic. La Deleuze era vorba despre estetica MTV, la Jude vorbim despre logica memelor, despre o anumită permeabilitate a mediului. Artă prin excelență socială și politică, cinema-ul va fi la fel de „vulgar“ și de „obscen“ precum societatea căreia i se adresează. Și obscenitatea este una dintre temele centrale ale filmului lui Jude, care pare să spună că pe ecran, care oglindește discursul public, obscenitatea supraviețuiește ca ipocrizie. Ecranele de televiziune românești sînt pline de așa-zise luări de poziții puritane care sfîrșesc prin a fi mai obscene decît „obscenitatea“ pe care o critică. Acestei obscenități cinema-ul nu îi poate răspunde decît cu un anumit tip de violență, o violență la nivelul molecular al imaginii, la nivelul legăturilor dintre imagini (montajului). Nu e de mirare că există de cîțiva ani o redescoperire a arhivelor audiovizuale. Pentru că proliferarea infinită de imagini și de ecrane din epoca actuală ne obligă la un anumit tip de „arheologie“. Dar este vorba despre o arheologie a prezentului și a modului în care noi înșine ne raportăm la trecut din perspectiva actualității. Pentru că imaginarul nostru colectiv este perpetuu re-medializat, gata oricînd să producă efecte de putere asupra corpurilor sociale. 

Anul 1989 a însemnat trecerea de la un singur ecran – autoritar, vizualul opresiv – la mai multe ecrane și la o proliferare a camerelor care își dispută realul, pe care îl amprentează ideologic și îl montează, transformîndu-l în discurs. Aceste schimbări nu au fost conștientizate de o mare parte a spectatorilor români cu o educație audiovizuală insuficientă. 

Ecranele prin care realitatea noastră este astăzi reprezentată și deformată nu pot fi privite în absența legăturii cu mediile de comunicare, fie că acestea sînt filmul, televiziunea, YouTube, Instagram sau TikTok. În cazul aparatului cinematografic (am în vedere sensul dat de Jean-Louis Baudry), este vorba despre grupuri de spectatori care formează o comunitate de cinefili, în care tradiția cinematografică este interiorizată (vezi modelul Langlois). În cazul publicului de televiziune & social media, vorbim despre o masă de spectatori, despre publicul ca demografie și populație, principiul de funcționare fiind acela de data mining, o colecție de ecrane atomizate de conceptul curatoriatului prin intermediul algoritmilor statistici. Dacă adăugăm și Inteligența Artificială la această ecuație, lucrurile chiar se complică. Și în cazul acesta, o funcție critică lipsește. 

Există două poziții dominante: poziția apocaliptică – vom fi transformați cu toții în biți de informație, poziția ultraoptimistă – vom putea elimina o întreagă serie de activități pe care le facem acum manual fiindcă totul va fi preluat de Inteligența Artificială. Poate în sensul acesta, un exemplu concret ar fi de folos. 

Pablo Núñez Palma a creat o IA cu numele de Jan Bot. Jan Bot produce filme experimentale folosindu-se de materiale aflate în arhiva Bits & Pieces de la Amsterdam EYE Film Institute, o colecție found footage pe care curatorii EYE o adună începînd cu anul 1989. Jan Bot folosește algoritmi pentru a selecta știrile care generează cel mai mult interes online. E vorba despre acele trending topics. După ce le studiază, folosește cuvinte-cheie pentru a selecta imagini din arhiva la care este conectat. Principiul este simplu: imaginile trebuie să aibă o legătura cu știrea selectată. Viziunea optimistă asupra lui Jan Bot: un nou mod de a face cinema experimental care explorează estetica noilor media și folosește algoritmii ca unelte ale montajului, o modalitate inovatoare de a prezenta patrimoniul audiovizual și de a valorifica o arhivă. Sună bine pînă aici. Dar trebuie spus că algoritmii lui Jan Bot nu pot realiza filme decît pe baza montajului metric și ritmic, primele două metode de montaj teoretizate de Eisenstein în anii ’20. Motivul e lesne de înțeles: Jan Bot nu poate decît detecta durata unui plan și intensitatea mișcării. Jan Bot greșește: există situații în care IA nu poate detecta ce anume se află în cadru. Adnotările lui sînt inexacte, iar asta arată diferența și gradul de sofisticare dintre o IA și mintea umană. 

Nu știu cum să mă raportez la Jan Bot, care face în felul lui limitat o „arheologie“. 

Am uitat să vă spun. Jan Bot a murit. 

După cinci ani de activitate intensă, în care a produs peste 25.000 de filme, Jan Bot a fost scos din priză pe data de 31 martie 2023. 

O mică selecție din filmele făcute de Jan Bot a fost păstrată ca NFT-uri.

Cezar Gheorghe este critic de film, critic literar și creator al Podcastului Narativ. Predă studii de film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Mihai Eminescu jpg
De ziua lui Eminescu
Astăzi se împlinesc 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, cel mai important scriitor român.
H276 coperta
Historia nr. 276, Ianuarie 2025
Acum 80 de ani, Hitler a lansat o ultimă ofensivă de amploare, luând prin surprindere Comandamentul Aliat. Germania a pierdut oameni și echipamente, dar şi costul Aliaţilor a fost dureros. Preţul pentru eliberarea Europei a fost mare. Dar mari au fost și speranţele legate de încheierea războiului.
covid tuse jpg
Creștere alarmantă a numărului cazurilor de Covid în ultima săptămână. Cifrele date de autorități
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat o creștere alarmantă a cazurilor persoanelor infectate cu Sars-Cov 2, cu 86,2% față de săptămâna precedentă.
Manifestatie pro Calin Georgescu  Foto Inquam Photos George Calin (8) jpg
Călin Georgescu are susţinători de marcă: Reţeaua, America, Rusia. Va fi, probabil, viitorul preşedinte al României
În plus, Georgescu ştie să hipnotizeze masele. Există toate şansele să câştige viitoarele alegeri prezidenţiale.
trump groenlanda/ FOTO:X
Afirmațiile lui Trump despre Groenlanda riscă să răstoarne echilibrul în Strâmtoarea Taiwan
Declaraţiile recente ale preşedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, privind posibila anexare a Groenlandei au stârnit reacţii vehemente pe scena internaţională, inclusiv în China.
cfr locomotiva facebook jpg
Accident feroviar cu un mort în Cluj. Circulația feroviară a fost blocată temporar
Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a anunțat, miercuri dimineață, că circulația trenurilor a fost oprită temporar între stațiile Gherla și Dej Călători, după ce un autoturism a intrat cu mașina în fața unei locomotive, potrivit Club Feroviar. O persoană din autoturism a decedat.
V1 (5) png
Ratele la creditele ipotecare scad din ianuarie 2025: Ce trebuie să știi despre noul IRCC și impactul său
Începând cu 1 ianuarie 2025, ratele la creditele ipotecare cu dobânzi variabile vor scădea, odată cu actualizarea Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC).
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
Se termină cu aglomerația pe Valea Prahovei! Ce proiect se demarează la primăvară
Începând din primăvara acestui an, traficul pe Valea Prahovei va deveni mult mai fluid, datorită unui proiect de infrastructură important, care promite să schimbe complet peisajul rutier din zonă.
Președintele Donald Trump, la depunerea jurământului în primul mandat, la 20 ianuarie 2017 (© Facebook / The Trump White House Archived)
Cine participă și cine boicotează ceremonia de învestire a președintelui Donald Trump
Elon Musk, Jeff Bezos şi Mark Zuckerberg, fondatorii Tesla, Amazon şi Meta, trei giganţi din domeniul tehnologiei, vor participa luni la ceremonia de învestire a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump