Comunități și fapte bune

Cristina HURDUBAIA
Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Comunități și fapte bune jpeg

Eu cred că pandemia asta i-a făcut pe unii dintre oameni un pic mai atenți. Mai atenți la cei din jur. Mai spontani, mai săritori. De ce spun asta? Pentru că de-a lungul anului am tot văzut diverși oameni, în special femei, în special mămici, dar asta face parte oricum din statistica oficială, care au sărit să ajute atunci cînd cineva era în vreo nevoie. 

Exemplul 1. M-a sunat acum două săptămîni o amică, scăpată din ghearele COVID-ului, de era cît pe ce să n-o mai văd niciodată. Mi-a spus că știe o familie tînără pe care a mai ajutat-o uneori, care are nevoie de lemne iarna asta. Cum să gestioneze ea situația, astfel încît să știe că lemnele nu vor fi vîndute, dacă ea îi comandă pentru întreaga iarnă. Păi, simplu, i-am răspuns. Faci o comandă mare care să fie dusă lunar sau comanzi lunar. Așa scapi și de teama că oamenii aceia, pe fond de sărăcie, ar putea să mai vîndă din lemne, fără să se mai gîndească și la lunile următoare. A făcut apel pe Facebook, a strîns banii pentru lemne, ba mai mulți decît avea nevoie, a făcut întocmai cum am sfătuit-o și au mai rămas și niște bani de alimente.

Exemplul 2. O tînără mi-a scris disperată, într-o zi geroasă, că a dat peste o femeie care doarme pe treptele unei scări de bloc. I-a cumpărat ceva de mîncare, ce poată să facă mai mult? Să suni la Ambulanță, care să vină să o ia și să o ducă la un adăpost. A stat acolo pînă a venit Ambulanța și a urcat-o în mașină. Scuză-mă, mi-a zis ea apoi, dar chiar nu puteam să trec pe lîngă ea, mai ales că tu mereu ne atragi atenția să nu trecem nepăsători pe lîngă oameni.

Exemplul 3. O altă amică a găsit o familie nevoiașă într-un sat al bunicilor ei. M-a întrebat ce să facă, cum să facă, că nici ea nu are job din cauza pandemiei. Întreabă-i ce le trebuie exact, i-am spus eu. Păi, nu au haine de iarnă, mi-a spus ea. OK, atunci sună-i, vezi ce mărimi poartă, întreabă printre prieteni cine are mărimile respective, să le spele, să fie curate, fără găuri etc., și le pui frumos într-o sacoșă, cumperi și niște alimente și ceva produse de igienă, cu bani adunați tot de pe la prieteni, și i le duci.

Exemplul 4. Un om bun mi-a scris cum că are de donat 10.000 de lei. Nu a vrut să i se știe numele, nu l-a interesat nimic. Să fac ce trebuie să fac. Aveam pe listă 33 de refugiați, le-am cumpărat ghete și geci și le-am dus via Moș Crăciun.

Exemplul 5. O doamnă, asistent social la un centrul social pentru bătrîni, mi-a povestit de oamenii de acolo, toți avînd peste 70 de ani, unii fără familii, toți singuri, care și-ar dori și ei niște papuci de casă, mai ales că vine Crăciunul. Am scos bagheta magică (glumesc) și am apelat la comunitatea de oameni buni a „Copacului cu fapte bune“, așa că toți bătrînii vor avea papuci de casă, treninguri, dulciuri și produse de igienă.

Exemplul 6. Un tînăr care a ieșit din sistemul de stat, pe care l-am ajutat de multe ori, s-a decis să ajute la rîndul lui, cumva, copiii din centrele de plasament. Cum să facă asta? Momentan îl ajut și îl învăț, pentru că știu că mai încolo o să se descurce singur. I-am trimis, cu ajutorul oamenilor buni, haine, alimente, produse de igienă, toate noi.

Exemplul 7. O mămică strînge mereu pamperși pentru copiii abandonați din spitale. Le duce unei asistente, iar asistenta îi duce în spital. Am învățat-o să apeleze la toate mămicile pe care le cunoaște, care să pună deoparte cîte 100-200 de lei pentru pamperși. A fost surprinsă de cît de repede au sărit mămicile în ajutor.

Exemplul 8. Niște refugiați au ajuns în România ilegal, au dormit pe străzi două nopți, am mobilizat rapid diverși oameni care ajută mereu cînd strig după ajutor, au donat bani, alimente, haine.

