Creaturile copiilor

Publicat în Dilema Veche nr. 515 din 24-30 decembrie 2013
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

I-am întrebat pe cîţiva copii de la Şcola Gimnazială „I.H. Rădulescu“ din Bucureşti, care le sînt creaturile preferate din cărţi, filme, jocuri sau... de oriunde. Urmează o selecţie a răspunsurilor, unele semnate, altele anonime  – răspunsuri pentru care îi mulţumim doamnei profesoare Monica Petrescu. (I. P.)

● Dintre toate personajele fioroase, unul singur mi-a rămas şi acum în minte: este vorba despre gaura neagră din Poveste fără sfîrşit de Michael Ende, acel personaj misterios pe care autorul îl numeşte cînd „nimic“, cînd „umbra neagră fără margini“, care lua forme ciudate, cel mai adesea de lup. Această gaură neagră mi-a marcat viaţa pentru o bună perioadă de timp de la terminarea cărţii şi vă spun de ce: ei bine, este una să vorbim despre zmei şi vampiri ucigaşi, care zboară, sau despre păienjeni şi balauri uriaşi, şi alta este să ne imaginăm un hău negru infinit, care înghite tot universul... (Maria Denise Ardelean, clasa a VI-a)

● În acea carte (Eragon) era vorba despre un băiat şi dragonul său. Din descrierea cărţii, dragonul părea foarte interesant. Era mic cît un ou şi, cu fiecare zi care trecea, se mărea, ajungînd imens. Numele dragonului era de o frumuseţe rară – Saphira. (...) După părerea mea, dragonii sînt animale foarte neobişnuite, dar care fac ca orice poveste să pară mai realistă. (Flavia Crăciun, clasa a IV-a)  

● Darth Vader este personajul meu preferat din Războiul stelelor. Cel mai mult la el îmi plac costumul şi vocea. Numele Darth Vader l-a primit după ce a fost împins spre partea răului. (anonim)

● Vampirii şi monştrii sînt nişte personaje ale răului, şi de aceea nu-mi plac. Eu o să descriu un animal fantastic, întîlnit într-o carte cu poveşti. Acest animal are un gît foarte lung şi gros, ca de girafă. Capul său mare este de leu, un leu mare şi fioros. Corpul lui este însă ca de zebră, cu nişte dungi mari. Coada este un şarpe, care sîsîie neîncetat, iar picioarele sînt de şopîrlă. Fiinţa aceasta se numeşte eleugirafuszebrusşopîrlusşarpelus. El i-a ajutat pe mulţi voinici să răpună zmei, căci era foarte puternic. Pe scurt, el a fost de ajutor tuturor şi mai trăieşte şi azi, poate, dar nimeni nu l-a mai văzut de pe vremea cînd au dispărut Feţii-Frumoşi şi balaurii... (Maria Bărbulescu, clasa a VI-a).

● Logan este personajul principal din jocul Call of the Duty Ghost. Într-o zi, toată viaţa lui s-a schimbat, venind dintr-o excursie cu tatăl şi fratele său. O cometă a căzut pe planetă, reuşind să-i salveze pe tatăl şi pe fratele său. După 18 ani, tatăl său devine comandantul Ghost. El vrea să schimbe lumea, s-o facă la fel cum era înainte sau chiar mai bună. Dar puterea îl va controla şi se va distruge pe el însuşi. (anonim)

● Dragonul Smaug din cartea Hobbitul de J.R.R. Tolkien este un dragon cu solzii roşu-aurii, care pot fi străpunşi doar de o singură armă. Îmi place că Tolkien a creat un dragon ca cei din basme, lacomi după aur şi care îşi păzesc comoara toată viaţa. Solzii lui de culoare roşu-aurii emană lumină. Smaug este întruchiparea răului şi a cruzimii. Demonstrează asta în carte, vrînd să distrugă un oraş întreg doar pentru a le aduce suferinţă personajelor pozitive. Smaug nu este invincibil, deşi aşa pare. El este ucis, iar comoara pe care o păzeşte este recuperată de pitici. (Andreea Catrina)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Ministrul Radu Stroe jpeg
A murit Radu Stroe, fostul ministru PNL al Internelor. Avea 75 de ani
Fostul ministru PNL al internelor, Radu Stroe, a murit joi, la vârsta de 75 de ani. Acesta era internat la spitalul Gerota din Capitală.
thumbnail 1 Muzeul National Cotroceni jpg
Evenimentul „Porți Deschise la Palatul Cotroceni” continuă. Ce zone pot fi vizitate gratuit
Administrația Prezidențială a anunțat joi, 12 iunie, faptul că evenimentul „Porți Deschise la Palatul Cotroceni” se va desfășura în continuare, începând cu data de 14 iunie 2025.
crima pexels jpg
Un băiat de 13 ani, principalul suspect într-o crimă oribilă în Sibiu. Victima, găsită cu capul zdrobit
Un băiat de nici 14 ani este principalul suspect într-o crimă șocantă petrecută la o stână din județul Sibiu. Un bărbat care lucra la o stână din Alțîna, județul Sibiu, a fost găsit mort cu răni grave la cap.
Igor Grosu FOTO Facebok jpg
Reacția președintelui Parlamentului moldovean față de simularea operațiunii Iași-Chișinău organizată de separatiștii transnistrieni
Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, afirmă că simularea operațiunii Iași-Chișinău de către separatiștii transnistrieni reprezintă o provocare și o încercare de a distrage atenția de la problemele extrem de serioase cu care se confruntă regimul susținut de Moscova.
phishing
Metoda prin care mai multe persoane au fost păcălite pe Internet cu un link de phishing
A fost destructurată o grupare de criminalitate organizată, constituită pe teritoriul României, în scopul obținerii unor importante sume de bani prin inducerea în eroare a utilizatorilor unor aplicații de mesagerie online.
Femeie in burkini FOTO AFP
Noul guvern islamist din Siria ordonă femeilor să poarte burkini pe plajă, dar permite aparațiile în bikini în cluburile private și hotelurile de lux
Noul guvern sirian, condus de islamiști, a decretat că, pe plajele și piscinele publice, femeile trebuie să poarte burkini sau alte costume de baie care acoperă corpul, dar permite îmbrăcămintea de plajă occidentală în cluburile private și hotelurile de lux.
mineriada Mineri şi ofiţeri de poliţie pe străzile Bucureştiului (iunie 1990)
Se împlinesc 35 de ani de la prima mineriadă. Dosarul evenimentelor din 13-15 iunie 1990 se judecă la instanța supremă
„Mineriada din 13-15 iunie 1990" se referă la reprimarea, de către forţele de ordine, cu ajutorul minerilor, a mitingurilor de protest, din acea perioadă, din Piaţa Universităţii. La 35 de ani de la acele evenimente violente, dosarul „Mineriada” se judecă la ÎCCJ.
GtPBdtGXcAAPUd4 jpeg
Trei adolescente au ucis un bărbat de 75 de ani într-un atac violent pe stradă. L-au lovit cu bestialitate și au filmat momentul
Bărbatul se afla în apropierea unei stații de autobuz din nordul Londrei, când adolescentele au coborât dintr-un autobuz și l-au înconjurat.
autoritatea pentru supraveghere financiara asf foto inquam photos
Lovitură pe piața RCA: DallBogg, interzisă de ASF în România de la 1 iulie
Compania bulgară DallBogg, activă pe piața RCA din România din noiembrie 2024, prin regimul european de „libertate de prestare a serviciilor” (Freedom of Services - FoS), va fi suspendată temporar din activitatea de emitere a polițelor de asigurare, începând cu 1 iulie 2025, informează ASF.