Corespondenţă între doi (foşti) pionieri

6 aprilie 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Dragă Cristi, Eşti culmea! Cum ai putut să crezi că tu ai fost singurul care l-ai iubit cu adevărat pe tovarăşul Nicolae Ceauşescu? Sau, auzi, că ai fi singurul pentru care o coadă la brînză era ceva normal! Niciodată în copilărie nu am putut să înţeleg de ce pentru bunica şi pentru mama cozile la diverse alimente erau o adevărată tragedie. Mare... brînză! Stăteam eu la coadă şi chiar îmi plăcea. Fiind prea mică, oamenilor li se făcea milă de mine şi, cîteodată, mă mai lăsau să intru peste rînd. Nu toţi se lăsau impresionaţi cu una, cu două - unii erau cam nesuferiţi şi o înjurau pe mama: "Dă-o-ncolo, da’ ce, am pus-o eu pe mă-sa s-o trimită la coadă? De ce s-o las în faţă?". Dacă m-aş gîndi la pionieri cu mintea de acum, sînt multe lucruri pe care le-aş uita cu plăcere: ciorapii de nylon, mirosul de spirt, praful de cretă, bentiţele, cataramele de orice fel etc. Cuvinte anoste precum "ideal", "sarcină", "angajament", "conduită", "îndatorire", "ataşament"... Expresii seci ca "tabela valorilor moralei comuniste", "devotamentul faţă de cauza partidului", "aspiraţiile de pace şi prietenie ale poporului" sau "respectarea avutului obştesc"... Astăzi, mă lasă rece ideea unei mulţimi de roboţei cu şnururi şi "avînt pionieresc" care se mişcau într-un ritm impus şi promiteau din toţi rărunchii să înveţe bine, să-şi cinstească patria (aş fi curioasă ce ar trebui să facă exact un copil de 7 ani pentru acest lucru!), să fie harnici şi silitori şi, mai ales, să-şi cinstească cravata de pionier. Dacă mă gîndesc la pionierie cu mintea de acum, s-ar putea să-mi aduc aminte de cea mai mare bătaie pe care am luat-o în viaţa mea de la un cadru didactic pe motiv că mi-am "bătut joc" de îndatoririle de pionier! Dar ar fi o greşeală. Aceeaşi pe care o fac şi foştii pionieri cu care te întîlneşti tu. Pionieria a fost o perioadă din copilăria multora dintre noi. Pionieria ar trebui privită şi povestită cu mintea şi sentimentele din copilărie. Aşadar, nu îmi amintesc tabere mai spectaculoase, excursii mai reuşite, proiecte mai grandioase la care cu toţii munceam pe brînci. Şi ne supăram unii pe alţii, şi ne reproşam că unii muncesc mai puţin decît alţii, şi nu ne mai vorbeam, dar ne împăcam pentru că venea marea competiţie, iar treaba trebuia terminată. Şi cîştigam, şi ne bucuram, şi mergeam, drept recompensă, în tabere de "creaţie". Nu aş spune că l-am iubit pe Ceauşescu. Cred că nici tu. Poate că nici măcar nu am iubit pionieria - mi se pare totuşi un termen cam exagerat -, dar cu siguranţă ne-a plăcut la nebunie! Deci sîntem doi. Şi nu sîntem singurii. Ca noi mai sînt mulţi, iar pe cîţiva dintre ei am reuşit să-i convingem să ne şi povestească despre cum au fost ei pionieri. Recunoaştem, ideea ne-a venit după ce am văzut de cît succes s-a bucurat povestea ta (v. Cristian Ghinea, "Staţia Titan, cu peron pe partea bizară", în Dilema veche, nr. 205). Sper să mai ai şi alte idei bune... Tot înainte! (R. T.)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Șoferii de mașini electrice plătesc sume astronomice pentru înlocuirea anvelopelor. „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc“
Cumpărătorii de mașini electrice ar trebui să fie conștienți de costurile „astronomice” necesare pentru înlocuirea regulată a anvelopelor cu durată scurtă de viață, au avertizat proprietarii.
image
Ce pensionari nu vor avea pensii majorate din septembrie. Casa de Pensii: sunt un milion de persoane
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a făcut o serie de precizări privind recalcularea pensiilor, precizând că 1 milion de pensionari nu vor beneficia de majorare.
image

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.