Exemplul 9. O doamnă a ajutat-o pe vecina ei să plece de acasă, cu tot cu copii, după ce s-a interesat unde se pot caza. M-a întrebat ce ar trebui să facă. Am sunat la un adăpost pentru violență domestică, unde au fost cazați și unde vor sta o jumătate de an. Doamna care a ajutat-o îi duce mereu lucruri de care are nevoie, apelînd la rîndul ei la prieteni.

Exemplul 10. Acțiunea „Copacul cu fapte bune“ nr. 19,  care a avut loc zilele trecute, a adunat peste o mie de oameni care, în urma apelului făcut pe FB, au cumpărat ghete, geci, treninguri, papuci de casă, alimente, jucării, produse de igienă pentru peste o mie de oameni aflați în nevoi. Fără să știe cine sînt acei oameni defavorizați, au donat pur și simplu.

Exemplul 11. Am colegi în echipa „Copacul cu fapte bune“ care au venit o dată voluntari la acțiune, iar de atunci strîng periodic bani de la colegi, bani cu care cumpără cele necesare unor familii pe care le-au luat în grijă, de care aveam eu grijă pînă le-au preluat ei. Tot de atunci sînt oameni de bază în echipa „Copacului“.

V-am dat 11 exemple din anul 2020 și mai am 2020 de exemple. Ceea ce mă face să cred din ce în ce mai mult în ideea de comunitate. Mai ales la nivel micro. Mereu am militat pentru deschiderea ochilor în jurul nostru. Nu așteptați să vină cineva care să vă mobilizeze, de ajutor e nevoie peste tot. Oricînd. Dar nu oricum.

Comunitatea cred eu că ne va salva de acum încolo, dar asta înseamnă implicare și/sau empatie. Empatia se învață, la fel și implicarea, nu, nu sînt în ADN-ul nostru, fac parte din educația noastră. Iar generațiile de astăzi trebuie să crească educate deja, pînă nu ne pierdem de tot dramul de omenie.

A, și încă ceva care îmi stă mie pe suflet. Aș vrea să închei cu un citat. „Un os dat unui cîine nu este caritate. Caritatea înseamnă osul împărţit cu un cîine, cînd eşti la fel de flămînd ca şi cîinele” (Jack London). Cu alte cuvinte, a dona nu înseamnă a scăpa de hainele din dulap, înseamnă că, atunci cînd ai de scăpat de hainele (bune) din dulap, le speli, le calci, pui în cutia de donații și niște alimente și produse de igienă. La fel și cînd nu mai ai ce face cu jucăriile.

Cristina Hurdubaia este jurnalistă, fondatoare a asociației „Copacul cu fapte bune“.

Foto: Facebook / Copacul cu fapte bune

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas
15 decembrie: La Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. Începutul Revoluţiei din 1989
La 15 decembrie 1989, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul Laslo Tokes declanşa o mişcare de protest împotriva regimului comunist la nivel naţional. Tot într-o zi de 15 decembrie, în 1947, se năştea George Pruteanu, celebru datorită emisiunii sale „Doar o vorbă săț-i mai spun”.
Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.
image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.
Condiții precare la Spitalul pentru Copii din Cluj Napoca Foto Mănici din Cluj Napoca jpg
Condiții deplorabile la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca. Reacția unei mame: „O experiență îngrozitoare, am rămas traumatizată”
O mămică, care a fost internată împreună cu bebelușul său de doar două luni în secția Pediatrie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, a povestit despre condițiile precare din unitatea medicală.
image png
Motivul neașteptat pentru care Ozana Barabancea nu va avea brad de Crăciun în acest an: „Nu sunt foarte fericită, dar ce să fac? Asta e!”
În timp ce vedetele autohtone din showbiz își etalează brazii de Crăciun pe rețelele de socializare, la polul opus se află Ozana Barabancea care a decis că anul acesta nu va împodobi pomul. Soprana a venit cu o explicație în acest sens.
Adrian Bejan   prof  univ  Duke University USA   Foto arhiva personală jpeg
INTERVIU Prof. univ. Adrian Bejan: „Societatea este un organism viu, iar dacă îi împiedici procesul natural de evoluție, te îndepărtează“
Dincolo de revoluționarea modului în care înțelegem lumea și universul, descoperirile despre legile naturii oglindesc și dinamica societăților, oferindu-ne instrumentele necesare pentru a o înțelege mai bine și a modela viitorul în avantajul nostru.
ger ninsoare zapada iarna termometru shutterstock 743819602 jpg
Județele care intră sub Cod galben de ninsori și vânt puternic. Până la ce oră este valabil
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ninsoare și vânt puternic pentru trei județe.