Comentarii la „chestionarul pentru candidați” (II)

Sorin IONIŢĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 554 din 25 septembrie - 1 octombrie 2014
Comentarii la „chestionarul pentru candidați” (II) jpeg

N. red.: L-am invitat pe Sorin Ioniță să comenteze „la cald”, special pentru ediția online, răspunsurile date de candidați.

„Vă propun un preşedinte mai cinstit ca Iliescu, mai energic decît Constantinescu şi mai puţin agitat dect Băsescu” – cu acest citat memorabil, Monica Macovei s-a triangulat rezonabil, cum se zice în limba strategeză. E limpede unde şi pentru ce stă: agenda Băsescu 1.0, dar fără camarilă. Ar mai fi putut să adauge şi că, fiind singura chiar fără partid politic dintre cei menţionaţi, adică fără grupuri legate de ea şi agendă dublă în spate, ar fi şi primul preşedinte 100% în spiritul Constituţiei actuale, care cere, uşor nerealist, suprapartitism în funcţia supremă. Un fel de Havel român, avînd şi pornirile boeme ale aceluia (lucru pe care publicul de la noi nu prea are cum să-l ştie, fiindcă i-a văzut pînă acum doar faţa de cruciată; iar uneori nici pe aceea, deoarece era ascunsă după viziera coifului); sînt convins că lui Havel i-ar fi placut foarte mult ideea de „adhocraţie”. În esenţă, Monica sugerează că de agenda justiţiei curate depind şi temele importante de prosperitate şi echitate socială, acelea care preocupă zi de zi cetăţeanul de rînd. Că fără justiţie curată nu se poate face nici economie, nici protecţie socială – iată o afirmaţie puternică, cu care ştiu că foarte multă lume nu va fi de acord, la modul visceral.

Cu Elena Udrea, lucrurile stau invers: se prezintă ca o intransigentă, deşi cariera mărturiseşte mai curînd flexibilitate şi tranzacţionism. Ceea ce, în ciclul politic actual, pare să facă mai curînd bine la procente. După cum se întrevede deja, e de aşteptat ca în această campanie, de cîte ori va fi întrebată despre candidatul Udrea, să răspundă despre preşedintele Băsescu. Corect şi aici: pe oameni nu-i convingi cu predici şi teorie, ci cu exemple şi experienţe ce le sînt deja familiare. Şi avînd în vedere că nu-şi propune să cîştige altceva decît nişte procente onorabile şi să ţină sus steagul băsismului tîrziu, în versiune 2.0, adică cel de după re,-evaluări, nu e o linie greşită. În fond, după ce s-a stabilit că acesta va fi candidatul PMP (după ce se stabilise că va exista un PMP), ce altă strategie mai bună aţi fi vrut? Însă la fel ca în 2012, cînd a condus cu mînă fermă partidul de Bucureşti către dezastrul electoral de la locale, nu e nici acum clar dacă ce spune pe gură are vreo legătură cu ce va face în practică. Deja retorica e uşor contradictorie în aceste scurte răspunsuri: în prima parte îl laudă pe Băsescu şi sacrificiul politic făcut de acesta în 2010 în beneficiul ţării; dar mai jos spune că preşedintele unei ţări trebuie să fie cel mai popular şi iubit dintre cetăţeni, iar dînsa aşa îşi propune să fie. Nu ştim, în cazul unui nou moment 2010, cum va proceda dna Udrea: va salva România, sau România Frumoasă?

