Constituţie şi circ

Publicat în Dilema Veche nr. 449 din 20-26 septembrie 2012
Constituţie şi circ jpeg

- argument -

În ultimele trei luni, cuvîntul „Constituţie“ a fost pronunţat de nenumărate ori. În criza care a urmat la scurt timp după preluarea guvernării de către USL, oameni politici de toate culorile au început să facă exerciţii hermeneutice pe marginea actului fundamental. Articole aparent clare erau citite şi răscitite la televizor, supuse unor îndelungi şi obositoare analize, interpretate în fel şi chip. Care e rolul preşedintelui şi ce atribuţii are premierul? Cine e şeful statului? Cine reprezintă România în politica externă? Fiecare partid politic a livrat propria versiune, iar cînd Curtea Constituţională a fost chemată să arbitreze, i s-a reproşat că verdictele sînt oricum politizate. În ultimele trei luni s-a dat Constituţie şi circ.

Nu e neapărat ceva nou. Au mai existat dispute Constituţionale în istoria ultimilor douăzeci de ani. Probabil că aceste polemici constituţionale sînt semnul unei democraţii sănătoase. Polemica – fie ea şi constituţională – nu are de ce să fie amendată. În democraţie ne putem îndoi pînă şi de actul fundamental care garantează democraţia. Însă nu conţinutul articolelor a constituit miza disputei de astă-vară, ci aplicarea lor – de unde şi gravitatea crizei. Să fie vina celor care au „proiectat“ Constituţia că nu au reuşit să anticipeze toate contradicţiile, că nu au prevăzut posibilele conflicte între instituţii, că nu au putut inventa mecanisme funcţionale de cooperare? Să fie de vină lipsa de experienţă democratică a politicienilor care se văd incapabili să lucreze împreună cînd sînt în tabere diferite?

Pînă una-alta, avem (cel puţin) un proiect de reformă a Constituţiei. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că doreşte un Parlament unicameral cu cel mult 300 de aleşi şi reducerea mandatului preşedintelui la patru ani. Premierul Victor Ponta a anunţat şi el, recent, că vrea să iniţieze o reformă a Constituţiei – dar nu a oferit prea multe indicii cu privire la viziunea sa. Şi dinspre societatea civilă au venit cîteva propuneri. Înainte ca o nouă Constituţie să fie adoptată, e nevoie de o dezbatere publică serioasă. Exact asta ne propunem şi noi în acest dosar.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image jpeg
Scrisoare deschisă noului Președinte: Speranța pentru Reforma Sistemului de Sănătate
"E bine, dar nu e cazul să devii optimistă dintr-atâta lucru, noi tot în România trăim și mâine." Îmi scria Mihai, medic în România, ca răspuns la euforia mea vis-a-vis de rezultatul alegerilor.
gris jpg
Ce trebuie să pui în grișul cu lapte ca să iasă pufos ca la restaurant. Secretul știut doar de bucătarii experimentați
Grișul cu lapte este un desert clasic, cu un gust care evocă imediat amintiri din copilărie. Deși pare simplu de preparat, mulți se întreabă de ce nu le iese niciodată la fel de pufos, fin și gustos ca cel servit în restaurante sau cofetării.
Roberta Metsola EP jpg
Nicuşor Dan, prima întâlnire cu un înalt oficial european. Roberta Metsola vine în România
Nicuşor Dan va avea o primă întâlnire cu un înalt oficial european miercuri seară. Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European, vine în România pentru a primi un premiu la Timişoara.
Tarta cu lamaie  Sursa foto shutterstock 274916477 jpg
Pont pentru pachetul de şcoală al copiilor: tartă cu lămâie
Când nu mai ştii ce să le pregăteşti copiilor pentru gustarea de la şcoală, ai putea să optezi pentru o tartă de lămâie. Respectă paşii indicaţi şi nu vrei da greş!
padure tropicala jpg
Singurul animal care bea apă cu anusul pentru a rămâne hidratat. Cum reușește acest lucru
Poate suna comic sau ciudat la prima vedere, dar în lumea naturală, supraviețuirea cere inovație biologică.
Marcel Ciolacu, alături de Sorin Grindeanu și Daniel Băluță FOTO Mediafax
Contraziceri între membrii PSD pe subiectul intrării în opoziție: „Există voci care încearcă să dezbine partidul”
Constantin Toma, primarul social-democrat al Buzăului, a precizat că în PSD nu se face „nicio reformă” după demisia lui Marcel Ciolacu și preluarea funcției de președinte interimar de către Sorin Grindeanu.
Realitatea Plus amendata de CNA foto captura youtube
CNA sancționează Realitatea Plus. Postul TV a afișat titluri precum „Ciobanul ajuns parlamentar jignește cu nerușinare femeile”
CNA a sancționat postul Realitatea Plus în urma analizării unor emisiuni difuzate în perioada 14 martie – 3 aprilie 2025, care au atras numeroase sesizări.
tamila si radu cristescu FOTO Facebook
Cum a ajuns „viceconsul” la New York fiica unui fost deputat PSD, după doar o lună de muncă. Tatăl ei este un susținător al suveranismului
După doar o lună de muncă într-o instituție a Primăriei Sector 4, Tamila Cristescu, fiica fostului deputat PSD Radu Cristescu, a fost detașată ca agent consular la New York.
Bicicleta furata FOto Politia ROmana jpg
O bicicletă de 3.000 de euro furată din Italia a fost găsită de polițiști în județul Cluj. Hoțul a fost prins în flagrant
Un bărbat care își desfășura activitatea la un birou de avocatură din Turda a alertat autoritățile după ce a fost înștiințat de către un client că ar fi fost victima unui furt internațional.