Consumaţi cafea responsabil

Publicat în Dilema Veche nr. 716 din 9-15 noiembrie 2017
Consumaţi cafea responsabil jpeg

În urmă cu cincisprezece ani, cuvîntul „sustenabil“ avea o sonoritate stranie şi era folosit de o mînă de oameni care duceau ceea ce se chema atunci „un stil de viaţă alternativ“. Între timp, am devenit conştienţi cu toţii, producători şi consumatori deopotrivă, că locuim pe o planetă cu resurse finite, afectată de activităţile noastre, iar „sustenabil“ a devenit un concept la zi în funcţie de care ne gîndim viitorul. Dicţionarul defineşte „sustenabilitatea“ ca fiind „calitatea unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare.“ Cum spunea cineva: planeta nu e a noastră, ci e împrumutată de la urmaşii noştri.

Un articol intitulat „Ce înseamnă să cumperi un produs sustenabil?“ din The Guardian citează un expert care explică cum, în ultimul deceniu, această nouă practică & aspiraţie a schimbat complet faţa lucrurilor: „Companiile au costuri mai mici în ceea ce priveşte consumul de apă şi energie, asta în timp ce produc lucruri mult mai reciclabile destinate unor consumatori din ce în ce mai preocupaţi de grija producătorilor faţă de mediu. Spaţiul tot mai amplu dedicat în ultimii cinci ani în mass-media aspectelor legate de mediu reflectă nivelul de interes al oamenilor. Această creştere a conştiinţei faţă de mediu este, de fapt, o schimbare culturală.“

AAA Sustainable Quality

O majoră schimbare culturală a avut loc şi în industria cafelei atunci cînd relaţia cu fermierii şi impactul plantaţiilor asupra mediului a fost potențată de colaborarea proactivă cu organisme internaţionale precum Fairtrade sau Rainforest Alliance. Parte a unei alegeri individuale de a colabora cu aceştia din urmă, Nespresso a lansat în 2003 un program numit „AAA Sustainable Quality“ tocmai pentru a le garanta micilor fermieri remunerații mai mari decît prețurile practicate în piață, respectînd, în același timp, mediul înconjurător. De atunci, peste 70.000 de fermieri din 12 ţări s-au alăturat programului care se desfăşoară sub îndrumarea a 350 de agronomi, iar astăzi peste 80% din cafeaua verde folosită de Nespresso este obținută astfel, intenția fiind ca, pînă în 2020, procentul să devină integral.

Ce presupune programul „AAA Sustainable Quality?“ În primul rînd, investirea în infrastructurile comunităţii; finanţare, asistenţă tehnică şi formarea fermierilor în adoptarea unor practici agricole eficiente pentru îmbunătăţirea permanentă a calităţii, sustenabilităţii şi productivităţii (cei trei piloni reprezentaţi de triplul A din denumirea programului); dar şi drepturile fermierilor la condiţii de muncă şi de plată corecte (toleranţă zero faţă de munca copiilor, munca forţată şi abuzul asupra lucrătorilor), inclusiv planuri de pensionare; precum şi protejarea biodiversităţii şi întreţinerea unui ecosistem sănătos. De altfel, studiile arată deja impactul pozitiv al acestui program în comparaţie cu agricultura convenţională: fermierii columbieni au avut condiţii sociale, economice şi de mediu mai ­bune cu 22% pînă la 52%. Citat de The Guardian, fostul CEO de la Rainforest Alliance a numit acest program drept „unul dintre cele mai riguroase şi complete din industria cafelei.“ Ca exemple concrete, Nespresso a plantat pînă acum 1,4 milioane de copaci în Etiopia pentru a reîmpăduri fermele de cafea şi pentru a consolida rezistenţa naturală la schimbările aduse de încălzirea globală. Iar în Jardín, Columbia, a construit o Moară Comunitară pentru procesarea boabelor, care i-a ajutat pe fermieri să-şi dubleze volumul de cafea vîndut conform standardelor de calitate şi sustenabilitate, în timp ce consumul de apă s-a redus cu 63% şi a eliminat poluarea cauzată de procesare. De asemenea, Nespresso este primul brand de cafea care a creat un serviciu de reţea socială, numit Kakaxi, pentru o conexiune directă între fermieri şi consumatori. Dispozitivul Kakaxi permite consumatorilor să observe în timp real plantaţiile din Columbia şi să afle mai multe despre originea cafelei lor.

