Colivia cu superficiali

Publicat în Dilema Veche nr. 593 din 25 iunie - 1 iulie 2015
Colivia cu superficiali jpeg

- argument -

Bărbaţii sînt toţi la fel. Femeile, nişte nebune. Dacă port fustă scurtă, înseamnă că sînt uşuratică. Dacă am braţele tatuate, cu siguranţă sînt un golan. Sînt doctor şi nu trece zi fără să mă simt privit ca un şpăgar. Sînt profesor, dar mă simt un paria. Cînd mi-am luat a doua maşină, vecinii au ridicat din sprîncene: ştiau ei cum am făcut, de fapt, rost de bani. Cînd spun, în străinătate, că sînt român, toţi mă privesc ca pe un ţigan. Sînt ţigan şi toţi românii mă privesc ca pe un hoţ. 

Cînd pui o etichetă, desprinzi de tine o dilemă. Te erijezi în deţinătorul adevărului absolut. Distrugi reputaţii. O ştim: este elementar, este infinit mai uşor să fii sigur decît să te îndoieşti. Preferăm, uneori, pesimismul pe care îl aduce o încruntătură categorică decît optimismul pasibil de dezamăgirile purtate de nuanţe. Preferăm să oftăm decît să sperăm. Dar de ce o facem? Există ceva constructiv în a pune etichete? 

În acest Dosar am lansat cîteva invitaţii la dialog pe marginea etichetelor, un Dosar la care au luat parte jurnalişti, filozofi, profesori, istorici şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Într-un interviu, Luca Niculescu vorbeşte despre şabloanele folosite de unii jurnalişti şi despre pericolele etichetării vehiculate de mass-media. Adrian Cioroianu scrie despre stereotipiile istoriei, iar Gabriel H. Decuble – despre etichetele de consum, dublate de metaforele lăuntrice. Ioana Bot face un inventar de prejudecăţi pe care oamenii le pot avea chiar faţă de cunoscuţi, Bogdan Voicu scrie despre mecanismul sociologic al aparenţelor, iar Vera Ularu demontează etichetele pe care unii adulţi le aplică tinerilor de azi. 

Nu este un dosar despre corectitudine politică. Nu se caută vinovaţi, nu se arată cu degetul, se încearcă doar o radiografie a ceea ce aparenţele pot uneori provoca. Despre etichetele pe care avem tendinţa să le aplicăm, uneori din pur automatism, alteori din ignoranţă şi despre efectele lor. 

Căci, uneori, fără să ne dăm seama, unele cuvinte pe care le aruncăm, chiar şi pripit, chiar şi în medii intime, pot genera cercuri concentrice de necontrolat, prin care condamnăm o persoană sau un grup la judecăţi strîmbe. 

Or, dacă ne apucăm să judecăm pripit pe cineva, ne este oare mai bine? Ne oferim o soluţie? Sau, din contra, ne întemniţăm gîndirea într-o colivie? Deşi se spune că diavolul stă în detalii, uneori detaliile însele sînt cele care reuşesc să ne scoată din superficialitate şi să dea un sens real şi o logică vieţii noastre. 

