Corupţia între privaţi. Cui îi pasă?

Radu NICOLAE
Publicat în Dilema Veche nr. 684 din 30 martie - 5 aprilie 2017
Corupţia între privaţi  Cui îi pasă? jpeg

Cum vi se pare ca administratorul unei SRL privat să plătească un comision de 10% directorului de achiziţii al unei companii private mari (SA) pentru un contract de servicii de curăţenie în valoare de 25.000 euro? Dar ce spuneţi de patronul unui club privat de fotbal, X, care oferă 1.700.000 de euro președintelui unui alt club privat de fotbal, Y, pentru ca în ultima etapă a campionatului de fotbal echipa Y să-și apere corect șansele de joc în vederea obținerii unui rezultat de egalitate sau a unei victorii în meciul cu echipa Z, contracandidată a echipei X la titlu? Aţi putea spune că ce fac privaţii între ei e treaba lor, nu e treaba societăţii. Corupţia există, nu i aşa, doar în sectorul public, în relaţia dintre sectorul public şi privat.

Eu vreau să vă conving de contrariu. Corupţia în mediul privat este la fel de dăunătoare precum cea din mediul public, iar companiile responsabile (inclusiv cluburile de fotbal) au obligaţia să îşi construiască sisteme de management antimită.

Practicile de corupţie în mediul privat distorsionează competiţia, pieţele şi determină obţinerea de avantaje nemeritate. Astfel, ceea ce contează în obţinerea unui contract nu sînt investiţiile, performanţa economică, calitatea şi expertiza unei companii, ci comisionul plătit unui factor de decizie. Unei companii care îşi mituieşte clienţii nu îi poţi stabili o valoare de piaţă, nu e sustenabilă şi nu este tranzacţionabilă. Generalizarea unor astfel de practici în cadrul unor companii mari, în sectoare economice-cheie, poate avea efecte chiar şi asupra dezvoltării economice: descurajarea investiţiilor, creşterea costurilor pentru consumatori sau scăderea calităţii serviciilor. În cazul fotbalului, corupţia distorsionează competiţia sportivă, echipa cîştigînd competiţia nu prin mijloace sportive, prin propriile eforturi sportive, ci cumpărînd efortul unor alte echipe. Idealul moral sportiv Citius, Altius, Fortius se distorsionează în căutarea victoriei cu orice preţ, de dragul beneficiilor financiare.

Corupţia în sectorul privat distorsionează şi relaţia de loialitate şi încredere dintre angajat (manager) şi angajator (acţionari). Angajatul este delegat să ia cele mai bune decizii în numele angajatorului, dar, în loc să aplice criterii obiective, alege să îşi maximizeze beneficiul personal, să înşele încrederea oferită şi să devină neloial. Astfel de practici scad moralul în cadrul companiei, din moment ce toţi cei care îşi desfăşoară activitatea corect observă că beneficiile sînt deviate în buzunarele unor colegi cu putere de decizie. Astfel, fiecare va fi motivat să îşi urmărească interesele în dauna intereselor companiei. În final, reputaţia companiei şi relaţiile sale de afaceri sînt compromise.

Corupţia în mediul privat se poate transforma în şantaj şi extorcare atunci cînd partenerul de afaceri refuză să plătească mita, iar grupări de criminalitate organizată sînt angajate ca să rezolve disputele, să impună parteneri de afaceri şi contracte.

Nu în ultimul rînd, corupţia în mediul privat este la fel de ilegală ca aceea din sectorul public, fiind pedepsită de Codul Penal al României. România a aderat la două convenţii internaţionale care sancţionează corupţia în mediul privat: Convenţia penală privind corupţia a Consilului Europei şi Convenţia ONU împotriva corupţiei, iar în Uniunea Europeană există o convenţie-cadru privind combaterea corupţiei în sectorul privat.

Cum poate, aşadar, o companie privată să se protejeze de corupţie, să se menţină viabilă şi să îşi protejeze reputaţia în România? La sfîrşitul anului 2016 a fost publicat Standardul ISO 37001 privind sistemele de management antimită. Acest standard internaţional ajută organizaţiile să gestioneze riscurile de corupţie. Institute de certificare acreditate şi recunoscute la nivel internaţional oferă şi în România companiilor posibilitatea să îşi certifice sistemul propriu de prevenire a corupţiei. Există iniţiative internaţionale anticorupţie pentru mediul privat, precum iniţiativa Global Compact a ONU, dar şi iniţiative ale mediului de afaceri din România, precum Forumul pentru etică şi conformitate.

La nivel global, cetăţenii devin conştienţi de puterea pe care o au în relaţiile cu mediul privat şi solicită mai multă transparenţă, mai multă reponsabilitate şi etică în modul în care se desfăşoară afacerile. Şi în România au apărut iniţiative de succes de boicotare a unor companii sau produse din cauza modului în care nu respectă aceste principii: peste 25.000 de persoane au semnat petiţia de boicotare a produselor unei companii de exploatare a lemnului, iar aproape 7000 de persoane au semnat petiţia împotriva cumpărării produselor promovate la posturile de televiziune care dau știri dovedit false.

Corupţia între privaţi nu este, aşadar, o chestiune atît de irelevantă cum poate părea la prima vedere, iar cetăţenii sînt cei mai buni paznici ai integrităţii publice. 

Radu Nicolae este expert în politici anticorupţie. Puteţi regăsi articolele sale şi la adresa snspa.academia.edu/RaduNicolae.

Foto: Flickr

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Ce îl leagă pe un fost miner și republican de-o viață de regele Charles al III-lea? Răspunsul surprinzător, așa cum a relatat The Guardian, este că averea fostului miner face parte acum dintr-un fond care generează venituri private pentru monarh.
image
Fenomen inedit în Vârtop: aurora boreală albastră a luminat seara în Apuseni FOTO VIDEO
Un fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni, joi seara. Aurora boreală a luminat seara, pentru câteva minute, printre nori, şi a fost imortalizat de un fotograf amator.
image
Pericolele care îi pândesc pe români într-o destinație exotică de lux. „Paza bună nu e suficientă ca să treacă primejdia”
Tot mai mulți români cu bani aleg destinații exotice, însă unele implică anumite riscuri. O familie de români a aflat acest lucru pe propria piele, iar la final părinții au aflat că cei doi copii ai lor s-au aflat într-un pericol imens, fără măcar ca ei să bănuiască.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic