Creaturile copiilor

Publicat în Dilema Veche nr. 515 din 24-30 decembrie 2013
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

I-am întrebat pe cîţiva copii de la Şcola Gimnazială „I.H. Rădulescu“ din Bucureşti, care le sînt creaturile preferate din cărţi, filme, jocuri sau... de oriunde. Urmează o selecţie a răspunsurilor, unele semnate, altele anonime  – răspunsuri pentru care îi mulţumim doamnei profesoare Monica Petrescu. (I. P.)

● Dintre toate personajele fioroase, unul singur mi-a rămas şi acum în minte: este vorba despre gaura neagră din Poveste fără sfîrşit de Michael Ende, acel personaj misterios pe care autorul îl numeşte cînd „nimic“, cînd „umbra neagră fără margini“, care lua forme ciudate, cel mai adesea de lup. Această gaură neagră mi-a marcat viaţa pentru o bună perioadă de timp de la terminarea cărţii şi vă spun de ce: ei bine, este una să vorbim despre zmei şi vampiri ucigaşi, care zboară, sau despre păienjeni şi balauri uriaşi, şi alta este să ne imaginăm un hău negru infinit, care înghite tot universul... (Maria Denise Ardelean, clasa a VI-a)

● În acea carte (Eragon) era vorba despre un băiat şi dragonul său. Din descrierea cărţii, dragonul părea foarte interesant. Era mic cît un ou şi, cu fiecare zi care trecea, se mărea, ajungînd imens. Numele dragonului era de o frumuseţe rară – Saphira. (...) După părerea mea, dragonii sînt animale foarte neobişnuite, dar care fac ca orice poveste să pară mai realistă. (Flavia Crăciun, clasa a IV-a)  

● Darth Vader este personajul meu preferat din Războiul stelelor. Cel mai mult la el îmi plac costumul şi vocea. Numele Darth Vader l-a primit după ce a fost împins spre partea răului. (anonim)

● Vampirii şi monştrii sînt nişte personaje ale răului, şi de aceea nu-mi plac. Eu o să descriu un animal fantastic, întîlnit într-o carte cu poveşti. Acest animal are un gît foarte lung şi gros, ca de girafă. Capul său mare este de leu, un leu mare şi fioros. Corpul lui este însă ca de zebră, cu nişte dungi mari. Coada este un şarpe, care sîsîie neîncetat, iar picioarele sînt de şopîrlă. Fiinţa aceasta se numeşte eleugirafuszebrusşopîrlusşarpelus. El i-a ajutat pe mulţi voinici să răpună zmei, căci era foarte puternic. Pe scurt, el a fost de ajutor tuturor şi mai trăieşte şi azi, poate, dar nimeni nu l-a mai văzut de pe vremea cînd au dispărut Feţii-Frumoşi şi balaurii... (Maria Bărbulescu, clasa a VI-a).

● Logan este personajul principal din jocul Call of the Duty Ghost. Într-o zi, toată viaţa lui s-a schimbat, venind dintr-o excursie cu tatăl şi fratele său. O cometă a căzut pe planetă, reuşind să-i salveze pe tatăl şi pe fratele său. După 18 ani, tatăl său devine comandantul Ghost. El vrea să schimbe lumea, s-o facă la fel cum era înainte sau chiar mai bună. Dar puterea îl va controla şi se va distruge pe el însuşi. (anonim)

● Dragonul Smaug din cartea Hobbitul de J.R.R. Tolkien este un dragon cu solzii roşu-aurii, care pot fi străpunşi doar de o singură armă. Îmi place că Tolkien a creat un dragon ca cei din basme, lacomi după aur şi care îşi păzesc comoara toată viaţa. Solzii lui de culoare roşu-aurii emană lumină. Smaug este întruchiparea răului şi a cruzimii. Demonstrează asta în carte, vrînd să distrugă un oraş întreg doar pentru a le aduce suferinţă personajelor pozitive. Smaug nu este invincibil, deşi aşa pare. El este ucis, iar comoara pe care o păzeşte este recuperată de pitici. (Andreea Catrina)

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Oradea – mai ambițioși ca de obicei
Marile drame prin care ne trece destinul, fie el personal sau colectiv, nu pot fi înțelese și nici respectate dacă uităm că tragedia merge de braț cu comedia prin lumea oamenilor.
Daniel David jpg
Oricine poate să aibă umor
În ţările cu colectivism puternic şi concentrare a puterii, cum este țara noastră, umorul bine reprezentat este cel legat de autoironie.
Adriana Babeti jpg
Să rîzi? Să plîngi? Despre rîsu’-plînsu’ lumii noastre
Rîsul poate fi socotit drept un fel de soluţie terapeutică pentru a ieşi din marile şi micile nevroze ori din complexe (de inferioritate sau de superioritate).
Marcel Iures, Sever Voinescu, George Banu jpg
Caragiale cel lucid, Creangă cel afectuos
După spectacole, pe scena frumosului Teatru „Regina Maria“ din Oradea au urcat dnii George Banu și Marcel Iureș pentru a discuta despre umorul celor doi clasici.
1024px David   The Death of SocratesFXD jpg
Socrate a fost o pisică
„Toate pisicile sînt muritoare. Socrate e muritor. Deci Socrate e pisică”.
p 1 jpg
Ce înseamnă rîsul?
Nu există comic în afara a ceea ce este cu adevărat omenesc.
Cumpărături la ușa ta, ajutor în lupta cu COVID 19, învățare online jpeg
Educația între două crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educație, un adevărat cataclism care a scos la iveală, fără cosmetizare, situația dramatică a educației.
E cool să postești jpeg
Starea firească a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat relațiile de încredere, ci, mai nou, și războiul din Ucraina, dezbinarea ideologică împărțind lumea în două tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesară, dar dificilă „înrădăcinare“ democratică
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democrației.
p 1 jpg
E normal să fim normali?
Tinerilor de azi trebuie să le spunem „Zîmbiți – mîine va fi mai rău!“.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomică
Viața socială nu înseamnă doar armonie perfectă, iar rolul solidarității nu este de a suprima competiția, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea să meargă la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educației
Închiderea școlilor și pandemia de COVID-19 au avut consecințe negative atît asupra progresului educațional al copiilor, cît și asupra sănătății emoționale a acestora și, mai mult, asupra siguranței lor online.
Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?