Comori culinare anulate de grabă, lene, diete & snobism

Oana Irina COANTĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Comori culinare anulate de grabă, lene, diete & snobism jpeg

În lupta asta nebună după arborele genealogic al sarmalei şi al micului, au ajuns bietele zdrenţuite şi terfelite, nu mai ştiu ale cui sînt și de ce. Probabil că ar fi de folos să le lăsăm o vreme în pace, pînă uită de ele vegetarienii, turcofilii, cei cu bila bolnavă şi fetele la dietă. Și, uitîndu-ne în zarea gastronomiei româneşti, o să vedem plutind în derivă ciorbele, tocănile şi mămăligile. Întrebările musafirilor străini încep de cîțiva ani mai mult cu „ce și unde mîncăm“ decît cu „ce şi unde vizităm“. Tot de cîţiva ani mi-am făcut un obicei din a nu le răspunde „ciorbă de burtă“.

Bucătăria românească ascunde comori uitate sau anulate de grabă, lene, diete, snobism. Dacă plecăm roată prin ţară în căutarea unui meniu de prînz ieşit din tiparele obişnuinţei de zi cu zi şi începem cu Muntenia, vom găsi, în satele de cîmpie din Mehedinţi, zabicul şi musacaua din carne de oaie cu cartofi şi roşii.

Mergînd pe mîna stîngă, spre Dobrogea, către Babadag, prin zonele locuite de tătari, puteţi întreba de şaşlîc, frigăruile lor de miel unse cu unt sau cu seu de rinichi. Tot pe acolo, oamenii pregătesc scordoleaua din peşte sărat şi pacelele, delicioasa tocană din maţe de miel, dreasă cu iaurt.

În Moldova, lăsați salatele și cereţi un topchit, mama tuturor păpărilor, cu ouă, unt, brînzeturi proaspete şi cozi de ceapă. Deschideţi uşile bucătăriilor între­bînd de alivenci cu chişleag, bune şi delicate aşa cum e şi numele lor pronunţat de moldovence. Încurajaţi-le să vă facă o oală de tocmăgei.

În Bucovina, care este o altă Moldovă în mintea mea, cu cele mai frumoase peisaje, dar și cu cel mai bun borş de sfeclă, delicata mămăligă cu cartof şi păstrăvii afumaţi, îţi poţi petrece o viaţă. Te aşteaptă tocănile de hribi şi gălbiori, pentru că acum e vremea lor, făcute pe îndelete, căci nici măcar moldovenii nu se grăbesc atunci cînd este vorba de mîncare.

Apoi, ori că o luaţi spre Rădăuţi sau faceţi stînga către Dorohoi, întrebaţi insistent de tocinei şi nu plecaţi din bătătura omului pînă nu căpătaţi nişte poale‑n brîu calde.

Urmează Maramureşul şi apoi Valea Crişului, unde femeile cu obraji roşii şi fuste rotunde fac cel mai bun balmoş cu cîrnaţi afumaţi, unde există paleoca (tocana de pe valea Someşului, din cîrnaţi şi costiţă afumată, turnată peste colaci de pită şi presărată cu brînză ruptă). Unde cocureii ţin loc de desert, alături de riteş și de horincă.

Dacă ajungeţi în Banat şi nu vă strîng încă hainele, respirați adînc şi cereţi o supă de lapte, urmată de bogracs, tocana parfumată cu chimion. Dacă înjumătăţiţi porţiile, o să mai încapă şi o lingură de păturată pe crumpi, un fel de tocană de cartofi încoronată cu o plăcintă umplută cu brînză.

Oltenia este a legumelor şi a fructelor pline şi dulci. Plăcinta cu praz şi chisăliţa de prune sînt regine aici, dar cîrnații sînt faimoşi şi merg bine cu o mîncare de castraveţi muraţi.

Aș putea fi subiectivă cînd vine vorba de Transilvania, dar sînt doar încurcată de multele gusturi şi reţete bune pe care le ştiu de acasă. Oricum, o ciorbă de salată este de neratat, mai ales în Ţara Făgărașului. Sora ei săsească este de prin satele din Sibiu şi se numeşte zamă de paparadă. Neam iubitor de carne, românul a inventat totuşi varza cu laşte, de găsit de la Cluj pînă în Brașov. Iar între gomboţii cu prune şi lichiul săsesc, eu mi-aş bea siropul de brad cu amîndouă, fără ezitare.

Oana Irina Coantă este chef manager la Bistro de l’Arte din Braşov. Scrie povești culinare și cotrobăie prin bucătăriile lumii pe blog-ul oanacoanta.ro.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

cipsuri de banane shutterstock 2315564687 jpg
O gustare crocantă, de făcut acasă: chipsuri de banane
Dacă ești în căutarea unei opțiuni sănătoase pentru cipsuri, cele de banane sunt soluția perfectă!
image png
SUA afirmă că trimiterea de trupe nord-coreene în Ucraina ar fi o „evoluţie periculoasă"
Statele Unite au afirmat luni că nu sunt în măsură să confirme că soldaţi nord-coreeni au fost trimişi pe frontul ucrainean alături de forţele ruse, considerând, în acelaşi timp, că o astfel de evoluţie ar fi "periculoasă".
lipa facebook2 jpg
Lipă, decăderea profitabilă și asumată a unei legende: ce nu ni s-a spus după scandalul banilor din sport
Dintr-o legendă vie, cu șase participări la Jocurile Olimpice și opt medalii, Elisabeta Lipă (59 de ani) a ajuns acum o șefă tot mai contestată a sportului românesc. „Adevărul“ explică motivele acestei răsturnări de care fosta canotoare n-avea cum să scape.
image png
Fiii baronului drogurilor El Chapo negociază un acord de recunoaștere a vinovăției cu guvernul SUA, confirmă avocatul lor
Ovidio Guzmán și Joaquín Guzmán López pot deveni martori cooperanți în cazul împotriva lordului drogurilor El Mayo.
paleta neagra de cartofi shutterstock 2185717099 jpg
Aceste ustensilele de bucătărie favorizează apariția cancerului
Te-ai gândit vreodată că unele dintre obiectele pe care le folosești în bucătărie ar putea să-ți pună sănătatea în pericol?
image png
Un fost președinte al statului Peru, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru corupție. Suma uriașă primită ca mită
Un tribunal din Peru l-a condamnat pe fostul președinte Alejandro Toledo la 20 de ani și șase luni de închisoare pentru corupție și spălare de bani.
image png
Vremea marți, 22 octombrie. Temperaturi în creștere pe timpul zilei
Vremea se schimbă din nou radical, de la temperaturi aproape de pragul înghețului, vom ajunge din nou la maxime de 22 de grade.
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO AFP
Trump, atac murdar la rivala sa democrată Kamala Harris. „Eşti o vicepreşedintă de că...”
Donald Trump acumulează în ultimele zile grosolănii de negândit de milioane de americani - o strategie electorală atent gândită sau doar vorbe aruncate-n vânt în timpul unor divagări de la prompter? se întreabă AFP.
image png
De câte ori trebuie să închidem ușa cu cheia, înainte de a adormi? Metoda aparent banală, dar care ne poate salva viața în caz de pericol
Majoritatea persoanelor care încă se tem de faptul că în casa lor și-ar putea face apariția „musafirii nepoftiți”, trebuie să cunoască acest detaliu despre închiderea ușilor. De câte ori ar trebui acestea încuiate?