Cottbus, RDG

Publicat în Dilema Veche nr. 676 din 2-8 februarie 2017
Cottbus, RDG jpeg

E vara lui 1986. În gara unui oraș de provincie, 35 de copii de gimnaziu își iau rămas bun de la părinți. Există un pașaport colectiv cu numele fiecăruia dintre noi și ne așteaptă o călătorie de o zi și o noapte pînă în RDG, la Dresda, de unde vom pleca mai departe cu un autocar. Destinația finală e orășelul german Cottbus, o tabără de elevi din sud-estul Europei, unde vom sta trei săptămîni.

Bagajele făcute de mama, banii ascunși în termos și în cutii de pansamente sterile, paharele și bombonierele din sticlă „de rubin“, despre care ai mei aflaseră de la cei care fuseseră cu un an înainte că „se caută“ și mi le dăduseră să le vînd ca să am mărci de buzunar, împrumutul lor la CAR ca să pot eu să plec în străinătate, lista cu cumpărături cu numele tuturor celor din familie, cuvîntul graniță și frica de controale, toate îmi dădeau fiori. N-am închis un ochi pînă în dimineața cînd am coborît din tren. Am ajuns, în cele din urmă, în tabăra pionierească, unde totul era ca la armată. La șase dimineața ne trezeau pentru înviorare. Fiecărei țări îi era repartizată cîte o căsuță de lemn pentru fete și una pentru băieți. Ziua aveam activități sportive și culturale, iar seara stingerea se dădea la ora 10. Ne aliniam în paturile noastre, cred că stăteam vreo 15 într-o cameră, și niște paznici înarmați, însoțiți de cîini-lupi, își aprindeau lanternele și controlau dacă sîntem toți și în pat.

Din prima zi de Germanie, sore după-amiază, a început să-mi curgă sînge din nas. „De oboseală“, a zis doamna Johanna, ceea ce putea fi adevărat. Dar nesuferita asta de treabă s-a repetat în fiecare zi cît am stat acolo. Mă speriasem. Și mă simțeam atît de departe de tot ce știam. Îmi aduc aminte că seara, în întuneric, îmi ziceam că, dacă Doamne ferește mi s-ar fi întîmplat ceva, eram atît de departe, iar ai mei, săracii, n-aveau cum să vină să mă ia. Sigur că m-am gîndit la moarte. Și la cum n-o să mai ajung niciodată acasă. A fost prima conștientizare a distanței. De atunci am experimentat-o în fel și chip. Și am învățat să trăiesc cu ea.

În Dosarul de acum o să descoperiți cît de multe distanțe există și în cîte feluri le putem simți. Vorbesc despre noi la fel de mult cum o fac și apropierile.

Le mulțumesc invitaților mei pentru felul în care au scris despre distanțele lor. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Ce să pui pe vârfurile despicate ale părului, ca să-l scapi de foarfecă. Trucul pe care îl știu doar hairstyliștii cu zeci de ani de experiență
Dacă vrei să eviți foarfeca și să îngrijești vârfurile despicate, sunt câteva produse și trucuri care te pot ajuta să le maschezi și să previi deteriorarea în continuare. Totuși, ține minte că vârfurile deja despicate nu se pot repara complet, doar pot fi „sigilate” temporar.
6 jpg
Cel mai cunoscut bloc din România este de vânzare. Cât costă imobilul din București
Este cel mai cunoscut complex imobiliar din România și este de vânzare. Blocul Scala, cu celebrul cinematograf la parter și garajul Ciclop sunt de vânzare iar proprietarii cer 16 milioane de euro pe amândouă. Click! Vă prezintă detalii din culisele afacerii și ridică vălul de pe acest complex
Volvo peste Audi, foto Facebook Antoniu Cristian Ghica jpg
Accident spectaculos în Capitală. Un Volvo „a parcat” peste un Audi
Imaginile postate de martori pe reţelele de socializare înfăţişează un accident mai puţin obişnuit. Un autoturism marca Volvo este, la propriu, urcat peste un Audi.
Wendys Piloting Spanish AI Drive Thru Capabilities FT BLOG0824 01 80a96cf7921d44979b08d5b5707b7877 jpg
Un lanț de restaurante fast-food intră pe piața din România și face angajări. Ce salarii oferă
Wendy’s, unul dintre cele mai cunoscute lanțuri de restaurante fast-food din Statele Unite, intră oficial pe piața din România.
Monumentul UE din Franktfurt  Sursa freepik (2) jpg
Fundamentele valorilor europene: Ce ne unește și ce ne desparte?
Valorile europene — întemeiate pe democrație, drepturile omului și statul de drept — își au originea în Grecia și Roma antică, evoluând prin Epoca Luminilor și instituțiile politice moderne, precum Uniunea Europeană. Totuși, diferențele culturale și istorice influențează modul în care aceste valori
alegeri prezidentiale 2024 tur 1 olt   foto alina mitran (39) jpg
Câte secții de votare vor fi organizate în țară pentru alegerile prezidențiale și unde poate fi consultată lista acestora
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, pe teritoriul României vor fi organizate 18.979 de secții de votare.
Dan Petrescu (Sportpictures) jpg
carne ton conserva istock jpg
Cum poți scădea mercurul din conservele cu ton printr-o metodă simplă. Cercetătorii au găsit soluția
Consumul de pește este recunoscut pentru beneficiile sale asupra sănătății, însă mulți oameni ezită să mănânce atât cât și-ar dori, de teama contaminării cu mercur.
image png
Mirela Vaida, înlocuită la Acces Direct de un cunoscut prezentator TV: „ Ea a decis să se alăture unui alt proiect”
În urmă cu câteva zile, Antena a anunțat faptul că Mirela Vaida o înlocuiește pe Mihaela Tatu la emisiunea „În direct cu România”. Totuși, cine i-a luat locul Mirelei la vechea emisiune pe care o modera, „Acces Direct”.