Din acest motiv, noua campanie intitulată „Alegerile noastre“ nu-l mai are în prim-plan pe actorul George Clooney (devenit între timp acționar, fiind membru al consiliului de consultanţă Nes­presso în materie de sustenabilitate) decît ca narator al poveştilor a trei fermieri din Jardín, Columbia, a căror viaţă s-a schimbat semnificativ de cînd s-au alăturat programului „AAA Sustainable Quality“, şi nu doar în sensul veniturilor obţinute, dar şi al timpului economisit în sezonul de recoltă, timp reinvestit în familie, în comunităţi, în pasiunile personale. Spre exemplu, Humberto, unul dintre fermierii de la Moara Comunitară, povesteşte cum a reuşit să susţină pasiunea pentru fluturi a fiicei lui, care acum studiază biologia la universitate.

Positive Cup

Nespresso a introdus în 1986 capsula, inovaţie care a transformat major cultura cafelei. Spre deosebire de alte branduri de cafea care folosesc capsule din plastic, capsula din aluminiu, închisă ermetic, păstrează în condiții optime și previne oxidarea celor aproape 900 de arome, extrem de volatile și de sensibile, prezente în cafeaua proaspăt măcinată. În plus, aluminiul este un material reciclabil la nesfîrșit, iar zațul de cafea poate fi reutilizat ca îngrășămînt natural sau ca sursă de energie pentru producția de electricitate ori pentru încălzirea locuințelor. Programul de reciclare a capsulelor a fost demarat în 1991, iar în 2014 capacitatea de reciclare a ajuns la peste 86%. Chiar dacă este folosită o foarte mică cantitate de aluminiu (într-o capsulă de cafea se foloseşte 1g de aluminiu, spre deosebire de o doză de băutură răcoritoare în care intră 14g), astăzi există o sută de mii de puncte de coletare a capsulelor în 39 de ţări. Spre exemplu, începînd de anul trecut, australienii pot trimite capsulele spre reciclare printr-un serviciu special al poştei, iar londonezii pot folosi serviciul local de reciclare.

Oricum, contrar percepţiei generale, cel mai mare impact asupra mediului nu îl are ambalajul, i.e. capsula, ci procesul creşterii cafelei, urmat de activitatea consumului, adică folosirea energiei de către espressor şi al apei, pentru spălarea ceştii. De aceea, aparatele Nespresso nu sînt doar deosebit de elegante, ci şi eficiente, căci datorită funcției de oprire automată au un consum energetic redus. Demarată în 2014, strategia numită Positive Cup îşi propune reducerea şi mai mare a amprentei de carbon a fiecărei ceşti de cafea, care a scăzut în ultimii ani cu pînă la 28 %.

Ce se află într-o ceașcă de cafea? După cum se vede, foarte mult. Nu doar gust, textură și aromă, dar și pasiune, experiență și viziune, precum și un ecosistem împrumutat de la cei care vor veni după noi.

Foto: M. Chivu

Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.
Cloud system moving into Chatham Sound png
Depinde doar de noi
Altă veste bună din 2022 vine tot din emisfera sudică. În unele zone din Marea Barieră de Corali din Oceanul Pacific, cercetătorii au observat o însănătoșire și o extindere a recifurilor de aici.
p 11 WC jpg
Liberul-arbitru și paradoxul „poluării bune”
Dar chiar și dacă nu vrem să facem nimic, partea plină a paharului este că noi avem șanse bune să murim de moarte bună, în aproape aceleași condiții climatice în care am trăit.
p 12 Tarkovski, Nostalgia jpg
Pandemie cu final ca-n filme
Am strîns puncte din tot felul de grozăvii ale pandemiei, așteptînd vaccinul, așteptînd remediul, așteptînd vestea eliberatoare. Și, în cele din urmă, am cîștigat, tancul american a apărut.
p 13 M  Chivu jpg
Copilul călare pe porc sau falsul conflict dintre tradiție și modernitate
Generația mea poate a făcut mai multe sau mai puține. Am făcut ce am putut. Însă viitorul este deja aici. Iar cei care pot prelua ștafeta sînt și ei aici.
06F2AB41 2CE7 4E53 9857 4D9205D89939 1 201 a jpeg
2022, cu bune
Gura mea de aer: cu acel zîmbet curat, te privește fix în ochi și, pe un ton apăsat, îți spune: „Tati, te iubesc!”.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.