Cooperativa de femei

18 septembrie 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Vă veţi întreba poate ce ştiu eu - altfel decît din cărţi - despre sexul în comunism de vreme ce aveam doar 11 ani la Revoluţie? Pe atunci, tata era plecat să muncească pe platforma unui combinat chimic din Orient, aşa că o bună vreme mama m-a luat cu ea la serviciu. Era croitoreasă la Cooperativa "Sîrguinţa" din Rm. Vîlcea. În fiecare dimineaţă mă opinteam să deschid mamei uşa de fier a unei săli imense unde o sută de femei ţăcăneau de zor în spatele a o sută de maşini de cusut ca nişte insecte electrice. Erau acolo femei de toate vîrstele, eleve la seral, mame cu mai mulţi copii, divorţate, văduve... Am crescut printre o sută de femei înghesuite în maşini de cusut şi vorbind non-stop despre gospodărie şi bărbaţi - nu doar cei de-acasă, dar şi actori de la Hollywood pe care fetele de azi abia dacă-i ştiu după nume: Errol Flynn, Giuliano Gemma, Clark Gable, Anthony Perkins, Emanoil Petruţ ş.a.) Femeile mai erau preocupate de milieuri, bibelouri, ştrampi, cosmetice, bijuterii de aur, covoare persane... Îmi amintesc că li se reţinea din salariu cîte cinci lei pentru abonamentul obligatoriu la revista Femeia. Mi le amintesc îmbrăcate în kaki pentru serviciul militar sau "ţinîndu-şi rîndul la coadă" cînd se băga Rexona la Magazinul Cozia de peste drum. Dar nu vă puteţi imagina la ce bîrfe şi lamentaţii am fost martor fără voie în timp ce mă jucam cu nasturi, papiote şi fermoare, la ce sfaturi şi povestiri am tras cu urechea în timp ce mă prefăceam că dorm ghemuit pe baloturile textile! Atunci trebuie că am auzit pentru prima oară cuvinte precum: "a regula", "chiuretaj", "uter", "ovare", "sondă", "menstruaţie" (cu varianta arhaică "soroc"), "concubinaj", "homosexual"... La început se mai fereau, apoi, văzînd că nu le acord atenţie, că nu le sîcîi cu întrebări şi că nu-mi însuşesc cuvintele, nu m-au mai luat în seamă. Într-un fel, cred că ştiam că sînt lucruri de oameni mari. N-am înţeles mai nimic atunci, dar am priceput totul mai tîrziu. Acum există cărţi, există filme. Am fost profund emoţionat văzînd Decreţeii lui Iepan, 432-ul lui Mungiu, citind studiul lui Gail Kligman sau confesiunile din Tovarăşe de drum. Gîndindu-mă la toate privaţiunile trăite şi la sacrificiile făcute, sînt plin de compasiune pentru toate acele femei din secţia Lenjerie-Bărbaţi a Cooperativei "Sîrguinţa". Lor le dedic acest număr. ( M. C. )

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.