Klaus Iohannis a trimis cel mai lung răspuns, dacă nu ca idei, cel puţin ca număr de semne; asta ca să nu-l mai huliţi degeaba că nu vorbeşte. Sau cel puţin, iată, vom avea un preşedinte care ne va răspune în scris, după o matură chibzuinţă. Iar cînd chibzuinţa dă naştere unor formulări semnificative, deşi uşor criptice, precum „mă consider un om norocos, dar, așa cum afirmam la început, norocul ți-l faci cu mîna ta”, ca alegător, te opreşti în mod firesc să te gîndeşti, Doamne, cum aş putea să-mi fac şi eu cu mîna mea un noroc la fel ca al dlui Iohannis? Prin muncă, normal. Dl Iohannis se va bate cu Ponta pentru sufletul şi inima neamului, confiscîndu-i inclusiv agenda Marii Uniri, de la care împlinim 100 de ani în 2018. În fond, şi atunci tot un neamţ era în fruntea statului, nu? Chiar mai limpede decît dna Udrea, dl Iohannis ne promite foarte hegelian că „toate dilemele se rezolvă prin unificarea contrariilor”. Chiar vrea-să-spună-ceea-ce-cred-eu-că-vrea-să-spună, sau s-o fi amestecat vreun consilier de imagine care a pus replica în gura lui Brâncuşi, ca să-i fure lui Ponta inclusiv decorul cu coloane infinite de pe Stadionul Naţional? Dacă-i aşa, sper că în campanie se vor opri la vreme, înainte să-l îmbrace pe dl Iohannis în căluşar. În tot cazul, după băsism şi antibăsism, ni se propune în mod judicios sinteza Iohannis.

Kelemen Hunor este cel mai relaxat şi senin dintre candidaţii de faţă. E limpede că aceste alegeri nu au o miză reală pentru UDMR decît cel mult, indirect, în turul doi. Aşa că n-ar fi mare lucru de spus. Poate doar faptul că nu-i plac oamenii fără dileme, de unde deducem că nu are foarte mulţi prieteni printre liderii maghiari ardeleni şi, în tot cazul, nu-l place deloc pe Viktor Orbán. Şi că, dacă va ajunge preşedinte, se va concentra pe recredibilizarea României în exterior, privind realitatea politicii, Europei şi a lumii în general din centrul lor de greutate firesc, anume Cîmpulung Muscel.

Victor Ponta e dus după popcorn, dar secretarul lui a zis că revine.

Sorin Ioniță este director executiv la Expert Forum (www.expertforum.ro).

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Oradea – mai ambițioși ca de obicei
Marile drame prin care ne trece destinul, fie el personal sau colectiv, nu pot fi înțelese și nici respectate dacă uităm că tragedia merge de braț cu comedia prin lumea oamenilor.
Daniel David jpg
Oricine poate să aibă umor
În ţările cu colectivism puternic şi concentrare a puterii, cum este țara noastră, umorul bine reprezentat este cel legat de autoironie.
Adriana Babeti jpg
Să rîzi? Să plîngi? Despre rîsu’-plînsu’ lumii noastre
Rîsul poate fi socotit drept un fel de soluţie terapeutică pentru a ieşi din marile şi micile nevroze ori din complexe (de inferioritate sau de superioritate).
Marcel Iures, Sever Voinescu, George Banu jpg
Caragiale cel lucid, Creangă cel afectuos
După spectacole, pe scena frumosului Teatru „Regina Maria“ din Oradea au urcat dnii George Banu și Marcel Iureș pentru a discuta despre umorul celor doi clasici.
1024px David   The Death of SocratesFXD jpg
Socrate a fost o pisică
„Toate pisicile sînt muritoare. Socrate e muritor. Deci Socrate e pisică”.
p 1 jpg
Ce înseamnă rîsul?
Nu există comic în afara a ceea ce este cu adevărat omenesc.
Cumpărături la ușa ta, ajutor în lupta cu COVID 19, învățare online jpeg
Educația între două crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educație, un adevărat cataclism care a scos la iveală, fără cosmetizare, situația dramatică a educației.
E cool să postești jpeg
Starea firească a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat relațiile de încredere, ci, mai nou, și războiul din Ucraina, dezbinarea ideologică împărțind lumea în două tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesară, dar dificilă „înrădăcinare“ democratică
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democrației.
p 1 jpg
E normal să fim normali?
Tinerilor de azi trebuie să le spunem „Zîmbiți – mîine va fi mai rău!“.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomică
Viața socială nu înseamnă doar armonie perfectă, iar rolul solidarității nu este de a suprima competiția, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea să meargă la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educației
Închiderea școlilor și pandemia de COVID-19 au avut consecințe negative atît asupra progresului educațional al copiilor, cît și asupra sănătății emoționale a acestora și, mai mult, asupra siguranței lor online.
Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?