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Dar dacă ești tînăr, sărac și bolnav?
Salvează tinerețea – vîrsta la care se spune că poți orice – chiar orice nenoroc sau chiar orice nefericire?
p 10 jpg
Povara tinereții
Copilăria se încheie, adesea, abrupt, după o vacanță de vară – tinerețea se consumă lent, se îngemănează cu bătrînețea firesc, insesizabil.
16781709398 92dac8f6bb c jpg
Primăvară în decembrie
„Femeile au devenit mai puțin interesate de machiaj și mai mult de frumusețea în ansamblu, cea care radiază din interior spre exterior, spre ideea de wellness.”
p 11 jpg
Note despre „încă”
De-ar fi să trebuiască să cred totuși în ceva și tot n-aș (putea) crede în Dumnezeu! Intuiție, vanitate, consolare – ține aceasta de vîrstă?
p 12 jpg
Tinerețea are coloană sonoră
Sînt părți de suflet în legătură cu care vom fi mereu subiectivi.
640px Pierre Auguste Renoir The Boating Party Lunch jpg
Simțire și nepăsare
Se spune că tinerețea, la fel ca și copilăria, nu e conștientă de ea însăși, că abia mai tîrziu ajungi să ți le amintești cu nostalgie și să le apreciezi adevărata valoare.
p 13 jpg
Oase ușoare ca ale păsărilor
Îi privesc atentă pe oamenii foarte tineri.
2722374996 d24e7fdf0e c jpg
Tinerii bătrîni și bătrînii tineri Cum mai măsurăm tinerețea?
Cred că merită să pledăm și, mai mult, e destul de limpede faptul că nu există o compartimentare netă a tinereții și a bătrîneții dată de vîrste și condiții, ci ele există simultan, în orice moment al vieții.
50294010101 132de799e7 c jpg
Anii ’90
Anii ’90 s-au încheiat pe 31 decembrie în Piaţa Revoluţiei, cînd deasupra noastră şi sub egida PRO TV-ului s-a înălţat un înger kitsch.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Învățături fără dezvăț
Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială.
p 10 credit C  Hord jpg
p 11 credit C  Hord jpg
Pedagogia juridică între învăț și dezvăț
Avizele Consiliului Legislativ, în măsura în care ar fi urmate, sînt o bună premisă pentru creșterea calității legilor adoptate de Parlament.
p 13 credit C  Hord jpg
Seducția. Didactica nova?
Profesorul trebuie să fie el însuși seducător.
p 14 credit C  Hord jpg
Nu mai mîngîiați cercul!
Orice rol este făcut dintr-o continuă modelare a sensibilităţii interioare.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Jurnal de glande și hormoni
Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
640px Human mind, Human Universals png
p 11 sus jpg
Despre iubire, cu rigla si compasul. O încercare de endocrinologie euclidiană
Omul de știință stă drept, rezistă seducției misterioase și pune problema clar: în ce constă chimia acestei biologii?
p 12 sus jpg
Despre iubire și alte droguri
Iubirea romantică motivează o serie nesfîrșită de alegeri individuale și joacă un rol fundamental în elaborarea planurilor noastre de viață.
p 13 Hans Holbein, Henric al VIII lea WC jpg
Hormonii: „dirijorii” lichizi care ne schimbă corpul fizic și istoria
În epoca de formare a operei italiene, rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, deveniți astfel eunuci.
640px Bloodletting 1 298x300 jpg
Profilul hormonal
Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal?
All Art is Erotic (Unsplash) jpg
Avem erotism în arta românească?
Cum rămîne totuși cu senzația că eroticul și erotismul au ocolit arta românească?
E cool să postești jpeg
Logica bunului-simț
De ce este logic să avem bun-simț chiar într-o societate care își pierde din ce în ce mai mult această noțiune?
p 10 jpg
Drumul în sus
E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun.

Adevarul.ro

Luis Suarez FOTO EPA EFE jpg
Scandal uriaș după Ghana-Uruguay. Ce au făcut colegii lui Suarez în timp ce acesta plângea în hohote
E scandal imens după meciul Ghana - Uruguay de la Cupa Mondială 2022. Selecţionerul Uruguayului a sugerat că arbitrul german Daniel Siebert este de vină pentru eliminarea echipei sale de la CM 2022, informează DPA.
Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
AUR cere ca România să nu mai ajute R. Moldova
Alianța pentru Unirea Românilor a adoptat în cadrul Congresului organizat la Alba Iulia o rezoluție prin care cere unificarea României și R. Moldova. Șeful formațiunii a susținut însă că România ar trebui să oprească ajutorul îndreptat către vecini.
Procesul comunist din Gara Teiuş: cum au fost judecaţi ceferiştii vinovaţi de catastrofa feroviară din 1968 jpeg
Cum erau urmăriți ceferiștii de către Securitate. Zeci de informatori erau folosiți de către „organe”
Securitatea comunistă avea în obiectiv și angajații de la CFR, domeniu de activitate care s-a dezvoltat mult după anul 1970. În Alba, dosarul de obiectiv „transporturi feroviare” a fost deschis în luna august 1972.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.